kajon-ka 08.06.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 kuchnia w naszych prymulkach wielka nie jest, więc trzeba się troszkę ścisnąć. U nas będą meble w literę L - główny ciąg pod oknem i dolej na ścianie pomiędzy kuchnią i wiatrołapem. Na tej krótkiej ściance lodówka, póżniej płyta; ma dłuższej zlewozmywak pod oknem a za nim ściana zabudowana do samego sufitu i w tej zabudowie piekarnik i mkrofalówka. Żadnych wiszących szafek Wiem, że niemodna jest zabudowa do sufitu, ale po pierwsze trzeba maksymalnie wykorzystać miejsce, a po drugie mam dość czołgania się pod sufitem żeby pościerać kurze nie wiem tylko czy zlewozmywak pod oknem to jest dobry pomysł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.06.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 U nas też kuchnia będzie w L-kę i też tak, jak u kajon-ki, czyli ściana z oknem i ściana między kuchnią a wiatrołapem. Z tą róż(sz)nicą, że lodówa ma być z drugiej strony - ma zaczynać dłuższy bok ======|--------|====== || SN S4 S6 S8 ZL ZM LO || || S4 || || KU -- || PN | -- -- || -- || || || ======== || || PN - półeczki narożne, KU - kuchenka, S4 - szafka 40-tka SN - szafka narożna S6 - szafka 60-tka S8 - szafka 80-tka ZL - zlew ZM - zmywarka LO - lodówa Jakoś tak ma to wyglądać - sorka, za totalny schemat, ale nie chce mi się grafiki tworzyć No i nie wiem, czy podałem właściwą ilość szafek... To oczywiście dolny ciąg - ponad nim mają też być szafki różne. Wykończenie raczej standard, ze względu na koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 08.06.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Animar - wpółczuję przeżyć związanych z pozwoleniem. Dobrze wiem jak każda zła wiadomość ze Starostwa wprowadza niepotrzebne nerwy. Ważne, aby wszystko zakończyło się wydaniem pozwolenia na budowę Co do kuchni, to u nas będzie taki układ. Prostopadle do komina wentylacyjnego będzie barek o długości 120 cm. Na ścianie sąsiadującej z wiatrołapem - okap, płyta elektryczna, a pod nia szuflady. Potem, juz na ścianie z oknem, szafka 105 cm, dalej zmywarka, zlew-centralnie na środku okna, szuflady, zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka. Wydaje mi się, żę będzie funkcjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka. Wydaje mi się, żę będzie funkcjonalnie Hmm... A ja gdzieś czytałem, że nie powinno się lodówki umieszczać w pobliżu piekarnika... Nie wiem, czy temp. pracującego piekarnika nie będzie Ci zaburzać temp. w lodówie... Przemyśl to jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andorka 08.06.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Też się nad tym zastanawiałam. Pytałam w sklepach z AGD, salonach kuchennych i znajomego, który robi meble - wszyscy zgodnie twierdzą, że takie ustawienie nie powoduje zaburzeń w pracy lodówki . "Zwiedzając" salony kuchenne i strony z kuchniami, stwierdziłam, że teraz jest to bardzo powszechne rozwiązanie . Poza tym flizy już ułozone i klamka zapadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi o zlewozmywak pod oknem to bardzo dobry pomysł. Zrobiła tak emilag i wygląda czarująco w dodatku jej parapet łączy się z blatem w jedną całość i naprawdę jest dobrze. Tylko trzeba pamiętać o szerokości szafki by kran nie przeszkadzał w otwieraniu okna. Do codziennego użytku wystarczyłoby uchylnie, ale później byłby problem z myciem, bo by się nie otwierało. Owszem zawsze parapet z oknem można dać wyżej, ale to już nie ma takiego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Czy niemodna jest zabudowa do sufitu z tym bym się nie zgodziła. Właśnie teraz projektanci idą w tym kierunku i wykorzystują każdy centymetr. Minimalizm na blatach jest dla nich priorytetem a gdzie jak nie w takich dużych zabudowanych szafach można pochować te wszystkie potrzebne nam sprzęty by nie stały na widoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 zabudowana lodówka, słupek (na wysokość równy z lodówką) - szafka,nad nią piekarnik, nad nim mikrofala, nad nią szafka. Wydaje mi się, żę będzie funkcjonalnie Hmm... A ja gdzieś czytałem, że nie powinno się lodówki umieszczać w pobliżu piekarnika... Nie wiem, czy temp. pracującego piekarnika nie będzie Ci zaburzać temp. w lodówie... Przemyśl to jeszcze Z tym nie ma problemu. Sprzęty są teraz tak robione, że nie koliduje to w niczym. Trzeba tylko powiedzieć sprzedawcy, że będą zabudowane. Zwykła mikrofalówka wytwarza ciepło, dlatego stawiamy ją na blacie i nic nie kładziemy na nią. Jeżeli chodzi o te do zabudowy to są przystosowane do tego, że ogranicza ją przestrzeń z każdej strony i to ciepło rozchodzi się inaczej. To samo ma się do piekarników pod zabudowę i lodówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jednym słowem wszyscy będziecie mieli ustawienie w kształcie litery L. Ta ściana z 2 oknami zostaje niewykorzystana i to mnie martwi. Czy sam kaloryfer nie będzie psuł tych kuchni? U Nas ma być podłogówka, więc go nie będzie więc problem z głowy ale czy taka pustka to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 08.06.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witajcie! jestem żoną Marinezia U nas pod oknem kuchennym na ścianie szczytowej będzie stał stół (rozkładany w razie najazdu gości), więc ta ściana nie zostanie tak całkiem pusta. A w roku salonu przy drugim oknie na ścianie szczytowej będzie stała kanapa, więc też pustki nie będzie.. zresztą przy tak małych powierzchniach jakie stanowią salon i kuchnia trudno o pustkę zresztą moim zdaniem salon jest strasznie nieustawny, zwłaszcza, że my zrezygnowaliśmy z jednej ze ścianek między salonem a kuchnią, bo wtedy nie byłoby ani grama miejsca na stół a'la jadalniany. A Wy gdzie planujecie ustawienie stołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Stół będzie u Nas na środku zamiast wyspy. Użytkuję go już w mieszkaniu i jestem tak zadowolona z niego, że zabieram go ze sobą na nowe lokum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jest w kwadracie 80x80 zajmuje mało miejsca a 4 osoby przy nim spokojnie się mieści. Po rozłożeniu jest 80x160. Rozkłada się go w sekundę a na rodzinne imprezy sprawuje się wyśmieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 08.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Aniamar a macie obie ścianki działowe między salonem a kuchnią? bo u nas mamy taką ściankę (tu jeszcze nie otynkowana) - widok z salonu na kuchnię: http://lh5.ggpht.com/_4STjwinLOH8/STqfKC-qDgI/AAAAAAAAAWU/IUoA8T7WC2w/s400/aS6301157.JPG więc przejścia między salonem a kuchnią zostaje nam ok 2,85 m, więc na rozłożenie stołu w sam raz.. ale trochę brakuje mi wydzielonej jadalni w Prymulkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ola zgadzam się z tobą w 100% salon jest kompletnie nieustawny. Te 2 okna może w tych miejscach ładnie wyglądają, ale psują wszystko nie wspomnę o ściankach. Brak możliwości ustawienia kina domowego lub dużego TV . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 My całkowicie zlikwidowaliśmy ścianki. Salon jak dla mnie jest za mały, więc by go optycznie powiększyć zrezygnowałam ze ścian. Stół ma za to spełniać tę rolę by nie było drastycznego przejścia salon kontra kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 08.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 My mamy zamiar na tej ściance, którą pokazałam wyżej powiesić w roku telewizor. Zmieszczą się mniej więcej 32 cale, więc taki średni.. a w ścięciu ścianki będą półeczki dziś właśnie dogadywałam z naszym wykonawcą mebelki (będzie nam je robił nasz budowniczy domku, bo tak naprawdę jest stolarzem i meble robi piękne jak i domki stawia bardzo solidnie). Niestety trochę na nie poczekamy, bo teraz stawia jakiś dom, ale warto czekać. Wiem, że będę miała to co chcę za rozsądną cenę a ile Was będą kosztować meble kuchenne bez sprzętów z montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Z architektem zrobiłam jeden manewr. Nie mam 2 okien. Zamiast tego mam prawie na środku drzwi tarasowe. Dzięki temu uzyskałam przestrzeń na pochłaniacza czasu i dużo miejsca w kuchni. Myślę nad jednym czy dzięki tej zmianie nie będę miała za ciemno w pomieszczeniu.????? Dlatego zastanawiam się na zostawienie jeszcze jednego małego lub wąskiego długiego okna . Na razie mam zrobiony rysunek z samymi drzwiami tarasowymi. Na papierku wygląda to całkiem całkiem. Jest to ściana zachodnia, więc dużo światła przez nią by wpadało i warto by było wcisnąć gdzieś jeszcze jedno okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Jestem umówiona z projektantem kuchni by omówić ten ciężki dla mnie temat. Dostanę też wycenę. Pomimo tego, że nie mam jeszcze murów piszę o tym by być w 100% pewna, że to, co sobie zamyśliłam jest słuszne. Zanim wejdą mi murarze muszę wiedzieć gdzie chcę mieć te otwory na okna by później nie musieli kląć i burzyć w ścianie. Wiem jedno na pewno ich nie będzie tam gdzie gotowy projekt je przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz 08.06.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 My mamy okna jak w projekcie przy czym okna kuchenne i salonowe na ścianie szczytowej wychodzą na południe drugie kuchenne, przy którym będą meble jest na wschód a okno tarasowe na zachód i światła w salonie i kuchni jest w sam raz, chociaż balkon słoneczko często zasłania. Z mniejszą ilością okien byłoby mi chyba za ciemno, ale ja jestem światłolubna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 08.06.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Cena kuchni zależy od tego, z jakiego materiału wybierzecie sobie fronty, blaty, szafki. Czy górne szafki będą się łamały przy otwieraniu. Wszystko zależy od tego na jakie akcesoria się zdecydujecie. Czy to będzie mechanizm Magic-corner-comfort lub soft lift. Jakie systemy szuflad. Również okucia robią swoją robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts