Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Bubu z czego i jak robiłeś tę podłogę? Zwykłe deski czy jakieś płyty?
Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć :-? problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem. Płyt nie lakierowałem. Podłoga jest b. równa !

http://www.kronopol.com.pl/

moze jakies obrazki z realizacji? tez wlasnie myslalem o plycie osb

pozdrawiam

m.

Prosże bardzo :lol: Wysyłam już na: [email protected]. Jeśli innych ciekawi to proszę o publikację na WWW

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bubu z czego i jak robiłeś tę podłogę? Zwykłe deski czy jakieś płyty?
Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć :-? problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem. Płyt nie lakierowałem. Podłoga jest b. równa !

http://www.kronopol.com.pl/

moze jakies obrazki z realizacji? tez wlasnie myslalem o plycie osb

pozdrawiam

m.

Prosże bardzo :lol: Wysyłam już na: [email protected]. Jeśli innych ciekawi to proszę o publikację na WWW

Dzieki, jesli innych to zainteresuje to oczywiscie zamieszcze na stronce

pozdrawiam

m.

Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć :-? problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem.

A dlaczego nie mozna było przykrecic plyt bezposrednio do jętek? rozumiem ze ten silikon to na łączeniu plyt, tak?

pozdrawiam

m.

Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć :-? problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem.

A dlaczego nie mozna było przykrecic plyt bezposrednio do jętek? rozumiem ze ten silikon to na łączeniu plyt, tak?

pozdrawiam

m.

Chciałem mieć 25 cm waty a jętki mam tylko 20cm. Silikon na łaczenia aby tam nie wpadały śmieci.

pozdrawiam

m.

Chciałem mieć 25 cm waty a jętki mam tylko 20cm. Silikon na łaczenia aby tam nie wpadały śmieci.

aha... ja mam jetki 16, a chce 20 waty wiec doloze 5 cm od spodu :)

kazdy kombinuje jak mu pasuje :D

pozdrawiam

m.

Cóż... było pomyśleć wcześniej. Teraz musze kombonować z deskami. :-?

O ile pamiętam, ktoś (tylko kto?) w naszym wątku się chwalił, że ma podłączone węże strażackie (lub inne) do szamba, co w efekcie ma ułatwiać jego opróżnianie. Czy wywołany mógłby podejść do tablicy? :D Mam kilka pytań technicznych...

Maksiu, jeżeli możesz to umieść zdjęcia Bubu na stronce.

Cóż... było pomyśleć wcześniej. Teraz musze kombonować z deskami. :-?

O ile pamiętam, ktoś (tylko kto?) w naszym wątku się chwalił, że ma podłączone węże strażackie (lub inne) do szamba, co w efekcie ma ułatwiać jego opróżnianie. Czy wywołany mógłby podejść do tablicy? :D Mam kilka pytań technicznych...

Maksiu, jeżeli możesz to umieść zdjęcia Bubu na stronce.

Przyłącze strażackie mam ja :wink:

Sprawuje się dobrze, a "mój" Szambo-szofer bardzo sobie chwali, bo nie musi czyscić swoje rury z zewnątrz ! Kwestia wejścia na posesję na razie u mnie nie istnieje bo .... nie mam jeszcze ogrodzenia od frontu. :lol: Any more questions?

...if only I could...

Tak właśnie myślałem, że to Ty.

Mam następujące pytania:

1. Jakie długie masz te wężę?

2. Czy mają jakieś standardowe końcówki / złączki, które pasują szambelańskim wozom?

3. W jaki sposób podłączyłeś je do szamba (górą, bokiem)?

4. Czy masz jakiś trójnik tak aby wąż wchodził do każdej komory szamba?

5. Czy zakopywałeś węże? Na jakiej głębokości?

6. Ile to to kosztuje i gdzie się takie cuda kupuje?

7. Masz może zdjęcia?

To chyba tyle na początek... :D

W temacie okien dachowych mamy Veluxy - jestem z nich bardzo zadowolona niz się nie skrapla, wywietrzniki się przydają. Co prawda z moim wzrostem cięzko mi otwierać okna bez pomocy ( pomagają mi łóżka, które stoja pod oknami ) ale to był świadomy wybór ze względu na moje młodsze dziecię o szalonych pomysłach - nadal nie sięga do klamki :wink: :)

Czekam na odpowiedzi na zadane wyżej pytania :)

U nas podłoga na strychu jest z desek pobudlowanych, nie przymocowanchy miało być tymczasowo ale jak znam życie "tym czas" zostanie na dłużej :)

Nie mniej jednak ze srtyszku można korzystać i jest następne składowisko rzeczy wszelakich :)

A ja muszę się pochwalić nową rzeczą w naszych prymulach- już jest....już działa....już wciąga..... co to takiego??? ODKURZACZ CENTRALNY.

A do tego zamontowany własnoręcznie przez mojego męża. Kolejny raz sprawdza się reguła że strach ma wielkie oczy. Czekaliśmy i czekaliśmy na naszego instalatora ale doczekać się nie mogliśmy. Więc mąż sam się za to wziął, przejrzał instrukcję, przyjrzał się maszynie, pomyślał, wziął się do roboty i... i zrobił. Bez problemu, w kilka godzin, przy mojej nieocenionej pomocy (głównie intelektualnej :D ). I działa, a ciągnie jak złoto. Najwięcej roboty było przy szufelce, bo instalacja wychodziła pod szafką do zabudowy piekarnika i trudno to było zgrać bo nie chcieliśmy rozkręcać blatów ale wpadłam na świetny pomysł i zrobione. Generalnie montaż odkurzacza jest prosty- gwarantuję, że nie trzeba wykwalifikowanej ekipy- można to z powodzeniem zrobić samemu. :D :D :D

Zdjęcia wysłałam do Maksia- wrzuci je trochę później.

Wiem już jak się sprząta nie tylko z Prymulek ale też u rodziców, którzy mają odkurzacz (taki sam) od prawie roku.

Szufelka jest rewelacyjna bo nie zawsze chce się wyciągać "cały sprzęt" jak np. przy kuchni cos sie rozsypie- wystarczy nogą włączyć szufelkę (nie trzeba się nawet schylać) i podmieść brudy- tak wciąga że nawet miotłą się nie namachasz. :D Fajne jest też to, że nie musisz ciągnąć odkurzacza za sobą i co jakiś czas opróżniać worek (a wtedy się kurzy, brudzi, itp.). Moi rodzice opróżnili pojemnik dopiero po 8 miesiącach choć nie był jeszcze pełny.

Ciągnie też skubany- nie to co zwykły odkurzacz. Włącznik masz w rączce i nie trzeba biegać do wtyczki. Jedyną wadą jest ta długa na 9 metrów rura, tzn. niby to zaleta, ale problem jest ze zwinięciem jej po odkurzaniu a czasem tez plącze się w czasie odkurzania, ale przynajmniej nie będę uderzać w ściany albo w swoje kostki :-? No i jest też ciszej choć nie można powiedzieć, żeby nie było słychać odgłosów- ciśnienie w rurach jest dość duże i po prostu dudni, ale jest zdecydowanie ciszej w porównaniu ze zwykłym odkurzaczem, który ciągniesz za sobą. :D

Zdecydowanie lżej i lepiej odkurza się schody, bo nie musisz nieść ze sobą odkurzacza a sama rura jest lekka :D