Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

A my nadal czekamy na rozpoczęcie prac wykończeniowych. Umowę z ekipą mamy podpisaną tak, że oni już od 10 marca powinni być na budowie. W tej chwili mamy już około miesiąc opóźnienia. Cóż czekamy nadal. Ale cierpliwość już mi się powoli kończy, zwłaszcza jak patrzę na idące pełną parą budowy w sąsiedztwie.

Pozdrawiam,

No cóż... w ich pojęciu żadnego opóźnienia nie mają. Co prawda umowa jest podpisana w ten sposób, że termin rozpoczęcia robót jest określony na 10 marca 08, ale oni twierdzą, że nic takiego się nie stało, że nie udało im się go dotrzymać. Ostatnio na moje telefony dotyczące początku prac odpowiadano mało precyzyjnym "po świętach". Jak święta minęły okazało się że muszą jeszcze zrobić na innej budowie strych i potem jeszcze na innej strop. Aktualny termin jest "Panie coś około 15 kwietnia - jak się uda". Nadmieniam że mam już poustawianych instalatorów i gości od elewacji na czerwiec, galzurników na lipiec, posadzkarzy na sierpień etc. Pewnie mi się więc terminy poprzestawiają i będę musiał być może zrezygnować z zamiarów ukończenia budowy do świąt. Mam jednak nadzieję (z każdym tygodniem opóźnienia coraz mniejszą) że do świąt przeprowadzić się uda.

Pozdrawiam,

I znowu Małopolska się odzywa :)

U nas robi sie podłogówka w łazienkach,a my myślimy nad ogrzewaniem reszty domku...i w związku z tym mam pytanie, ile wynosi Was-mieszkających Prymulkowiczów opłata za gaz w sezonie grzewczym-myślimy nad piecem kondensacyjnym...

U nas sprawa wygląda tak: sezon grzewczy (ogrzewanie, podgrzewanie wody, kuchenka), to max 250 zł/miesiąc. Dodatkowo w miarę regularnie dogrzewamy kominkiem, który nie ma żadnego rozprowadzania ciepła. Temperatura to jakieś 19-20 stopni. Piec turbo (z zamkniętą komorą spalania) i z zasobnikiem 200 l.

A prace budowlane już zacząłeś w tym sezonie?

niestety nie...

tzn. mam kafle na podłodze w kuchni, korytarzu i wiartołapie, ale to robił mi kolega, ja niestety przez tą złamana w listopadzie nogę nie bardzo mogę robić gdzieś gdzie jest odczuwalnie zimno. raz próbowałem, ale potem przez 3 dni tak mnie noga nawalała że teraz nawet nie chce próbowac póki sie nie zrobi ciepło, czyli przynajmniej 15C, a u nas dopiero co było kilka dni zimy

pozdrawiam

m.

Cześć,

Oczywiście z terminu 15 kwietnia nici. Ostatnio był Pan z ekipy na budowie i powiedział że ma problem z kupnem wełny mineralnej po ustalonej w umowie cenie. Dlatego musi poczekać aż uda mu się tą wełnę sprowadzić i dlatego trzeba czekać z rozpoczęćiem prac - przynajmniej do 21 kwietnia, a może i później. Chyba że zgodzę się na podniesienie ceny, a on kupi w Polsce po cenie 4 zł wyższej za metr kwadratowy :cry: . Cóż jest więc już miesiąc i dwa tygodnie opóźnienia. Ponadto Pan poinformował mnie uprzejmie że skończyli już strop na jednej budowie, ale muszą murować dalej - ściany działowe, kominy itd... bo przecież nie rzucą tamtej budowy, skoro mają podpisaną umowę. Cóż życie jest trudne...

Pozdrawiam,

Oczywiście termin 21 kwietnia nie może zostać dotrzymany :x

Ja poważnie już zastanawiam się nad zerwaniem - odstąpieniem od umowy. Każda wizyta na budowie to dla mojej psychiki bolesne doświadczenie. Wszyscy wokół już na maxa ruszyli z budowami, a u mnie nadal nic. Mój wykonawca był ostatnio na mojej budowie i poza skrtykowaniem stanu budowy - nie podobały mu się instalacje elektryczna i hydrauliczna - nie powiedział kiedy może pojawić się na budowie, ma kolejne nie zawinione przez niego przeszkody, aby na budowę dotrzeć. Zaczynam już mieć dosyć tej budowy i szeregu problemów i kłopotów, które się z nią wiążą. Ale na razie nie poddaje się.

Wy pewnie - stara gwardia mieszkacie - nowi budujecie, a ja nadal nie mogę nawet zacząć nic robić.

Pozdrawiam Was,

Andrzej

witam,

w sprawie okna :p - nie pamiętam kto, ale ktoś z mieszkających juz Prymulkowiczów ma w kuchni okno zlicowane z blatem kuchennym. Na jakiej wysokości ma być to okno, żeby można było zmałpować :D to rozwiązanie?

Standartowa wysokość blatu to 82szafka+blat (3 lub 4,5cm do wyboru)

pozdrawiam

m.

ps. u mnie okno na wysokości 115cm