maksiu 07.06.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Jesli chodzi o etapowanie prac to ja chce zrobic caly parter na gotowo i sie wprowadzic.. a dopiero potem powolutku wykanczac poddasze... Jesli chodzi o przekroczenie budzetu to i tak niezle mTom że przekroczyles tylko o 8 tys pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.06.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Maksiu jeśli chodzi o wykończenie to nie wiem czy nie przyjdzie mi mieszkać na betonach ale na moich działakch wszyscy tak mają więc nie będzie głupio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.06.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 No właśnie. Ja preferuję jednak mieć cokolwiek na tym betonie. Wolę już auto trzymać pod chmurką, albo w blaszanym garażu.Co do przekroczenia, to jednak boli. Najwięcej kasy poszło w ten p... strop. A Chińczyków za ten numer ze stalą, to bym osobiście wyk... (z tym że roboty miałbym pewnie do końca życia).W zeszłym roku na fundamenty stal kosztowała mnie xxxx zł/t. Teraz dałem 2 x więcej. Po nocach śni mi się pytanie: dlaczego nie kupiłem od razu na cały dom?W każdym razie we środę przyjeżdża więźba i być może już pod koniec czerwca startujemy z dachem.Maksiu czym konserwowałeś drewno, ile razy itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.06.2004 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 mTom: drzewo bylo juz zakonserwowane.. ale jak bede robil ocieplal podasze to pociagne jeszcze raz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.06.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 mTom coś tam będzie na tym betonie Tom czekamy na wiechę będziemy świętować i oczywiście na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.06.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 No właśnie mTom... wykonczyłbyś już ten film w aparacie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.06.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Maksiu uważaj bo on prze tą stal gotów się sam wykończyć a mówią ze budowa to przyjemnośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.06.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Budowa to naprawde sama przyjemność.. i jak dowartościowuje ehhh co nas nie zabije to nas wzmocni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.06.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Budowa, to rzeczywiście przyjemność. Szczególnie jak się nie ma na nią za bardzo czasu. Może w wakacje ten stan się zmieni. Jeżeli chodzi o wykończenie wnętrz, nie jestem w tym temacie raczej wybredny. Wolę się szybko wprowadzić i żyć na łonie natury. Tak więc, na podłogi cokolwiek, byleby nie rujnowało kieszeni, nie zmuszało do zaciągniecia jakiegoś ulubionego kredytu. A film w aparacie powoli, powoli dobiega końca. Chińczykom jednak odpuszczam tę stal i ropę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 07.06.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Dawno mnie nie było (parę dni szkolenia i niestety dostęp do sieci zamknięty ). Więc muszę się z Wami podzielić, że podobnie jak mTom najpierw dom + standardowe wykończenie wszytskich pomieszczeń (zbyt dużo osób się wprowadzi od razu - 5 szt.) a potem garaż - jeszcze nie wiem jaki czy dostawiany czy wolnostojąćy ( w pozwoleniu na budowę jest wolnostojący dwustanowiskowy ale się jeszcze cały czas zastanawiamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.06.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kasia.. a jak postepy na budowie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.06.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Kasiu, dostawiany, niższe podatki. Tym bardziej, że katastralny na horyzoncie. Właśnie, jak postępy, zdjęcia? Co to za szkolenie bez sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 07.06.2004 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Czekam na prąd. ławy bez prądu to żaden problem - grucha przyjechała i wylała beton. Ale niestety co do murowania bloczków i ścian to muszę czekać. w tym tygodniu energetka ponoć wchodzi na plac budowy i rozpoczyna swoje "dzieło". I od razo pytanie do was chłopaki - czym izowaliście ławy - chodzi mi oczywiście o izolację poziomą? Z góry dzięki za odpowiedź. Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.06.2004 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Co do wykończenia to ja też nie jestem wybredna pomysłów w głowie aż się roi większośc do wykonania własnymi siłami Kasia to gratulki i czekamy na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.06.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Kasiu, nie izolowałem w poziomie ław bo zrobiłem (tyś k... zrobił ) taki sprytny myk i wylałem od razu ławy ze ścianami fundamentów jako całość. Olej bloczki. Babrania z tym dużo i wcale nie jest konkurencyjne cenowo. Przynajmniej u mnie tak było. A do tego trzeba jeszcze prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasko 08.06.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Witajcie "prymulkowicze" po baaaaaaardzo dłuuugiej przerwie. Obecnie jestem na etapie ocieplania ścian fundamentowych. U mnie ściany zrobione są z bloczków betonowych. Całość łącznie z wylaniem ławy fundamentowej kosztowała mnie około 5500. Koszt samego betonu w mojej okolicy wynosi około 5100. Nie doliczam do tego wypożyczenia pompy, dojazdu do budowy oraz kosztów deskowania. Teraz mam problem z transportem cegieł. Zakupiłem jeszcze przed 1 maja i do dzisiaj nie mogę się doczekać. Gdyby nie to pewnie ściany parteru były by gotowe. Robię więc co mogę. Co prawda w oryginale fundamenty nie są ocieplone ale architekt stwierdził, że teraz to standard. Wprawdzie ze względów cenowych nie skusiłem się na polisteren ekstrudowany i kupilem FS 20, ale u znajomego w projekcie zobaczyłem, że zastosowano FS15 więc myślę, że nie będzie tak źle. Co do zdjęć musicie poczekać bowiem film jest w aparacie i czekam aż się wypstryka. Będą pewne zmiany ale o tym później. Może za jakiś tydzień lub dwa kiedy znowu będę miał dostęp do sieci. W tej chwili cały wolny czas spędzam na budowie Do 15 w pracy, a później do 22 w terenie. Najgorsze są niedziele wtedy nie mam co ze sobą zrobić. Jak Wy sobie z tym radzicie?Co do izolacji poziomej Kasiu ja stosowałem specjalną folię w rulonach. Nie pamietam jak się ona nazywała, ale jest przeznaczona do izolacji fundamentów. Pionowa izolacja to preparat "Visbit Eko str" który równocześnie służy do klejenia styropianu. I to by było tyle. Pozdrowienia z Dęblina Adaśko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.06.2004 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Adaśko, podaj pełny koszt wykonania fundamentów: beton na ławy, pompa, deski, bloczki, zaprawa, docieplenie, izolacja, robocizna. Porównamy...Co do radzenia sobie ze zbyt dużą ilością wolnego czasu w niedziele, to obecnie nie mam takiego problemu, przerwa technologiczna przed robieniem dachu. Wcześnie i owszem, bywały z tym kłopoty. Zawsze jednak można było coś podłubać, posprzątać, zrobić grilla.A'propos, jak masz daleko z budowy do domu - pytanie kieruję do wszystkich. U mnie wyglądo to tak: ok. 3 km od miejsca zamieszkania i jakieś 7 km od miejsca pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtacho 08.06.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Witajcieja na budowe bede miał 15 km z domu i 400m. z pracytak wiec zamiast kawy bede mógl wyskoczyc na budowe w chwili przerwy i oby jak najpredzej te mazenia mi sie spełniły.Zastanawiam sie jaki strop byłby tanszy teriva czy lany tradycyjnie?mozecie mi pomóc bo musze w prjekcie te zmiany ewentualne zaznaczyc .pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 09.06.2004 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Z pracy jakies 7 km.. a obecnego domu jakies 35 km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 09.06.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Wojtacho, polecam lany. Niemniej musisz brać pod uwagę to, ze bedziesz potrzebował więcej desek i stempli. Ja wykorzystałem deski z fundamentów. Z tego co liczyłem lany wychodzi taniej. Być może jest z tym trochę więcej roboty (szalunki), ale samo zalewanie to już przyjemność. Dodam jeszcze, że miałem dosyć tanią siłę roboczą, co miało przełożenie na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts