emilag 01.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 mTom- ja wypełniałam wniosek i załącznik WZM-1. Na dobra sprawę to można wpisac jak leci bo przynajmniej u nas sprawdzają każdą fakturę szczegółowo, więc jak coś nie będzie się kwalifikowało, to odrzucą to. Ja rzeczywiście trochę sie męczyłam z PKWiU, ale jak miałam wątpliwości to wpisywałam i tak np. wkręty i śruby mozna odliczyć, ale kołki rozporowe albo wkrętaki już nie. Generalnie zwrócili mi towary z vatem w kwocie ok. 30 zł i fakturę z vatem ok. 70, bo nie zauważyłam, że w hurtowni wystawili ją na teścia zamiast na męża. Dostałam o 100 zł mniej niż wnioskowałam- to taniej niż gdybym wynajęła fachowca do rozliczenia. Odliczenie robiłam za rok 2005 a teraz zrobiłam już za 2006 do końca budowy- właśnie czekamy na potwierdzenie złożenia dokumentów o zakończeniu budowy od naszego KB i wysyłam do skarbówki. A w przyszłym roku będę walczyć z ulgą odsetkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 03.12.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Za kciuki bardzo dziekuje co prawda nie poszło do końca tak jak chciałam i chwalić się będę dopiero jak się uda plan zrealizować w 100 %. U nsa poprostu nie miał kto wypełnić tego Vatu a trochę tego było ja się do tego nie nadaję a mój mąż nie miał czasu - oczywiście mogliśmy to robić powoli ale zależało nam na czasie więc woleliśmy zapłacić i mieć to z głowy Bubu nie wiem czy na odległośc można coś takeigo zrobić ale postaram się coś dowiedzieć Tomek Ty mnie tu za literówki nie łap Wysyłam Ci wiadomośc na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 04.12.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Wysyłam Ci wiadomośc na priv. DZIEKUJĘ I CZEKAM na PRIVA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 04.12.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Wysyłam Ci wiadomośc na priv. DZIEKUJĘ I CZEKAM na PRIVA Jak tylko coś się dowiem to dam znać A wiadomośc wysyłałam do Tomka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 05.12.2006 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 W sobotę zabezpieczyłem podłogę w garażu hydroizolacją, która została mi z tarasu. Wreszcie zaczęliśmy garażować! Jakaż to przyjemność wsiadać rano do ciepłego i niezaszronionego auta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 05.12.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Ja się przyłączam- jaka to przyjemność wsiadać do suchego i nieoszronionego samochodu- z racji wiaty- a z racji braku garażu nie mam przyjemności wsiadać do samochodu ciepłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 05.12.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Ja się przyłączam- jaka to przyjemność wsiadać do suchego i nieoszronionego samochodu- z racji wiaty- a z racji braku garażu nie mam przyjemności wsiadać do samochodu ciepłego A ja dalej na dworze, bo w garażu zalegają deski na podbitkę dla tego tynkarza co go poszukuję od 2 miesięcy !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 05.12.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 A sprawdzałeś w Irlandii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.12.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Nasz samochód już dawno się garażuje po 1 przymrozku mój mąż bardzo szybko zabrał sie za sprzątnięcie garażu Dla mnie to tylko ta różnica że w samochodzie jest cieplej i tak nigdy nie skrobałąm szyb i to jest chyba ten atut że nie mam prawka Bo jeśli nawet kiedyś zrobię to mi przyjdzie skrobac szybki bo w garażu dwa autka się nie zmieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.12.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Mam jeszcze pytanie w sprawie załącznika VZM. Wykaz faktur wpisywaliście w VZM1/A czy B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.12.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Jeśli odliczałeś sobie koszty budowy w ramach ulgi budowlanej czy mieszkaniowej, to VZM/B a jeśli nie odliczałeś to VZM/A.Ja "nie zdążyłam" na ulgę budowlaną i nic do tej pory nie odliczałam, więc VAT budowlany wyliczam w VZM/A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.12.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Dzięki. Tak to właśnie zinterpretowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 My też w A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 08.12.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Aga- a propos twojego wpisu do DB (rozpędziłam się i wpisałam do twojego DB, ale potem usunęłam)my zapłaciliśmy za montaż wszystkich 8 par drzwi ok. 800 zł tylko nie pamiętam czy netto czy brutto. A może głęboka czerwień ze srebrem albo czekoladowy brąz ze srebrem- ja za złotem nie przepadam- wolę srebro, ale u mnie wszystko raczej w ekologicznych kolorach, formach i materiałach- ozdoby na choinkę to np. ceramiczne serduszka i gwiazki w naturalnym kolorze, mikołajki z drewna i lnu, laski cynamonu, ozdoby z wikliny, słomy i sznurka, gipsowe i szklane aniołki- misz masz ale za to radosny i słodki. Nie mam chyba żadnej tradycyjnej bąbki a funkcję czubka przejęła duża pleciona gwiazda. Najważniejszy, dodający nastroju jest żywy świerk- w donicy oczywiście- nie wyobrażam sobie ścięcia tak pięknego drzewka, a po świętach do ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Emila u nas za montaż wychodzi znacznie dorożej bo cena drzwi jest w normalnym vacie a montaż dodatkowo 200 zł/szt. Jeśli zaś chodzi o dekoracje to bedą raczej srebrno - bordowe U nas do tej pory była sztuczna choinka w tym roku będzie piekna,ogromna prawdziwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.12.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 U nas za drzwi (było to w pakiecie z wykończeniówką) zapłaciliśmy jakieś śmieszne 400 zł. Pochwalcie się jak wam działają piece gazowe. Zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Mój jak narazie odpoczywa Ogólnie jestem z niego zadowolona, choc jak na razie służy wyłącznie do grzania wody. Pogoda jest taka że wystarczy palenie w kominku a twedy mój piecyk odpoczywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 11.12.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 A my uzywamy pieca, bo nie palimy w kominku codziennie, ale przeważnie 2 lub 3 wieczory w tygodniu i cały weekend, tj. od południa do wieczora. Piec włącza się sam jeśli temperatura spadnie poniżej 20,5 stopnia i dogrzewa do 21. Stwierdziliśmy, że dom musi się wygrzać i nie oszczędzamy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pieca. Nie chcę nadmiernie chwalić, bo zawsze jak chwalę, to potem coś się psuje i wolę tego uniknąć ale wszystko działa bez zarzutu a miesięczne rachunki za gaz to ok. 150 zł (zobaczymy jakie będę jak przyjdzie porządna zima), nie ma problemu z ciepłą wodą pomimo wbudowanego zbiornika 54l (a nie zasobnik)- nalanie wanny gorącej wody to żaden problem. W domku cieplutko- na poddaszu załozyliśmy termostaty, bo jak palimy w kominku to jest ok. 2 stopnie cieplej niż na dole i to ciepło dłużej się utrzymuje niż na dole, więc jak piec się włącza, to możemy sobie skręcić grzejniki. A najlepsza jest podłogówka w łazienkach. Żałujemy, że nie zrobiliśmy sobie podłogówki w salonie ale teraz juz po ptakach. Ku mojemu wielkiemu zadowoleniu znów dzieje się u nas coś z cyklu budowlano-wykończeniowego. W sobotę szwagier z mężem wyszpachlowali ten pokój na poddaszu, który nie był jeszcze skończony- postanowiliśmy zrobić to przed świętami, żeby w nowy rok wejść bez zaległości i bałaganu no i żeby zamknąć już wszystkie wydatki i odliczyć vat. Dziś mąż zagruntuje, jutro jedziemy po panele, sroda, czwartek malowanie i w piątek panele a w sobotę będę świętować w nowym, ostatnim wykończonym pokoju. Zapomniałam się pochwalić- mamy odbiór budowy- już nie stróżujemy- śmiało możemy mówić, że mieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 11.12.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Emila gratuluje wykończenia pokoju U nas pies nie ma szansy się wykazać zobaczymy jak bedzie dalej Na razie kominek wystarcza w zupełności, i tak jak już pisała tylko czasami używam pieca do podgrzania wody w dzień jak coś robię a w kominku jeszcze nie palę Temp w domu to minimum 21 stopni A My się kolorujemy I zamówilismy drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 11.12.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Jaka temperatura u Was? U nas wczoraj wieczorem tylko 2 stopnie i deszcz, plucha, wilgoć- dziś troszkę lepiej ale nadal zimno. Dzięki za gratulacje- pokój będzie słoneczny (farba ma kolor ciepły żółty). Na jakie drzwi w końcu się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts