Aga J.G 12.02.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam Nio ja nic nie poradzę bo moje Prymulki mocno zmodyfikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 13.02.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witamy nowego prymulkowicza. Standardowo: gdzie będziesz budował, jaka działka, jakie prymulki już wiemy ale jakie planujesz modyfikacje? Jeśli chodzi o ściany: ja mam tradycyjne prymulki bez garażu. Budowaliśmy z siporexu, ale materiału zamawiałam na 130 mkw (wg projektu powierzchnia ścian zewnętrznych 128,4 o ile się nie mylę, więc po prostu zaokrągliłam do 130 co by mieć na ewentualne straty). Analogicznie na ściany wewnętrzne i działowe. Trochę mi jednak materiału zostało, bo odejdzie powierzchnia nadproży, stropu i słupków żelbetowych w ściance kolankowej. Umówiliśmy się z hurtownią, że to co zostanie zabierze i nie było z tym problemu. Wystarczy moim zdaniem zamówić tyle ile jest w opisie / projekcie. Aga- planujemy zrobić utwardzenie następujące: wjazd od drogi do wiaty i pod wiatą (ok. 20 metrów długości i 6 szerokości), chodnik od bramy do ganku, pas wokół domu, utwardzenie za domem (zamiast tarasu, którego nie chcemy- mamy schody na 3 strony i chcę placyk z ładnej kostki równy z poziomem trawy) i ścieżka spod wiaty do szopki. Reszta trawka, ewentualnie jak powstanie już jakiś zarys ogrodu to chciałabym wykorzystać takie płaskie płyty z kamienia wtopionego w trawę tak by przerwy pomiędzy jedną a drugą płytą też zarastała trawa (np. ścieżka do altany, do zielnika, itp.)- też chodzi o to, żeby nie było problemu z koszeniem trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 U nas prze domem będzie kostka od garażu do drzwi wejściowych i z boku domu od wjazdu przy bocznej ścicnie garazu. Taras będzie z takiej samej kostki Ja myslałam o ścieżkach wysypanych drobnymi kamyczkami - tylko nie wiem jak jest potem z utrzymaniem tego, żeby zawsze było ładnie Myślałam też o małym warzywniaku ale chyba przy moim psie to raczej będzie nie realne Tego co ma być z przodu domu wizja już jest zresztą teraz mamy kamyczki zamiast kostki więc jest jakaś namiastka utwardzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 13.02.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 też myślałam o kamyczkach bo podobają mi się ale obawiam się, że chodzenie po tym będzie niezbyt wygodne (obcasy albo bose stopy)- podoba mi się taka kolorowa kostka imitująca bruk ale jako mieszanka różnych rozmiarów kwadratów i prostokątów oraz kolorów lub cała w piaskowo-żółtym kolorze. Cały czas się zastanawiam. Ta kostka jest dość droga więc jak już to wyłożymy nią "taras" natomist wjazd i ta część pod samochód będzie raczej zwyczajna (pod wjazdy dla samochodów powinna być gruba kostka). Nie wiem jednak jak będą wyglądały połączenia różnych rodzajów, wzorów i kolorów. Muszę jeszcze nad tym pogłówkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.02.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Powiem tak to co mi się podoba jest poza zasięgiem więc mąż już mnie wyleczył, będzie zwykła kostka brukowa z rodzimej wytwórni. Ja na ścieżki myśłałam jeszcze o kostce granitowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 13.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 kostka granitowa też jest śliczna ale tak jak płyty granitowe cenę ma zabójczą W grudniowych ogrodach albo Moim ogrodzie był projekt ogrodu wielkościa i usytuowaniem podbny do mojej działki. Tylko problem w tym, że nie wszystko mi się w tych gotowych projektach podoba a zrezygnowanie z czegoś burzy ogólny zamysł projektu. Pozostaje naprawdę urządzanie ogrodu metodą prób i błędów. Ale to też będzie fascynujące bo stale będzie cos do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.02.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 My mamy blisko do Strzegomia i tam jest odpad w bardzo atrakcyjnych cenach zobaczymy jak będzie Co do gotowych pomysłów to mam ten sam problem nie wszystko mi pasuje, ja cały czas musze brać pod uwage naszego małego pieska i częściowo ogród musi być zrobiony pod niego Ja mam ten problem że praca w ziemi nie bardzo mnie fascynuje :roll:i dlatego ten ogród to takie wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 13.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja mam ten sam problem- z pieskiem- nasz bestia to niezwykle aktywne stworzenie, noszące w swoich genach zamiłowanie do aportowania (matka naszej Labii była typowym użytkowym psem myśliwskim), dlatego ogród nie może mieć zbyt cennych okazów a jeśli już takowe będą, to nie mogą się znaleźć na drodze "hasania" psa. Dlatego "mała architektura" i roślinki raczej bliżej krawędzi działki a środek raczej wolna przestrzeń. Tak sobie myślałam o obsadzeniu granic działki gęstymi tujami jako tło dla innych roślin i osłona od wiatru z pól. Z całą pewnością w ogrodzie muszą się znaleźć brzozy, świerki, jodły koreańskie, klony japońskie, miłorząb i dużo dużo pnączy. Raczej nie pójdę w rabaty kwiatowe, bo i tak byłyby staranowane przez psa- głównie pójdę w średniej wielkości krzewy, pnącza i nie duże drzewka iglaste i liściaste. Wyjątkiem będzie zielnik. Warzywniaka raczej nie przewiduję, bo nie znoszę pielić a w sezonie warzywa sa tak tanie i dobre (mieszkam na wsi ) że nie opłaca się siać na małą skalę. No i kilka ulubionych drzewek owocowych. I najważniejsze- toaleta dla psa- na szczęście nasz mądry piesek bardzo szybko uczy się nowych rzeczy i nie będzie problemu, żeby nauczyć ją załatwiania potrzeb w wyznaczonym miejscu. Juz sobie nawet takie upatrzyła- przy płocie sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 13.02.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No to ruszamy,wniosek WZ już w urzędzie,architekci zatrudnieni,fachowiec od przyłączy w kontakcie i na narazie to tyle. Dzisiaj 13ty i w pracy masakra Czy tylko ja mam PH 13tego .Mam nadzieję,że papiery złożone dzisiaj zostaną pozytywnie rozpatrzone(ten 13ty ) Pozdrawiam nowego PRYMULKOWICZA PS.wyobrażacie sobie Prymulki bez adaptacji,bo mnie się wszystko w nich podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.02.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Emila widze że Twoje pomysły ogordowe są bardzo konkretne - u nas tuje odpadają - sąsiad posadził i są bardzo marne i do tego kolor mają brązowy chyba za mocno wieje ( ja się na tym nie znam ale jak na nie patrzę to myslę że one nie lubią przeciagów ). A jak duża masz działkę, że tyle zamierzasz na naiej zmieścić ??? Cycu trzymam kciuki za papierki Co do 13 ja raczej nei narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 13.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam!Ja tez zastanawiam się nad Prymulkami. W grę wchodzi jeszcze IRENKA z Archipelagu.Wniosek o Warunki Zabudowy składałam 3 stycznia i lada chwila dostanę z Urzędu decyzję. Szafka z licznikiem na prąd już na działce stoi. Wszystkie warunki techniczne dostawy mediów tez już zebrałam (woda, kanalizacja i gaz). Mam pytanie: czy jeśli teraz dokonam zakupu materiałów budowlanych - nie mając jeszcze pozwolenia na budowę - będę mogła odliczyć sobie różnicę w podatku Vat? Czy ktoś z Was jest może zorientowany w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 14.02.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam! Ja tez zastanawiam się nad Prymulkami. W grę wchodzi jeszcze IRENKA z Archipelagu. Wniosek o Warunki Zabudowy składałam 3 stycznia i lada chwila dostanę z Urzędu decyzję. Szafka z licznikiem na prąd już na działce stoi. Wszystkie warunki techniczne dostawy mediów tez już zebrałam (woda, kanalizacja i gaz). Mam pytanie: czy jeśli teraz dokonam zakupu materiałów budowlanych - nie mając jeszcze pozwolenia na budowę - będę mogła odliczyć sobie różnicę w podatku Vat? Czy ktoś z Was jest może zorientowany w tej kwestii? To się nie zastanawiaj tylko kup projekt prymulek bo IRENKA z pewnością nie ma takiego forum na którym dowiesz się tyle o budowie. Jeśli dobrze pamiętam, to żeby odliczyć materiały do budowy domu musisz mieć pozwolenie na budowę i stan budowy potwierdzony przez Kierownika Budowy, co oznacza, że te materiały powinny być już "w budowie" a nie tylko na fakturze na placu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 14.02.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Emila widze że Twoje pomysły ogordowe są bardzo konkretne - u nas tuje odpadają - sąsiad posadził i są bardzo marne i do tego kolor mają brązowy chyba za mocno wieje ( ja się na tym nie znam ale jak na nie patrzę to myslę że one nie lubią przeciagów ). A jak duża masz działkę, że tyle zamierzasz na naiej zmieścić ??? Działkę mamy 1085 mkw- prawie kwadrat o wymiarach 31 x 34 m. A ponieważ dom mamy usytuowany bliżej jednego z rogów, to w efekcie pozostaje sporo miejsca do zagospodarowania za domem i z boku domu od strony salonu z kuchnią. Marzy mi się taki roślinny azyl w ogrodzie- odseparowanie ogrodu od ulicy i wzroku sąsiadów. Oczywiście minie kilka lat zanim poczuję się "niewidzialna" dla sąsiadów i przechodniów, ale warto czekać. Co do tuj twojego sąsiada to raczej nie wiatry tylko gleba- czegoś mają za dużo albo czegoś im brakuje. Żywotniki, czyli po łacinie Thuja lubią żyzne i wilgotne gleby. Podobno najlepsza w roli żywopłoty jest odmiana "Fastigiata"- bardzo szybko rośnie, tworzy zwarty płot i nadaje się do przycinania i formowania. Polecam stronę, na której możesz sobie przejrzeć różne odmiany roślin, drzew i krzewów pod kątem ich wymagań, wegetacji i wyglądu za kilka lat: http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog U nas jest bardzo dobra ziemia, bo to kiedyś było pole uprawne- tzw. gleba pszenno-buraczana, bo na zmianę sadzono na niej pszenicę i buraki. To gleba ciężka, bogata w składniki organiczna i nie wymagająca poprawy, ewentualnie lekkiego "rozluźnienia" np. piaskiem, tam, gdzie będą rosły rośliny lubiące lekkie, pszepuszczalne gleby. Generalnie nie musimy nawozić ziemi w celu poprawy jakości gleby- ewentualnie w celu podniesienia poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.02.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Wysnułam wnisoki na temat tuj dlatego że tam gdzie są bardziej osłonięte wyglądaja całkiem inaczej niż od strony z przeciągiem to chyba raczej wina przeciągów niż gleby Marzy to mi się dużo tylko jakoś zapału do pracy nie widać, do czytania też zapału nie widać Pamiętam jak zaczynałam przygodę z budowaniem chłonęłam wszytko mogłam czytać o bloczkach, betonach, dachówka izolacji więźbie godzinami a jak czytam o ogrodach to jakoś szybko głowka się męczy chyba mam defekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczoła 14.02.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witam wszystkich serdecznie,dzięki za info co do ilości maksów - sprawdziłam, rzeczywiście ściany zewnętrzne wynoszą 130m2. A co do pytań - odpowiadam:Kolejne prymulki zostaną postawione pod Krakowem w miejscowości Modlnica. Działka jest nieduża - 9 arów, ale wydaje mi się że w zupełności wystarczająca - na tyle pozwoliły zasoby portfela. A domek bez adaptacji - projekt został tak wybrany, żeby wszystko nam odpowiadało - choć może kilku ścianek działowych wewnątrz nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 15.02.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witamy kolejnego małopolskiego prymulkowicza. Ludzie, chyba wiosna idzie! Prace ogrodowe czas zacząć. Obym tylko nie zapeszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.02.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Widze że w małopolsce obrodziło w Prymulki Co do wiosny u nas deszczowo ale ciepło Choc w górach jest dośc znaczna pokrywa śniegu Co nie zmienia faktu że czas się szykować czyli chyba musimy zacząć się rozglądać za siatką na ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 15.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 a my się właśnie rozglądamy za pomysłem na bramę wjazdową i generalnie nad wzorem przęseł. u nas leje, za oknem wogóle nie wygląda za zimą, błoto okropne- jedyna pociecha to brodzik w pomieszczeniu- pies nie wniosi do domu błota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.02.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Ogrodzenie od frontu to też nie lada wyzwanie dlatego że mamy smieszny wjazd gdzie zmieści się tylko brama i jakaś mała furtka. Chyba trzeba to będzie w końcu rozryzować i podjąc jakieś decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 15.02.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Też myślę nad ogrodzeniem od frontu i jakąś bramą wjazdową. Macie już jakieś przemyślenia? Póki co wiemy, że powinna być rozsuwana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts