Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

My nic nie podnosiliśmy- mamy tak jak w projekcie- Kierownik Budowy, który adaptował nam równiez projekt, namówił nas, żebyśmy tego nie robili, bo jego zdaniem domek straci urok i proporcje które ma wyjściowy projekt. Dzięki temu mamy duży ganek i dość nisko opuszczony dach.

http://212.244.189.200/pics/prymulki/emilka/02_elewacja.jpg

Jak spojrzysz na projekt, to dolne krawędzie daszku są równo z dolną krawędzią połaci dachowej- my i tak mamy daszek obniżony i powiększony.

U nas ta przestrzeń przy ściance jest mało użytkowa i niezbyt wygodna, ale pokoje na poddaszu i tak są spore, więc jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza.

Brzóska- jeśli chcesz zobaczyć mój domek, wejdź sobie na stronę Maksia- tam są zdjęcia Zaprzyjaźnionych Prymulek, a to jest bezpośredni link do moich zdjęć:

http://212.244.189.200/index.php?id=pr_emilka

[/img][/img]

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wymiarów ganku nie pamiętam- postaram się dziś zmierzyć. Ściankę też ale wydaje mi się, że metra nie ma, tzn. była robiona wg projektu i miał ok. 1 metra, ale zminiejszyła nam się po położeniu posadzek, podłogi, ociepleniu poddasza i przywierceniu płyt gk, czyli i z góry i z dołu. Podejrzewam, ze może mieć ok. 80 cm, ale pewna nie jestem.

Witajcie po weekendzie!

U nas w sobotę skoro świt zjawiła się pani architekt, tym razem dotrzymała słowa.

I przywieźli nam pustaki na działkę.Okazało się,że nie te które zamówiliśmy. Mieliśmy zamówione nasze polskie porotherm, a przywieżli niemieckie porothon.

Czy ktoś orientuje się w różnicy tych pustaków?i które sa lepsze?

Cena ta sama ( 11 zł za sztukę, nieźle co?).Ale i tak już z tą hurtownią się pożegnaliśmy, transport miał być gratis, a policzyli za jeden 150zł - były 3 transporty. Po czym chcieli od nas wydębić za palety (o tym też wcześniej nie było mowy), ale się nie daliśmy i nie zapłaciliśmy.Teraz już wiem, że ta hurtownia zdziera na czym może, ale niestety tylko tam znaleźliśmy i tak najtańszy materiał.

Pozdrawiam

Przed chwilką wysłałam do Maksia zdjęcia- ekipa skończyła, rozliczyliśmy się i jesteśmy bardzo zadowoleni, zarówno z powodu tego, że mamy już to za sobą jak i z pracy i wykonania ekipy. Budżet, jak zawsze zresztą, nieco przekroczony- założyłam ok. 11 - 12 tys. a kosztowało nas to 13.720, co przy ok. 170 mkw utwardzenia daje ok. 80 zł za mkw. Ale najważniejsze że z głowy. W tym tygodniu musimy jeszcze posprzątać po robocie- wszystkie materiały, w tym piach, kostka, obrzeża a potem jakieś gruzy leżały na poboczu drogi- musimy teraz przywrócić pobocze do stanu sprzed prac, oczyścić rów, bo masa w nim naszych śmieci po robotach, dokończyć odprowadzenie deszczówki do rowu, uprzątnąć działkę, także sami widzicie- robota non stop.

Zrobiłam też zdjęcia naszego domku ogrodowego. Kupiłam już roślinki i lampy ogrodowe do naszej "łezki" przy tarasie (to coś chwilowo wypełnione piachem) - myślę, że dziś je posadzę i zrobię zdjęcia w pełnej okazałości. :D :D :D

Witam Was po przerwie :)

U nas totalny brak czasu :o :roll:

Elewacja nie skończona bo zabrakło tynku ale czas oczekiwania to około 3-4 tygodnie ( zresztą to teraz norma ). Więc ekipa poszła do sąsiada wróci w swoim czasie 8)

Ogrodzenie nie dokończone ponieważ cały czas czekamy na ziemię,o którą na naszym terenie strasznie ciężko :o :roll:

Opaska wokół domu tez nie dokończona bo stoimy z elewacją :o :roll:

W domu bałagan bo mamusia cały wolny czas poświęca młodszej córce, która przygpotowuje się do konkursu pianistycznego w Chrzanowie - 31.05.

Także jak widać wszystko rozgrzebane i nic nie skończone :-?

I muszę Wam powiedzieć że budowa nauczyła mnie dużo cierpliwości a może to dlatego że mieszkamy w każdym bądź razie wcale mnie nie denerwuje ten stan rzeczy :)

A teraz się pochwalę stałąm się posiadaczką Prawa Jazdy :)

czekam własnie aż mi je wydadzą :)

W związku z tym będziemy mieli nowy wydatek czyli zakup autka, więc w tym roku zakończymy chyba prace na zewnątrz na obecnym etapie czyli nadal zostaniemy bez kostki ale są kamyczki i nie ma błota a to najważniejsze :)

Jak tylko znajdę chwilkę to popstrykam zdjęcia i umieszczę w dzienniku :)

Tak się rozpisałam że zapomniałam pochwalić innych Prymulkowiczów za ich nowości :)

Tomeczku bardzo ładne barierki i ja też proszę o więcej fotek :)

Emila kostka wyszła rewelacyjnie :) Gratuluje pomysłowości :)

Maksiu trzymam kciuki za wszystkie nowe pomysły :)

Aga- no wreszcie się odezwałaś- cieszę się że żyjesz :D :D :D

Gratuluje prawka - w obecnych czasach to duże osiągnięcie- Dodzie się nie udało a Tobie tak!!! :D :D :D

Ja co prawda mam prawko od prawie 10 lat i czynnie go wykorzystuję, ale dopiero teraz kupiliśmy drugi samochód- mojego "aniołka" mam już od miesiąca i nie wyobrażam sobie, że mogłabym go nie mieć- człowiek to się jednak do dobrego przyzwyczaja bardzo szybko.

Aga- kostka nie zając, nie ucieknie. Nasz zając co prawda już leży, ale mieliśmy plany zrobić jeszcze ogrodzenie przez domem i bramę wjazdową, ale zakup samochodu znacznie oddalił ten etap w czasie. Przecież nie od razu Rzym zbudowano, prawda?

Popstrykaj zdjęcia koniecznie- ja dziś planuję obsadzić moją 'łezkę", to też pstyknę :D :D :D

Jak tam córcia? Musiała zrobić niesamowite postępy skoro bierze udział w konkursie? Lubi to?

Aga, jedziesz z córką do tego Chrzanowa?

My tymczasem przygotowujemy się do ostatniej dużej roboty w środku domu - schodów. Póki co są betonowe i powoli zaczęliśmy się przyzwyczajać. Był facet wycenił i mamy podjąć decyzję: dąb, buk, barierki takie, siakie...

Tomek jadę oczywiście :)

Czekam na Twoje wyceny bo ten temat też nas interesuje :)

Emila młoda chyba jeszcze sama do końca nie wie czy to lubi ale postępy ma szczgólnie jak posłuchałam oststnio na popisach inne dzieci to widzę różnicę :)

Cóż mnie też nie udało się zdać za 1 razem ale najważniejsze że już mam to za sobą :) Nam poprostu przez młodej szkołę zaczęło brakować drugiego auta więc musiałam się zmobilizować :)

Emila wiesz jak to jest człowiek chciałby mieć wszystko :wink: :) ale i tak jestem bardzo dumna z tego co udało nam się osiągnąć :)

I masz z czego być dumna, bo oprócz budowy musicie myśleć jeszcze o dziewczynkach, bo to one są najważniejsze. A co do prawka, to ja zdałam za trzecim razem, więc jesteś ode mnie lepsza, ale z doświadczenia wiem, że egzamin nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, tzn. że człowiek najlepiej się uczy jak już jeździ- ja jeżdżę nie tylko osobówką ale też busem dostawczym z pełną budą, dzięki czemu nauczyłam się wszystkie manewry wykonywać tylko przy użyciu bocznych lusterek- to bardzo ułatwia wszystkie manewry (jak ja chodziłam na kurs to uczyli używać tylko wstecznego lusterka :D ) Swego czasu największym moim marzeniem była przejaźdźka tirem- do dziś nie spełnione ale kto wie, może kiedyś... tylko że teraz marzenia mam inne :D :D :D

Miałam wczoraj sadzić, ale okazało się, że kabel do 1 lampki jest za krótki- trzeba dokupić, ale nie mogłam jeszcze sadzić. Dziś to zrobię. Wczoraj za to malowałam meble ogrodowe impregnatem, więc dzień nie był stracowny. :D

Emila moim marzeniem jest samochód terenowy ale na razie będę się musiała zadowolić czymś mniejszym w bardzo przystępnej cenie :wink: :)

A dziewczynki są najważniejsze pewnie gdyby nie one nigdy nie było by tej całej budowy :) Są motorem do wileu działań, nawet do zdobycia prawka :)

I to z nich jesteśmy najbardziej dumni bo to bardzo fajne dziewczynki :)