kajon-ka 12.11.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 chętnie zobaczymy zdjęcia - [email protected] - My budujemy w Blachowni koło Częstochowy, ale mamy rodzinę w Kętach i okolicy więc dość często tam bywamy Nasze Prymulki na razie doczekały się dachu i okien i wyglądają naprawdę super Na początku znajomi żartowali, że budujemy stodołę - ciekawe czy dzisiaj powiedzieliby to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 14.11.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Dawno mnie tu nie było. Witam "starych" i "nowych" prymulkowiczów Jakie tynki robiliście lub macie zamiar robić: gipsowe czy tradycyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.11.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 kajon-ka: a propos dachu - ile mb łat i kontrłat zeszło Wam na dach? Jestem obecnie na kupnie i nie wiem, jak to policzyć, żeby nie było za mało, a jednocześnie aby za dużo nie zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 14.11.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 kajon-ka: a propos dachu - ile mb łat i kontrłat zeszło Wam na dach? Jestem obecnie na kupnie i nie wiem, jak to policzyć, żeby nie było za mało, a jednocześnie aby za dużo nie zostało. My zamawialiśmy taką ilość jaka jest na zestawieniu drewna do więźby dachowej w projekcie. Zostało dosłownie kilka sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.11.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Hmm... W naszym projekcie w zestawieniu więźby nie było łat i kontrłat :/ Ja zamawiałem tak, że wydarłem kartkę z kserówki projektu i dałem to dostawcy. Dzisiaj przywiózł to wszystko, ale łat nie ma Szef ekipy podpowiedział mi jak to liczyć, ale mimo wszystko chciałbym to zweryfikować z rzeczywistością. Nasza prymulla jest bez garażu, jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 17.11.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Nie pomogę niestety nasi dekarze wyliczyli to w metrach bieżących i trochę się przeliczyli, bo sporo tego zostało więc nie polecam powtarzania tych ilości. U nas było to około 640 m jednych i 700m drugich. Podobno te ilości zależą jeszcze od wielkości dachówki - podobno jest taka - chyba Nelskamp - przy której trzeba tego drzewa dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kt1719504207 17.11.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 U nas na 110 m2 dachu wyszło 550 mb łat i 250 kontrłat. Starczyło na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Nie pomogę niestety nasi dekarze wyliczyli to w metrach bieżących i trochę się przeliczyli, bo sporo tego zostało więc nie polecam powtarzania tych ilości. U nas było to około 640 m jednych i 700m drugich. Podobno te ilości zależą jeszcze od wielkości dachówki - podobno jest taka - chyba Nelskamp - przy której trzeba tego drzewa dużo mniej. Ależ pomogłaś, pomogłaś Zawsze to jakieś info. Mi szef ekipy tłumaczył, jak to wyliczyć, ale mi się zapomniało :/ Poza tym nie bardzo się orientuję, jak będą szły łaty, a jak kontrłaty :> Poza tym będziemy kryć blachą. W projekcie mamy pełne deskowanie, ale nie będziemy na razie tego robić - kiedyś w przyszłości, gdy będzie kasa na dachówki, to przy zmianie poszycia będziem rwać ołacenie i zamontujemy dechy (czy może nawet płyty OSB - zobaczymy). Edit: Hmm... Rozmawiałem z naszym szefem ekipy i wg jego przepisu (łaty co 35 cm, kotrłaty tyle, co długość łączna krokwii) wychodzi mi po 252mb kontrłat i 528mb łat... Liczone bez zapasu na razie, ale trochę dziwnie małe te ilości w stosunku do tego, co napisałaś :/ Aż tyle by Wam zostało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 20.11.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Zostało naprawdę sporo Jedyne pocieszenie, że może da się to wykorzystać przy budowie wiaty czy może śmietnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 26.11.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam ponownieFajnie oglądać te wasze prymulki i czytać podpowiedzi. Dzięki Wam wiemy już czego ile zakupić a dalej nie możemy ruszyć z budową. Mamy pecha budować w Gminie...- gdzie pracują urzędnicy.... Zresztą szkoda słów!!!!!Dostaliśmy decyzję o warunkach zabudowy (po roku czasu bo ktoś tam na urlopie, to na chorobowym...) z rażącymi błędami, następnie pismo prostujące jeszcze z większymi błędami. Mieliśmy nadzieję w tym roku postawić piwnicę a nie wiem czy w takim tempie damy radę ruszyć w kwietniu. Mam nadzieję że samo budowanie będzie mniej denerwujące. Pozdrawiam budujących i dziękuję za wskazówki Ps. Architekt za Prymulki z piwnicą zaśpiewał nam 4 tyś (wliczona cena projektu i jego usługi, żadnych zmian w projekcie nie wprowadzamy) za garaż dwustanowiskowy (osobny budynek) chce 1tys.To dużo czy mało?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.11.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Hmm... IMO strasznie drogo :/ Jaka jest jego usługa, skoro żadnych zmian w projekcie nie wprowadzacie? Tylko wyrysowanie planu zagospodarowania? Jeśli tak, to nam architekt za plan zagospodarowania oraz zmiany w projekcie wg naszego "widzi mi się" wzięła 550 zł + cena projektu z Archon+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 26.11.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Kurcze!!! ja też pomyślałam że za postawienie pieczątek to cholernie dużo. Ale jak pytaliśmy po znajomych co płacili po 8tyś za projekt, pomyślałam że to i tak mało. Mieszkamy w małej mieścinie Suwałki, maksimum trzech architektów więc pewnie ustawili sobie monopol?! Projekt też będziemy brali z Archonu, co zaznaczył nam że on sam zamówi bo od razu pozwolenia na zmiany załatwi. Ale my żadnych zmian nie planujemy. Na początku chcieliśmy poszerzyć domek po 0,5 m z każdej strony. Zmiana niewielka a u naszego architekta kosztowałaby nas dodatkowy tysiak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.11.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Hmm... No w takim kontekście to faktycznie nie jest wielka cena. U mnie, tj. w Błoniu, architektów szukałem ze świeczką, więc nie wiem, jak to się ma do wielkości... Może faktycznie zmówili się co do cen, a to już jest sprawa dla UOKiK... Z drugiej strony to skórka nie warta wyprawki, więc trzeba się poważnie zastanowić. Myślę tylko, że nigdzie w polskim prawie budowlanym nie jest powiedziane, że musisz korzystać z usług projektanta właściwego dla miejsca zamieszkania To tylko Inwestor decyduje, którego projektanta poprosić o adaptację. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 26.11.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Dzięki wielkie Martinezio,Masz rację - wybór własny, można jechać i do Warszawy, tylko skąd wziąć na to czas. Dla mnie dzień jest za krótki o jakieś 24 godziny, w dodatku łażenie po Urzędach to ciągłe zwalnianie z pracy, szef się krzywi. Ale wiesz co?! Zmotywowałeś mnie,poszukam...Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.11.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 N/p, ale nie odpowiadam za uczynki szefa wobec przedłużających się u Ciebie zwolnień Życzę dużo wytrwałości i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 26.11.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 A co wy na to? Planujemy obić nasze Prymulki drewnem, będzie to imitacja domku z bali...Czekam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 27.11.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dziwna Idea. Po co to chcesz zrobić? Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 27.11.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Oboje z mężem rozkochani jesteśmy w górach i bardzo bardzo podobają nam się takie góralskie chaty. Domek budujemy nad jeziorem wśród lasów więc taki styl jak najbardziej tam pasuje.Dlaczego nie budujemy z bali? Koszty robocizny są ogromne, znalezienie ekipy na Podlasiu (która w miarę wcześnie to zrobi) graniczy z cudem!!! Poza tym nasz domek będziemy budować rodzinną ekipą co to potrafi pustaki "kleić". Obróbka drewna w tartaku szwagra. Sami rozumiecie - znaczące koszty nam odlecą. Więc postanowiliśmy zbudować mury i obić drewnem. Znacząco powiększymy kukawkę nad wejściem tworząc duży ganek. Budujemy z piwnicą więc domek będzie nieco wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 27.11.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 powiedzcie, czy ktoś może orientował się w kosztach wykończenia ścian? Zastanawiamy się nad tynkami maszynowymi albo przyklejeniem płyt k-g. Ściany z miksokreta wychodzą naprawdę ładne, ale słyszeliśmy że to jest dość drogie Z drugiej strony k--g mozna położyć sobie samemu - zawsze jakaś oszczędność i nowe doświadczenia - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 01.12.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 U nas był ostatnio jeden fachowiec od tynków. Będzie robił maszynowo: 23 zł/m2 za tynk gipsowy, 25 zł/m2 za tynki tradycyjne (cem-wap).Cena obejmuję materiały i robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts