Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uważam, że po wydaniu takiej kasy piec powinien chodzić przez lat 30 i to bez jakiejkolwiek awarii, ale rzeczywiœcie przydałoby sie oblać- może jak już zostanie zainstalowany, bo zbiegnie to się z zamieszkaniem. Z pewnœcia nie pozostawimy domu z instalacjami bez nadzoru. Wprowadzamy się w stan po tynkach, posadzkach i 1 łazience- będziemy układać płytki i podłogi, malować i meblować już mieszkajšc. Dzieci brak, jadłodajnia u teœciów, 3 tyg. urlopu i jakoœ się da. I tak planujemy to zrobić sami.

Sam piec czy w komplecie z zasobnikiem?

Tomku- gdybym zakładała, że kominek będzie chodził non stop, albo przynajmniej będzie głównym Ÿródłem ciepła- tak jak u Agi- to z pewnoœciš nie zdecydowałabym się na kondensata, ale kominek u nas będzie speełniał raczej funkcję wysoce umilajšcš (choć wykorzystujšcš goršce powietrze- z rozprowadzeniem na klatkę schodowš i korytarz)

Aga a kominek- może tak- ile kosztowały was urzšdzenia majšce ogrzewać mieszkanie, tj. piec z zasobnikiem plus kominek z osprzętem?

Bo nas: 8400 piec z osprzętem i 2500 kominek z osprzętem- razem 10,9 tys.

Aga, jak rozwiązaliście problem dostarczania powietrza do pomieszczenia gospodarczego? Jak wiadomo piec z otwartą komora zaciąga je z pomieszczenia, w którym się znajduje.

Emila, ja Cię doskonale rozumiem. Najlepiej, żeby nie wiedzieć, że ma się w ogóle piec.

Osobiście jestem w 90% zdecydowany na Termeta turbo z zasobnikiem.

Fotki? Ok, jest dobry moment, bo posprzątałem wreszcie. Coś dzisiaj cyknę dla potomnych.

A, że napiszę to wiem (chyba, że zlecę z drabiny). Pytanie - kiedy? Chciałbym do końca maja temat ścian mieć definitywnie zamknięty i brać się w czerwcu za podłogi. Skończyło się wysługiwanie firmami, trza się teraz brać samemu... :cry:

Tomku- mi też się łezka kręci ale ze szczęœcia, że mam już to za sobš i nie muszę czekać do przyszłego roku z wprowadzeniem (jestem wyznawcš zasady przezimowania stanu surowego).

U nas tynki maszynowe, gipsowe, Knauff, za 19 / mkw (dzięki opóŸnieniom ekipy cena spadła z 27 do 19). Wyszło 399 metrów. :D

Wczoraj osadzili listwy narożnikowe i przygotowali front robót.

Okazał się też, że nasz murarz to do zyt dokładnych nie należy. majš spory problem, bo murarz uzupełniał pewne miejsca cegłami (np. przy kominach, pod wieńcem i nadprożami). Cegła ma 25 cm a siporeks 24 i jest różnica 1 cm, który trzeba dodatkowo pokryć, ale to już problem tynkarzy, bo umówili się, że mierzš metry, mnożš razy cenę i umawiamy się na stałš kwotę. Nas zatem nie interesuje, jeœli tynku wyjdzie dużo więcej. :D