Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

kuchnia w naszych prymulkach wielka nie jest, więc trzeba się troszkę ścisnąć. U nas będą meble w literę L - główny ciąg pod oknem i dolej na ścianie pomiędzy kuchnią i wiatrołapem. Na tej krótkiej ściance lodówka, póżniej płyta; ma dłuższej zlewozmywak pod oknem a za nim ściana zabudowana do samego sufitu i w tej zabudowie piekarnik i mkrofalówka. Żadnych wiszących szafek Wiem, że niemodna jest zabudowa do sufitu, ale po pierwsze trzeba maksymalnie wykorzystać miejsce, a po drugie mam dość czołgania się pod sufitem żeby pościerać kurze :D nie wiem tylko czy zlewozmywak pod oknem to jest dobry pomysł....

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas też kuchnia będzie w L-kę i też tak, jak u kajon-ki, czyli ściana z oknem i ściana między kuchnią a wiatrołapem. Z tą róż(sz)nicą, że lodówa ma być z drugiej strony - ma zaczynać dłuższy bok :)

======|--------|======
|| SN  S4 S6 S8 ZL ZM LO ||
|| S4                              ||
|| KU                              --
|| PN                               |
--                                   --
                                    ||
--                                   ||
||                                   ||
========                   ||
                                    ||

PN - półeczki narożne,

KU - kuchenka,

S4 - szafka 40-tka

SN - szafka narożna

S6 - szafka 60-tka

S8 - szafka 80-tka

ZL - zlew

ZM - zmywarka

LO - lodówa

Jakoś tak ma to wyglądać - sorka, za totalny schemat, ale nie chce mi się grafiki tworzyć ;) No i nie wiem, czy podałem właściwą ilość szafek...

To oczywiście dolny ciąg - ponad nim mają też być szafki różne. Wykończenie raczej standard, ze względu na koszta :roll:

Animar - wpółczuję przeżyć związanych z pozwoleniem. Dobrze wiem jak każda zła wiadomość ze Starostwa wprowadza niepotrzebne nerwy.

Ważne, aby wszystko zakończyło się wydaniem pozwolenia na budowę :wink:

Co do kuchni, to u nas będzie taki układ.

Prostopadle do komina wentylacyjnego będzie barek o długości 120 cm. Na ścianie sąsiadującej z wiatrołapem - okap, płyta elektryczna, a pod nia szuflady. Potem, juz na ścianie z oknem, szafka 105 cm, dalej zmywarka, zlew-centralnie na środku okna, szuflady, zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka.

Wydaje mi się, żę będzie funkcjonalnie :wink:

zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka.

Hmm... A ja gdzieś czytałem, że nie powinno się lodówki umieszczać w pobliżu piekarnika... Nie wiem, czy temp. pracującego piekarnika nie będzie Ci zaburzać temp. w lodówie... Przemyśl to jeszcze ;)

Też się nad tym zastanawiałam. Pytałam w sklepach z AGD, salonach kuchennych i znajomego, który robi meble - wszyscy zgodnie twierdzą, że takie ustawienie nie powoduje zaburzeń w pracy lodówki :wink: .

"Zwiedzając" salony kuchenne i strony z kuchniami, stwierdziłam, że teraz jest to bardzo powszechne rozwiązanie :wink: .

Poza tym flizy już ułozone i klamka zapadła :wink:

Jeżeli chodzi o zlewozmywak pod oknem to bardzo dobry pomysł. :lol: :lol: :lol:

Zrobiła tak emilag i wygląda czarująco w dodatku jej parapet łączy się z blatem w jedną całość i naprawdę jest dobrze.

Tylko trzeba pamiętać o szerokości szafki by kran nie przeszkadzał w otwieraniu okna. Do codziennego użytku wystarczyłoby uchylnie, ale później byłby problem z myciem, bo by się nie otwierało. Owszem zawsze parapet z oknem można dać wyżej, ale to już nie ma takiego wyglądu.

Czy niemodna jest zabudowa do sufitu z tym bym się nie zgodziła. Właśnie teraz projektanci idą w tym kierunku i wykorzystują każdy centymetr. Minimalizm na blatach jest dla nich priorytetem a gdzie jak nie w takich dużych zabudowanych szafach można pochować te wszystkie potrzebne nam sprzęty by nie stały na widoku. :wink: :wink:

zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka.

Hmm... A ja gdzieś czytałem, że nie powinno się lodówki umieszczać w pobliżu piekarnika... Nie wiem, czy temp. pracującego piekarnika nie będzie Ci zaburzać temp. w lodówie... Przemyśl to jeszcze ;)

Z tym nie ma problemu. Sprzęty są teraz tak robione, że nie koliduje to w niczym. Trzeba tylko powiedzieć sprzedawcy, że będą zabudowane. Zwykła mikrofalówka wytwarza ciepło, dlatego stawiamy ją na blacie i nic nie kładziemy na nią. Jeżeli chodzi o te do zabudowy to są przystosowane do tego, że ogranicza ją przestrzeń z każdej strony i to ciepło rozchodzi się inaczej. To samo ma się do piekarników pod zabudowę i lodówek.

Witajcie!

jestem żoną Marinezia :)

U nas pod oknem kuchennym na ścianie szczytowej będzie stał stół (rozkładany w razie najazdu gości), więc ta ściana nie zostanie tak całkiem pusta. A w roku salonu przy drugim oknie na ścianie szczytowej będzie stała kanapa, więc też pustki nie będzie.. zresztą przy tak małych powierzchniach jakie stanowią salon i kuchnia trudno o pustkę :( zresztą moim zdaniem salon jest strasznie nieustawny, zwłaszcza, że my zrezygnowaliśmy z jednej ze ścianek między salonem a kuchnią, bo wtedy nie byłoby ani grama miejsca na stół a'la jadalniany.

A Wy gdzie planujecie ustawienie stołu?

Aniamar a macie obie ścianki działowe między salonem a kuchnią? bo u nas mamy taką ściankę (tu jeszcze nie otynkowana) - widok z salonu na kuchnię:

http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/STqfKC-qDgI/AAAAAAAAAWU/IUoA8T7WC2w/s400/aS6301157.JPG

więc przejścia między salonem a kuchnią zostaje nam ok 2,85 m, więc na rozłożenie stołu w sam raz.. ale trochę brakuje mi wydzielonej jadalni w Prymulkach :(

My mamy zamiar na tej ściance, którą pokazałam wyżej powiesić w roku telewizor. Zmieszczą się mniej więcej 32 cale, więc taki średni.. a w ścięciu ścianki będą półeczki :) dziś właśnie dogadywałam z naszym wykonawcą mebelki (będzie nam je robił nasz budowniczy domku, bo tak naprawdę jest stolarzem i meble robi piękne :) jak i domki stawia bardzo solidnie). Niestety trochę na nie poczekamy, bo teraz stawia jakiś dom, ale warto czekać. Wiem, że będę miała to co chcę za rozsądną cenę :) a ile Was będą kosztować meble kuchenne bez sprzętów z montażem?

Z architektem zrobiłam jeden manewr. Nie mam 2 okien. :o

Zamiast tego mam prawie na środku drzwi tarasowe. Dzięki temu uzyskałam przestrzeń na pochłaniacza czasu i dużo miejsca w kuchni. :lol: :lol:

Myślę nad jednym czy dzięki tej zmianie nie będę miała za ciemno w pomieszczeniu.????? Dlatego zastanawiam się na zostawienie jeszcze jednego małego lub wąskiego długiego okna . Na razie mam zrobiony rysunek z samymi drzwiami tarasowymi. Na papierku wygląda to całkiem całkiem. Jest to ściana zachodnia, więc dużo światła przez nią by wpadało i warto by było wcisnąć gdzieś jeszcze jedno okno.

Jestem umówiona z projektantem kuchni by omówić ten ciężki dla mnie temat. Dostanę też wycenę. Pomimo tego, że nie mam jeszcze murów piszę o tym by być w 100% pewna, że to, co sobie zamyśliłam jest słuszne. Zanim wejdą mi murarze muszę wiedzieć gdzie chcę mieć te otwory na okna by później nie musieli kląć i burzyć w ścianie. Wiem jedno na pewno ich nie będzie tam gdzie gotowy projekt je przewiduje.

My mamy okna jak w projekcie przy czym okna kuchenne i salonowe na ścianie szczytowej wychodzą na południe drugie kuchenne, przy którym będą meble jest na wschód a okno tarasowe na zachód i światła w salonie i kuchni jest w sam raz, chociaż balkon słoneczko często zasłania. Z mniejszą ilością okien byłoby mi chyba za ciemno, ale ja jestem światłolubna ;)

Cena kuchni zależy od tego, z jakiego materiału wybierzecie sobie fronty, blaty, szafki. Czy górne szafki będą się łamały przy otwieraniu. Wszystko zależy od tego na jakie akcesoria się zdecydujecie. Czy to będzie mechanizm Magic-corner-comfort lub soft lift. Jakie systemy szuflad. Również okucia robią swoją robotę.