andorka 23.01.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witajcie! Pragnę się z Wami podzielić radosną wiadomością. Jest, jest, w końcu dzisiaj odebrałam pozwolenie na budowę. Co prawda muszę jeszcze poczekać na uprawomocnienie. Ale cieszę się bardzo W końcu zacznie się dziać coś konkretnego. Mam nadzieję że z końcem marca zaczniemy budować nasze prymulki Pozdrawiam wszystkich prymulkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 23.01.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ja znów nieśmiało, robie podejście któryś raz aby znaleźć się w Waszym gronie prymulkowiczów. W ub roku postawiliśmy prymulki 2 w małopolsce, mamy je w stanie surowym zamkniętym -zrobiona jest elektryka w domku oraz rurki od wody i kanalizacji. W najbliższym czasie będziemy układać rurki od gazu -bo chcielibyśmy tynkować już domek. Chciałabym prosić aby mnie ktoś nauczył wklejać zdjęcia- mogłabym pochwalić się naszymi prymulkami. Emilko odezwę się do Ciebie , już niedługo.[/quote musisz mieć konto w jakims serisie z zdjeciami (ja mam w fotosik.pl) a nastepnnie kroczek po kroczku bardzo prose poradzisz sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 29.01.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Cześć Prymulkowicze Ratujcie Muszę zrobić kosztorys do banku. Czy ktoś z Was może takowy posiada i mógłby się podzielić Muszę się z tym do jutra uporać. Część już mam. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 29.01.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Niestety nie posiadam. Zresztą i tak byłby nieaktualny. Na stronie Archonu jest tylko spis materiałów: http://www.archon.pl/index.php?act=12&kosztorys=1&id=m3f0186a71753e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 30.01.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Dzięki mTom Do zestawienia materiałów i kosztorysu na stronie Archonu dotarłam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 31.01.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam Was wszystkich w nowym roku, trochę późno , ale dużo ostatnio czasu spędzam na budowie. Witam serdecznie nowych prymulkowiczów Dziękuje CI mTomie za radę dotyczącą budowania w zimie, właśnie realizujemy ten pomysł i dzięki jesiennej, a czasami wiosennej pogodzie właśnie powoli kończymy robienie instalacji elektrycznej w budynku. Tak przy okazji znów okazało się, że trzeba było zrezygnować z wcześniej umówionej ekipy, ponieważ stwierdzili oni, że koszt instalacji elektrycznej wyniósłby około 10 -11 k PLN. Znalazłem więc po poszukiwaniach człowieka, który ma uprawinienia elektryczne, a instalacje robi z kolegą często po godzinach pracy. W efekcie umówiliśmy się na 2000 zł za robociznę, drugi 2000 zł pochłonęły materiały (przewody,puszki, gwoździe, rozdzielnica, wyłączniki różnicowo - prądowe, nadmiarowo - prądowe i ogranicznik przepięć). Tak więc instalacja jest prawie zrobiona, została do zrobienia rozdzielnica - jej uzbrojenie i zamocowanie, a w kieszeni zostało kilka tysięcy zł. Dodam. że nie będzie problemu z odbiorem instalacji przez Zakład Energetyczny. W marcu chcemy zacząć tynki, potem wylewki, ocieplenie poddasza. Na jesieni chcemy zrobić elewacje i pozostałe prace wykończeniowe. Jest tego niestety jeszcze dużo, ale jakoś damy radę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 31.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Pomocy!!! Co ma zrobić człowiek, który ma zrobione fundamenty i nagle okazało się że jego budynek nie zgadza się z miejscową linią zabudowy. Zaznaczam, że wszystkie plany zagospodarowania, mapki i inne były zatwierdzone przez właściwe urzędy !!!!! Druga sprawa: są sobie fundamenty i nie ma jeszcze zalanej tej płyty na całym budynku - czy tą płytę zawsze zalewa się na równo z fundamentami?? Bo jeśli tak, to dając na tę płytę 20cm styro i póżniej jeszcze wylewkę i jakieś podłogi wyjdziemy około 28cm wyżej. I co wtedy, jakieś schodki przed wejściem? Jak to jest u was? Zakładając, że nie każą mi rozebrać moich świeżutkich fundamentów Nie bardzo wiadomo o co chodzi z tą linią zabudowy. Czy chodzi o kształt budynku, wygląd budynku, kolor dachówki, czy też o jakieś duże odstępstwa od planu zagospodarowania działki. Jeżeli jest tak jak piszesz i wszystkie dokumenty masz złożone i zatwierdzone przez właściwe urzędy to w zasadzie nie ma sprawy - możesz dalej budować zgodnie z projektem i planem zagospodarowania działki. Co do drugiej części wypowidzi to chyba mylisz ławy fundamentowe z płytą fundamentową. Jeśli masz ławę fundamentową to przestrzeń wewnątrz ław obsypuje się piaskiem i go zagęszcza do poziomu fundamentów. Buduj według projektu a wszystko będzie OK Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasia7 15.02.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 POMÓŻCIE mieszkający Prymulkowicze !!!Czy w prymulkach potrzebny jest wiatrołap, czy ktoś go nie ma i przez to ma problemy tzn. tworzy sie grzyb, zacieki, itp.?Mamy ekipe tynkujacą na budowie i przez weekend musimy podjąć decyzje czy tworzyć ten wiatrołap czy nie. Bardzo mi sie to wydaje nieatrakcyjne rozwiązanie zrobi sie mały korytarzyk i będa jedne drzwi na drugich ( murarze chca dostawic z 1pustaka mur z lewej i z prawej strony korytarza,na wysokości drzwi od kuchnii i łazienki , no i zrobić nadproże),w tym wiatrołapie znalazłoby sie wc,bo po prawej stronie wydzieliliśmy osobno wc z łazienki i zrobi się ciasno (kotłownie mamy w piwnicy bo część prymulek podpiwniczyliśmy). Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 15.02.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Nasza odpowiedź - NIE . Szczegóły na priv wysłałem ale jak to innych ciekawi to JOASIA wklei , )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 27.02.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 witam, u nas wiosna w pełni i ąz kusi żeby zacząć coś robić na budowie. W związku z tym jutro jestem umówiona ze facetem od wentylacji, który ma nam przygotować ofertę. Czy ktoś z Was montował może wenty;lację mechaniczną w prymulkach i wie gdzie najlepiej upchnąć reku? Bo wiadomo, na papierze wszystko pięknie a potem się okaże, że w praktyce to jednak nie do końca Poza tym ciągle czekamy na elektrownię, żeby zechciał nam podłączyć prąd - podobno jutro mają się określić Zapowiada się pracowity dzień i w końcu coś się zacznie dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.03.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam trochę mnie nie było My nie mamy wiatrołapu i jakoś nam to nie przeszkadza w domku też nic się nie dzieje Bubuco ta u Was słychać ??? Pozdrawiam wszystkich gorąco i widze że wiosna bedzie gorąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 13.03.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam wszystkich, U mnie skończyliśmy już instalacje elektryczną. Podpisałem także umowę na tynki, wylewki i ocieplenie poddasza oraz zrobienie i ocieplenie strychu. Kwota na umowie do zapłacenia to materiał i robocizna 43000 zł. Ekipa miała wchodzić 10 marca, ale oczywiście termin ten przesunął się na bliżej nieokreślone "po świętach". Na pytanie dlaczego tak późno odpowiedziano że Panie, najpierw musimy zrobić strop na jednej budowie, potem ocieplić strych na innej. Tak więc nawet nie wiem kiedy zaczną prace wykończeniowe, a powinny być już zaczęte. W międzyczasie raczej przesuniemy na lato elewację i płytki, bo jak doświadczenie uczy może być i tak, że zostaną one zrobione z dużym poślizgiem. Ponadto pojawiają się różnice zdań między mną a żoną dotyczące wykończenia... Ostatnio na tapecie jest problem podłóg- żona chce parkiety, a ja wolę panele (kasa) mogą być nawet drewniane (ukłon w stronę żony). Mimo wszystko nadal pozostaję optymistą, że do świąt Bożego Narodzenia się przeprowadzimy. Chociaż mogą być z tym problemy. My mamy wiatrołap, chociaż rzeczywiście jest on mały i niezbyt funkcjonalny. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 19.03.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witajcie Chciałam się pochwalić. W końcu zaczelismy budować nasze prymulki Mamy juz wylane fundamenty. Po świętach Panowie bedą murować resztę z bloczków betonowych (mamy niestety dość sporą różnicę poziomów między jednym a drugim końcem domu ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 To gratuluję I zyczę spokojnego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joasia7 19.03.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witam!U nas właśnie dziś panowie skończyli pracę z wylewkami i tynkami wewn.-trochę im to zajęło, bo całe 3 tygodnie,a ile kasy nieprzewidzianej poszło...szkoda gadać...Wiatrołapu ostatecznie nie zrobiliśmy i nas straszą,że to błąd,bo wejście jest od zachodu,ale trwamy przy swoim. Byłoby za ciasno, dodatkowo u nas przez wc, które byłoby w wiatrołapie-o zgrozo! Planowaliśmy jeszcze na ten rok ocieplenie poddasza,ale chyba nie wydolimy finansowo,my budujemy systemem irlandzkim , ale i to przy dzisiejszych cenach nie pomaga... Wszystkich budującychi mieszkających Prymulkowiczów pozdrawiam świątecznie, życząc sił, cierpliwości, zdrówka i duuuuuuuużej dawki optymizmu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 19.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 My mamy wejście od północnego - wschodu i nic się nie dzieje, nie odczuwamy barku wiatrołapu a mieszkamy już parwuie 2 lata - sama nie mogę w to uwierzyć Gartuluję zakończenia kolejnego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.03.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Widzę, że Małopolska ostro buduje prymulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 20.03.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Widzę, że Małopolska ostro buduje prymulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 20.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 To gratuluję I zyczę spokojnego budowania Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 20.03.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Widzę, że Małopolska ostro buduje prymulki. staramy sie jak mozemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts