Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Bubu- przez chwilą przesłałm do Maksia projekt mojej kuchni, bo dopiero sobie o niej przypomiałam jak przeczytałam twoją wiadomość.

Wysłałam ją Maksiowi, żebyś mógł sobie porównać, choć trudno o porównania, bo wszystko zależy od materialów, ilości szafek itd.

gotowe

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bubu- przez chwilą przesłałm do Maksia projekt mojej kuchni .... taniej :)

Bardzo dziękuję, też bardzo ładnie - Twoją wersję lansował mój szwagier ale przegrał z leniami, którzy nie chcą obchodzić "wyspy" w drodze od kuchni do przedpokoju.

Mam nadzieję, że te nasze rysunki będą inspiracją dla "nowych" Prymulkowiczów :) :)

Twoja cena potwierdza tylko wyżej wygłoszoną opinię, że masz szczęście do "drwali"

Witam wszystkich po dłuższej przerwie :lol: Czekam na geodetę,który zrobi nam mapkę.Potem kupujemy projekt ale bardzo martwi mnie sprawa postawienia domku,a mianowicie nie wiem czy to ja mogę zdecydować czy wjazd do garażu ,(więc i brama wjazdowa) może być z tej strony z której ja chcę czy jest mi to narzucane z góry.Do naszej działki prowadzą dwie drogi.Pierwsza jest super i na tej mi właśnie zależy.To droga gminna,ślicznie zimą odśnieżana i wyłożona betonowymi kostkami,a ta druga to jest tylko na mapce :cry: i należy w jednej dziewiątej do nas,to droga wewnętrzna.Boję się czy będę mogła postawić dom tak aby wjazd był od drogi gminnej.Czy ktoś może wie jak to uszczypnąć bo w planie zagospodarowania piszą tak:dojazd z istniejącej drogi lokalnej za pośrednictwem projektowanej drogi wewnętrznej oraz z istniejącej drogi lokalnej.Jest to dla mnie bardzo ważne gdyż zależy od tego jaki projekt kupimy tzn. z garażem czy też bez.No ale się rozpisałam.Muszę jeszcze dodać że idealnie względem słońca Prymulka stała by gdybyśmy mogli postawić ją z wjazdem id drogi istniejącej.Pozdrawiam wszystkich i wiernie też wszystkim prymulkowiczom "kibicuję".Sorki że cicho siedzę ale co dzień zaglądam i jestem :wink:

Bardzo ciekawe te wasze kuchnie na szczęscie moja już stoi i nie mam mętliku w głowie :)

A nowi niech patrzą i myślą :)

Emila czy zapadłą już decyzja co na ściany ?

Bubu a co u Was między szafkami ?

A ceny cóż wszędzie inne.

Tomek a jak wasza kuchni będzie wyglądać ??

:) Witajcie prymulkowicze !!

Mamy juz wreszcie upragnioną zgode na budowe domu w prymulkach 2 i teraz 2 tygodnie na uprawomocnienie decyzji i jeszcze nie wiemy jak budować czy systemem gospodarczym czy brac firme.

Chcę zaznaczyć ze oboje z męzem nie mamy bladego pojecia o budowlance ogólnie rzecz ujmując.

Prosze poradźcie co robic.Chcemy tylko fundamenty zrob w tym roku bo materiał jest teraz bardzo drogi na reszte domu.

Jedna z firm powiedzila nam 18 tys w tym 4.5 tys robocizna .

Mieszkam w małopolscie konktertnie w Gorlicach moze jest ktos z moich okolic kto tez buduje ten domek

Prosze odezwijcie sie.

Pozdrawiam Wszystkich szczesliwie mieszkajacych w Prymulach oraz tych którzy juz niebawem tam zamieszkaja :)

Hancyśka

Ja moze zadam pytanie z innej beczki... czy nowo-mieszkający lub Ci na chwilkę przed przeprowadzką mogliby podzielic się informacja o tym ile kosztowało ich wykończenie domu od stanu surowego zamknietego do momentu przeprowadzki i ewentualnie z informacja co jeszcze zostalo do zrobiebia, wiem ze marudze, ale gdyby tak udalo sie to jeszcze rozbic na jakies grupy prac z kwotami to było by lepiej niż super...

dlaczego sie pytam? bo tak sie zastanawiam ile mnie jeszcze moze wyniesc dom do stanu w ktorym mozna juz mieszkac :D

pozdrawiam

maksiu

Maksiu u nas wygląda to tak jeśli coś przeoczyłam to pisz:

c.o + w.u 35 tyś z robocizną

centralny odkurzacz tzn rurki 750 zł z robocizną

wkład do komina gazowego + odbiór kominiarski 1820 zł

drzwi wejściowe + drzwi w przejsciu zpom gosp do garażu 3433 zł

armatura + baterie ok. 5000 zł

meble kuchenne 4677 zł z montażem

sprzęt do kuchni 7500 zł

blacha na ścianę kuchenną + wykończenie 590 zł

kafelki wraz z klejami i fugami 9325 zł z robocizną

barierka na schodach 235 zł

drązki do garderoby oraz panele 260 zł

halogeny do górnej łazienki + jakieś pierdoły 200 zł

gniazdka około 1000 zł.

panele do reszty domu 3000 zł.

odbiór gazu 150 zł.

mapy powykonawcze 600 zł

końcowy odbiór kominiarski 150 zł

farby i grunty to około 1000 zł

czego nam brak :

drzwi wew., obudowy kominka, lamp, pomalowania docelowego salonu i prawie całej góry, obłożenia schodów, cokołow, szafy do zabudowy, mebli.

Pewnie jeszcze czegoś ale widocznie jest to mało istotne skoro nie pamietam :wink: :)

....

....

a co to takiego, bo nie bardzo kojarze ???

pozatym nie zauwazylem instalacji elektrycznej, alarmowej, tynkow, wylewek, ocieplenia poddasza i jeszcze pary innych drobnostek

a tak wogołe dzieki za informacje

pozdrawiam

m.

Nas stan surowy zamknięty (z oknami) kosztował niecałe 80 tys. Kolejne 120 tys to wykończenie- smutne, ale prawdziwe. Ale mówię o całkowitym wykończeniu- jeszcze nie wydaliśmy 200 tys. ale je wydamy, a jak je wydamy, to nic właściwie nie trzeba będzie robić oprócz zagospodarowania terenu. Za większość mamy już popłacone zaliczki (np. kuchnia, drzwi wewn.)- jak już to wszystko będzie, to będzie można powiedzieć, że mamy skończoną chatę. I tak:

- ocieplenie poddasza: 5,4 tys z robocizną i płytami gk

- elektryka: 3 tys

- tynki: 7,6 tys

- posadzki: 4,5 tys

- 28 tys- całe co+cwu z robocizną, podłogówka w łazience, wszystkimi grzejnikami, kanalizacją i instalacją centralnego odkurzacza i odbiorem pieca i komina

- drzwi 8 tys- w tym: zewnętrzne drewniane 2 tys, zewnętrzne stalowe z pom.gospod. 1,5 tys., wszystkie wewnętrzne- 4,5 tys. ale bez klamek w wewnętrznych

- ceramika sanitarna- ok. 5 tys.

- baterie- ok. 1,5 tys.

- meble kuchenne- 5,7 tys

- sprzęt kuchenny: 4,7 tys.

- robocizna za kafle w salonie, przedpokoju i 2 łazienki- 5 tys.

- kafle do salonu i przedpokoju: 1,2 tys.

- kafelki do łazienek: 3,7 tys

- kontakty: 750 zł

- schody: 5 tys.

- malowanie salonu, przedpokoju i klatki schodowej- 1,2 tys

- farby na cały dom: 800 zł

- kominek z obudową: 5 tys

- panele w małym pokoju: 350 zł

- urządzenie salonu: 2,2 tys.

- ogrodzenie terenu siatką zieloną: 2,4 tys

Do tego dochodzą jakieś drobne rzeczy typu: fudi, taśmy i folie malarskie, wałki, pędzle, gładź szpachlowa na nidy, grunt, wkręty- trudno to oszacować, ale troszkę tego jest.

Nie mamy jeszcze lamp i zupełnie nie wiem ile to będzie kosztować (mam nadzieję, że nie więcej niż 1 tys), ocieplenia i tynku, obłożenia schodów zew., bramy wjazdowej i płotu na długości domu i zagospodarowania terenu wokół domu.

Myślę, że za 200 tys. będziemy mieli wykończone wnętrza (pomalowane plus podłogi) i ocieplony budynek- reszta będzie musiała poczekać.

Można powiedzieć, że jeśli chodzi o moje Prymule, to 1mkw powierzchni uzytkowej kosztował nas 1650 zł (zakładając 120 mkw powierzchni)- a nasz KB wyrokował, że nie jesteśmy w stanie wykończyć za mniej niż 2 tys za 1mkw :D :D :D

mnie moj stan surowy kosztował również 80 tys, do tego dojdzie jeszcze 11 tys na okna, wiec porównując do Twojej budowy wychodzi u mnie ten stan kosztował 600 zł/m2, u Ciebie 667 zł, pocieszam się zatem że moze i dalej będzie taniej niż u Was, bo bardzo dużo rzeczy robimy samemu

pozdrawiam

m.

....

....

a co to takiego, bo nie bardzo kojarze ???

pozatym nie zauwazylem instalacji elektrycznej, alarmowej, tynkow, wylewek, ocieplenia poddasza i jeszcze pary innych drobnostek

a tak wogołe dzieki za informacje

pozdrawiam

m.

Maksiu bo u nas na ścianie w kuchni zamiast tradycyjnych kafelek jest blacha ryflowana :)

inst. elek.to około 3000 zł z robocicną

alarm 1500 zł z robocizną

wylewki 5850 zł z robocizną i ich materiałem

tynki wraz z ociepleniem poddasza robocizna + materiał 14100 zł

A jak liczycie koszt metra z działką i mediami czy sam koszt domu?

Maksiu bo u nas na ścianie w kuchni zamiast tradycyjnych kafelek jest blacha ryflowana :)

inst. elek.to około 3000 zł z robocicną

alarm 1500 zł z robocizną

wylewki 5850 zł z robocizną i ich materiałem

tynki wraz z ociepleniem poddasza robocizna + materiał 14100 zł

A jak liczycie koszt metra z działką i mediami czy sam koszt domu?

faktycznie.. teraz kojarze tą blache..

koszt metra to tylko koszt budowy.. bez mediów, działki..

pozdrawiam

m.

ja liczyłam z mediami ale bez działki

Całe media (prąd, woda, gaz i kanaliza) kosztowały nas 9 tys.

Maksiu- rzeczywiście masz spore oszczędności na robociźnie- my niestety musieliśmy to zlecać, bo jakoś nie mieliśmy gdzie zaoszczędzić na robociźnie- albo się nie znaliśmy na tym, albo nie było kiedy, bo pracować trzeba

Przede wszystkim Ty się nie spieszysz z budową tak jak my, więc masz ten komfort, że możesz sobie powoli sam dłubać :D