mTom 23.08.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Aga otwory wszystkich zaskakują. U mnie było podcinanie połowy drzwi. Oczywiście piec mógłby działać sam, ale... póki co ja się wcieliłem w rolę elektroniki. Piec jest stale wyłączony bo montuję gniazdka, a od tego pstrykania bezpiecznikami pewnie by zgłupiał na dobre. Póki co raz zostałem kopnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.08.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 to rzeczywiście nie najlepiej dla pieca jak masz w domu takei wyładowania A jak się mieszka, jesteście zadowoleni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 23.08.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Aga, w bloku było lepiej! Żartowałem. Brakuje tylko pogody. Ale od jutro ponoć lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 23.08.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Jedyny plus bloku to.... kostka betonowa przed nim a jedynym minusem domu to błoto, które robi się we wjeździe po deszczu i w którym grzęźnie nasz samochód. W tym roku, dopóki urząd skarbowy nie zwróci nam różnicy vat, nie ma co marzyć o kostce brukowej przed domem i pod wiatą, nie mówiąc o tyłu domu. Tymczasowo, choć nie lubię prowizorek ale nie mam wyjścia, ułożymy jakieś betonowe płyty- czekamy właśnie na nie- znajomy męża przywozi takie różne rzeczy po rozbiórkach przejazdów kolejowych (legalnie oczywiście). A wy jakie macie plany względem utwardzenia wjazdów i terenu? W naszej lokalnej wytwórni kostki ceny klasycznej holenderki szarej to ok. 22 zł za mkw, drugie tyle materiał na utwardzenie i robocizna. A na sam wjazd pod wiatę potrzebujemy ok. 100 mkw. Robi się z tego brzydka duża sumka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.08.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Tomek w bloku to chyab tylko lepiej dlatego że było mniej pracy Co do podjazdu i ogólnie wystroju na zew. to też mamy pomysł na kostkę i taras też z kostki ale kiedy to nastanie tego nie wie nikt Narazie przed domem mamy wysypaną podsypkę sparwdza się tylko starsznie dużo piasku wnosi się do środka, ale w blocie nie grzeźniemy i to jest plus. Myslę że tym co jest na zew. zajmiemy się na wiosnę - jak dobrze pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 23.08.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Właśnie, właśnie... zwrot VAT. Pora powoli się za to brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.08.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Nasz już leży w urzędzie i czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 23.08.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Ja złożyłam ale tylko za 2005 rok, natomiast gros faktur i wydatków mamy w tym roku, ale żeby złożyć już końcowe rozliczenie, to musimy mieć zgłoszenie o zakończeniu budowy. Trzeba się za to poważnie wziąć, żeby na wiosnę były pieniążki na zagospodarowanie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.08.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 My też złożylismy rozliczenie częściowe z oswiadczeniem że mamy wykonane 80 % prac. Teraz zbieramy dalsze faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 23.08.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Sami robiliście czy komuś zlecaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 23.08.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 A ja, nie chwaląc sie, kase już dostałem i dawno straciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.08.2006 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Zazdroszczę- w naszym powiecie urząd wykorzystuje każdy możliwy dzień żeby nie dać kasy- mają pół roku i 2 tygodnie i chyba nie dostanę kasy ani jednego dnia wcześniej. Wczoraj palenia w kominku dzień drugi. Tym razem już nie dymiło. Znajoma twierdzi, że pierwsze palenie po lecie zawsze się dymi, więc może rzeczywiście komin się musiał przepalić żeby mieć cug. W każdym razie wczoraj poszło jak z płatka. Ponieważ nie mamy drewna, które leżakowało, więc zamówiliśmy 10 m3 na najbliższy sezon i za rok (będzie już wysuszone), w tym głównie akację, która podobno jest jednym z najlepszych do palenia bo już po ścięciu nie zawiera w sobie tyle wilgoci co inne drzewa. Aga- a ty ile spaliłaś w zeszłym sezonie i ile masz na ten sezon i czy masz jakieś doświadczenia z różnymi gatunkami drewna? Słyszałam, że najlepsze to akacja, grab i wiąz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.08.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Tomek jeśli chodzi o Vat to zleciliśmy tą pracę jednej pani. Emila trudno powiedzieć ile drewna spaliliśmy bo zostało one przywiezione wraz z pospółką do podsypania fundamentów ( było miejsce na samochodzie ). Myslę że było tego z 7 - 8 metrów. Drewno robi mój szwagier i mamy buk, grab i trochę brzozy. Teraz mamy 20 m drzewa pod domem. Chciałbym jeszcze raz tyle drzewa sezonować u teściowej tylko nie wiem jak będzie z kasą - musimy pogadać ze szwagrem. To drzewo które jest nie jest takie całkiem świerze ale wolałabym palić takim wysezonowonaym 2 letnim Jesli chodzi o nasz U.S to właśnie czekam na jakieś pismo dzisiaj pani dzwoniła bo wróciło ze starego adresu. Bardzo jestem ciekawa co chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 24.08.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja rozliczałem Vat samodzielnie, prosta sprawa. Broszurki i wykaz materiałow jest do ściągnięcia z neta. Nie wiem jak w innych urzędach ale u nas sprawdzali bardzo dokladnie, np. symbol na fakturze BPA 1500x1000- zadzwonili do hurtowni i pytali co to jest. Jakby co to służe pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.08.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Bob u nas poprostu wygrało lenistwo Mój mąz zawsze sam robi wszystkie rozliczenia ale tym razem nie miał ochoty na grzebanie się w tych fakturach Więc zleciliśmy i już Ale napewno można to zrobić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.08.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Jakby co to służe pomocą A czy podałes do zwrotu rynny? Bo ja się zastanawiałam nad rynnami ale w końcu podałam je do zwrotu, bo stwierdziłam, że to " rury PCV ogólnie stosowane w budownictwie" Najwyżej złożę korektę. Wiele z moich faktur nie miało symbolu PKWiU przy poszczególnych materiałach i zastanawiam się, czy tego przypadkiem nie cofną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 24.08.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja do dzisiaj nie mam rynien, są w planach na ten rok, kasa niby na to jest. Zbaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.08.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Emila nasza pani która robiła nam rozliczenia powiedziała że wszytko co się nadaje trzeba wpisywać jak nie będzie można za to zwrócić to się zrobi korektę ale nie warto tego nie wpisywać bo można stracić.Za korekty US nikogo nie ściga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.08.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Mam więc pytanie, jak czytać PKWiU. Na fakturze mam np. 25.23.15 - 50.99 - listwa przypodłogowa. W spisie materiałow do odliczenia znalazłem 25.23 - Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa. Czy ta listwa się w tym zawiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.08.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja nie pomogę bo dokładnie to nie wiem, ale osobiście bym wpisała Najwyżej zrobisz korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts