Martinezio 05.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 W garderobie nie robimy ogrzewania, ale damy grzejnik w krytarzu na górze (hydraulik przychodzi po Świętach) A w którym miejscu w korytarzu? Jakoś nie widzę tam możliwości poza podłogówką... Trochę wąsko tam, a wstawianie 2-rzeberkowca to chyba się nie opłaci U nas hydra też po świętach przychodzi, ale na razie na uzgodnienie zakresu i terminu robót :/ Styro na podłogi układacie sami, czy hydra to wszystko robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 06.04.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 W garderobie nie robimy ogrzewania, ale damy grzejnik w krytarzu na górze (hydraulik przychodzi po Świętach) A w którym miejscu w korytarzu? Jakoś nie widzę tam możliwości poza podłogówką... Trochę wąsko tam, a wstawianie 2-rzeberkowca to chyba się nie opłaci U nas hydra też po świętach przychodzi, ale na razie na uzgodnienie zakresu i terminu robót :/ Styro na podłogi układacie sami, czy hydra to wszystko robi? Grzejnik będzie na ścianie między dwoma duzymi pokojami (hydraulik stwierdził, że się tam spokojnie zmieści mały grzejnik) Co do styropianu: tam gdzie będzie podłogówka, to zrobi hydraulik, a resztę ekipa od wylewek Trochę się u nas roboty przyspieszyły. Zimą mało się działo, a teraz ekipa po ekipie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom 06.04.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 My w miejscu garderoby robimy łazienkę dla dzieci, wstawiamy tam okno dachowe. Natomiast dużą łazienkę pomniejszamy znacząco na koszt powiększenia sypialni. Planujemy tam też mini garderobę albo duża szafę. Jak znajdę chwilę to Wam narysuję...Na dole: w miejscu kotłowni?! nie jestem pewna bo my mamy piwnicę, może więc pomieszczenia gospodarczego, mam zaplanowaną pralnię, więc nie potrzebuję dużych łazienek na ustawienie pralki i suszarki. Ruszamy po Świętach jak tylko geodeta wyznaczy miejsce domku. Kurde, nie mogę już się doczekać. Życzę wszystkim Wesołych Świąt!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 08.04.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Przyłączam się do życzeń. Wszystkim życzę zdrowych, spokojnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Obyśmy wzmocnieni, mieli siły do dalszych prac.Wesołego Allejuja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 10.04.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Hmm... Właśnie przymierzamy się do wykonania podbitki w naszej Prymulce i powstał dość poważny dylemat.Konkretnie, to chcemy wykonać podbitkę ułożoną po krokwiach wzdłuż budynku.Powstaje jednak w ten sposób b. trudne miejsce do obróbki - kosz pomiędzy dachem, a zadaszeniem nad wejściem. Przy tak ułożonej podbitce pozostaną na wierzchu 2 krokwie z daszku. Czy ktoś z Was ma już wykonaną podbitkę? Jak sobie poradziliście w tym punkcie?Będę wdzięczny za jakieś info, foty i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 14.04.2009 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Mamy juz zrobiona podbitkę. U nas widać wszystkie krokwie (to był efekt zamierzony). Niestety nie umiem Ci pomóc Zdjęcia mogę wieczorem podesłac na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 20.04.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 U nas kolejne postępy na budowie: - hydraulik rozciaga CO, wiesza grzejniki, robi podłogówkę.... - w sobotę zamontowaliśmy szambo (trzeba tylko dokończyć zasypywanie dziury i doprowadzić rurę kanalizacyjną) - w przyszłą sobotę montujemy rolety zewnetrzne - w tzw międzyczasie - alarm - od następnego poniedziałku wylewki Ale się u nas dzieje Może zdążymy z przeprowadzką w sierpniu Oby tylko kasy wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 20.04.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hmm... Właśnie przymierzamy się do wykonania podbitki w naszej Prymulce i powstał dość poważny dylemat. Konkretnie, to chcemy wykonać podbitkę ułożoną po krokwiach wzdłuż budynku. Powstaje jednak w ten sposób b. trudne miejsce do obróbki - kosz pomiędzy dachem, a zadaszeniem nad wejściem. Przy tak ułożonej podbitce pozostaną na wierzchu 2 krokwie z daszku. Czy ktoś z Was ma już wykonaną podbitkę? Jak sobie poradziliście w tym punkcie? Będę wdzięczny za jakieś info, foty i porady. Jak poradziłeś sobie z podbitką w koszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.04.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Jak poradziłeś sobie z podbitką w koszu? No niestety, ale jeszcze nie mogę się pochwalić tym elementem, bo jeszcze nie gotowy. Generalnie plan jest taki, aby skrócić krokiew facjatki i dołożyć belkę w koszu połączoną na złącze ciesielskie z tą skróconą krokwią, aby utworzyć jedną, załamaną płaszczyznę. Podbitkę zaczęliśmy robić od góry, czyli od kalenicy. Szczegóły już wkrótce w moim dzienniku - tylko się ogarnę trochę z fotkami, bo się całkiem sporo działo dzisiaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 22.04.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Z niecierpliwością czekam na fotki w Twoim dziennku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 29.04.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Martinezio zauważyłam, że budowałeś z pustaków ceramicznych. Mam prośbę czy mógłbyś mi napisać ile Ci ich wyszło jeżeli chodzi o ściany zewnętrzne i konkretnie jakie to były pustaki (Max, Porotherm). Dałam projekt do wyceny i każda hurtownia wyliczyła inaczej ten sam materiał. Nie mam pojęcia skąd tak duża rozbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.04.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Budowaliśmy z pustaków Leier Thermopor P+W 25cm. Na cały dom zakupiliśmy jakieś 1392 szt, z czego ostały się prawie 2 palety (jakieś 150-160 szt).Jeśli chodzi o działówki, to zrobiliśmy je również z Leier-a Thermopor P+W, ale 11,5. Zakupiliśmy 910 szt, a została jakaś 100ka.System Leier-a jest komplementarny z systemem Wienerberger-a Porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 30.04.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Dzięki Martinezio za szybką odpowiedź. Teraz to ja już całkiem nie wiem czym oni się sugerowali przy tych wycenach, np. Porotherm 30 P+W wyliczyli mi 2640 szt., Porotherm 25 P+W 120szt., a 11,5 P+W 400szt. W innej hurtowni 30P+W 2800 szt., dodatkowo 30 P+W R narożny 160 szt., i jeszcze 30P+W ˝ 120 szt., 8 P+W 120 szt. , 25 P+W 240 szt., 11,5 P+W 600 szt. Skąd im się te ilości wzięły??????????????? Moje prymulki 3 nie są powiększone mają ściany zew. tak jak w oryginale. Martinezio ty masz prymulki bez garażu moje są z nim ale nie chce mi się wierzyć, że ten mały garaż robi taką robotę. Coś za dużo im wyszło bloczków na ten garaż. Czy ktoś mi to może wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 04.05.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 My budowaliśmy z KB ale też wyszły różnice w ilościach - brakło nam pustaków 36,5 na ściany zew. a zostało ponad 2 palety 11,5 na ściany wew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 04.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Nie byłam jeszcze w hurtowniach by to wyjaśnić. Zapytam się jak oni to obliczają i sama spróbuję coś wytworzyć. Jak się dowiem co i jak to napisze by inni nie musieli się głowić. Długo zastanawialiśmy się z mężem, czym budować. Na 99% był bk, ale nam się koncepcja zmieniła. Nasz teren nie nadaje się na bk zbyt duża wilgotność. Pomimo dobrej izolacji i tak za kilka lat by bk by ciągnął wilgoć. Jedni wykonawcy temu zaprzeczali inni zaś Nas w tym utwierdzili. Zdecydowaliśmy, że to będzie ceramika. Najpierw miała to być 30P+W Porotherm, bo ma lepszy współczynnik przenikania ciepła, ale tracę cenne centymetry w środku. Rozmawiając z wykonawcami podjedliśmy decyzję, że będzie to 25P+W. Będę miała swoje cenne centymetry a ocieplając dom dam grubszy styropian 12 lub 14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 04.05.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Dzisiaj skompletowaliśmy wszystkie dokumenty dotyczące budowy. Jutro nasz architekt je składa i czekamy na pozwolenie. Dziwnie się czuję, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku i szybko ją dostaniemy. Droga z dokumentami była ciężka i chcielibyśmy już to mieć za sobą. Za każdym razem coś było nie tak albo czegoś brakowało. Jak się załatwiło jedno to jak z lawiną znowu coś wyszło. Najgorzej w urzędach procedura ciągnie się wiecznie. Jeden papierek przemieszcza się z jednego pokoju do drugiego a oni sami nie wiedzą co z nim zrobić i tylko wymyślają by „ ułatwić” Ci życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajon-ka 04.05.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 powodzenia z pozwoleniem najgorzej jest przebrnąć przez nasze user-friendly urzędy - później to juz będzie z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 05.05.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 ... byle kasiorka była A topnieje w zastraszającym tempie U nas od jutra wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 05.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Animar, gratulacje!!! Kolejny etap za Wami. Teraz tylko czekać pozwolenia i możecie ruszać z budową Martinezo, idziecie jak burza, oby tak dalej Ka-jonka, jak u Was postępy? Na jakim etapie jesteście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 05.05.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Dzięki za miłe słowa. Nam kompletowanie dokumentów zeszło prawie 2 lata i w końcu się udało zebrać je wszystkie razem. W środę lub we czwartek ma wejść na działkę gość od kanalizacji i ją przesunąć, bo troszkę przeszkadza. Ciekawa jestem, co z pogodą, bo się zaczyna psuć. Mamy też umówionego gościa od wjazdu. Trzeba to szybko zrobić, bo żaden sprzęt nie wjedzie. Daliśmy projekt do wyceny. Ceny na Podkarpaciu są różne. Wszystkich jeszcze nie mamy, ale te, które już są to przedstawię. Za fundamenty 20 tyś, ściany 25 tyś, dachu ta firma nie robi, ale zleca innemu wykonawcy. To jak na razie najdroższa oferta. Potem są podobne wyceny: fundamenty 11tyś z ociepleniem, ściany 21 tyś, dachu też nie robią i zlecają komuś innemu.Szukamy cały czas szukamy, bo ceny są zabójcze. Czekamy na inne firmy, co nam zaproponują. Nie wiem jak ma się stawka do brania „ Zbysia spod baru, „ bo ta opcja nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts