Aga J.G 17.05.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Tomeczku to trzymam kciukasy żeby plan się powiódł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 17.05.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Przeczytałem szambo?? Jakie duże i za ile? Ja tez musze w najbliższym czasie to zrobić. Czy musiałeś mieć pozwolenie i robić adaptacje? Jak długo to trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.05.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Wysyłam zdjęcie do Maksia. sa na stronce pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 17.05.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Maksiu dzięki. Ja miałem szambo w projekcie. Nic więc nie muszę odaptować, byle były zachowane odległości. Przymierzam się do takiego: http://www.probud.pl/szamba.htm Tam są podane ceny. Chyba zdecyduję się na 10 m3, 3-komorowe z wiadomych względów. Aga, jak się plan nie uda... pod most. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.05.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Tomek co ma się nie udać, uda się Ślicznie u Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reteki 17.05.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 WitamOdebrałem wycene dachu. Dachówka ceramiczna Tondach angoba brązowa, dach powiększony do 250 m2, do tego więźba i podbitka boazerią 19mm, okna dachowe, rynny plastmal. Gwarancja na wykonanne roboty 3 lata. Cena z robocizna i fakturą 46 tyś. zł. Nie wiem czy to dużo, ale sama robocizna wyceniona na ok 14 tyś ( a to chyba nie jest dużo).Czekam na opinie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reteki 17.05.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 A wstępna wycena inatalacji wod-kan i CO, to ok 25 tyś, w tym piec na eko-groszek firmy ELEKTROMET 25 KW. Jest w tym robocizna bez rachunku, a na reszte rachunki z 22% vatem. Instalacje robi mi kolega który handluje tymi rzeczami i powiedział, że nie będzie żadnej chińszczyzny. Robocizna to ok. 4 tyś. A na parterze z wyjątkiem małego pokoju podłogówka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 18.05.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Jeśli chodzi o dach to wydaje mi się dużo. Ja co prawda nie mam garażu, ale również mam dachówkę ceramiczną Roben. Dach kosztował nas 25 tys z robocizną (robocizna w tym była 6 tys.). Dachówek i drewna zostało nam jeszcze na wiatę widoczna na zdjęciach u Maksia (trzeba było tylko kupić belkę poziomą i 3 pionowe). W tej cenie jest jedno okno dachowe, rynny, kołnierze aluminiowe i obejmy wokół 3 kominów i nabitka drewniana- boazeria. Wycenę na co i wod-kan też mamy 25 tys., z tą jednak różnicą, że podłogówka tylko w 2 łazienkach ale piec gazowy kondensacyjny i przewymiarowane grzejniki. Robocizna w tym ok. 3 tys. włącznie z instalacją odkurzacza centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 18.05.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 W obu przypadkach chyba troche drogo, mnie robocizna za ruki kosztowała 2000 i też mam troche podłogówki, robota za dach z deskowaniem koło 7 tyś. Masz jeszcze troche czasu-rozejrzyj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 18.05.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mnie robocizna za dach kosztowała ok. 5 tyś. Tyle, że ceny ponoć poszły w górę. Wszyscy dobrzy majstrowie wyjeżdżają... 14 tyś to jednak przesada, moim skromnym zdaniem. Taki dach 4-rem facetom zajmie jakieś dwa tygodnie. Hm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 18.05.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mi robociznę za dach trudno określić bo mieliśmy jedną cenę za wszystko ale chyab troche drogo skoro u nas za całośc było 29.000 Robocizna za c.o była u nas droższa ale moje c.o bardziej skomplikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reteki 18.05.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Ceny robocizny u Was może są niższe, ale wokół Bydgoszczy buduje się strasznie dużo domów i znalezieie taniej ekipy jest niemożliwe. A poza tym od zeszłego roku bardzo dużo fachowców wyjechło na wyspy. Znalezienie ekipy dekarzy na ten rok jest praktycznie niemożliwe, to samo z murarzami. Na bloczki z betonu komórkowego czeka sę w hurowni budowlanej ponad 2 tygodnie. Można więc rzec, że cała Bydgoszcz się buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 19.05.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ceny robocizny u Was może są niższe, ale wokół Bydgoszczy buduje się strasznie dużo domów i znalezieie taniej ekipy jest niemożliwe. A poza tym od zeszłego roku bardzo dużo fachowców wyjechło na wyspy. Znalezienie ekipy dekarzy na ten rok jest praktycznie niemożliwe, to samo z murarzami. Na bloczki z betonu komórkowego czeka sę w hurowni budowlanej ponad 2 tygodnie. Można więc rzec, że cała Bydgoszcz się buduje. Spokojnie kolego, w to samo w jest w całej Polsce, mimo wszystko radze jeszcze raz sie rozejrzeć, popytaj na grupie bydgosko-torunskiej na forum pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 19.05.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Mozna też rzec, że cały Poznań sie buduje, bo takš mamy sytuację- Bydgoszcz nie jest wyjštkiem- wszędzie się budujš, ale co rzeczywicie jest na rzeczy, bo nasz tynkarz mówił, że z 4 ekip zostały mu 2 uszczuplone- ponad połowa jego pracowników wyjechała do pracy zagranicę. I rzeczywicie trudno znaleć dobrych fachowców, ale to nie jest powód, żeby tak drastycznie podnosić ceny- to raczej szantaż Moja rada jest taka- uzbroić się w cierpliwoć i szukać, szukać i nie dać się zwariować. Wszyscy na tym forum powiedzš ci że lepiej się nie spieszyć. Ja z natury jestem "tu teraz zaraz" ale budowa nauczyła mnie, że nie po co się spieszyć, lepiej poczekać trochę a można zaoszczędzić. Przykład? tynki- Umówiona ekipa miała spónienie o miesišć (cały kwiecień nic się na budowie nie działo). Mylelimy, czy by nie wynajšć innej, która zrobi nam to szybciej, ale poczekalimy i szef ekipy sam zaproponował, że przez to opónienie spuci nam cene z 22 na 19 za mkw, co przy 400 mkw powierzchni cian dało oszczędnoć rzędu 1200 zł. Mieć a nie mieć. Przykładów możnaby mnożyć. Najważniejsze to uzbroić się w cierpliwoć. A u nas instalacje w toku- rozprwadzony odkurzacz i kanaliza oraz zrobione podejcia pod grzejniki- instalacje po tynkach, ale tak czyciutko że nie żałuję. Instalator tylko nacina tynk i siporeks w miejscach podejć, ez rozkuwania i rozwalania. Cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 19.05.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 nie wiem kiedy szukałeś fachowców, ja jak zaczynałem budowe w czerwcu w połowie kwietnia mialem już nagranych wykonawców. Na suporex czekalem ponad 2 tygodnie, na dachówke ponad miesiąc, teraz czekam na drzwi już ponad miesiąc. Tak jest wszędzie, czeba mieć troche wyprzedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 19.05.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 sorki wielkie "trzeba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.05.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Widać że cała Polska ruszyła budowlanie u nas też taka sama sytuacja ( w naszej hurtowni nie nadążają z transportem ) jak się dowiadywaliśmy w marcu o drzwi wew. okres oczekiwania był 5 tyg. teraz wzrósł do 7 tyg. A ceny działek i nieruchomości w okolicy ostatnio mnie powaliły Ceny za robociznę już dawno w naszym rejonie odbiegały od całej Polski pytanie tylko czemu w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.05.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Właśnie się dowiedziałem, że zniesienie ulgi budowlanej wcale negatywnie nie odbiło się na rynku. Budów i remontów przybywa. Cóż... to efekt w miarę dostępnych wreszcie kredytów. A i społeczeństwo jakby bogatsze, bo na saksy łatwiej wyjechać. Pora ze psem się rozglądać. Jakieś rekomendacje? Bedą mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.05.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 A pies ma pilnować obejścia ??? Tomek masz rację u nas domy rosną jak grzyby po deszczu a ziemi do kupienia jak na lekarstwo Ale to chyba dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 19.05.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Tomku, jeli chcesz psa do stróżowania to stanowczo odradzam Labradora ale jeli chcesz psa do kochania i szczęliwe dzieci to stanowczo polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts