Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wena jak wena ale te ceny.....

Okazało się, że tego taniego klinkieru już nie było. Byliśmy trochę zaskoczeni ale tłumaczyli nam że za tyle to klinkier w brązie lub czerwono-czarny jesienny liść a takich nie chcieliśmy. A nasz kalahari 1,47 w I gatunku co podobno i tak okazja, bo właściwie od marca cena na niego to ponad 2 złote. Wzieliśmy 1 paletę- mam nadzieję, że wystarczy na słupki.

Teraz będę myśleć co i jak- trudna rzecz.

Na sobotę jesteśmy umówieni z facetem co kładzie kostkę- ciekawe ile ten "zaśpiewa". Będę na bieżąco relacjonować sytuację ogrodzeniowo-utwardzeniową.

A teraz coś śmiesznego: w naszej hurtowni powiedzieli, że to ostatnie dni, kiedy beton komórkowy, vel siporex jest po 8 zł/szt (24 cm). Następny transport ma podrożeć o ok. 35-40% do ok. 11 zł za szt. I śmieją się, że to towar dla elity- wręcz luksusowy a kogo nie stać to się będzie budował z ceramiki. Już teraz cena domu z siporeksu staje się porównywalna z ceną domu z Porothermu Wienerbergera. Co to się porobiło :-?

My kupowaliśmy za ok. 5,3 - 5,5 za szt. Niesamowite :(

Dzięki Dzięki

Na stronie Maksia są już zdjęcia pomieszczenia gospodarczego ze skrzynią i rurami od odkurzacza- nowości

oraz....

pierwsze tulipany w moich prymulkach (dostałam od męża na Dzień Kobiet)- to moje ulubione kwiaty bo są dla mnie zwiastunem upragnionej wiosny.

Aż mi milej na duszy.

A dziś u nas piękne słońce i ciepło- wreszcie chce się żyć :D :D :D

i.... zakwitł mi grudzień- dziwne prawda? Nawet kwiaty oszalały przez tą dziwna "zimę" :D

witam wszystkich po długiej przerwie :D widzę u wszystkich wielkie zmiany u niektórch prawie koniec a u mnie też się jakoś poukładało.tak długo czekałam na wszystkie papierki ale z nimi jak narazie koniec:) dzisiaj zadaszyli mi już garaż(mam go osobno ) a jutro już zaczyną robić strop.Tak strasnie się ciesze że jest to forum.dzięki Waszym radom naprwdę można uniknąć sporo problemów.pozdrawiam.Kasia

Rzeczywiście coś tu tak cicho, bez entuzjazmu i radości z nowych dokonań.

Znamy oczywiście odwieczny brak czasu ale żeby aż tak :D

Aga- fajniutkie te pokoje tak figlarnie pomalowane. Czy słoneczko to pomysł córci czy twój? Na pewno bedzie jej się tam dobrze spało, uczyło i bawiło. :D

A z naszych utwardzeniowo-ogrodzeniowych nowości: klinkier już jest, kostka zamówiona- czekamy na pierwszą dostawę, tłuczeń pod wjazd też zamówiony. Pozostaje jeszcze zdecydować się na kostkę na taras ale jest jeszcze trochę czasu. Najważniejsze to teraz kombinowac kasę. Mam nadzieję, że urząd skarbowy "zechce" nam przelać kasę, kiedy przyjdzie do płatności za robociznę. Na materiał już prawie mamy. Obliczyliśmy wstępnie, że utwardzenie będzie nas kosztować około 11-12 tys. (to wersja optymistyczna :D - na pesymistyczną nam raczej nie wystarczy :D )- kostka Holland "6" 110 mkw po 22 zł/mkw, kostka Holland "4" na opaskę 5 mkw po 20 zł/mkw, kostka Nostalit "6" 45 mkw na taras po ok. 42 zł/mkw (nie wiemy tylko jeszcze jaki kolor), robocizna 28 zł/mkw 160 mkw plus tłuczeń, piasek, cement i krawężniki.

Do tego jeszcze ogrodzenie- słupki, fundament pod słupki i przęsła no i moje drewniane sztachetki. Ależ ta dorosłość jest trudna- ile się człowiek musi nagłówkować i nakombinować, żeby na wszystko wystarczyło :-? Najczęściej nie wystarcza i trzeba główkowac dalej. :(

Aga- kostkę Holland mamy i tak po niespotykanie niskiej cenie (od producenta i bez faktury :wink: ) więc to i tak niższy koszt- gdybyśmy mieli całość robić z kostki która mi się podoba (Nostalit) to by mi pewnie i 25 tys. nie wystarczyło, dlatego będzie skromnie :D Najważniejsze, to przejść suchą nogą do domu :D :D :D

Emila już tak jest w tym budowaniu że jak się niema co się podoba to się lubi to na co nas stać :wink: :)

U nas do kostki jeszcze daleko a na razie są kamyczki i dośc dobrze się sprwdzają :)

Mamy znowu zimę, ale powoli powoli gryziemy temat tynku i ogrodzenia 8)

U nas sama już nie wiem jaka jest pora roku- generalnie bardzo brzydko- pada śnieg z deszczem, jest zimno, ponuro, wilgotno i błotniście.

Aga- niestety muszę się z Tobą zgodzić- jesteśmy już na takim etapie, że cena determinuje nasz wybór- o ile we wnetrzu woleliśmy odżałować ale kupić to co nam się podoba, o tyle nie będziemy przesadzać jeśli chodzi o utwardzenie wjazdu, zwłaszcza, że nie odbywa się to kosztem jakości a li tylko kosztem wizualnym przyszłego utwardzenia- a do tego myślę szybko się przyzwyczaimy. :D :D :D

A tymczasem umilę sobie zycie kupnem zasłony do sypialni- jutro wybieram się do Leroy po coś miękkiego i zasłaniającego okno- brak rolet niestety utrudnia nam wieczorne korzystanie z pokoju sypialnianego :D

W związku ze zmiana kąta nachylenia dachu pojawił nam się mały problem właśnie w sypialni, bo krawędż okna wypadła niebezpiecznie blisko spadu. Na nasze oko żaden klasyczny karnisz nie zmieści się nad oknem. Ale od czego mamy Ikea prawda. to przecież królestwo nietypowych acz wielce praktycznych pomysłów. Kupiłam więc taki fajowy karnisz, a właściwie drucianą linkę z naciągami, które zmieszczą się nad oknem- nie wiem jeszcze jak to się sprawdzi ale nie omieszkam zrobić zdjęć i podzielić się z wami tym rozwiązaniem.

Aga- byłam w Ikea w Gdańsku (przy okazji wizyty u rodziców) i widziałam uchwyty na kieliszki, które można podczepić pod wiszącą półkę. niestety Gdańsk miał je tylko w ekspozycji. do kupienia dopiero w kwietniu. Muszę zatem odwiedzić poznańską Ikeę- może tam już je mają. :D :D :D

Emila napewno zakupisz te uchwyty bo ja już dawno widziałam w Ikei we Wrocławiu i mi nie pasowały bo nie miałam ich do czego przymocować, na szczęście wymyśli opcję do ściany :)

Zapraszam na nowości u nas link do zdjęc jak zawsze w moim dzienniku :)

Witajcie.

Aga- bardzo ładnie wyglądają te kanapy- bardzo mi się podobają. Tez poczatkowo myślałam o czerwonych kanapach tylko że jak przeanalizowałam kolorystykę kuchni i salonu to mi wyszło, że lepszy u nas będzie odcień zieleni. Tyle, że kanapy w takiej cenie (moje kosztowały podobnie- chyba o 50 zł mniej) to można zmienić po 3 latach bez wyrzutów sumienia. Nie piszę, że zamierzam zmienić, ale nawet gdyby się zniszczyły, poplamiły czy najzwyczajniej opatrzyły, to grzechem nie będzie je wymienić. Te stoliki skądś znam- czy to firma Black Red White? Też bardzo ładne i będa pasowały do twojej kuchni.

Mąż mi przywiercił ten karnisz z Ikea ale najwyraźniej niezbyt to przemyślane rozwiązanie, bo mieliśmy problemy. Naprężenie jest tak ogromne, że linka te mocowania ściąga do środka. W efekcie wyleciał tynk w narożniku okna. Mąż tynk uzupełnił, dodał śrubę i .... i musieliśmy dokupić wiadro 2,5 l farby bo z malowania nic już nam nie zostało. Ale nadal odchodzi z zewnętrznej strony więc nie jest to chyba do końca przemyślane rozwiązanie- pierwszy raz Ikea mnie zawiodła. Koszt karnisza: 50 zł, koszt farby: 35 zł. :(

Ale to nie jest najgorsza wiadomość.

Wczoraj zrobiliśmy sobie wolne, żeby pojeździć za kostką na taras- w zależności od producenta podoba mi się typ Nostalit albo Starobruk: małe kwadraty i prostokąty z zaokrąglonymi brzegami. Nasz wykonawca powiedział, że ceny kształtują sie w okolicy 40 - 42 zł. Lecz niestety, w innych hurtowniach w tej cenie jest zwykły Holland (który my mamy za 20 zł) a Starobruk kosztuje 60 zł za 1 mkw. Do tego jeszcze w najbliższym miesiącu nie jest do dostania. Branża budowlana oszalała. Wszystko idzie w górę i do tego niczego nie ma. Przez brak zimy producenci nie zdążyli zrobić zapasów magazynowych. W efekcie mamy sytuację, że trzeba miesiącami czekać i nie ma się pewności czy dostanie się to co chce. Większość dróg gminnych i wszystkie osiedlowe i parkingi robi się teraz z kostki, dlatego jak producenci mają zamówienia na kilkadziesiąt tysięcy metrów zwykłej kostki na drogi to nie przestawią produkcji na kilkanaście metrów Starobruku bo to kompletnie nie opłacalne. I sami nie wiemy co robić.

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jakie mamy szczęście, że nasze domy już stoja i już są wykończone.

Gdyby ktoś chciał zapłacić dziś za nasz dom 400 tys. to bym się nie zgodziła, bo choć nasz dom kosztował prawie połowę mniej to za te pieniądze w chwili obecnej byśmy się nie wybudowali i nie wykończyli domu nie mówiąc już o tym, że trwało by to o wiele dłużej z uwagi na brak ekip.

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że za pewien czas nastąpi odwrót od budownictwa jednorodzinnego. Ludzie nie będą już skłonni czekać tak długo i użerać się z ekipami i myślę że budowa domu przestanie być juz tak konkurencyjna w stosunku do zakupu mieszkań. Myślę, że "miastowi" zaczną szukać raczej nowych mieszkań niż działek pod budowę. Pożyjemy, zobaczymy. Możemy się jednak cieszyć, że my tę bitwę wygraliśmy :D :D :D

Emila ciesze mnie że kanapy się podobały :)

Ja na początku myślałam o beżach i kawie z melekiem ale to co mi się podobały było dwa razy droższe niż nas zestaw, a że brak kanap już nam trochę doskwierał poszliśmy na kompromis i wyszło bardzo fajnie :)

Co do tego co się dzieje w budowlance to rzeczywiście istny horor, przymierzamy się do elewacji i już wiem że na tynk będziemy czekac około 3-4 tygodni a My nawet nie wiemy jaki kolor chcemy :o :roll:

Mam nadzieję że chociaż słupki i siatka będą bardziej dostępne :)