Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To był bardzo ciężki dzień - 3 ekipy na budowie!!! :roll:

Ale warto było. Od wczoraj mamy stan surowy zamknięty!!! :D :D :D

Oprócz tego mamy doprowadzony prąd, a kilka dni wcześniej wodę!!! :wink:

Andorka gratuluję!!!!!!!!!!!!!

Miło jest patrzeć jak dom w tym stanie już jest na działce.

Kawał dobrej roboty.

Cóż ... Od soboty wieczór mieszkamy już w prymulkach. Zostało wprawdzie jeszcze bardzo dużo pracy do zrobienia.... Pstryki elektryczne i gniazdka na poddaszu, drzwi na poddaszu, pomalowanie na kolor pokoi na poddaszu, bo na biało już są pomalowane. Wanna do łazienki na poddaszu i płytki do łazienki na poddaszu. Taras, ogrodzenie od frontu, nawiezienie ziemii ogrodowej i uporządkowanie i wyrównanie terenu. Potem kostka brukowa i płytki na cokoliku- który na razie jest ocieplony, ale bez płytek klinkierowych. To na razie wszstko co mi przychodzi do głowy, ale pewnie jest tej roboty jeszcze więcej.

Arktyk gratuluję!!!!!!!!!!!

Następna osoba już mieszka w Naszych Ukochanych Prymulkach :D :D

Witam Wszystkich serdecznie,

Zamierzamy z mężem dołączyć do "szczęśliwych" budujących ten właśnie domek. Czytając forum już widzimy cenne wskazówki.

Ale zacznę od początku. W ubiegłym roku staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami 30-arowej działki, niestety rolnej. Po roku biurokracji, tysiącem różnego rodzaju decyzji udało nam się odrolnić nasze pole. Teraz przed nami uzyskanie pozwolenia do którego potrzebny projekt. I tu pojawił się problem. Cały ten czas byliśmy zdecydowani na Marysię (z ING), jest to projekt z garażem. Ponieważ działka jest olbrzymia, nie chcemy domu wybudować przy samej drodze, a to byłoby konieczne ze względu na szybkie odśnieżanie dojazdu w zimie. Mieszkamy na Suwalszczyźnie, sami rozumiecie?! Poza tym stwierdziliśmy, że przyda się taki dodatkowy pokój na dole dla gości.

No i znaleźliśmy dom w prymulkach. Idealny dla naszej rodzinki, ach zapomniałam, jesteśmy we czwórkę, mamy synka 6,5 lat i córcię 1,5 roku.

Liczę na cenne rady i pozdrawiam

Izabela

Witam następnego prymulkowicza :D :D

Witam! Budujemy prymulki w Porąbce w wojwewództwie śląskim. Dom jest podpiwniczony, w połowie domu garaż a w drugiej części kotłownia, 2 pomieszenia gospodarcze i mała spiżarnia pod schodami. Myślę że szybko uda nam się dołączyć do grona osób już zamieszkałych ( choć dopiero jesteśmy na etapie tynkowania). Pozdrawiam

Witam następnego prymulkowicza!!!!!!!!

Rośniemy w siłę!!!!!!!!!!! :lol: :lol: Ciekawa jestem ilu jest nas naprawdę ?

... dalej nie możemy ruszyć z budową. Mamy pecha budować w Gminie...- gdzie pracują urzędnicy.... Zresztą szkoda słów!!!!!

Dostaliśmy decyzję o warunkach zabudowy (po roku czasu bo ktoś tam na urlopie, to na chorobowym...) z rażącymi błędami, następnie pismo prostujące jeszcze z większymi błędami. Mieliśmy nadzieję w tym roku postawić piwnicę a nie wiem czy w takim tempie damy radę ruszyć w kwietniu.

Mam nadzieję że samo budowanie będzie mniej denerwujące.

Pozdrawiam budujących i dziękuję za wskazówki

Artom wiem coś na ten temat .My mieliśmy obiecane, że będziemy wylewać fundamenty w czerwcu a później przekładali z miesiąca na miesiąc i to trwa nadal. Dalej nie mamy dokumentów, aby złożyć o pozwolenie jak tak dalej pójdzie to mapa do celów projektowych straci ważność.

Andorka nasz konstruktor przekazał dokumenty architektowi i zaczęła się adaptację projektu i już schody :evil: :evil: . Architekt za żadne skarby nie mógł przeboleć, że budynek ma być tak postawiony, że garaż mamy od strony zachodniej a salon od północnego-wschodu. W dodatku widok z salonu miałabym na stodołę sąsiada. Owszem mógłby to zaakceptować jak byśmy mieli małą działkę, nie robiłoby to różnicy ale my mamy 22 ar i największy i najlepiej oświetlony teren nie byłby związany z wnętrzem domu. Doradził nam żebyśmy zrobili odbicie lustrzane to wtedy widok byłby na piękny ogród .c.d. nastąpi

Martinezio chcę Ci pogratulować dziennika budowy na forum Muratora. To piękna sprawa wylać te wszystkie emocje, które towarzyszą człowiekowi z budową. Z miłą chęcią śledzę Wasze potyczki na placu boju i mocno kibicuję o jak najszybsze pomyślne zakończenie.

aniamar: Dzięki :) Na razie wzrosło nam ciśnienie kredytowe i cholewka wi, jak to się dalej potoczy. Nic nie piszę, bo jakoś weny nie mam, a i historia jest bardziej z typu dreszczowców, niż komedii. Jako, że nie lubię zbytnio dreszczowców, więc jak już spojrzę na historię z innej perspektywy, to pokuszę się o opisanie tego ;)

Póki co staramy się jakoś pchać budowę siłą rozpędu, w czym bardzo pomagają nam wykonawcy :) Na prawdę świetna ekipa, choć - trzeba uczcić uszy - droga.

Mam nadzieję, że Twoje problemy szybko miną i ruszycie z kopytków rychło, czego Wam serdecznie życzymy z rodzinką :)

Witaj Aniamar,

Z tego co wyczytałam będziemy budować w tym samym momencie. Fajnie!!!

My wciąż czekamy na ostateczną wersję decyzji o warunkach zabudowy i obecnie jesteśmy na etapie wyboru architekta. Boże ludzie!!! jakie u nas są ceny. Za adaptację domu, bez żadnych zmian i projekt już z piwnicą, życzą sobie nawet 2.500 tyś +Vat. Oczywiście koszt projektu oddzielnie. Myśleliśmy o tym żeby zrobić adaptację gdzieś w Polsce ale każdy architekt z którym się kontaktowałam chce osobistego spotkania, a ja nie mam na to czasu.

Pozdrawiam

Hmm... IMO strasznie drogo :/ Jaka jest jego usługa, skoro żadnych zmian w projekcie nie wprowadzacie? Tylko wyrysowanie planu zagospodarowania? Jeśli tak, to nam architekt za plan zagospodarowania oraz zmiany w projekcie wg naszego "widzi mi się" wzięła 550 zł + cena projektu z Archon+.

Jeżeli to nie problem to mam prośbę o namiary na tego architekta.

Czekam na odpowiedź!

Martinezio chcę Ci pogratulować dziennika budowy na forum Muratora. To piękna sprawa wylać te wszystkie emocje, które towarzyszą człowiekowi z budową. Z miłą chęcią śledzę Wasze potyczki na placu boju i mocno kibicuję o jak najszybsze pomyślne zakończenie.

aniamar: Dzięki :) Na razie wzrosło nam ciśnienie kredytowe i cholewka wi, jak to się dalej potoczy. Nic nie piszę, bo jakoś weny nie mam, a i historia jest bardziej z typu dreszczowców, niż komedii. Jako, że nie lubię zbytnio dreszczowców, więc jak już spojrzę na historię z innej perspektywy, to pokuszę się o opisanie tego ;)

Póki co staramy się jakoś pchać budowę siłą rozpędu, w czym bardzo pomagają nam wykonawcy :) Na prawdę świetna ekipa, choć - trzeba uczcić uszy - droga.

Mam nadzieję, że Twoje problemy szybko miną i ruszycie z kopytków rychło, czego Wam serdecznie życzymy z rodzinką :)

Martinezio to jest w tym wszystkim najcenniejsze. Nasze emocje wylane na papier w chwili trudnych wyborów, czasami niepowodzeń to piękna pamiątka, jaką będziesz miał z tego okresu. Po kilku latach jak będziesz to czytał to łezka sentymentu powróci. Doceni się znowu to, co do tej pory się osiągnęło.

Witaj Aniamar,

Z tego co wyczytałam będziemy budować w tym samym momencie. Fajnie!!!

My wciąż czekamy na ostateczną wersję decyzji o warunkach zabudowy i obecnie jesteśmy na etapie wyboru architekta. Boże ludzie!!! jakie u nas są ceny. Za adaptację domu, bez żadnych zmian i projekt już z piwnicą, życzą sobie nawet 2.500 tyś +Vat. Oczywiście koszt projektu oddzielnie. Myśleliśmy o tym żeby zrobić adaptację gdzieś w Polsce ale każdy architekt z którym się kontaktowałam chce osobistego spotkania, a ja nie mam na to czasu.

Pozdrawiam

Artom miło mi, że jest jeszcze ktoś, kto będzie dopiero budował. Podobno najtrudniej zacząć potem ma polecieć z górki. :lol: :lol:

Jeżeli chodzi o cenę to my jej jeszcze nie znamy, ale jak będę coś wiedzieć to się z wami podzielę. U mnie jest troszkę zmian, więc nie wiem ile sobie zaśpiewa. Jak będę miała jak zeskanować to zobaczycie co zmieniłam. Mąż mi obiecał przeinstalować system na naszym stacjonarnym komputerze by skaner w końcu zaczął działać.

W sobotę zakończyliśmy stan surowy otwarty :D nasi budowlańcy zabili nam otwory okienne i drzwiowe płytami OSB i się z nami niestety pożegnali. Policzyliśmy, że wybudowanie przez nich Prymulek do tego stanu zajęło im 33 dni robocze (od 20 października do 6 grudnia - 33 dni pracy + weekendowe wypady ekipy do domów rodzinnych) :D:D:D:D wszystkim życzymy takiego tempa!! :D teraz przychodzi czas na ciąg dalszy, zobaczymy jaka zima będzie i czy da się podczas niej coś robić w domku... oby...

Szybkie pytanka:

- przy ocieplaniu budynków jaką powierzchnię ścian wyliczyliście i jaki koszt ocieplenia Wam wyszedł?

- ile kosztowały Was okna i jakie?

Chcemy jako następny etap zrobić zamknięcie stanu surowego, oraz ocieplić i otynkować budynek i musimy wyliczyć kasę do transzy kredytu...

Dzięki z góry :)

gratuluję tempa:) my nie dajemy ocieplenia więc nie pomogę w tym temacie. ale jeżeli chodzi o okna to kosztowały ok 21k - potrójna szyba 6mm i kolor z obu stron- przy czym w naszej Prymulce zmieniliśmy okna na parterze i mamy dwa wielkie balkonowe w części salonowej :D (mają po 2,5m na szerokość).

Ten dwustronny kolor to mój pomysł; po prostu w naszym obecnym mieszkaniu strasznie dużo pracy pochłania utrzymanie ram w kolorze białym - tak żeby wyglądał na biały :D :D :D