Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja na wszelkie tego typu dołki patrzę ze strachem i współczuciem.

A'propos zalałem fundament pod bramę rozsuwaną. Bardziej opłaciło się zamówić 1,25 kubika betonu niż samemu kręcić w betoniarce. Co za czasy... 8)

no stety... takie czasy nastały... sam sie zastanawiam czy nie zamowic betonu na podmurówkę zamiast samemu kręcić...

a ja zastanawiam się nad łazienką... rozważania w dzienniku.. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=8965&start=278

napiszcie co sądzicie...

pozdrawiam

m.

a ja zastanawiam się nad łazienką... rozważania w dzienniku.. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=8965&start=278

napiszcie co sądzicie...

My żadnego programu nie mieliśmy. Oczywiście jakaś koncepca była, więc pomierzyliśmy ile płytek potrzebujemy i pojechaliśmy kupić.

Wiem Maksiu, że wszystko dokładnie obmyślasz i planujesz bo zaplanowałeś na to więcej czasu. My wybieraliśmy trochę na wariata i cieszyliśmy się, kiedy mieliśmy wybór z głowy. Nie myśl, że łazienki były nieprzemyślane, jednak wykańczaliśmy w dosyc krótkim czasie, musielismy się sprężać, żeby maksymalnie 'wykorzystać" ekipę, dlatego nie przywiązywałam zbyt dużej wagi do łazienek. Wiedziałam tylko, że musi być stonowana, skromna, bez ekstrawagancji i zbyt wielu dekorów, bo jestem zdania, że łazienka jest na wiele lat a rzucające się w oczy elementy z czasem męczą i nudzą się, Dlatego wyszliśmy z założenia, że kafelki będą do 3/4 ściany a reszta malowana, bo jak mi się łazienka opatrzy to po prostu przemalujemy ściany i zawsze to będzie coś nowego. Kolekcje kafelków i moda tak szybko się zmieniają, że można zwariować. Pewnie mogliśmy się bardziej postarać i powymyślać, ale szczerze przyznam, że kocham moje łazienki i nie chciałabym musiec znów wybierać, decydować i żałować, że nie mogę mieć wszystkiego :D

Odradzam tylko jedną rzecz- ciemne kolory kafli podłogowych- my mamy takie w dolnej łazience- nie widać zacieków czy śladów po wodzie, ale widać wszystko co jasne, czyli kurz i sierść naszego psa.

Te kolekcje, które wrzuciłeś na stronę są bardzo ładne- szczególnie ta pierwsza w delikatnych zieleniach mi się podoba.

napiszcie co sądzicie...

My żadnego programu nie mieliśmy. Oczywiście jakaś koncepca była, więc pomierzyliśmy ile płytek potrzebujemy i pojechaliśmy kupić.

Wiem Maksiu, że wszystko dokładnie obmyślasz i planujesz bo zaplanowałeś na to więcej czasu. My wybieraliśmy trochę na wariata i cieszyliśmy się, kiedy mieliśmy wybór z głowy. Nie myśl, że łazienki były nieprzemyślane, jednak wykańczaliśmy w dosyc krótkim czasie, musielismy się sprężać, żeby maksymalnie 'wykorzystać" ekipę, dlatego nie przywiązywałam zbyt dużej wagi do łazienek. Wiedziałam tylko, że musi być stonowana, skromna, bez ekstrawagancji i zbyt wielu dekorów, bo jestem zdania, że łazienka jest na wiele lat a rzucające się w oczy elementy z czasem męczą i nudzą się, Dlatego wyszliśmy z założenia, że kafelki będą do 3/4 ściany a reszta malowana, bo jak mi się łazienka opatrzy to po prostu przemalujemy ściany i zawsze to będzie coś nowego. Kolekcje kafelków i moda tak szybko się zmieniają, że można zwariować. Pewnie mogliśmy się bardziej postarać i powymyślać, ale szczerze przyznam, że kocham moje łazienki i nie chciałabym musiec znów wybierać, decydować i żałować, że nie mogę mieć wszystkiego :D

Odradzam tylko jedną rzecz- ciemne kolory kafli podłogowych- my mamy takie w dolnej łazience- nie widać zacieków czy śladów po wodzie, ale widać wszystko co jasne, czyli kurz i sierść naszego psa.

Te kolekcje, które wrzuciłeś na stronę są bardzo ładne- szczególnie ta pierwsza w delikatnych zieleniach mi się podoba.

na pewno łazienka będzie w jasnych tonacjach, włącznie z podłogą...

co do projektu łazienki.. no nic nie poradzę że muszę mieć to rozpracowane, taki już jestem.

dzieki za opinie

pozdrawiam

m.

ale ja nie uważam, że to twoje "rozpracowywanie" to twoja wada- wręcz przeciwnie- zazroszczę Tobie, że masz w sobie tyle cierpliwości, żeby całą budowę i wykończenie domku planować z głową, na spokojnie- my chcieliśmy się jak najszybciej wprowadzić i niestety musieliśmy szybko decydować.

Ja już mam to za sobą ale ty jak skończysz to będziesz miał satysfakcję, że wszystko jest przemyślane i dokładnie takie jak chciałeś- ja czasami dawałam za wygraną, bo nie miałam już siły czy cierpliwości- przykładem kafelki u góry- podłoga ma inny odcień niż ściana, bo przez pomyłkę w hurtowni dali nam odcień 01 zamiast 02 który juz leżał na podłodze- nie mieliśmy siły na wymianę, bo wszystkie kartony zostały wtaszczone po kładkach i po drabinie na górę i jak pomyśleliśmy o znoszeniu wszystkiego spowrotem a potem ponownym wnoszeniu to momentalnie "pokochałam" myśl o innym odcieniu na ścianie- teraz mi się to podoba, bo dobralismy dekory łączące oba odcienie a łazienka nie jest monotonna ale przyznasz, że sytuacja była "niedopracowana" :D

ale ja nie uważam, że to twoje "rozpracowywanie" to twoja wada- wręcz przeciwnie- zazroszczę Tobie, że masz w sobie tyle cierpliwości, żeby całą budowę i wykończenie domku planować z głową, na spokojnie- my chcieliśmy się jak najszybciej wprowadzić i niestety musieliśmy szybko decydować.

Ja już mam to za sobą ale ty jak skończysz to będziesz miał satysfakcję, że wszystko jest przemyślane i dokładnie takie jak chciałeś- ja czasami dawałam za wygraną, bo nie miałam już siły czy cierpliwości- przykładem kafelki u góry- podłoga ma inny odcień niż ściana, bo przez pomyłkę w hurtowni dali nam odcień 01 zamiast 02 który juz leżał na podłodze- nie mieliśmy siły na wymianę, bo wszystkie kartony zostały wtaszczone po kładkach i po drabinie na górę i jak pomyśleliśmy o znoszeniu wszystkiego spowrotem a potem ponownym wnoszeniu to momentalnie "pokochałam" myśl o innym odcieniu na ścianie- teraz mi się to podoba, bo dobralismy dekory łączące oba odcienie a łazienka nie jest monotonna ale przyznasz, że sytuacja była "niedopracowana" :D

Emilka.. miałem już sytuacje gdzie sie narobiłem z czymś a potem okazywało się że ktoś coś zawalił i to nie było to co chciałem, co tam wnoszenie kafli.. ja skuwałem własnoręcznie położoną gładź prawie ze złami w oczach, bo była położona nie tak jak trzeba, wyburzałem ścianki które stały nie tam gdzie trzeba, itd. nie twierdze ze moj dom jest dopracowany, ale niektóre rzeczy muszą byc zrobione dobrze, a łazienka to wlasnie taka rzecz.

pozdrawiam

m.

Do dziennika jeszcze nie dotarłam, jak dotrę to napisze w komentarzach :)

Co do podejmowania decyzji i przemysleniach zawsze jest tak że wszystko zależy od czasu jaki się na to ma. My pomimo że budowaliśmy szybko to moje koncepcje urodziły się w głowie znacznie wcześniej. W sumie kiedy zaczęliśmy budować większość decyzja była już podjęta, wystrój wybrany potem tylko była realizacja. Ale wynikało to z tego że pozwolenie na budowę mieliśmy znacznie wczesniej niż zaczęliśmy budować naprawdę :)

Ale czym dłużej mieszkamy tym trudniej mi się na coś zdecydować i tak jest np. z kominkiem wizja obudowy zmienia się jak w kalejdoskopie. Jedno tylko jest pewne ma być prosto ale ostatczne wykończenie to jedna wielka zagadka :o :roll:

budujący w jeden sezon i to jeszcze sezon galopujących cen :-? podejmują decyzje bbbbaaarrrrdzo szybko, zmotywowani wyceną z kolejnych hurtowni :D :D szybkość podejmowania decyzji w dużym stopniu jest związana z dość ograniczonym wyborem dostępnych materiałów :evil: :wink: na pewno wiele rzeczy berdzeij determinuje sytuacja niż nasze osobiste preferencje, niestety.... :D :D ale,,,zawsze mogło być gorzej :D :D :D

My też do takich należymy, niby oczytaliśmy się wcześniej, z dużym wyprzedzeniem śledziłam forum, zbieraliśmy opinie od znajomych a realia okazały się inne.Trudny czas na budowanie sobie wybraliśmy, ale o niczym innym teraz nie marzę jak o własnym kącie.Jeśli chodzi o materiał na ściany decyzję musieliśmy podjąć prawie z dnia na dzień, bo ceny szły w górę.

A jeszcze nagli nas czas, bo chcielibyśmy jak najwiecej zrobić w tym roku :D :D

Aga, mnie ostatnio intuicja nie zawodzi, ostatnio też przewidziałam ciąże u znajomej, może dlatego, że sama jestem w tym stanie :D

A o te wymiary ja prosiłam. Dziękuję bardzo.

:lol: :lol: :lol:

A to dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa :)

Kiedy macie się rozdwoić???

I zapraszam do Klubu Młodych Mam :)