Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Ojciec założyciel wątku ;-) pozdrawia wszystkich forumowiczów i życzy wesołych, radosnych świąt spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze w Prymulkach a tym co jeszcze nie mieszkają życzę wprowadzki w nadchodzącym roku... i sobie też ;-)

Pozdrawiam

P.S. Jak przekonać sprzedawcę, żeby na zakup i montaż mebli kuchennych wraz z AGD wystawił na całość 7% VAT? Jest jakaś furtka?

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

P.S. Jak przekonać sprzedawcę, żeby na zakup i montaż mebli kuchennych wraz z AGD wystawił na całość 7% VAT? Jest jakaś furtka?

Obawiam się, że za sprzęt sprzedawca musi wystawić fakturę 22% bo przecież z takim vatem kupi z hurtowni- jak wystawi na 7% to będzie stratny.

Ale jeśli produkuje meble i montuje to ma obowiązek wystawić fakturę 7% w przypadku, jeśli montuje je u ciebie, czyli świadczy usługę produkcji z montażerm. Gorzej, jeśli on znów kupuje gotowe elementy w hurtowni czy u innego producenta po stawce 22%- wtedy nie wystawi 7% a 22 vat. :D :D :D

Witam poświątecznie!!! :D

Świeta, święta i po świętach

A my od Mikołaja dostaliśmy prezent, którego się kompletnie nie spodziewaliśmy, który był co prawda w planach, ale bardziej odległych, uzależnionych od sytuacji finansowej. A więc...... moi rodzice sprezentowali nam poniższe cudo (cały zestaw):

http://www.beam.pl/itempics/big/pakiet_3.jpg

Musimy teraz zwabić naszego instalatora, żeby zabudował nam rozdzielnice co i cwu i zamontował to cudo :D :D :D Na razie odkurzacz czeka sobie u sprzedawcy, bo nie za bardzo mamy gdzie go trzymać, tzn. trzymać to może jest gdzie, ale w pomieszczeniu gospodarczym na razie nie mamy miejsca (musimy zrobić poświąteczne porządki :D ) a poza tym bezpieczniej, jak będzie czekał w magazynie a nie u nas.

Witam po świątecznie :)

I bardzo wszystkich przepraszam że nie złożyłam życzeń :oops: :oops: :oops:

Byłam starsznie zajęta a zyczenia wysyłała moja pociecha i do tego wątku jak widzę nie dotarła :-?

Mam nadzieje że zostanie nam wybaczone 8)

Emila bardzo fajny prezent :)

Zamieściłam w dzienniku nowe fotki :)

Tomek u nas nei ma wilgoci, w domku jest suchutko na oknach nic się nie pojawia. Lato było piękne i chyba udało się nam wysuszyć domek.

Nasz mistrz zawsze mówił że najlepsze jest palenie i wietrzenie - wiem że to mało ekonomiczne ale chyba warto 8) bo wilgoć nie jest zbyt dobra.

AGA- wybaczone oczywiście :D :D :D

U nas też nie ma wilgoci- na oknach nic się nie skrapla ale przyznam, że mamy stale cieplutko i też wietrzymy no i mamy 4 otwory wentylacyjne- po jednym w łazienkach z wentylatorem elektrycznym z opóźniaczem, jeden w kuchni i jeden w pomieszczeniu gospodarczym, myslę więc, ze ewentualna wilgoć ma gdzie ujść. Co najmniej raz w tygodniu wietrzę każde pomieszczenie po kolei po kilkanaście minut (przy okazji sprzątania) a na noc rozszczelniam okno w sypialni, poza tym, każde rozpalenie w kominku to okno balkonowe uchylone przez kilkanaście minut. To co napisała Aga jest bardzo ważne- grzanie i wietrzenie.

U nas na chwilkę zrobiło się zimowo- wczoraj padał śnieg (co prawda jak na lekarstwo) ale już dziś rano wszystko zaczęło topnieć- brrrr :cry:

A jak Wam minęły święta?

My byliśmy poza naszym domkiem- u moich rodziców nad morzem- więc nie mogę się cieszyć "pierwszą gwiazdką" w nowym domu :-?

Aga- dziennik obejrzany- choinka śliczna, kolorki też i ciekawie pomalowane- wychodzi na to, że salon potrzebuje tylko obudowy kominka :D

A gdzie zdjęcia poddasza? Kiedy pomalowaliście salon? Mieliście na to czas przed świętami? :D :D :D

U nas znów troszkę budowlanie- nasz prezent zmobilizował nas do wykończenia pomieszczenia gospodarczego, zanim to nasze "cudo" zawiśnie i zacznie wypełniać swoje przeznaczenie :D Wczoraj nasz instalator zabudował nam rozdzielnice, zagipsował rury do pieca i wylot do komina. Teraz zostało nam położyć kafelki w miejscu gdzie planowany jest brodzik dla psa i miejsce na drewno podręczne, pomalowanie ścian i zafugowanie posadzki no i położenie listew przypodłogowych.

Mam pytanie- czy rury miedziane od gazu malowaliście czy nie? A jeśli tak, to czy farbą akrylową na ściany czy kupiliście specjalną na miedź?

Emila salonowi brakuje trochę więcej niż obudowy kominka :o :roll: i chyba to drugie jest droższe niż obudowa :wink: :)

Poddasze jest nie pomalowane czekamy na drzwi dopiero jak zostaną zamontowane zaczniemy malowanie, mam już dośc kurzu w całym domu :o :roll:

Co do rury od gazu właśnie mój mąz ją zabudowuje płytą g-k :) tę część która idzie przez wiatrołap. Pomieszczenie gospodarcze musi poczekać ale nie wiem czy zabudujemy wszystkie rury :o :roll:

U nas przez ostatnie dni było mroźno wczoraj padał śnieg ale chyba długo nie poleży :-?

Aga- z doświadczenia wiem, że lepiej jest pomalować przed drzwiami- ładniej wygląda- pod warunkiem oczywiście, że ekipa montująca nie poplami ci ścian.

W tym pokoju, co go dopiero przed świetami skończyliśmy nie jest juz tak dokładnie jak w pozostałych, bo jak się oklei ościeżnice, to nigdy się nie dojdzie dokładnie- chyba że będziecie mieli ościeznice stałe- wtedy tylko po wstawieniu.

witamy serdecznie tych którzy tez maja lub bedda mieli prymulki. My mamy juz stan surowy otwarty. Jutro wiecha dla naszych najlepszych budowlańców. Ekipę mamy the best. :lol: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawaimy serdecznie i sledzimy Wasze wpisy. Pewnie też będziemy sie pytać o rózne dziwne rzeczy :D

A więc tak: budujemy w zachodniopomorskim.Zmian nie mamy dużo . Powiekszylismy łazienke na parterze o wnekę na szafę, zmniejszylismy okna w łazience na górzei bedzie mniejsza sciana między kuchnia a salonem.Ale salon mógłby być ciut większy :D

Ale mamy dach :o :o :o

bardzo nam sie podoba, wczoraj robilismy wieche dla naszej brygady budowlanej było smiesznie i wesoło. Szkoda ze juz niedługo bedziemy sie musieli z nimi rozstać :x

Teraz domek będzie stał do wiosny a my myslimy o tym co przed nami :D :D

Najlepszego w nowym roku.

A jak dołąvczyć zdjęcia?

A więc tak: budujemy w zachodniopomorskim.Zmian nie mamy dużo . Powiekszylismy łazienke na parterze o wnekę na szafę, zmniejszylismy okna w łazience na górzei bedzie mniejsza sciana między kuchnia a salonem.Ale salon mógłby być ciut większy :D

Ale mamy dach :o :o :o

bardzo nam sie podoba, wczoraj robilismy wieche dla naszej brygady budowlanej było smiesznie i wesoło. Szkoda ze juz niedługo bedziemy sie musieli z nimi rozstać :x

Teraz domek będzie stał do wiosny a my myslimy o tym co przed nami :D :D

Najlepszego w nowym roku.

A jak dołąvczyć zdjęcia?

no prosze, prawie sąsiedzi.... gdzie konkretnie budujecie jesli to nie tajemnica?

bo moj domek stoi 5km od stargardu

moze pokażecie jakieś zdjęcia waszej realizacji? jak dołączyć? najłatwiej wysłac je do mnie na adres [email protected] i zostaną umieszczone na mojej stronce w dziale 'zaprzyjaznione prymulki'

pozdrawiam

m.

Budujemy 20 km od Szczecinka.

Mam pytanko : co wy sądzicie o wykonaniu instalacji co i cwu w systemie rur z tworzywa sztucznego?

Jestesmy przed wyborem okien i firmy która te cuda zrobi. Może ktos zechce cos napisać na ten temat?

Budujemy 20 km od Szczecinka.

Mam pytanko : co wy sądzicie o wykonaniu instalacji co i cwu w systemie rur z tworzywa sztucznego?

Jestesmy przed wyborem okien i firmy która te cuda zrobi. Może ktos zechce cos napisać na ten temat?

rozmawiałem ostatnio z instalatorem, na temat kosztów, stwierdził że rury z tworzywa sztucznego sa zdecydowanie tansze niż miedź, bo po szaleństwie cenowym miedź nie wróciła do swojego normalego poziomu cenowego. natomiast jesli chodzi o strone czysto uzytkową to wspolczesne tworzywa sztuczne sa juz na tyle dobre ze nie powinno robić to specjalnej różnicy

pozdrawiam

m.

Dzieki Maksiu za kolejne utwierdzenie w słuszności posyepowania z rurami z tworzywa.

Teraz jedziemy na budowę a potem może zamieścimy zdjecia naszego "Pałacu" :D

Acha zapomniałem: od końca lutego będzie jeszcze jeden lokator budowanych prymulek :D :D :D :D Teraz ma 8 miesięcy i siedzi jeszcze w brzuszku :D :D :D