Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

mTom- ja wypełniałam wniosek i załącznik WZM-1. Na dobra sprawę to można wpisac jak leci bo przynajmniej u nas sprawdzają każdą fakturę szczegółowo, więc jak coś nie będzie się kwalifikowało, to odrzucą to.

Ja rzeczywiście trochę sie męczyłam z PKWiU, ale jak miałam wątpliwości to wpisywałam i tak np. wkręty i śruby mozna odliczyć, ale kołki rozporowe albo wkrętaki już nie. Generalnie zwrócili mi towary z vatem w kwocie ok. 30 zł i fakturę z vatem ok. 70, bo nie zauważyłam, że w hurtowni wystawili ją na teścia zamiast na męża. Dostałam o 100 zł mniej niż wnioskowałam- to taniej niż gdybym wynajęła fachowca do rozliczenia.

Odliczenie robiłam za rok 2005 a teraz zrobiłam już za 2006 do końca budowy- właśnie czekamy na potwierdzenie złożenia dokumentów o zakończeniu budowy od naszego KB i wysyłam do skarbówki.

A w przyszłym roku będę walczyć z ulgą odsetkową :wink:

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za kciuki bardzo dziekuje :) co prawda nie poszło do końca tak jak chciałam i chwalić się będę dopiero jak się uda plan zrealizować w 100 %.

U nsa poprostu nie miał kto wypełnić tego Vatu a trochę tego było ja się do tego nie nadaję a mój mąż nie miał czasu - oczywiście mogliśmy to robić powoli ale zależało nam na czasie więc woleliśmy zapłacić i mieć to z głowy :)

Bubu nie wiem czy na odległośc można coś takeigo zrobić ale postaram się coś dowiedzieć :)

Tomek Ty mnie tu za literówki nie łap :wink: :) Wysyłam Ci wiadomośc na priv. :)

Ja się przyłączam- jaka to przyjemność wsiadać do suchego i nieoszronionego samochodu- z racji wiaty- a z racji braku garażu nie mam przyjemności wsiadać do samochodu ciepłego :D :D :D
A ja dalej na dworze, bo w garażu zalegają deski na podbitkę dla tego tynkarza co go poszukuję od 2 miesięcy !!!! :evil:

Nasz samochód już dawno się garażuje po 1 przymrozku mój mąż bardzo szybko zabrał sie za sprzątnięcie garażu :) Dla mnie to tylko ta różnica że w samochodzie jest cieplej i tak nigdy nie skrobałąm szyb :wink: :) i to jest chyba ten atut że nie mam prawka :wink: :) Bo jeśli nawet kiedyś zrobię to mi przyjdzie skrobac szybki :-? bo w garażu dwa autka się nie zmieszczą :o :roll:

Aga- a propos twojego wpisu do DB (rozpędziłam się i wpisałam do twojego DB, ale potem usunęłam)

my zapłaciliśmy za montaż wszystkich 8 par drzwi ok. 800 zł tylko nie pamiętam czy netto czy brutto.

A może głęboka czerwień ze srebrem albo czekoladowy brąz ze srebrem- ja za złotem nie przepadam- wolę srebro, ale u mnie wszystko raczej w ekologicznych kolorach, formach i materiałach- ozdoby na choinkę to np. ceramiczne serduszka i gwiazki w naturalnym kolorze, mikołajki z drewna i lnu, laski cynamonu, ozdoby z wikliny, słomy i sznurka, gipsowe i szklane aniołki- misz masz ale za to radosny i słodki. Nie mam chyba żadnej tradycyjnej bąbki a funkcję czubka przejęła duża pleciona gwiazda. Najważniejszy, dodający nastroju jest żywy świerk- w donicy oczywiście- nie wyobrażam sobie ścięcia tak pięknego drzewka, a po świętach do ziemi

Emila u nas za montaż wychodzi znacznie dorożej bo cena drzwi jest w normalnym vacie a montaż dodatkowo 200 zł/szt.

Jeśli zaś chodzi o dekoracje to bedą raczej srebrno - bordowe :)

U nas do tej pory była sztuczna choinka w tym roku będzie piekna,ogromna prawdziwa :)

A my uzywamy pieca, bo nie palimy w kominku codziennie, ale przeważnie 2 lub 3 wieczory w tygodniu i cały weekend, tj. od południa do wieczora. Piec włącza się sam jeśli temperatura spadnie poniżej 20,5 stopnia i dogrzewa do 21. Stwierdziliśmy, że dom musi się wygrzać i nie oszczędzamy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pieca. Nie chcę nadmiernie chwalić, bo zawsze jak chwalę, to potem coś się psuje i wolę tego uniknąć :D ale wszystko działa bez zarzutu a miesięczne rachunki za gaz to ok. 150 zł (zobaczymy jakie będę jak przyjdzie porządna zima), nie ma problemu z ciepłą wodą pomimo wbudowanego zbiornika 54l (a nie zasobnik)- nalanie wanny gorącej wody to żaden problem. W domku cieplutko- na poddaszu załozyliśmy termostaty, bo jak palimy w kominku to jest ok. 2 stopnie cieplej niż na dole i to ciepło dłużej się utrzymuje niż na dole, więc jak piec się włącza, to możemy sobie skręcić grzejniki.

A najlepsza jest podłogówka w łazienkach. Żałujemy, że nie zrobiliśmy sobie podłogówki w salonie ale teraz juz po ptakach. :D :-?

Ku mojemu wielkiemu zadowoleniu znów dzieje się u nas coś z cyklu budowlano-wykończeniowego.

W sobotę szwagier z mężem wyszpachlowali ten pokój na poddaszu, który nie był jeszcze skończony- postanowiliśmy zrobić to przed świętami, żeby w nowy rok wejść bez zaległości i bałaganu no i żeby zamknąć już wszystkie wydatki i odliczyć vat. Dziś mąż zagruntuje, jutro jedziemy po panele, sroda, czwartek malowanie i w piątek panele a w sobotę będę świętować w nowym, ostatnim wykończonym pokoju.

Zapomniałam się pochwalić- mamy odbiór budowy- już nie stróżujemy- śmiało możemy mówić, że mieszkamy :D :D :D

Emila gratuluje wykończenia pokoju :)

U nas pies nie ma szansy się wykazać zobaczymy jak bedzie dalej :)

Na razie kominek wystarcza w zupełności, i tak jak już pisała tylko czasami używam pieca do podgrzania wody w dzień jak coś robię a w kominku jeszcze nie palę :)

Temp w domu to minimum 21 stopni :)

A My się kolorujemy :) I zamówilismy drzwi :)