Aga J.G 14.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Maksiu dzieki za info Emila domek robi się bardzo przytulny i cieplutki A ja jakoś nie mam weny zbieram sie do zakupu jakiś szmatek na okna do salonu i zebrać sienei mogę Może zima przyniesie jakieś ożywienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 14.09.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Ja też cały czas myslę, choć moje zapędy hamuje sytuacja finansowa- porządne karnisze, materiały i uszycie na sam dół to wydatek rzędu 2 tys. Marzą mi się takie rzymskie rolety jak ma Sonika w kuchni- z delikatnego materiału jak muślin czy szyfon i w kolorze ecru lub złamanej bieli (śmietankowy). Monitoruję Allegro i sklepy internetowe ale nic takiego mi jeszcze w oko nie wpadło. A Ty- masz już jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.09.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Tak mam nie wiem czy gdzieś widziałaś ja mam pomysł na sznurki, bardzo by mi pasowały szczególnie na okno tarasowe, bo nie trzeba ich przesuwać, a może choć trochę będą stanowiły barierę dla mojego psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 14.09.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Powiedzcie, proszę, jaki jest adres strony ze zdjęciami Soniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.09.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Musisz poszukać w dziale Galeria zdjęć domów forumowiczów i tam jest wątek domek Soniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andziksy 15.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Witamy wszystkich forumowiczów. Na wiosnę przyszłego roku planujemy budowę domu w okolicach Rzeszowa, oczywiście „domu w prymulkach”. W związku z tym, że jest to decyzja na całe życie chcielibyśmy wcześniej zobaczyć na własne oczy zrealizowany projekt – czy jest możliwość, żeby na weekendzie podjechać do kogoś w Was i rzucić okiem? W tym momencie mieszkamy w Krakowie więc mile widziana lokalizacja w okolicach.Na jaką kwotę szacujecie wysokość kredytu, który pozwoli na sfinansowanie budowy i podstawowego wyposażenia, które pozwoli się wprowadzić? Zakup działki to osobna sprawa. Te informacje są niby podawane ale jakoś im nie dowierzamy bo wszyscy mówią, że to tylko mocno przejaskrawione dane. Problem w tym, że musimy to wiedzieć zanim zdecydujemy się w 100% na budowę. Czy zawodowy architekt udzieli nam takich informacji i ile kosztuje taka „przyjemność”? Z góry dziękujemy za odpowiedź!Pozdrawiamy,Ania i Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.09.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Witam w naszym gronie. Co do odwiedzin to My odpadamy - troche do nas daleko Co do kosztów myslę że najlepeij zrobić rozeznanie na włąsnym terenie co do cen materiałów i robocizny. I niech się wypowiedzą Ci co zaczęli w tym roku, bo nasze koszta są trochę nie aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczoła 16.09.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Witam wszystkich Co do czasu potrzebnego na wybudowanie stanu surowego otwartego to u nas zajęło to dwa i pół miesiąca. Co zaś tyczy się prymulek zlokalizowanych w okolicach Krakowa to zapraszam do Modlnicy - jak na razie dom w budowie - tynkarz wchodzi jutro - ale pooglądać już można. Jeżeli chodzi o koszty to realne są wielkości podawane w kosztorysach Archonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 17.09.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Jestem tego samego zdania. Trzeba pochodzić po lokalnych składach budowlanych i wykonawcach. Na tej podstawie oszacuje się koszty. Te nasze już się niestety zdezaktualizowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 18.09.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A propos cen - umawiając się z murarzem, zrobiliśmy oczywiście rozeznanie wśród 5 ekip. Rozrzut cenowy był niesamowity - od 24000 do 45 000 za te same prace nieźle prawda? a i tak właściwie decydującym kryterium byla jakośc domów które wybudowali wcześniej W częstochowie różnice cenowe są ogromne - niektóre składy już obniżyły ceny, inne dalej kurczowo trzymają się poziomu z wiosny, więc naprawdę warto pochodzic po składach, jak mowi mTom Powodzenia i dużo cierpliwości przy budowie nowego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andziksy 18.09.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hej Wszystkim!Bardzo dziękujemy za odpowiedzi i rady!!! Tyle spraw do załatwienia (i do doinformowania się) tylko czasu jak zwykle brak, no ale jakoś to będzie. Na razie jesteśmy na etepie szukania działki (i tu też problem z czasem, bo szukamy w okolicach Rzeszowa, a przy korkach na E4 odechciewa się w ogóle tam jeździć), w ten weekend mamy coś oglądać. 3majcie kciuki, żebyśmy wreszcie coś znaleźli i mogli "ruszyc z tym koksem". Serdecznie pozdrawiamyAnia i Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 20.09.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 powodzenia, mam nadzieje ze znajdziecie cis fajnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Cześć U mnie skończyli wczoraj robić stan surowy zamknięty. Wstawiliśmy okna, dwa z trzech veluksów. Veluks nad klatką schodową wstawimy później na razie otwór jest zabezpieczony konstrukcją drewnianą z folią paropszepuszczalną. Drzwi wejściowe na razie wstawiliśmy stare, które były niedawno używane w mieszkaniu. Na ten rok planujemy jeszcze zrobić instalacje co - podejścia do grzejników, rozłożyć rurki, zamontować kolektory i skrzynki. Chcemy także zrobić instalacje wodne i kanalizacyjne. Następnie robimy instalację elektryczną i ogrodzenie. Instalację alarmową zamontowano wczoraj wraz z oknami. Słupki do siatki z trzech stron działki są już zabetonowane. Jeżeli uda nam się zrealizować ten plan będziemy zadowoleni, podobno tegoroczna zima przyjdzie szybko i będzie długa i ostra.Co do kosztów budowy to te ze strony Archonu są zbliżone do rzeczywistości.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 21.09.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Arktyk, czyli tynki zostawiacie na przyszły rok?Kiedy finalizacja prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 21.09.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 m Tom, Wiesz co, chyba jestesmy jeszcze pod wpływem opinii, że dom powinien przezimować, osiąść, oddać wilgoć itp..Ponadto chyba zostało już stosunkowo niewiele czasu do zimy, która wg . prognoz ma w tym roku przyjść wcześnie... W zimę, gdyby okazała się niezbyt sroga chcemy zrobić docieplenie poddasza, wiosną tynki, wylewki, ocieplenie zewnętrzne, zamontować piec, armaturę, grzejinki, zrobić podłogi, łazienki, glazurę, tarakotę...itd. Przeprowadzić się chcemy w okolicach jesieni przyszłego roku. Oczywiście o ile nie będzie przesunięć, jakie np. zdarzyły się nam z dachem. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 22.09.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Z tym zimowaniem, są różne opinie. Niemniej sam jestem zdania, że nie należy skracać przerw technologicznych.Wygląda na to, że będziecie mieć gorący przyszły sezon. Wszystko musi być dobrze zaplanowane, tak aby zdążyć do jesieni. Tynki robicie ręcznie czy maszynowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rist 23.09.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam wszystkich! Jestem tutaj na forum pierwszy raz, wiec może krótka historia odnośnie całej historii budowy tego projektu. Na początku roku moja mama zaczęła rozglądać sie po okolicach za jakimś niewielkim domkiem! Warunkiem było aby był minimum w stanie surowym.I tak oto w gazecie znaleźliśmy ogłoszenie.Domek wybudował własciciel firmy budowlanej i sklepu budowlanego(dostał ziemie w zamian za zapłate wykonania jakiejś budowy) i stwierdził że moze na tej ziemi jeszcze zarobic! Tak wiec wybudował projekt domku w prymulkach.Kiedy go kupiliśmy stały mury,ścianki działowe,pokryty dach folią paroprzepuszczalną i blacha. Tak wiec zaczęła sie nasza rodzinna przygoda z tym projektem. Obecnie domek ma okna instalacje elektryczna,c.o,kanalizacyjna,alarm oraz tynki gipsowe.Aktualnie jesteśmy na etapie posadzek i tutaj pojawił sie dość duży problem Głównie chodzi o całe poddasze bo według projektu powinna byc folia,styropian 3cm oraz 3cm wylewki oraz 2cm na pokrycie.Lącznie około 8-9cm.. Jednak wczoraj przyjechał do nas facet od posadzek i powiedział ze te 5cm betonu to absolutne minimum i w tym momencie cała góra podniosłaby sie troche.I teraz robi sie dosc duży problem z wysokościa stopni oraz wyskokością drzwi!! Nie wiem czemu ale chyab nasz murarz od poczatku spieprzyłsprawe ponieważ pzreświt w drzwiach obecnie jest 210cm,nawet po wylaniu tych 3cm betonu styropiany 3cm oraz foli zostaje w prześwicie 202cm, a na drzwi potrzeba 205cm Jeśli jednak trzeba wylać te 5cm betonu to prześwit automatycznie skraca sie do 200cm i ostatni stopień wzrasta do 20 cm. A na reszcie zostaje 18cm Zwracam sie z prośbą do forumowczów,którzy temat posadzek mają już za sobą o podzielenie sie swoimi doświadczeniami oraz ewentualnie jakis porad co z tym "fantem" zrobić.. Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam. Rist- gratuluje świetnego wyboru projektu i witam w naszym gronie. Na twoim miejscu kierowałabym się raczej tym co w projekcie a nie tym co mówi "facet od posadzek"- wiadomo, że im grubsza posadzka tym droższa, więc na moje oko facet próbuje cię naciągnąć. Projektant z pewnością nie projektował Prymulek błędnie. Posadzka na górze nie musi być tak gruba jak na parterze. Nie daj się zmanipulować facetowi od posadzek bo potem będą problemy z resztą, tj, drzwiami i schodami- rób tak jak jest w projekcie- to najlepsza gwarancja, że potem wszystko będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.09.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam nowego prymulkowicza. Osobiście mam wątpliwości, co do tych 3 cm. Z tego co czytam najczęściej grubość wynosi 5 cm. Szczegóły tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=34597i spis treści: http://forum.muratordom.pl/najczesciej-zadawane-pytania-czyli-zanim-napiszesz,t47119.htmDrzwi natomiast zawsze można dociąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.09.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam nowych Prymulkowiczów Widze że ruch się zrobił a ja mam tak mało czasu U nas posadzki na górze są tak jak w projekcie i nie widze żeby cos się działo złego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts