mTom 07.07.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Jeżeli chodzi o ścianę pomiędzy kuchnią a salonem, to u mnie kierownik budowy zaordynował, żeby była nośna. Jest więc fundament i ściana na 24 cm. Wynikało to po części z tego, że zrezygnowałem, z tych pionowych słupków żelbetowych. Więźba powoli powstaje. Cieśle narzekają (tradycyjne) na tego co ją konstruował. Ukłony dla projektanta. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.07.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Bubu możesz założyć album na onecie i pochwal się tymi zdjęciami szybciutko mTom u mnie nie będzie tej ściany przy oknach, zostanie tylko ta przy drzwiach i jeszcze nie wiadomo jakiej wielkości, jedna z niewielu rzeczy która musi poczekać na rozpoczęcie budowy. Kasia musisz przemyśleć wszystkie za i przeci najlepeij na kartce z jednej strony plusy z drugiej minusy. Ja zawsze tak robię i się sparwdza. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.07.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Aga.. najlepsza metoda podejmowania decyzji jest zobaczyc taki sam domek juz wybudowany.. wtedy wszystko wyglada zupelnie inaczej niz na projekcie , bo przy budowie trzeba najczesciej podejmowac decyzje natychmiast, co nie zawsze wychodzi na dobre... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.07.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Maksiu jasne że najlepeij ale ja w okolicy nie mam nic takiego więc muszę jakoś sobie radzić żeby jak najmniej decyzji pozostało do podjęcia natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.07.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 No to musisz sie wybrac na wycieczke :D ciekawe kto jest od ciebie najblizej... chyba Kasia-S pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.07.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Maksiu Bubu mnie zapraszał jak będę nad morzem więc mam nadzieję że nei zrezygnuje i pozwoli coś zobaczyć obiecuej zdjęcia i sparwozdanie z wycieczki Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.07.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 trzymam za slowo!!! w razie czego wiesz gdzie mozna wyslac foto-relacje :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 07.07.2004 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Kasia Ogladamy Twoje zdjęcia na stronie Maksia i jesteśmy pod wrażeniem ... i trochę zazdroscimy bo u nas STOP Pytania: Dlaczeko nie ociepliłaś ścin fundamentowych do samego szczytu bloczków betonowych ?( my tak mamay) Po co 3 warstwy cegieł pod ścianami z gazobetonu ? Czy Maksiu dobrze podpisał wszystkie fotki ? np front to chyba jednak wyjście z salonu na ogród ?? AGA - Czekamy z chlebem i solą i ...fląderkami.... Bubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 08.07.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Bubu jakie trudne pytania zadajesz Juz szybko mówię - jeśli chodzi o fundamenty to chodzi ci o izolacje folią?, bo dysperbitem zostały pociągnięt - (tylko kawałeczek przy wejści zostaLo ). Może obłożyć folią do końca? Czekam od was kochani na pomoc w tym zakresie. Dobrze, ze jest forum i można szybko coś wyjaśnić i poprawić. Odnośnie cegiełek na fundamencie - mój murarz twierdzi, że jak woda deszczowa będzie się rozpryskiwać od nawierzchni wokół domu to bk będzie szybko ją zbierał i nią nasiakał. nie znam się na tym - więc zufałam człowiekowi, który nie jeden dom już postawił i twierdzie, że jest dobrze postawić taki murek z cegieł na fundamencie. Co do zdjęcia to ja je źle podpisałam Maks podpisuje zdjęcia tak jak mu je podpisane wyślę. Odnośnie kuchni - zrezygnowałam jedna z jej wydzielenia z pomieszczenia gospodarczego i częściowo łazienki - byłaby za mała 2,5x2,7 (moja mama ma taką w bloku i jak wejdą dwie osoby to nie ma gdzie sie obrócić). Wróciłam do projektu pierwotnego - czyli kuchnia z salonem. Natmoiast rezygnuję z tej mini łazineki na parterze i jej kosztem powiększam ten pokoik 9,9m2 przez co zwiększy sie do około 13-14m2. Kibelek i takie tam inne będą w pom. gospodarczym razem z kotłem i pralką. Decyzje w sumie podjęte na ostrzu siekiery bo ekipa dzisaj ma robić fundamenty pod śćianki działowe. Aha ścianek działowych pomiędzy kuchnia a salonem nie robię. Uff ale się nagadałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.07.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Dziękuje za obrone Kasiu. faktycznie tak podpisalaś zdjęcia... a teraz do rzeczy... wiesz.. nie zauwazyłem u ciebie izolacji poziomej... no wiesz slynne dwie warstwy papy na lepiku wiesz... moze tego nie widac na zdjęciach.. ale to wazne zeby bylo bo inaczej sciany bedą podciągac wodę.. kolejne pytanie... od środka nie smarowaliście scianek fundamentowych disperbitem?? i ostatnia sprawa .. te cegły... szczerze powiem ze nie bardzo rozumiem twojego murarza, cegła też nasiąka... no dobra to jeszcze jedna sprawa... zrezygnowalaś całkiem z lazienki na dole?? kibelka tez nie bedzie??? dziwie sie ogromnie.. no chyba ze jestes wyczynowcem i uwielbiasz biegac po schodach... ja za nic nie pozobyl bym sie drugiego kibelka w domu.... no dobra.. to jeszcze jedna sprawa... nie rozprowadzaliscie kanalizacji w warstwie piasku?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 08.07.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Maksiu - kanalizacji jeszcze nie rozprowadzałam, bo nie wiedziałam do końca gdzie będzie kuchnia, izolacja pozioma jest - 2 wartswy papy na lepiku - rzeczywiści nie widać na zdjęciu. Czasami się zastanawiam czy ja nie robię wszytskiego od du.... strony? Co do izolacji fundamentów od strony wewnętrznej - to szczerze powiedziawszy nie wiem, bo nie jestem codziennei na budowie - będę musiała zapytać męża i jutro dam znać. Aha o kibelku pisałam maksiu w moim wcześciejszym poście - będzie w pomieszczeniu gospodarczym tam gdzie kociołek gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.07.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Kasiu, piękne zdjęcia, dom i latorośle. Jestem pod wrażeniem.U mnie zostały w aparacie 3 zdjęcie. Trzymam je na czas (może jutro), jak zrobią konstrukcję dachu. Potem od razu do wywołania i poproszę Masia, żeby użyczył mi swojej strony.Maksiu, dzisiaj poskanuję Ci trochę projektu. Od czego zacząć?Teraz sprawa więźby. Cieśle stwierdzili, że jej konstrukcja jest cokolwiek dziwna. Jest tam coś takiego jak jedna duża płatew kalenicowa długa na 12 m o wymiarach 16x20 cm. Wymusiło to wcześniejsze wymurowanie szczytów, na których będzie ona spoczywać. Czyli robota od tzw. d... strony. Sama płatew jest cholernie ciężka. Dzisiaj rano wyciągaliśmy ją we czterch na górę. Osobom, które jeszcze nie doszły do tego etapu proponuję rozważenie zrezygnowania z jednej płatwi na rzecz 2, które będą po obu stronach trochę niżej. W naszym projekcie są w tym miejscu atrapy wychodzące na zewnątrz. Ponoć taka konstrukcja będzie stabilniejsza i łatwiejsza w układaniu. Pojawia się jednak wtedy problem kominów, które stają jej na drodze, a więc dzielenia płatwi. Jednak ponoć to nie jest problem. Sam nie skorzystałem z tej opcji ze względu na brak odpowiedniego drewna w okolicznych składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.07.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 mTom: poskanuj to co pozostało po pierwszej partii skanowania, wysylalem ci wtedy liste... jak wyrobisz zdjęcia to przyslij.. a co więźby to dokladnie mam zrobione tak jak piszesz.. dwie płatwie... kominy mam tak zeby nie bylo ich na drodze płatwi (wiem co powiesz..."wiedziałem że masz lepiej" :D ) i faktycznie ciesla nie mial zadnych problemow ze zrobieniem takiej konstukcji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.07.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Tak. Masz rację. Wiedziałem, że... Ciekawe co kierowało architektem, że zrobił takie dziwactwo? Będę więc skanował w takiej kolejności: Zestawienie materiałów Schemat kotłowni Elektryka z opisem Schemat ideowy elektryki Uziemienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.07.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 mTom: architekci maja rozne pomysły, tylko że ich rola konczy sie na projekcie, nie oni wzwnosza domy, nie oni placa za materiały itd... pozatym architekci to artysci... a wiec ludzie żyjący w innym świecie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 09.07.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 mTom dzięki Chętnie skorzystam z twoich rad co do więźby - myślę, że za 3 tygodnie będą się chłopaki za to zabierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 09.07.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 No, Kasiu, tempo masz iście rekordowe. Przypomnij czy będziesz miała pokryty dach?Maksiu, artyzm artyzmem, ale obawiam się, że komuter w pewnych wypadkach poprzedza zdrowy rozsądek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 09.07.2004 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Na dach już są zakupione dachóweczki ceramiczne - firma roben - gatunek miedziowana. Folię też już zakupiłam firmy corotopc czy jakoś tak ale nie pamiętam szczegółów technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 10.07.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Witajcie widzę że dużo się dzieje na wszych budowach nie było kilka dni a tu proszę tyle cennych wiadomości Bubu przyjedziemy na pewno napiszę przed wyjazdem ale się cieszę Maksiu obiecuje zdjęciaz wycieczki i sprawozdanie Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 12.07.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Ano dzieje się i to w tempie ekspresowym. Np. kolor drewnochronu na podbitkę i inne wystające cześci więźby. Należało się zdecydować i to w 2 minuty jaki on będzie. A jak wiadomo każdy facet ma problemy z identyfikowaniem kolorów. Poszedłem więc do pobliskiego sklepu i stanęło na mahoniu. Hmmm, trochę czerwonawy ten machoń. Szczególnie w pełnym słońcu. Mam zdjęcia i pytanie do Maksia: czy przyciąć Ci je jakoś na stronę czy zrobisz to sam? Opis dostarczyć w osobnym pliku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts