Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie czuć tak bardzo zapachu z szamba, zawartośc jest mniej gęsta i jest jej mniej bo bakterie żywią sie tym co grubsze 8)

Na początku nie wlewalismy tych bakterii i trochę było czuć szambo na zew. i w garażu odkąd je wlewamy nie ma nieprzyjemnego zapachu :)

I jak przyjeżdża szambiarka to też mniej czuć nieprzyjemną woń.

Wlewam bakterie takie jak się wlewa do oczyszczlni, teraz nie pamiętam nazwy bo nie mam w domu opakowania jak zakupię następną partię to podam nazwę :)

Aga- strzał w dziesiątkę to mało powiedziane- nikt kto nie wybudował domu nie wie ile to przynosi satysfakcji i przyjemności- to szczęście to nawet trudno opisać :D :D :D

Współczuję pralki- szkoda tej kasy bo pewnie byłoby już kilka sztuk drzwi, ale wiem jak to jest- jak sobie cos zaplanujesz to zawsze coś walnie w łeb- albo samochód się psuje, albo kopmuter się spali albo coś jeszcze co nie było zaplanowane.

Kiedyś pisałaś, że zajęłaś się czymś "dochodowym" ale nie chciałaś zdradzać, żeby nie zapeszyć- czy już możesz zdradzić co to jest?

A jak twoja pianistka? Robi postępy?

Podrawiam :D :D :D

Emila nie zajęłam się niczym dochodowym raczej to co robię też wysysa kasę mam nadzieję że chwalić się tym będę w grudniu 8)

No cóż tak to jest że zawsze coś nie planowanego wyskoczy widocznie takie jest życie 8)

Pianistka gra choć czasami bywa ciężko - bo nasza młodsza córka to ciężki charakterek i ciężko jej tyle czasu siedzieć nad jednym zajęciem tym bardziej że narazie głownie ćwiczy :)

Widzę, Aga, że masz ten sam problemy co my. Nam tuż przed przeprowadzką padła pralka oraz lodówka. Musieliśmy nabyć nowe sprzęty.

Póki co walczę z tarasem nad garażem. We wtorek przychodzi płytkarz, musiałem więc zaizolować wylewkę membraną. Wybrałem rodzimy styrozol, chociaż fachman polecał mapei. Tyle, że jest on najdroższy na rynku. Facet po ciężkich dyskusjach wyznał, że jeździ na szkolenia z mapeia, to tę firmę poleca. Będziemy więc mieli płytki nad garażem, barierka już czeka na zamontowanie. W środę robimy także wylewkę w garażu. Będzie więc można wreszcie wjeżdżać autami. I to pewnie będzie na tyle w tym roku. Na zimę pozostaną jakieś drobne prace wewnątrz domu oraz przygotowanie podłogi (deski) na strych.

Za to wiosną... :lol: :D

Reszta sprztu nie padła bo jest nowa. Choć nie całkiem bo komputer i telewizor też są stare oprócz pralki oczywiście mam nadzieję że te sprzęty nie będą się buntować 8)

U nas do garażu teoretycznie można wieżdżać bo próg już zrobiony szkoda tylko że samochód się tam narazie nie zmieśći :-?

My przez zimę też będziemy robić wewnątrz a od wiosny plan jest ambitny czyli ogrodzenie elewacja i ogród co z tego wyjdzie zobaczymy 8)

Czekam na fotki tarasu :)

Witam.

Rzeczywiście nasz entuzjazm trochę przygasł albo wszyscy jesteśmy zajęci- albo jedno i drugie.

Porobiłam trochę zdjęć ale zapomniałam aparatu- jutro wyślę je do Maksia.

Jestem po ciężkim weekendzie, w trakcie którego gościłam rodzinę- 7 osób. Było miło, wszystkim się podobało a moja zmywarka nie miała chwili wytchnienia :D :D :D

POMÓŻCIE !!!!

Szukam MOJEGO tynkarza !!!!!. Może go ktoś widział ? Nagroda - żywy lub martwy !

Zrobił nam elewację - ślicznie na żółto i ... zapadł się pod ziemię (oczywiście wcześniej wyłączając swoją komórkę). Miał zrobić podbitkę i go nie maaaa :evil: :evil: . Czekamy już 2-tydzień . Nie przeraziły go nawet kary umowne wpisane w umowę ??!!

A piec z zamkniętą komora spalania nadal pracuje z otwartym wlotem z kotłowni bo inaczej się dusi :cry: .

Pierwszy wywóz szamba zakończony sukcesem. Spradziłą się szybkozłączka starżacka w ogrodzeniu - taka jak na zdjęciach w muratorze. To jeden z niewielu ostatnich sukcesów :wink:

Bubu, dlaczego turbo się dusi? Może masz za mały przekrój rury zasysającej powietrze. Kiedy pytałem w Termecie czy mogę mieć rurę o trochę mniejszym przekroju niż sugerowano (takie były w sprzedaży w mojej okolicy), facet poinformował mnie, że dla tej wysokości komina piec może się... "dusić". Cokolwiek by to znaczyło. :D

Tynkarz zainkasował?

POMÓŻCIE !!!!

Szukam MOJEGO tynkarza !!!!!. Może go ktoś widział ? Nagroda - żywy lub martwy !

Zrobił nam elewację - ślicznie na żółto i ... zapadł się pod ziemię (oczywiście wcześniej wyłączając swoją komórkę). Miał zrobić podbitkę i go nie maaaa :evil: :evil: . Czekamy już 2-tydzień . Nie przeraziły go nawet kary umowne wpisane w umowę ??!!

Skąd ja to znam :( :( :(

Mam to samo tylko że ze stolarzem, z tą jednak różnicą, że na szczęście nie zapłaciłam jeszcze za zabudowę wnęki kominkowej. Ale za to czekam dłużej niż ty bo chyba 2 miesiące.

Cieszmy się że jesteśmy na końcu budowlanej drogi a nie na początku, bo w mojej okolicy jest mnóstwo budów które zostały "porzucone" przez ekipy w takim stanie, że nie ma jak ich nawet zabezpieczyć przed zimą.

Tynkarza nie widziałam u nas go nie ma 8)

Współczuje Wam tych perypetii z ekipami ale rzeczywiścei na rynku teraz bardzo krucho o dobrych fachowców :o :roll:

A u nas po staremu czyli żyjemy, mieszkamy i cieszymy się tym co mamy :)

A i jeszcze cały czas szukam pralki - i jakoś nie mogę się na nic zdecydować :o :roll: A może Wy coś polecacie :)

Witam,

Kończymy własnie parter z porothermu 30 + wełna.

Zmiany to duzy pokój poszerzony o 1m ,łazienka ,kotłownia o 0,5m i garaz o 0,5m - żeby było miło również drzwi na taras będą z trzech tafli szklanych.

Buduje nam p.Majster z pomocnikiem - dokładny i robi tak jak dla siebie.

Pozdrawiam Maciek z zonką Nataszą i Jagódką 1.5 roczku.

Na stronie maksia są moje nowe zdjęcia. Zapraszam.

A oto wyjaśnienia:

- pierwsze 3 to elewacja raz jeszcze bo z zagruntowanym cokołem

- następne to drzewo które zostało jeszcze do pocięcia i drzewo które jest już pocięte i ułożone (z naszą Labią oczywiście)

- potem seria "wiatrołap"- starałam się jakoś oddać wygląd wiatrołapu, szafy i drzwi zew. i do pom.gospod.- kolorystyka wyszła w oryginale bardziej stonowana. Przy oświetleniu halogenowym te kolory na zdjęciu są nieco przerysowane- zbyt czerwone. No ale żeby zobaczyć jak jest w rzeczywistości musielibyście mnie odwiedzić :D

- następnie jesienna kompozycja dyniowa na kuchennym parapecie

oraz

- nowe elementy w górnej łazience- czyli nowe lustra, które mam nadzieję nie będą spadać i kosz na bieliznę.

Maksiu ledwo żywy, dlatego nie zagląda na forum- jest strasznie zapracowany (raca, budowa i dodatkowa praca) więc może jakieś słowa wsparcia od Prymulkowiczów? :)

MAKSIU POZDRAWIAM- już niedługo zima, to może znajdziesz chwilę wytchnienia :wink: :wink: :wink:

dnata5

Gratuluje postępów budowalnych :) Czekam na jakieś fotki :) I trzymam kciuki za dalszą pomyslną budowę :) Jakie macie plnay na ten rok, ciągniecie ile się da ????

Emila Bardzo fajnie wyszła szafa w wiatrołapie :)

A jaka wyszła głębokośc tej szafy i co tam zamontowałąś w środku ???

Widzę że wiklina bardzo ładnie komponuje się z tymi płytkami :)

A Ty tak nie zapraszaj bo jeszcze Ci się pół forum do domu zwali :wink: :) Widzę że Wasza labusia bardzo lubio pilnować drewna :)

Maksiu Trzymaj się cieplutko i nie pracuj tak dłużo :)

Emila Bardzo fajnie wyszła szafa w wiatrołapie :)

A jaka wyszła głębokośc tej szafy i co tam zamontowałąś w środku ???

Widzę że wiklina bardzo ładnie komponuje się z tymi płytkami :)

A Ty tak nie zapraszaj bo jeszcze Ci się pół forum do domu zwali :wink: :) Widzę że Wasza labusia bardzo lubio pilnować drewna :)

Głębokość tej szafy nie jest zbyt duża i z tego powodu nie wyszedłby wieszak tradycyjny, czyli rura na wieszaki. Dlatego w tej części przy drzwiach mam ten wieszak wysuwany- podczepiany do półki a płaszcze wieszam "twarzą" do drzwi przesuwanych- jeśli wiesz o co chodzi. W tej części z lustrem chciałam taką wnękę ze zwykłymi wieszakami, żeby można było szybko powiesić i schować jakieś bluzy, kurtki czy torby. W obu od samej góry są dwie półki- jedna większa mieszcząca kartony z rzeczami żadko używanymi, potem taka na czapki itp., potem część "wieszakowa" i ostatnia część- po 2 półki na buty oddzielone od części wieszakowej. W ostatniej części- buty stoją już na posadzce.

Mam gdzieś zdjęcia ale wyszły takie sobie, więc nie wysłałam ich do Maksia.

A Labia to lubi pilnować wszystko- jak tylko sąsiedzi coś robią na dziłkach obok to obszczekuje, co najmniej jak pies stróżujący- taki ma nasza Labia instynkt obrony swojego terytorium że aż nas zadziwia. Oczywiście to jest do czasu, bo jak ktoś przyjedzie to Labia tak gości wita, jakby tylko do niej przyjechali. :D

Emila jakbyś mogła mi podesłać nawet na meila zdjęcia szafy w środku to bym była wdzięczna :)

A drzwi masz do samego sufitu ???

Co prawda u nas szafa to daleka przyszłość ale cały czas zbieram pomysły na jej wnętrze :)

dnata5 czekam na fotki i trzymam kciuki za pogodę :)

Przyłączę się do dyskusji o szafach ponieważ mamy taką samą w tym samym miejscu (tylko bez lustra). Rzezczywiście głębokość przydałaby się trochę większa (10 cm byłoby spoko). My zastosowaliśmy jedna zwykłe rurki i jakoś od biedy nawet grube kurtki się mieszczą. Jako, że mamy korytarzyk do łazienki na dole (zgodnie z projektem) tam też zastosowaliśmy zabudowę wnęki. Niestety tam było już zbyt płytki i rurki poprzeczne się nie nadały. Zastosowaliśmy coś podobnego jak ma Emila.

Moja refleksja jest taka, bez tych szaf byłaby straszna bieda.