maksiu 02.08.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Bubu- przez chwilą przesłałm do Maksia projekt mojej kuchni, bo dopiero sobie o niej przypomiałam jak przeczytałam twoją wiadomość. Wysłałam ją Maksiowi, żebyś mógł sobie porównać, choć trudno o porównania, bo wszystko zależy od materialów, ilości szafek itd. gotowe pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 02.08.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Bubu- przez chwilą przesłałm do Maksia projekt mojej kuchni .... taniej Bardzo dziękuję, też bardzo ładnie - Twoją wersję lansował mój szwagier ale przegrał z leniami, którzy nie chcą obchodzić "wyspy" w drodze od kuchni do przedpokoju. Mam nadzieję, że te nasze rysunki będą inspiracją dla "nowych" Prymulkowiczów Twoja cena potwierdza tylko wyżej wygłoszoną opinię, że masz szczęście do "drwali" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kania Kaszuby 02.08.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Witam wszystkich po dłuższej przerwie Czekam na geodetę,który zrobi nam mapkę.Potem kupujemy projekt ale bardzo martwi mnie sprawa postawienia domku,a mianowicie nie wiem czy to ja mogę zdecydować czy wjazd do garażu ,(więc i brama wjazdowa) może być z tej strony z której ja chcę czy jest mi to narzucane z góry.Do naszej działki prowadzą dwie drogi.Pierwsza jest super i na tej mi właśnie zależy.To droga gminna,ślicznie zimą odśnieżana i wyłożona betonowymi kostkami,a ta druga to jest tylko na mapce i należy w jednej dziewiątej do nas,to droga wewnętrzna.Boję się czy będę mogła postawić dom tak aby wjazd był od drogi gminnej.Czy ktoś może wie jak to uszczypnąć bo w planie zagospodarowania piszą tak:dojazd z istniejącej drogi lokalnej za pośrednictwem projektowanej drogi wewnętrznej oraz z istniejącej drogi lokalnej.Jest to dla mnie bardzo ważne gdyż zależy od tego jaki projekt kupimy tzn. z garażem czy też bez.No ale się rozpisałam.Muszę jeszcze dodać że idealnie względem słońca Prymulka stała by gdybyśmy mogli postawić ją z wjazdem id drogi istniejącej.Pozdrawiam wszystkich i wiernie też wszystkim prymulkowiczom "kibicuję".Sorki że cicho siedzę ale co dzień zaglądam i jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 02.08.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Bardzo ciekawe te wasze kuchnie na szczęscie moja już stoi i nie mam mętliku w głowie A nowi niech patrzą i myślą Emila czy zapadłą już decyzja co na ściany ? Bubu a co u Was między szafkami ? A ceny cóż wszędzie inne. Tomek a jak wasza kuchni będzie wyglądać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hancyśka 02.08.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Witajcie prymulkowicze !! Mamy juz wreszcie upragnioną zgode na budowe domu w prymulkach 2 i teraz 2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji i jeszcze nie wiemy jak budować czy systemem gospodarczym czy brac firme. Chcę zaznaczyć ze oboje z męzem nie mamy bladego pojecia o budowlance ogólnie rzecz ujmując. Prosze poradźcie co robic.Chcemy tylko fundamenty zrob w tym roku bo materiał jest teraz bardzo drogi na reszte domu. Jedna z firm powiedzila nam 18 tys w tym 4.5 tys robocizna . Mieszkam w małopolscie konktertnie w Gorlicach moze jest ktos z moich okolic kto tez buduje ten domek Prosze odezwijcie sie. Pozdrawiam Wszystkich szczesliwie mieszkajacych w Prymulach oraz tych którzy juz niebawem tam zamieszkaja Hancyśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 02.08.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Bubu a co u Was między szafkami ? Już leżą kafelki - zrobimy zdjęcie w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.08.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ja moze zadam pytanie z innej beczki... czy nowo-mieszkający lub Ci na chwilkę przed przeprowadzką mogliby podzielic się informacja o tym ile kosztowało ich wykończenie domu od stanu surowego zamknietego do momentu przeprowadzki i ewentualnie z informacja co jeszcze zostalo do zrobiebia, wiem ze marudze, ale gdyby tak udalo sie to jeszcze rozbic na jakies grupy prac z kwotami to było by lepiej niż super... dlaczego sie pytam? bo tak sie zastanawiam ile mnie jeszcze moze wyniesc dom do stanu w ktorym mozna juz mieszkac pozdrawiam maksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 02.08.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Bubu a co u Was między szafkami ? Już leżą kafelki - zrobimy zdjęcie w przyszłym tygodniu Będę czekac na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 02.08.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Maksiu u nas wygląda to tak jeśli coś przeoczyłam to pisz: c.o + w.u 35 tyś z robocizną centralny odkurzacz tzn rurki 750 zł z robocizną wkład do komina gazowego + odbiór kominiarski 1820 zł drzwi wejściowe + drzwi w przejsciu zpom gosp do garażu 3433 zł armatura + baterie ok. 5000 zł meble kuchenne 4677 zł z montażem sprzęt do kuchni 7500 zł blacha na ścianę kuchenną + wykończenie 590 zł kafelki wraz z klejami i fugami 9325 zł z robocizną barierka na schodach 235 zł drązki do garderoby oraz panele 260 zł halogeny do górnej łazienki + jakieś pierdoły 200 zł gniazdka około 1000 zł. panele do reszty domu 3000 zł. odbiór gazu 150 zł. mapy powykonawcze 600 zł końcowy odbiór kominiarski 150 zł farby i grunty to około 1000 zł czego nam brak : drzwi wew., obudowy kominka, lamp, pomalowania docelowego salonu i prawie całej góry, obłożenia schodów, cokołow, szafy do zabudowy, mebli. Pewnie jeszcze czegoś ale widocznie jest to mało istotne skoro nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 03.08.2006 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Maksiu u nas wygląda to tak jeśli coś przeoczyłam to pisz: .... blacha na ścianę kuchenną + wykończenie 590 zł .... a co to takiego, bo nie bardzo kojarze ??? pozatym nie zauwazylem instalacji elektrycznej, alarmowej, tynkow, wylewek, ocieplenia poddasza i jeszcze pary innych drobnostek a tak wogołe dzieki za informacje pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 03.08.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Nas stan surowy zamknięty (z oknami) kosztował niecałe 80 tys. Kolejne 120 tys to wykończenie- smutne, ale prawdziwe. Ale mówię o całkowitym wykończeniu- jeszcze nie wydaliśmy 200 tys. ale je wydamy, a jak je wydamy, to nic właściwie nie trzeba będzie robić oprócz zagospodarowania terenu. Za większość mamy już popłacone zaliczki (np. kuchnia, drzwi wewn.)- jak już to wszystko będzie, to będzie można powiedzieć, że mamy skończoną chatę. I tak:- ocieplenie poddasza: 5,4 tys z robocizną i płytami gk- elektryka: 3 tys- tynki: 7,6 tys- posadzki: 4,5 tys- 28 tys- całe co+cwu z robocizną, podłogówka w łazience, wszystkimi grzejnikami, kanalizacją i instalacją centralnego odkurzacza i odbiorem pieca i komina- drzwi 8 tys- w tym: zewnętrzne drewniane 2 tys, zewnętrzne stalowe z pom.gospod. 1,5 tys., wszystkie wewnętrzne- 4,5 tys. ale bez klamek w wewnętrznych- ceramika sanitarna- ok. 5 tys.- baterie- ok. 1,5 tys.- meble kuchenne- 5,7 tys- sprzęt kuchenny: 4,7 tys.- robocizna za kafle w salonie, przedpokoju i 2 łazienki- 5 tys.- kafle do salonu i przedpokoju: 1,2 tys.- kafelki do łazienek: 3,7 tys- kontakty: 750 zł- schody: 5 tys.- malowanie salonu, przedpokoju i klatki schodowej- 1,2 tys- farby na cały dom: 800 zł- kominek z obudową: 5 tys- panele w małym pokoju: 350 zł- urządzenie salonu: 2,2 tys.- ogrodzenie terenu siatką zieloną: 2,4 tysDo tego dochodzą jakieś drobne rzeczy typu: fudi, taśmy i folie malarskie, wałki, pędzle, gładź szpachlowa na nidy, grunt, wkręty- trudno to oszacować, ale troszkę tego jest.Nie mamy jeszcze lamp i zupełnie nie wiem ile to będzie kosztować (mam nadzieję, że nie więcej niż 1 tys), ocieplenia i tynku, obłożenia schodów zew., bramy wjazdowej i płotu na długości domu i zagospodarowania terenu wokół domu.Myślę, że za 200 tys. będziemy mieli wykończone wnętrza (pomalowane plus podłogi) i ocieplony budynek- reszta będzie musiała poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 03.08.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Można powiedzieć, że jeśli chodzi o moje Prymule, to 1mkw powierzchni uzytkowej kosztował nas 1650 zł (zakładając 120 mkw powierzchni)- a nasz KB wyrokował, że nie jesteśmy w stanie wykończyć za mniej niż 2 tys za 1mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 03.08.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Aga- decyzja jest- pojedziemy do Ikei- tylko nie wiem jeszcze czy szkło czy stal- jak zobaczę to zdecyduję, a jak zdecyduję, kupię i założę, to zrobię zdjęcia i oczywiście wyślę Maksiowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 03.08.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Można powiedzieć, że jeśli chodzi o moje Prymule, to 1mkw powierzchni uzytkowej kosztował nas 1650 zł (zakładając 120 mkw powierzchni)- a nasz KB wyrokował, że nie jesteśmy w stanie wykończyć za mniej niż 2 tys za 1mkw mnie moj stan surowy kosztował również 80 tys, do tego dojdzie jeszcze 11 tys na okna, wiec porównując do Twojej budowy wychodzi u mnie ten stan kosztował 600 zł/m2, u Ciebie 667 zł, pocieszam się zatem że moze i dalej będzie taniej niż u Was, bo bardzo dużo rzeczy robimy samemu pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 03.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Maksiu u nas wygląda to tak jeśli coś przeoczyłam to pisz: .... blacha na ścianę kuchenną + wykończenie 590 zł .... a co to takiego, bo nie bardzo kojarze ??? pozatym nie zauwazylem instalacji elektrycznej, alarmowej, tynkow, wylewek, ocieplenia poddasza i jeszcze pary innych drobnostek a tak wogołe dzieki za informacje pozdrawiam m. Maksiu bo u nas na ścianie w kuchni zamiast tradycyjnych kafelek jest blacha ryflowana inst. elek.to około 3000 zł z robocicną alarm 1500 zł z robocizną wylewki 5850 zł z robocizną i ich materiałem tynki wraz z ociepleniem poddasza robocizna + materiał 14100 zł A jak liczycie koszt metra z działką i mediami czy sam koszt domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 03.08.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Aga- decyzja jest- pojedziemy do Ikei- tylko nie wiem jeszcze czy szkło czy stal- jak zobaczę to zdecyduję, a jak zdecyduję, kupię i założę, to zrobię zdjęcia i oczywiście wyślę Maksiowi To czekam na fotki i ostateczną decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 03.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Maksiu bo u nas na ścianie w kuchni zamiast tradycyjnych kafelek jest blacha ryflowana inst. elek.to około 3000 zł z robocicną alarm 1500 zł z robocizną wylewki 5850 zł z robocizną i ich materiałem tynki wraz z ociepleniem poddasza robocizna + materiał 14100 zł A jak liczycie koszt metra z działką i mediami czy sam koszt domu? faktycznie.. teraz kojarze tą blache.. koszt metra to tylko koszt budowy.. bez mediów, działki.. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 03.08.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 ja liczyłam z mediami ale bez działki Całe media (prąd, woda, gaz i kanaliza) kosztowały nas 9 tys. Maksiu- rzeczywiście masz spore oszczędności na robociźnie- my niestety musieliśmy to zlecać, bo jakoś nie mieliśmy gdzie zaoszczędzić na robociźnie- albo się nie znaliśmy na tym, albo nie było kiedy, bo pracować trzeba Przede wszystkim Ty się nie spieszysz z budową tak jak my, więc masz ten komfort, że możesz sobie powoli sam dłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 04.08.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 u nas sam dom bez mediów i działki 1513 zł/m przy pow. użytkowej 174 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 04.08.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 u nas sam dom bez mediów i działki 1513 zł/m przy pow. użytkowej 174 m. ale już wersje do przeprowadzki, tak ? :D pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts