Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Aga otwory wszystkich zaskakują. U mnie było podcinanie połowy drzwi.

Oczywiście piec mógłby działać sam, ale... póki co ja się wcieliłem w rolę elektroniki. Piec jest stale wyłączony bo montuję gniazdka, a od tego pstrykania bezpiecznikami pewnie by zgłupiał na dobre.

Póki co raz zostałem kopnięty. :D

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedyny plus bloku to.... kostka betonowa przed nim a jedynym minusem domu to błoto, które robi się we wjeździe po deszczu i w którym grzęźnie nasz samochód.

W tym roku, dopóki urząd skarbowy nie zwróci nam różnicy vat, nie ma co marzyć o kostce brukowej przed domem i pod wiatą, nie mówiąc o tyłu domu. Tymczasowo, choć nie lubię prowizorek ale nie mam wyjścia, ułożymy jakieś betonowe płyty- czekamy właśnie na nie- znajomy męża przywozi takie różne rzeczy po rozbiórkach przejazdów kolejowych (legalnie oczywiście). A wy jakie macie plany względem utwardzenia wjazdów i terenu? W naszej lokalnej wytwórni kostki ceny klasycznej holenderki szarej to ok. 22 zł za mkw, drugie tyle materiał na utwardzenie i robocizna. A na sam wjazd pod wiatę potrzebujemy ok. 100 mkw. Robi się z tego brzydka duża sumka :cry:

Tomek w bloku to chyab tylko lepiej dlatego że było mniej pracy :wink: :)

Co do podjazdu i ogólnie wystroju na zew. to też mamy pomysł na kostkę i taras też z kostki ale kiedy to nastanie tego nie wie nikt :o :roll:

Narazie przed domem mamy wysypaną podsypkę sparwdza się tylko starsznie dużo piasku wnosi się do środka, ale w blocie nie grzeźniemy i to jest plus.

Myslę że tym co jest na zew. zajmiemy się na wiosnę - jak dobrze pójdzie 8)

Zazdroszczę- w naszym powiecie urząd wykorzystuje każdy możliwy dzień żeby nie dać kasy- mają pół roku i 2 tygodnie i chyba nie dostanę kasy ani jednego dnia wcześniej.

Wczoraj palenia w kominku dzień drugi. Tym razem już nie dymiło. Znajoma twierdzi, że pierwsze palenie po lecie zawsze się dymi, więc może rzeczywiście komin się musiał przepalić żeby mieć cug. W każdym razie wczoraj poszło jak z płatka. :D

Ponieważ nie mamy drewna, które leżakowało, więc zamówiliśmy 10 m3 na najbliższy sezon i za rok (będzie już wysuszone), w tym głównie akację, która podobno jest jednym z najlepszych do palenia bo już po ścięciu nie zawiera w sobie tyle wilgoci co inne drzewa.

Aga- a ty ile spaliłaś w zeszłym sezonie i ile masz na ten sezon i czy masz jakieś doświadczenia z różnymi gatunkami drewna? Słyszałam, że najlepsze to akacja, grab i wiąz.

Tomek jeśli chodzi o Vat to zleciliśmy tą pracę jednej pani.

Emila trudno powiedzieć ile drewna spaliliśmy bo zostało one przywiezione wraz z pospółką do podsypania fundamentów ( było miejsce na samochodzie ). Myslę że było tego z 7 - 8 metrów.

Drewno robi mój szwagier i mamy buk, grab i trochę brzozy. Teraz mamy 20 m drzewa pod domem.

Chciałbym jeszcze raz tyle drzewa sezonować u teściowej tylko nie wiem jak będzie z kasą - musimy pogadać ze szwagrem.

To drzewo które jest nie jest takie całkiem świerze ale wolałabym palić takim wysezonowonaym 2 letnim :)

Jesli chodzi o nasz U.S to właśnie czekam na jakieś pismo dzisiaj pani dzwoniła bo wróciło ze starego adresu. Bardzo jestem ciekawa co chcą.

Jakby co to służe pomocą

A czy podałes do zwrotu rynny? Bo ja się zastanawiałam nad rynnami ale w końcu podałam je do zwrotu, bo stwierdziłam, że to " rury PCV ogólnie stosowane w budownictwie" Najwyżej złożę korektę.

Wiele z moich faktur nie miało symbolu PKWiU przy poszczególnych materiałach i zastanawiam się, czy tego przypadkiem nie cofną.

Emila nasza pani która robiła nam rozliczenia powiedziała że wszytko co się nadaje trzeba wpisywać jak nie będzie można za to zwrócić to się zrobi korektę ale nie warto tego nie wpisywać bo można stracić.

Za korekty US nikogo nie ściga.