Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga!

Piszę dopiero dzisiaj,gdyż nie mieliśmy dostępu do komputera(urlop).

Jeszcze raz dziękujemy Wam bardzo za prezentację Waszych pięknych Prymulek.To nam niezmiernie ułatwiło decyzję o zmianach w projekcie.Wiemy,że na pewno salon będzie większy(jak u Was) i nad garażem dołożymy pokój (jak u Was).Zazdrościmy Wam bardzo pięknego widoku na Górę Szybowcową.My też mamy w pobliżu górę (św.Anny),ale jeśli będziemy ją widzieć ,to tylko z okna połaciowego w dachu... :p

Pozdrawiamy urlopowo wszystkich Prymulkowiczów!!!

P.S.

Pozdrowienia dla dziewczynek i Abrahama!!!

Kasia 8)

Ja ten czas leci. Jeszcze nie tak dawno Aga wizytowała naszą budowę, teraz sama jest wizytowana. :p

Mamy wreszcie łóżko. Jako, że od pewnego czasu bawię się w stróża, wreszcie się wyśpię, jak należy. Polówka poszła w kąt! Było z tym łóżkiem trochę problemów. Facet z Allegro zwodził nas przez 3 tygodnie. W końcu mamy podobne i do tego bardziej konkurencyjne cenowo. :lol:

Mam pytanie do posiadaczy rynien. Jak wypuściliście je z przodu domu? Jakieś studzienki?

Witam wszystkich Prymulkowiczów!!!

Przypadkiem trafiłam na to forum i ten temacik i bardzo, bardzo żałuję że nie pojawiłam sie tu wcześniej!

Również budujemy dom w przymulkach - wersja3. Właśnie w tę sobotę powstał parter, a rok wcześniej były prace przy fundamentach i piwnicy, a jeszcze rok wcześniej zakupiliśmy ten projekt święcie przekonani że to nowość i na pewno nikt jeszcze nie brał się za jego realizację, więc nie szukaliśmy na ten temat wiadomości w necie, a przydałyby się , oj przydały!

Wprowadziliśmy pewne zmiany, przede wszystkim domek został częściowo podpiwniczony i tam będzie kotłownia i pomieszczenie na opał, dlatego też taras wyszedł nam dosyć wysoko, a nie tuż nad ziemią jak w projekcie, na moje życzenie nie ma przejścia między salonem, a kuchnią oraz zrezygnowaliśmy z zabiegowych schodów. Acha!Nie mamy też jednego z kominów, ale którego to się już muszę dopytać, bo ja jestem tą mniej wtajemniczoną w arkana budowy stroną, w każdym bądź razie kominek nam wyjdzie na tym połączeniu zlikwidowanym kuchni z salonem. Tam gdzie miała być kotłownia jest łazienka z oknem od frontu(w kształcie litery L) i oddzielna toaleta z oddzielnym wejściem(jako dopełnienie tej L). To chyba wszystkie zmiany, a co bym teraz jeszcze zmieniła? Na pewno powiększyłabym salon i kuchnie-na razie jestem ich powierzchnią przerażona i zastanawiałabym sie nad tym pokojem nad garażem, a cały czas jeszcze myślimy czy zostawiać 2 okna w kuchni oraz czy montować tyle dachowych co w planie...

Trochę sie rozpisałam, ale na świeżo wszystko to przeżywam, jeszcze raz wszystkich pozdrawiam i życzę owocnego budowania, a niektórym już jak najlepszego mieszkania w prymulkach!!!

Joasia

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. Robota na budowie jakoś idzie. Jutro zaczynają robić więźbe. Tylko te deszcze mnie troche niepokoją. Może zacząć padać jak będzie dach :). Parter podwyższyłem o jeden suporeks i tym sposobem jakoś zmieściły się schody ze spocznikiem. Poddasze podwyższyłem o dwa bloczki więc wydłużyłem krokwie aby domek wyglądał naturalnie. Teraz myśle o tynkach wewnętrznych aby wyszły jak najtaniej, bo moje wyobrażenie o kosztach budowy znacznie sie zmieniło od początku budowy. No i mam mały problem nie wiem jak podejść do sprawy ocieplenia szczytu budynku od strony garażu, bo jak będzie dachówka to lipa z ustawieniem rusztowania.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie

Witam nową prymulkowiczkę.

Reteki- my mamy podobny problem ale jakoś się te rusztowania zrobi- gorsze jest to, że nie ma ekip ociepleniowych.

U nas kuchnia montowała się 2 dni- pierwszego dnia ustawili korpusy i fronty, pozawieszali szafki górne, co w sumie zajęło im 2,5 godziny i pojechali twierdząc, że gdybym wcześniej zapłaciła za kuchnię tobym miała wszystko w piątek (a ja wpłaciłam zaliczkę i byłam przekonana, że reszta po montażu, więc ściekłam się jak nie wiem co, bo o tym słowa nie było). Jak zapłaciłam drugą zaliczkę po ustawieniu korpusów to w sobotę przyjechała reszta i popołudniu mogłam się cieszyć kuchnią. Na szczęście dla ekipy kuchnia jest fajna, podoba mi się, więc już nie robiłam afery. Ale to nie fair, że facet od kuchni nie powiedział o tym szczególe wcześniej a ja nie mam zwyczaju płacić przed robotą.

Dziś porobię zdjęcia a jutro prześlę je Maksiowi.

Właśnie dzwonił mąż, że ściany przy kominach mają zacieki- lało u nas non stop przez 3 dni i dziś okazało się, że na kominie w garderobie, od strony łazienki zaciekła ściana, czyli obróbka komina gdzieś puściła- niech to szlag. Za długo było dobrze- Aga miała czarne zacieki a ja mam mokre zacieki. :evil: :evil: :evil:

Mam tylko nadzieję, że wełna nie zamokła.

Emila pewnie Cię tym nie pociesze ale u nas też przy tym felernym kominie jest zaciek dzisiaj rano mąż trochę obłożył go folią zresztą to nie jeden kwiatek który wyszedł po deszczu ale o tym napisze już w dzienniku :evil:

Czekam na zdjęcia kuchni i rzeczywiście postawa panów była trochę dziwna :o :roll:

Aga- u mnie dokładnie to samo- na ścianie przy kominie "gazowym" zaciek, pod oknem w pokoju na poddaszu też zaciek, bo parapetu zewnętrznego nie ma i gdzieś pewnie nie dochodzi pianka.

A ogród i przed domem wygląda niemal identycznie, z tą różnicą, że od wczoraj nie możemy wjechać pod wiatę, bo po wykopach pod kanalizację, glina z dolnej warstwy ziemii znalazła się na górze i po tym deszczu zrobił się tor ślizgaczowy- mąż omal nie wjechał na belkę podtrzymującą wiatę a dziś rano, jak wychodziłam do pracy, to musiałam skakać przez rów, bo to była jedyna droga, która dawała duże prawdopodobieństwo, że nie utonę w błocie, oraz duże prawdopodobieństwo, że złamię nogę.

Pokazuje się ciemna strona posiadania domu :cry: , ale gdyby ktoś mnie zapytał, czy chcę wrócić do bloku, któy nie zacieka i wokół którego nie ma błota, to podobnie jak Aga, odpowiem stanowczo NIE!!! :D

Witam nową prymulkowiczkę :D

A ja juz jestem po pierwszym nocowaniu w domu, jak narazie jeszcze w budowie, troche padało... ale na szczęscie nic nie zaciekło (wspólczuje dziewczyny waszych kłopotów). U mnie powoli posuwają się do przodu gładzie. Za tydzien urlop.. robota powinna pójść szybciej do przodu

pozdrawiam

m.

Po dokładnych oględzinach i telefonicznej konsultacji z naszym cieślą i dekarzem w jednej osobie wysnuliśmy następującą diagnozę: puścił uszczelniacz dekarski przy kołnierzu komina (komin był nacięty, w to nacięcie wprowadzona była blacha od kołnierza i to wszystko jeszcze było zabezpieczone uszczelniaczem. Ciesla powiedział, że nie jesteśmy pierwsi z takim przypadkiem- przy tych lipcowych temperaturach i nagrzewaniu się dachu ten silikon po prostu nie wytrzymał i gdzieś puścił- najprawdopodobniej woda spływała fugą, bo mokry jest tylko tynk na kominie a płyta g-k na samym brzegu na styku z tynkiem- musiała się troszkę napić :D . Pierwsza panika minęła i na szczęście nie wygląda to tak strasznie- wełna na poddaszu nie zamokła a cieśla przyjedzie jutro, sprawdzi wszystko i uszczelni- najgorsze, że znów pada.

Maksiu - jak się spało? Miałeś jakieś narzędzie ewentualnej samoobrony? 8)

witam wszystkich po dłuższej nieobecności

(co nie znaczy że nie czytam na bieżąco)

Parter podwyższyłem o jeden suporeks i tym sposobem jakoś zmieściły się schody ze spocznikiem.

pytanie

zwężałeś stopnie? jestem ciekaw jak udało ci się wcisnąć ten spocznik i dodatkowy stopień. sam chciałbym spocznikowe ale brakło mi pomysłu i narazie zostaje jak w oryginale

wykonanie fundamentów ( od wykopania dziury po założenia izolacji) wycenniono nam na 24 tyś. ale podobno tak poszły ceny. w porównaniu z kwotami 10.5÷16tyś przedstawionymi na forum to już masakra. zaczynamy się poważnie zastanawiać czy damy radę to udźwignąć

24 tys!!!!!

Toż to rozbój w biały dzień :o

Ja bym jeszcze poszukała. Wiem, że jak człowiek zaczyna się budować to nie chce zwlekać i odkkładać- czasem to przecież dodatkowe koszty. Ale jeśli tak się zaczyna, to jak się skończy?

Z doświadczenia wiem, że od samego początku trzeba dokładnie liczyć każdą wydaną złotówkę i oszczędzać gdzie się da- oczywiście nie kosztem jakości, tylko przemyślanym kompromisem. Dalej jest przecież coraz drożej. Zasada, że stan surowy to dopiero i maksymalnie 1/3 kosztu budowy sprawdza się jak nigdzie.

My rozpoczynaliśmy z górnej półki- ceramika na ściany, podłogówka na całości parteru i takie tam. Ale szybko zrezygnowaliśmy z tych "przywilejów", bo jeśli dociepla się ścianę to wystarczy siporex, a obalając mit oddychających ścian, siporex ma więcej zalet niż ceramika. To tylko przykład, ale radzę analizować dogłębnie każde posunięcie- szczególnie pod względem finansowym.

Ja liczyłam, liczyłam i wyliczyłam, że kredytu mi nie wystarczy, więc postanowiliśmy dobrać trochę kasy, by mieć komfort, że zrobimy wszystko. Znów liczyłam, obliczyłam i dobraliśmy. Niestety, tego również nie wystarczyło, bo pojawiły się takie koszty, których wogóle nie zakładałam- więc zostaniemy bez bramy wjazdowej, bez zagospodarowanego terenu, bez obłożonych schodów zewnętrznych. Będziemy szczęśliwi, choć zadłużeni. Radzę więc od samego początku mocno trzymać kasę- z pewnością nic nie zostanie ale może uda ci się więcej zrobić. :D

Sory za te gorzkie przemyślenia, ale lepiej czerpać z cudzych doświadczeń niż uczyć się na swoich błędach- mniej boli. :D