Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Szanowne grono Prymulkowiczów

Śledzę wasze doświadczenia od jakiegoś czasu i jestem pełna podziwu z jakim zapałem i zaangażowaniem budujecie swój upragniony kącik na ziemi.

Jestem na etapie adaptacji projektu.

Pozdrawiam Ania.

Witaj w gronie "prymulkowiczów" :wink:

Powodzenia w zmaganiach z papierami, urzędami i budową

emilag, faktycznie dawno już Cię tutaj nie było

Gratulacje, życzę Ci spokojnego oczekiwania na potomka :)

Ostatnio podgladałam Twój domek na stronie u maksia. Bardzo podobało nam się artystyczne wykończenie dachu w Waszych prymulkach. :lol: Dlatego też zdecydowaliśmy się na rzeźbione końcówki więżby. Właśnie chłopaki ciężko nad tym pracują.

Z niecierpliwością czekam na efekty :wink:

Dziękuję Andorka

Trzeba mieć anielską cierpliwość i podchodzić do tego wszystkiego z wielkim dystansem.

Zauważyłam jedną rzecz w branży budowlanej nie obowiązuje( albo rzadko) termin dotrzymania terminów :o :-?

Czy oni to już tak mają z góry narzucone.

Bo to chyba tylko w budownictwie mogą sobie na to pozwolić.

Nabiorą pracy a potem kombinują jak się uporać z tym wszystkim tylko, że cierpi na tym klient.Człowiek umówił prace na konkretny termin a oni się nie pojawiają, najpierw czekasz dzień,drugi, tydzień.....w końcu dzwonisz a tu cisza nikt nie ma zamiaru podnieść słuchawki.Człowiek nie wie co robić: czekać na nich czy szukać innej ekipy.Czas leci a tu nic nie zrobione :evil:

To bardzo przykre że musimy się zmagać z takimi problemami, o ile prostsza była by budowa gdyby można było tego uniknąć. 8)

Zobaczymy jak to będzie u mnie ale przyznam się ,ze mnie to przeraża :(

Jestem osobą ktora lubi mieć wszystko w cześniej zaplanowane a tu widzę że będzie wiele niedociągnięć :cry:

Pozdrawiam Ania

• 2 weeks później...

Hej, bardzo poważnie zastanawiam się nad prymulkami. Ale mam kilka pytań laika. Doczytałam sie juz, ze lepiej jest wydłużać dom a nie poszerzac, chetnie zrobiłabym jak Aga J.G. Mam pytanie do osób, które juz sa wlascicielami projektów i domków, które scianki na dole sa nosne i nie mozna ich wyburzac. Mam taki plan, nie wiem czy realny technicznie. Kupic podstawowy projekt prymulek, wejscie zrobic tam gdzie jest lazienka, ew. powiekszyc pokoj na dole o kawalek lazienki a wejscie bardziej tam gdzie kotłownia, lazienka tam gdzie dotychczasowe wejscie. Mam nadzieje, ze ktos mnie zrozumial :roll: Czesc dzienna chetnie bym wydlurzyla o metr, tym bardziej ze ta sciana ze schodami jest u nas sciana poludniowa. No i musimy ten domek podpiwniczyc, bo dzialka ma spad.

Czy ten pokoj na poddaszu (10 m) nie jest za ciasny troszke?

Nie udalo mi sie dogrzebac, czy ktos oprocz maksia ma galerie prymulek?

Pozdrawiam wszytskich prymulkowcow :D

witaj :wink:

Moze dom w prymulkach 4 http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m4108aa79c1c3b bedzie ci dopowiadał?

Nosne sciany, to te znaczone gruba linia - ich nie powinno sie likwidowac, scianki dzialowe (te ciensze kreski) mozna przestawiac lub likwidowac.

Na stronie u maksia jest galeria zaprzyjaźnionych prymulek.

Galerie maksia juz znam :p ale myslalam, ze moze ktos ma jeszcze swoja, jest wiecej zdjec z wnetrz.

Ciesze sie, ze jestem rozumiana :wink: prymulka4 wydaje sie byc idealna. Jednak mam jeszcze jedno pytanie, gdyby do prymulki 4 doprojektowywac piwnice, to czy scianki nosne musialyby miec taki sam uklad jak na parterze? po prostu chce po tej prawej stronie zrobic garaz, bo spad jest w te strone. A garaz pod salonem i kuchnia wydaje mi sie za daleko (odsniezanie)

kwota jest realna, jak wynika z naszych doświadczeń. Zaczęliśmy w ubiegłym roku, czyli już po wzroście cen i jak na razie kosztorys podany przez projektanta przekroczony jest średnio 0 30%. na niektórych pozycjach oczywiście mniej, na innych więcej. Tak czy owak 450K powinno spokojnie wystarczyć :) może nawet zostanie jeszcze na wakacje :D :D

Cześć,

U mnie wreszcie budują. Aktualnie skończyli robić tynki, wylewki, kończą robić strych i wykańczać poddasze, zaczynają domek ocieplać z zewnątrz.

Mam nadzieję że jednak przed świętami się wprowadzimy. Maksiu jak chcesz uzupełnić mapę - pamiętaj proszę o mnie Otwock 30 km od Warszawy - jedyne chyba prymulki w mazowieckim, choć wokół dużo domów prymulkopodobnych.

Witam serdecznie nowych prymulkowiczów. Jeśli są jakieś pytania to prosze je zadawać :)

Pozdrawiam,

Skrzynkę z prądem na budowie można mieć również przed rozpoczęciem budowy. Zależy to od warunków dostawcy energii elektryczej oraz podpisanej z nim umowy. Na moim osiedlu jest poracowany plan (projekt) skrzynek elektrycznych i są one stawiane przy granicach działek. Dostawy energii elektrycznej są zależne od umowy z zakładem elektrycznym.

Za kwotę 450 tys. powinno się nie tylko wykończyć pod klucz prymulki, ale także można (co nieco oczywiście) zaszaleć przy wykończeniu :)

Pozdrawiam,

Wasze relacje sa pocieszajace, ale my dorobimy jeszcze piwnice. Chcemy miec tez solary. I prawdopodobnie wykorzystamy deszczowke na cele gospodarcze czy ogrodowe.

Cały czas sie zastanawiam czy jesli w praojekcie na parterze sa sciany nosne to w piwnicy tez musza byc w tym samym miejscu :o :roll:

prymulki to bardzo sympatyczny projekt, ja chce go utrzymac w konwencji wiejskiej, bo na wsi dzialke mamy :D

jak najbardziej muszą być w piwnicy ścianki pod ścianami parteru, nie można stawiać stosunkowo ciężkich ścian bez podparcia z dołu. Nawet lekkie ścianki na poddaszu są podparte dodatkową belką stropową :D Oczywiście wpływa to na koszty budowy, niestety :-? Powodzenia :) mam nadzieję, że wszystko ułoży wam się jak najlepiej :D :D :D

Dzien dobry wszystkim!

Chce kupic projekt prymulek. Zdecydowalismy sie juz na 99%. Widze, ze wprowadzacie wiele zmian. Myslalam o dodatkowym oknie w lazience na gorze i likwidacji okna w garazu oraz zmianie tarasu za domem. Tyle na poczatek. Chwilami kusi mnie tez rozbudowa, ale wtedy lepiej byloby sie juz zdecydowac na inny projekt. To w koncu ma byc maly domek z zalozenia. Napiszcie moze co Wam najbardziej w tym projekcie przeszkadza?