Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejny pracowity weekend, po którym czujemy się, jakbyśmy pracowali 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Ale warto było, bo mamy prawie skończoną górę- to prawie, to 1 pokój, który wymaga szpachlowania, malowania i paneli, ale na razie nam to nie przeszkadza, bo wczoraj zamontowali nam resztę drzwi, więc ten pokój jest wysprzątany i w zamknięciu czeka sobie na lepsze czasy. W niedzielę znów wyciągnęłam męża do ikei i tak górna łazienka ma lustro (a właściwie lustra), mamy wieszak stojący na ubrania w korytarzu, lampy do pokoi i takie tam bzdurki. Czekamy teraz na elektryków od kontaktów i można zamieszkać na górze nie tylko w dzień. Ależ to miłe uczucie, kiedy już się nie brudzi, nie kurzy i kiedy prawie wszystko skończone. W tym tygodniu jeszcze przychodzi stolarz zamontować szafę zabudowaną i półki we wnęce kominkowej. Czujemy się już jak u siebie czego dowodem są plamy na kanapie :evil: , ślady psiego nosa na szybie drzwi tarasowych :) i rozniesione wszędzie przez psa kapcie i buty :wink: , bo jak nasz pies kogoś wita, to nosi w pysku kapcie i buty jakie popadną.

Oczywiście zostały jakieś drobnostki jak fradmenty listew przypodłogowych przy drzwiach, progi w drzwiach, zainstalowanie lamp i kinkietów, domalowanie pewnych fragmentów ścian, które ucierpiały w wyniku zakładania kontaktów, ościeżnic i schodów, ale to już sama przyjemność- do realizacji przy kawie :wink:

Życie jest piękne... :D :D :D

Prymule są piękne... :D

Widze, że wolny czas spędzasz tak jak ja. O montowaniu drzwi piszesz jakby to była jakaś drobnostka a przecież drzwi trzeba wstawić na pianke, okleić płytą, wstawić narożniki, zaszpachlować i zeszlifować? Tak mi bynajmniej to robili, trwało to długo i było brudno. Czy u Ciebie robią to jakoś inaczej?

my zamówiliśmy ościeżnice regulowane, które obejmują cały mur, więc montaż sprowadza się do dokładnego wypoziomowania i wstrzyknięciu niskorozprężającej się pianki- ościeznic nie trzeba więc rozpierać, xczy jakoś usztywniać. 5 par drzwi zrobili na gotowo w 3 godziny z docięciem włącznie- efekt super. Czy ty masz w takim razie ościeznice stałe?

Porobiłabym zdjęcia dla zobrazowania efektu naszych prac, ale Maksiu tak czy inaczej wraca we wrześniu, więc nie ma chyba sensu a nie wiem jak technicznie wkleić zdjęcia do postu. Może cos mi doradzicie? Aga kiedyś wklejała, ale to trzeba chyba i tak umieścić je na jakiejś stronie internetyowej- mam rację?

Teraz już bez błędów:

U mnie są stałe ramy. Jak sobie poradziliście z drzwiami w górnej łazience gdzie nie ma scianki tylko drzwi przylegają do komina i nie ma miejsca na ozdobną listwe? Chyba że tylko ja mam taki duży komin? Ta sama sytuacja jest w drzwiach od kotłowni i w 1 pokoju?

U nas w łazience akurat tak wyszło, że tej ozdobnej ramy nie trzeba było przycinać. Przycinaliśmy w pomieszczeniu gospodarczym i w łazience na dole, ale zamówiliśmy drzwi z montażem, więc panowie tak to zrobili, że wogóle nie widać, że są przycięte, tzn. nic nie jest poszarpane czy zniszczone.

Nasz murarz to nas chyba będzie straszył do końca naszych dni- znów pozostawił po sobie "ładny kwiatek" :evil: Otóż na górze, otwory drzwiowe do łazienki i do garderoby zrobił wyższe niż do pokoi- znów nie wiem co autor miał na myśli ale przy montażu okazało się, że drzwi pokojowe trzeba dociąć od dołu a ościeżnice do garderoby i łazienki są nieco wyższe niż pokojowe. Co prawda nikt kto przychodzi nie zwraca na to uwagi ale ja o tym wiem i trochę mnie to denerwuje. Będzie nam się murarz chyba długo odbijał czkawką. Ale poza tym jest ok.

Wczoraj nastąpiła inauguracja sezonu kominkowego- mąż rozpalił w kominku- na początki blady strach, bo zaczęło się strasznie dymić jak tylko zamkneliśmy drzwiczki i nie daj Boże drzwi tarasowe. Uznaliśmy że to bez sensu, bo przecież zimą nie będziemy otwierać okien żeby wymusić cug, więc szybki telefon do wujka, który od lat grzeje kominkiem i jest w tym temacie ekspertem i polecił nie zamykać drzwiczek, dopóki drewno się dobrze nie rozpali. Jakoś się udało. Było bardzo przyjemnie i bardzo ciepło- szczególnie w pokojach na górze, bo mamy wyprowadzenie DGP na klatkę schodową, więc ciepłe powietrze wręcz buchało w górę. Po ok. 1 godzinie (a paliły się tylko 2 polana) na górze było prawie 2 stopnie więcej niż w pomieszczeniu gospodarczym. Przy temperaturze na dworze 16 stopni (w domu po przyjściu było niecałe 19) w pokoju na dole mieliśmy 21,6 a na górze 22,4 stopnia. Później nie chciało się nam już mierzyć. Jest nadzieja, że zimą, jak nahajcujemy porządnie, to piec gazowy będzie mógł odpocząć a my zaoszczędzić. No i ta atmosfera prawdziwego ognia- nie do opisania. :D

Nie mamy balkonu- na szczęście :D

Emila kominek to bardzo fajna rzecz i bardzo przyjemne ciepełko :)

Ja też czekam na rozpoczęcie sezonu, komin już zrobiony teraz tylko ostatnia kosmetyka i będziemy palić tym bardziej że na dworze zimno i nie przyjemnie :-?

Tomek a co tam u Ciebie czy już mieszkasz ???

Mieszkam. Póki co porządkujemy, montujemy gniazdka, ustwiamy meble. Sporo roboty...

Jako, że dom mamy ocieplony temperatura wewnątrz jest stała czy to upał czy chłód. :D Coś w okolicach 21 stopni. Póki co nie palimy, ani nie grzejemy. 8)

Doskonale sprawdza się piec z zasobnikiem. Włączam go raz dziennie na parę minut i ciepłej wody wystarcza.

Tomeczku to gratuluje :)

Jak to mówią przy domu i w domu jest zawsze jakaś praca :)

U mnie piec sam się włącza około raz dziennie chyba że biorę się za porządki wtedy częsciej, temp w zasobniku ustawiona na 53 stopnie.

U nas też jest około 21-22 stopni ale dal mnei to za zimno :o :roll: a po drugie jak jest tak szaro za oknem to lubię patrzeć na ogień 8)

u nas też jest piec tak ustawiony, żeby trzymał cały czas stałą temperaturę wody 45 stopni- gdy jest większy pobór piec się włącza samoczynnie. Po miesiącu mieszkania dostaliśmy rachunek za gaz- zużyliśmy 23 m3 gazu co daje rachunek w wysokości dokładnie 30 zł. Miło, oj jak miło. A zużycie wody- ok. 10 m3, bo sporo sprzątania, malowania, prysznice po 2 razy dziennie w upały, zmywarka, pralka i takie tam.

Pomimo tego, że nie mamy dodatkowego zasobnika tylko zintegrowany to nie mogę narzekać- jak napełniam wannę, to temperatura wody jest stała i stale wysoka- nie ma spadku wydajności ciepłej wody- i o to chodziło. Piec chodzi tak cicho, że nawet nie wiem kiedy się włącza.

U nas są dziwne rachunki za gaz bo peognostyczne i jessze żaden nie był za tzw. dosłowne zużycie gazu.

Mam zamiarzrobić rozliczenie po pół roku mieszkania ale czy się zbiorę :o :roll:

Emila jeśli chodzi o fotki to możesz je zmieścić na tej stronce ludzie na forum korzystają z fotosika i są bardzo zadowoleni :)

A i My moglibysmy zobaczyć fotki zanim Maksiu wróci

http://www.fotosik.pl/