Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze nie wiem dokładnie ale z tego co pamiętam to:

- 1400 styropian na 130 mkw,

- 1600 klej i styropian na 30mkw plus do wyprawiania okien i drzwi

- 700 tynk

- 300 grunt

- 1000 farby

- 350 parapety

- 5500 robocizna

i jeszcze jakieś pojedyncze fakturki za piankę uszczelniającą/montażową, siatkę żółtą, jakiś dodatkowy grunt, listwy narożnikowe

Będzie jakieś 11 500 do 12 000, dziś wszystko regulujemy, więc jutro podam ci dokładna kwotę.

Wg obliczeń naszego ociepleniowca powierzchnia ocieplenia/ tynkowania to 180 mkw do robocizny, czyli wliczając powierzchnię okien a samych ścian ok. 160 mkw licząc po styropianie.

A liczyłam że będzie taniej- to się przeliczyłam i to sporo. :(

wczooraj podliczyłam ocieplenie.

12 000 jak w łeb strzelił- dokładnie :oops:

Ekipa w ostateczności policzyła 29 za mkw przy czym kilka warstw mieli: styropian, siatka, klej, grunt, tynk i dwukrotne malowanie.

Początkowo umawialiśmy się na z tego co pamiętam na 22 mkw ale przy tynku akrylowym a zdecydowaliśmy się na mineralny pomalowany dwukrotnie farbą akrylową. I nie żałujemy, bo zaoszczędziliśmy co najmniej 1500 zł przy droższej robociźnie- efekt ten sam a ryzyko przebarwień czy widocznych połaczeń o wiele mniejsze.

Muszę wam powiedzieć, że ładniejszej pogody na ocieplenie nie mogłam sobie wymarzyć- ani razu nie padało, było słonecznie ale nie upalnie, czasami dośc wietrznie. Wszystko ładnie schło, włącznie z naszym portfelem, który co tu dużo mówić wygląda jak suszona śliwka.

Wczoraj wzieliśmy się za sprzątanie działki po ociepleniu- zebrało nam się 15 worów, jakieś dodatkowe wiadra, 3 paczki resztek styropianu- jak ustawiliśmy to we wjeździe (bo dziś zabierają śmieci) to się przestraszyliśmy, bo chyba śmieciarka się zapcha (i ciekawe ile zapłacimy? :-? ) ale działkę mamy czyściutką.

Porobiłam trochę zdjęć, choć miałam kiepski aparat i kolory chyba nie wyszły takie jak są w rzeczywistości. Ale zaraz wyślę Maksiowi. :D :D :D

Zdjęcia są już na stronie u Maksia.

Kolory wyszły dziwne i nieco inne niż w rzeczywistości, szczególnie te robione z przodu- jakieś blade. Te od strony tarasu są bardziej zbliżone, ale jak już pomalujemy cokół- fundament, to zrobię zdjęcia dobrym aparatem.

Maksiu- jak znajdziesz chwilkę, to zmień stan moich prymulek na "szczęśliwie skończone i zamieszkane", no i zmień zdjęcie.

Dzięki za wrzucenie zdjęć na stronę. :D Co u Ciebie?

Witam :)

Wraz z mężem zastanawiamy się nad projektem Prymulek.Szukalismy,szukalismi i znaleźliśmy własnie to forum :) Mam zamiar przeczytac te wszystkie strony aby dowiedzieć się czegoś na temat tego domku.

Niedawno kupiliśmy działkę (16 arów), w tym roku pragniemy załatwic papierkowe sprawy, a na przyszły rok chcemy zacząć budowe :)

Mam nadzieję, że Wasze doświadczenia nam pomogą :) (oczywiście nie w budowie, a w przygodotwaniach do niej :wink: )

Pozdrawiamy :D

Witamy witamy :)

Oczywiście słuzymy radą i pomocą :)

A ja witam podwójnie w końcu łączy nas to samo województwo :)

Już lecę oglądać fotki :)

A u nas od jutra nowe prace co prawda bardzo drobne a mam nadzieję że chociaż trochę ułatwią nam życie :)

Tylko jak zawsze pogoda płata nam figle :o :roll:

Witam wszystkich :D

Jestesmy z męzem szczęsliwymi posiadaczami narazie fundamentu -prymulek 2 bez garażu , zwracam sie do was z zapytaniem czy jest w tym domu miejsce na zrobienie spiżarki lub innego pomieszczenia na różnego rodzaju graty , które jednak sie gromadzi . Wiem ile zgromadzilismy juz przez 10 lat mieszkania w bloku ale mam teściową ze strychem:) i gdzies to wszystko mozna upchać.

Zastanawiam się gdzie w naszych prymulkach bedzie takowe miejsce.

Prosze wszystkich szczęsliwych ,którzy już mieszkają w swoich prymulkach o podpowiedzenie mi czegoś. Za wszystkie rady z góry bardzo dziękuje :D

Zastanawiam sie nad zrobieniem spiżarki pod schodami aby nieco wkopac sie w ziemie ale czy to nie bedzie zbyt małe pomieszczenie?

Hanusia.

Tomeczku a co z Twoim zdrowiem???

I pisza jak tam się mieszka :)

Emila domek wygla bardzo ładnie w nowej szatce :)

Bubu nowych fotek jakoś nie widzę :cry:

Hancyska gratuluje fundamentów :) Jeśli chodzi o spiżarkę pod schodami to wyjdzie ona dość spora :) a i strych w naszych Prymulkach jest pojemny :)

Aga, podupadłem. :( Angina jak się patrzy. A tu tyle do zrobienia. Za chwilę przychodzi facet robić płytki na tarasie. Chciałem wykończyć kamykami podjazd, zrobić opaskę wokół domu. Cóż, praca musi tydzień poczekać.

Mamy w domu niemowlaka. Pieska wielorasowego. Oj, daje popalić, szczególnie nocami.

Hancysia, rozwiązaniem jest strych. Jako, że o jeden bloczek bk podnieśliśmy ściankę kolankową całość trochę się podniosła, mogę więc w najwyższym miescu strychu stanąć wyprostowany (przy dość słusznym wzroście). Jest tam naprawdę sporo miejsca, na różne graty. Za jakiś czas wezmę się za wykonywanie podłogi na strychu. To był chyba błąd i trzeba to było zrobić równocześnie z dociepleniem poddasza...

Witam :)

mTom pytasz dlaczego prymulki ? :) Żebym tylko umiała odpowiedzieć :wink:

Tak serio to dlatego, ze metraż jest dla nas idealny.Bylismy ostatnio na budowie u pewnego Pana, ktory zgodził sie abysmy podpatrzyli cos niecoś :) Domek z uzytkowym piętrem, wielkość 102m. Fajny ale .... taki za mały :-? Brakowało tam jeszcze kilku metrów jak dla nas.Dlatego 121,2m (czyli tyle ile mają prymulki) w pełni nas satysfakcjonują (tak mi sie wydaje).Po drugie prosta konstrukcja urzeka swym pięknem :)

Jeśli dojdzie do skutku bliźniacza budowa wraz z rodzicami, to wybraliśmy cyklameny2.

Bubu nowych fotek jakoś nie widzę :cry:

Nie zdążyłem, już mi zagracili !!! :evil: A moze chcecie ze stosami pudeł ?

Jeśli coś bym chciał usprawnić w Prymulkach to proponuję w czasie lania stropu wydłuzyć przedpokuj na piętrze o około 30 cm nad dolnym biegiem schodów. To nić nie kosztuje a robi się ładny spocznik i poszerza wejście do pokoju-Popatrzcie na moje zdjęcie u Maksia pt. Tu brakuje kawałka stropu..