Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Odebrałem wycene dachu. Dachówka ceramiczna Tondach angoba brązowa, dach powiększony do 250 m2, do tego więźba i podbitka boazerią 19mm, okna dachowe, rynny plastmal. Gwarancja na wykonanne roboty 3 lata. Cena z robocizna i fakturą 46 tyś. zł. Nie wiem czy to dużo, ale sama robocizna wyceniona na ok 14 tyś ( a to chyba nie jest dużo).

Czekam na opinie i pozdrawiam

A wstępna wycena inatalacji wod-kan i CO, to ok 25 tyś, w tym piec na eko-groszek firmy ELEKTROMET 25 KW. Jest w tym robocizna bez rachunku, a na reszte rachunki z 22% vatem. Instalacje robi mi kolega który handluje tymi rzeczami i powiedział, że nie będzie żadnej chińszczyzny. Robocizna to ok. 4 tyś. A na parterze z wyjątkiem małego pokoju podłogówka.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o dach to wydaje mi się dużo. Ja co prawda nie mam garażu, ale również mam dachówkę ceramiczną Roben. Dach kosztował nas 25 tys z robocizną (robocizna w tym była 6 tys.). Dachówek i drewna zostało nam jeszcze na wiatę widoczna na zdjęciach u Maksia (trzeba było tylko kupić belkę poziomą i 3 pionowe). W tej cenie jest jedno okno dachowe, rynny, kołnierze aluminiowe i obejmy wokół 3 kominów i nabitka drewniana- boazeria.

Wycenę na co i wod-kan też mamy 25 tys., z tą jednak różnicą, że podłogówka tylko w 2 łazienkach ale piec gazowy kondensacyjny i przewymiarowane grzejniki. Robocizna w tym ok. 3 tys. włącznie z instalacją odkurzacza centralnego.

Ceny robocizny u Was może są niższe, ale wokół Bydgoszczy buduje się strasznie dużo domów i znalezieie taniej ekipy jest niemożliwe. A poza tym od zeszłego roku bardzo dużo fachowców wyjechło na wyspy. Znalezienie ekipy dekarzy na ten rok jest praktycznie niemożliwe, to samo z murarzami. Na bloczki z betonu komórkowego czeka sę w hurowni budowlanej ponad 2 tygodnie. Można więc rzec, że cała Bydgoszcz się buduje.

Ceny robocizny u Was może są niższe, ale wokół Bydgoszczy buduje się strasznie dużo domów i znalezieie taniej ekipy jest niemożliwe. A poza tym od zeszłego roku bardzo dużo fachowców wyjechło na wyspy. Znalezienie ekipy dekarzy na ten rok jest praktycznie niemożliwe, to samo z murarzami. Na bloczki z betonu komórkowego czeka sę w hurowni budowlanej ponad 2 tygodnie. Można więc rzec, że cała Bydgoszcz się buduje.

Spokojnie kolego, w to samo w jest w całej Polsce, mimo wszystko radze jeszcze raz sie rozejrzeć, popytaj na grupie bydgosko-torunskiej na forum

pozdrawiam

m.

Mozna też rzec, że cały Poznań sie buduje, bo takš mamy sytuację- Bydgoszcz nie jest wyjštkiem- wszędzie się budujš, ale coœ rzeczywiœcie jest na rzeczy, bo nasz tynkarz mówił, że z 4 ekip zostały mu 2 uszczuplone- ponad połowa jego pracowników wyjechała do pracy zagranicę. I rzeczywiœcie trudno znaleŸć dobrych fachowców, ale to nie jest powód, żeby tak drastycznie podnosić ceny- to raczej szantaż :oops:

Moja rada jest taka- uzbroić się w cierpliwoœć i szukać, szukać i nie dać się zwariować. Wszyscy na tym forum powiedzš ci że lepiej się nie spieszyć. Ja z natury jestem "tu teraz zaraz" ale budowa nauczyła mnie, że nie po co się spieszyć, lepiej poczekać trochę a można zaoszczędzić. Przykład? tynki- Umówiona ekipa miała spóŸnienie o miesišć (cały kwiecień nic się na budowie nie działo). Myœleliœmy, czy by nie wynajšć innej, która zrobi nam to szybciej, ale poczekaliœmy i szef ekipy sam zaproponował, że przez to opóŸnienie spuœci nam cene z 22 na 19 za mkw, co przy 400 mkw powierzchni œcian dało oszczędnoœć rzędu 1200 zł. Mieć a nie mieć. Przykładów możnaby mnożyć. Najważniejsze to uzbroić się w cierpliwoœć.

A u nas instalacje w toku- rozprwadzony odkurzacz i kanaliza oraz zrobione podejœcia pod grzejniki- instalacje po tynkach, ale tak czyœciutko że nie żałuję. Instalator tylko nacina tynk i siporeks w miejscach podejœć, ez rozkuwania i rozwalania. Cudo.

Widać że cała Polska ruszyła budowlanie u nas też taka sama sytuacja ( w naszej hurtowni nie nadążają z transportem ) jak się dowiadywaliśmy w marcu o drzwi wew. okres oczekiwania był 5 tyg. teraz wzrósł do 7 tyg. :o :roll:

A ceny działek i nieruchomości w okolicy ostatnio mnie powaliły 8)

Ceny za robociznę już dawno w naszym rejonie odbiegały od całej Polski pytanie tylko czemu w górę :o :roll:

Właśnie się dowiedziałem, że zniesienie ulgi budowlanej wcale negatywnie nie odbiło się na rynku. Budów i remontów przybywa. Cóż... to efekt w miarę dostępnych wreszcie kredytów. A i społeczeństwo jakby bogatsze, bo na saksy łatwiej wyjechać.

Pora ze psem się rozglądać. Jakieś rekomendacje? Bedą mile widziane.