Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Martinezio dzięki za szybką odpowiedź. Mi chodziło o wew. schody, bo nie zauważyłam aby tam robili fundamenty. Pytałam się kierownika budowy i powiedział, że fundamentu nie trzeba robić. Teraz jak jest stan zero podkuwa się w chudziaku beton i wkłada zbrojenie do dobrze ubitego piachu. To wiem od męża, więc coś mogłam nie dopisać lub źle wytłumaczyć. Jak będę się widziała osobiście z kiero. to dokładnie się dopytam i wszystko opiszę dla lepszego wyjaśnienia.

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Martinezio dzięki za szybką odpowiedź. Mi chodziło o wew. schody, bo nie zauważyłam aby tam robili fundamenty. Pytałam się kierownika budowy i powiedział, że fundamentu nie trzeba robić. Teraz jak jest stan zero podkuwa się w chudziaku beton i wkłada zbrojenie do dobrze ubitego piachu. To wiem od męża, więc coś mogłam nie dopisać lub źle wytłumaczyć. Jak będę się widziała osobiście z kiero. to dokładnie się dopytam i wszystko opiszę dla lepszego wyjaśnienia.

AAAaaa... To chodziło o wewnętrzne :lol:

No to tak - u nas jest zrobiony fundament pod te schody. IMO wkładanie zbrojenia do piachu wiąże się z rychłą korozją tej części i zanikiem tego kotwienia pod jej wpływem - stal musi być otoczona betonem, aby nie korodowała!

Co do wymogów robienia fundamentów pod schody to nie wiem, jak to jest. W projekcie jest ten fundament (te przerywane linie na rzucie fundamentów, oraz widać go wyraźnie na przekroju A-A), więc nie wiem, czemu kierbud opowiada, że nie trzeba... Weź pod uwagę, że na schody wejdzie Ci ok. 1,5 kubika betonu, który swoje waży... Do tego stal dolicz i zapytaj sama siebie, czy chcesz, aby Ci te schody pękały ;)

Co do fotek, to w dzienniku jest tylko foto całego fundamentu przed zalaniem i tam widać wystające druty. Muszę przepatrzeć archiwum niepublikowanych fotek, może coś znajdę, to wkleję.

Tak to jest jak się człowiek bawi w głuchy telefon. :oops:

Mój mąż mi to inaczej przedstawił niż było naprawdę. :evil: :evil:

Jak rozmawiał z kierownikiem o tych fundamentach to kiero powiedział, że są nie zrobione a nie jak mi przekazał nie muszą być.

Żebym się nie czepiała, dlaczego wykonawca nie zrobił, mężuś powiedział mi, że nie trzeba i myślał, że dam sobie spokój i że niepotrzebnie się stresuję i denerwuję.

Cieszę się, że się troszczy o moje zdrowie, ale nie musi przez to naginać faktów.

Ja jednak dalej drążyłam temat i nie dawałam za wygraną. Zadzwonił do naszego wykonawcy, aby wyjaśnić można by rzec to niedopatrzenie. Wykonawca poinformował go, że on dobrze wie, że robi się fundament pod schody. Nie zrobił go, ponieważ nie odczytał dokładnie miejsca, w którym konkretnie ma być ten fundament.

A od czego ma się telefon do kiero. i do architekta? Jak źle wychodziły mu stopy fundamentowe pod kominy to potrafił dzwonić do architekta, że są źle wymiary podane i mu się nie zgadza. Architekt zaraz się pojawił i poprawił błąd, aby było dobrze.

Czemu tak nie zrobił i w tym przypadku?

Aby nie robić fundamentu jak się tłumaczy metr na metr ominął to. Gdy zacznie stawiać ściany piwnicy wyjdzie mu gdzie konkretnie ma być wylany fundament pod dolny bieg schodów. W tedy ma podkuć chudziak i dorobić.

Fundament zapewnił mnie będzie zrobiony a pręty zbrojeniowe będą zabezpieczone. Ten etap budowy ja sobie bacznie przypilnuje.

Coś w tym stylu tłumaczył mojemu mężowi kiero. tylko używał bardziej języka budowlanego a mój mężuś był ze snu zerwany to źle zrozumiał.

Co do kiero. mam 100% pewność, że wie co robi. Jest najlepszy na Podkarpaciu, więc nie sądzę, że ten moment przespał. Chociaż i najlepszym zdarzają się wpadki.

Mam nadzieję, że dmucham na zimne i wyolbrzymiam zaistniały fakt braku na ten dzień fundamentu. Ma być, więc będę cierpliwie czekać aż się pojawi.

• 2 weeks później...
Oz, mieszkacie już?

Tak :) razem z Martineziem zamieszkujemy nasze (i bankowe :evil: ) 4 kąty od ponad miesiąca... dużo jeszcze roboty przed nami, ale i tak jest super, chociaż chciałoby się, żeby to wszystko nabrało już docelowego wyglądu. I żeby dzieci mogły zamieszkać już z nami (póki co w domu są gośćmi a nocują i caly dzień gdy jestem w pracy są u moich rodziców).

Marcin jest na etapie szpachlowania korytarza na górze i nad schodami, żeby można było zdjąć rusztowanie, skończyć schody i założyć barierkę. Potem robimy barierkę na balkonie i uderzamy do górnych pokojów (szpachlowanie itd). Najgorzej to to szlifowanie :( kurzy się niemiłosiernie... :( ale jak przyjdzie pora na malowanie to ja się wykażę ;) córka sobie wymyśliła takie ściany w pokoju, że hej :o mam nadzieję tylko, że doceni mamusi pracę i za chwilę nie będzie chciała zmieniać ;)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich . Widzę że niektóre osoby w rok prawie dom wykończyli i kotłownie odpalają :-) winszuję :-) i mam zamiar ptzykład brac bo będe budował wersje nr 3 :-) i mam w związku z Tym pytanie - mozna w woj. małopolskim oglądnać gotowy - lub w zaawansowanej budowie domek ?? Ktoś zna adresik ??

Pozdrawiam

Witamy nowego Prymulkowicza :) Przedstawicielką braci prymulkowej w małopolskim jest Andorka - aktualnie buduje w ok. Krakowa - pogadaj z nią, czy Cię wpuści na budowę ;)

Z tego, co się orientuję, to najwięcej Prymulek jest w podkarpackim, chyba, potem w małopolskim. Południe generalnie przoduje w tej dziedzinie.

1 Prymulkę widziałem w ok. Kalwarii Zebrzydowskiej, ale tam ostatnio był stan surowy zamknięty na głucho i nie widać dalszych postępów...

Witam wszystkich :-)

Mam pytanie dotyczące kotłowni na eko groszek ( bo też taką planuję ) i zastanawiam sie czy pomieszczenie jest wystarczające ?? Ze zdjęć na forum widziałem ze kociał i bojler 300l komuś spokojnie się mieści lecz prymulka 3 ma garaż i kotłownia jest przejściowa wiec nie da się kotła w koncie postawić - jedynie jakoś pod ścianą kominową. Jak szanowni Prymulkowicze to zaplanowali ?.

Drugie pytanie - powiększał ktoś dolną łazienkę przesuwając drzwi w kierunku holu ??

Na obecnym projekcie jest ona dość mała (2,7 m2) a ten zabieg powiększa ja o 50% :-)

A trzecie Pytanie o Koszty. Wiem że to trudne pytanie ale korzystając z Prymulkowiczów doświadczenie nie jestem w stanie się oprzeć aby nie zapytać o taką sprawę

Katalogowy koszt stanu zamkniętego systemem gospodarczym ( czy flizowanie w kotłowni i łazience też wchodzi w stan zamknięty ? ) wynosi:

Dom w prymulkach ( bez garażu ) ----- 204.680 zł

Dom w prymulkach 3( z garażem ) ---- 224.350 zł

Jak Panstwo do tego się ustosunkują ?? realny, zawyżony , zaniżony ?

Mają Państwo w planie się w nim zmieścić , poniżej czy przekroczyć ?

Zastanawiem się po prostu ile Państwu wyszło i z jakim typem Budulca podstawowego - jakie pustaki siś bardziej opłaciły :-)

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi w celu porównania z czego wybudować to cudeńko zeby nie zbankrutować i aby kredytu starczyło :-)

Pozdrawia małopolanin :-) Rafał

dzieki za odpowiedzi

Jeśli chodzi o kotłownię, to zwróć uwagę, aby wejście do komina było na dobrej wysokości od podłogi (w ok. 1,5-2m) - w zasadzie im wyżej, tym większe będzie pole manewru przy wyborze kotła, a co za tym idzie - możliwości ustawienia dodatkowych urządzeń wzdłuż ściany działowej z łazienką :)

Myśmy niestety nie zwrócili uwagi na ten wlot do komina :oops:, wobec czego wybór kotła został podyktowany głównie jego usytuowaniem czopucha...

Przerabialiśmy też dolną łazienkę - zlikwidowaliśmy tę wnękę na korzyść łazienki, a dodatkowo majster przesunął o kilka cm ściankę działową z kotłownią, aby powiększyć kotłownię i zmieścić komin w kotłowni.

Jeśli chodzi o koszta budowy, to wydają się chyba realne... My budowaliśmy Prymulkę 1 odbicie lustrzane w czasie, gdy ceny dopiero zaczynały spadać po tym wywindowaniu ich w 2007/2008 roku i na SSZ poszło w ok. 166 tys. bez projektów, ale z przyłączami.

Ja już prawie od roku mieszkam w prymulkach. Koszty za stan surowy zamknięty są realne do osiągnięcia. Ja w 2007 roku za ssz zapłaciłem 155.000 zł. Projekt Prymulki 1 lustrzane odbicie - domek z PTH 25, dachówka cementowa Euronit Profil S. Okna plastikowe 5 komorowe białe antywłamaniowe profil VEKA perfectline. Drzwi Gerda. Teraz jest pewnie jeszcze taniej.

Pozdrawiam,

:o my za nasze szerokości wg projektu, tylko na dole obniżone o 10 cm a na górze zlikwidowaliśmy balkony w łazience i małej sypialni na rzecz okien) na dole antywłamaniowe itd. (pewnie mój mąż może powiedzieć więcej na ten temat ;) ) jednostronny kolor daliśmy 12 tysięcy... i to jeszcze w zeszłym roku, kiedy to podobno było drożej...

Potwierdzam, że mogę napisać więcej ;)

Profile Gealan sześciokomorowe, szyby na dole P4 U=1,0 z argonem, klamki z guzikiem, zabezpieczenie przeciwrozwierceniowe. Na górze szyby albo P2, albo O2, już nie pamiętam, ale też "ciepłe" U=1.0 z argonem, profile takie same jak na dole. Okucia Roto.

Okna i drzwi 120 i 150 dwuskrzydłowe, jedno skrzydło rozwierno-uchylne a drugie rozwierne. Okna 90-tki jednoskrzydłowe, rozwierno-uchylne.

Konfiguracja:

- 2 okna 150x150,

- 3 okna 120x150,

- 1 drzwi 230x150 z ruchomym słupkiem,

- 2 drzwi 210x150 z ruchomym słupkiem,

- 2 okna 90x150,

- 1 okno 90x120.

Ramy jednostronnie kolorowe, od wewnątrz białe, na zewnątrz kolor jakiś orzech ;)

Usługa z montażem, czyli VAT 7%.

Witam wszystkich . Widzę że niektóre osoby w rok prawie dom wykończyli i kotłownie odpalają :-) winszuję :-) i mam zamiar ptzykład brac bo będe budował wersje nr 3 :-) i mam w związku z Tym pytanie - mozna w woj. małopolskim oglądnać gotowy - lub w zaawansowanej budowie domek ?? Ktoś zna adresik ??

Pozdrawiam

Witam :D .

Dostales namiary na priv :wink: .