Bubu 13.10.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 2 strona - wstyd. Tak nisko upaść. Jakim drewnem palicie? Ile razy do roku czyścicie komin. I takie tam jeszcze... Budowlanym, bo tego z lasu jeszcze nie dowieźli. Czyszczenie komina to dopiero na wiosnę, ..tak myślę. Ciekawe co mają do powiedzenia Ci bardziej doświadczeni ?? Już po pierwszej nocy - nic mi się nie śniło, żle spałem i było zimno . Druga noc - j.w. z tą różnicą, , że było b.gorąco bo napaliłem w kominku, właczyłem kaloryfery i dopiąłem 2-gą kołdrę do tej pierwszej letniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 13.10.2006 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Bubu, trzecia noc powinna być już wypośrodkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Bubu Ty nie narzekaj Ty się ciesz Życzę samych miłych chwil i nocy w domku Co do snów mi bardzo długo nic się nie śniło to chyba z wrażenia Palimy bukiem, grabem i brzozą. Co do czyszczenia komina 1 raz czyściliśmy po 4 miesiącach Potem było gruntowne czyszczenie przed wkładaniem wkładu, teraz myslę że do wiosny będzie spokój A gdzie się reszta towarzystwa zapodziała ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 13.10.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Zapadła w sen zimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.10.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Zapadła w sen zimowy. Już ??? U nas jeszcze jesień Do wczoraj była piekna i słoneczna dzisiaj się już zqachmurzyło i jest ponuro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 13.10.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witam- nie było mnie dość długo i nie miałam dostępu do netu. U nas bez zmian- domek ocieplony ale po tygodniu niskich temperatur w nocy i niezbyt ciekawej pierwszej połowy tygodnia w domu jest ok. 18 stopni- dla mnie to prawie Sybir. Wróciliśmy dopiero dziś i mąż rozpala w kominku a wieczorem przychodzi nasz pan od instalacji co, podłączy górę i dziś chyba nastapi ostateczny, całkowity test co (wcześniej sprawdzaliśmy tylko dół a potem nasz pan nie miał czasu). Drewno do kominka- mamy grab, olchę i jeszcze jakieś drewno którego nazwy nie pamiętam. Część naszego drzewa leżała sobie dość długo w lesie i jest stosunkowo sucha i popękana w środku ale grab był świeżo ścinany i jak tniemy na mniejsze kawałki to czuć mokre drewno więc jeszcze nim nie palimy. Z ostatnich nowości to takie drobne zakupy: dwa nowe lustra do górnej łazienki (bo 1 część starego znów spadła ale tym razem wyszczerbiła nam troszkę nasze piękne umywalki- wściekła byłam jak nie wiem, ale cóż zrobić- wymieniliśmy więc lustra bo na te winne wyszczerbienia nie mogłam już patrzeć), wiklinowy kosz na bieliznęm, lampa do pokoju na dole, która wypatrzyłam na wyprzedaży (ze 159 na 50 zł!!!)- metal ze szkłem, akcesoria kominkowe, wiklinowy kosz na drewni i takie tam- porobię zdjęcia i wyślę Maksiowi w przyszłym tygodniu. W rzyszłym miesiącu planujemy zająć się naszą garderobą- kupimy jakieś półki cobym mogła wreszcie wypakować ciuchy z kartonów. Pozdrawiam wszystkich- co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.10.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Witaj Emila i czekam na fotki U nas w domku cieplutko Kominek grzeje Przepalamy co drugi trzeci dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 13.10.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Od 3 dni palimy codzienie w jotulu. Efekt jest. Jest ciepło i przyjemnie. A piec ciepły jest aż do rana. Zastanawiam się jak i kiedy przyjdzie nam czyścić komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.10.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 U nas Sławek sam czyści komin, kupił sobie sprzęt włazi na dach wpuszcza szczotkę do komina a potem wyciągamy sadzę z wyczystki U nas w domku też cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 16.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam Prymulkowiczów. Ten trzeci rodzaj drewna które zapomniałam to akacja- najbardziej suche z całego zapasu, bo ścięte wiosną. Zauważyłam, że tegoroczne drewno pali się zupełnie inaczej niż wysezonowane z zeszłego roku. Tegoroczne drewno, czyli jeszcze mokre potrzebuje powietrza do spalania, płomień nie jest taki jasny i w całym kominku- raczej czerwony i taki bardziej "zdławiony", no i to drewno bardziej brudzi szybę i wnętrze i chyba daje mniej ciepła niż suche drewno, ale za to spala się tak, że pozostaje troszkę białej "mączki"- takiego miałkiego popiołu. A propos brudnej szyby (pomimo wkładu z niebrudzącą się szybą)- czy macie już sprawdzone środki, które szybko i dokładnie usuwają sadzę z szyby? Jeśli tak to proszę o nazwy, bo zwykły spray do szyb nie zdaje egzaminu. Muszę się zaopatrzyć w coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.10.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nie ma nic sparwdzonego I szyba częściej jest brudna niż czysta. Zresztą w komineku z płaszczem pali się trochę inaczej niż w normalnym, ale chciałam to mam w końcu nie można mieć wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.10.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Widzą że ostatnio cos bardzo cicho w naszym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 17.10.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 No dobra, pochwalę się. Zmontowałem garaż blaszany. Będzie służył jako pomieszczenie gospodarcze i magazyn na drewno. Jutro wybieram się po pierwszą partię. Będzie czym palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.10.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 A jednak coś się dzieje A u nas 1 przymrozki ale domek znosi je bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 18.10.2006 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 U nas również zimno na dworze ale w domciu bardzo przyjemnie i cieplutko. A jakie to przyjemne kiedy rano wychodzi się z łóżka i wchodzi na cieplutką podłogę w łazience- miodzio. Czasem troszkę żałuję, że nie zrobiliśmy podłogówki w holu i salonie z kuchnią ale potem dochodzę do wniosku, że przecież na dole i tak chodzimy w kapciach, bo jest pies i wnosi piasek i brud, więc nikt nie chodzi boso to byłoby trochę bez sensu. A do góry to pies nie wchodzi więc można boso. Czy ktoś z was kupił sobie separator popiołu? Zastanawiam się, czy to urządzenie zdaje egzamin? Przyznam, że czyszczenie wkładu kominka z popiołu to dość nieprzyjemne zadanie a boję się wciągać to odkurzaczem bo podobno popiół obkleja rurę, dlatego zastanawiamy się nad separatorem- w marketach budowlanych pojawiły się separatory dużo tańsze od tych sprzedawanych do kompletu z odkurzaczami centralnymi. Ostatnio widziałam w Nomi za 200 z groszami- co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 18.10.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Czeka nas pierwsze opróżnianie szamba. Jutro podzielę się refleksjami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 18.10.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Dobrze, że my nie musimy się martwić, czy nam się przelewa szambo Kanalizacja to jednak świetny wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 18.10.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Podobno separator to świetny wynalazek ale własnego doświadzcenia nie mam. Napewno nie należy wciągać popiołu z kominka beżpośrednio do odkurzacza bo czasami zostają tam gorące popioły i może być nie wesoło W tamtym roku widziałam separator w Leroy Merlin za 100 zł. Ja niestety też muszę dbac o szambo a raczej Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 19.10.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Aga, jakie macie duże szambo i co ile wy... że tak powiem -próżniacie je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.10.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Szambo ma pojemność 10 m wywozimy je średnio raz w miesiącu, wlewam do niego bakterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts