Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas na dole biało z wyjątkiem tego małego pokoju, on będzie biało granatowy. W tej wnęce ze schodami mamy zabudowę z KG podświetlającą schody i ona jest w kolorze bita śmietana z dekoral - tym sposobem wyszło nam odcięcie schodów od reszyu holu. Na górze w holu cd. bitej smietany, na suficie jest obniżenie z lampami - ono jest w kolorze beżowym (irish cream z dekoralu) natomoiast sypialnie: turkusowa z czekoladowymi dodatkami, w kolorze natchnienie z bardzo jasno żółtym, a w ostatniej jeszcze niewiemy -

nie mamy dzieci więc chyba to będzie pokój gościnny albo prasowalnia, zobaczymy, na razie nie mam na nią pomysłu :D

Przyznam się jednak, że mimo tego że temat malowania jest dla mnie bardzo odległy, to jak już powstają ściany zaczęłam układać w głowie różne koncepcje. Podobają mi się wszelkie odcienie jasnego beżu, to są takie kolory przytulne a zarazem bezpieczne.

Powiem tylko, że takie mocne i jaskrawe kolory w dłuższej perspektywie robią się męczące, przerabiałam już głęboką czerwień i pomarańcz i przyznaję się, że po kilku miesiącach nie mogłam już patrzyć na ściany.

W salonie zabardzo nie zaszaleję z kolorami bo ściana (gdzie u Was jest kominek) będzie obłożona cegłą.

Wiem tylko że sypialnia (ta od garderoby) będzie dla córci, tam na pewno będzie połączenie jasnej zieleni i jasnego fioletu. Typowo dziewczęce połączenie

nie uwierzycie co się u nas dzisiaj działo :evil: przyjechali panowie zamontować schody. Na początku wszystko było OK; drewno w pięknym odcieniu, wyszlifowane, solidne, grube stopnie itd. Super. Później panowie zabrali się za składanie tego cuda i zrobiło się mniej OK. Nie dość że zapaprali świżutko wymalowane ściany brudnymi łapami, poobijali tynk, uszkodzili zabudowę z k-g, to jeszcze rozwalili jeden stopień i policzek w którym miał być zamocowany! Wyobrażacie to sobie :evil: :evil: Najzwyklej w świecie 4-centymetrowy policzek pękł :evil: Już nie wiedziałam czy mam się śmiać czy płakać. Wydawało mi się wcześniej, że skoro byli 3 razy na pomiarac, to po prostu we właściwym czasie przywiozą schody, wstawią je na miejsce i pojadą w diabły. Żeby pod koniec budowy ciągle być takim naiwniakiem :roll:

schodów ciąg dalszy - skończyli zisiaj składać chody, wymienili wszystkie uszkodzone elementy i zaczęli montować barierkę, no i okazało się że pręty będące jej wypełnieniem są za krótkie :o Tak więc bilans po dzisiejszych zmaganiach: mamy stopnie ale bez barierek - może będą za tydzień :D Ręce opadają... ale wejść na górę już można (w końcu posprzątam ten cały kurz po gipsowaniu bo jakoś wcześniej nie chciało mi się latać po drabinie ze szmatami) :D

• 2 weeks później...
mam nadzieję że te patafiany w końcu raczą doprowadzić nasze schody do porządku i wtedy zrobię zdjęcia. na razie sprzątam ten wredny kurz po gipsowaniu :evil: mam wrażenie że to jest wszędzie - jak tylko posprzątam, wyłazi znowu. a propo`s, czym usuwaliści nalepki z szyb - maże się to okropnie i nie bardzo chce schodzić :evil:

U nas naklejki w większości zeszły bezproblemowo - kwestia tylko, aby odrywać je bardzo powoli i równomiernie. Jak się udrze, to klapa i trzeba kombinować z chemią. Na szczęście szkło nie jest tak wybredne i można nawet benzynką ekstrakcyjną, byle nie zachlapać ramy ;)

Trzymamy kciuki za szybką odprawę patafianów, w dodatku pozytywnie zakończoną fotkami :)

Ano cisza, wszyscy zajęci pewnie swoimi domkami ;)

A my odebraliśmy naszą Prymulkę! :D Mieszkamy legalnie :D 8) budowa zajęła nam równo 50 tygodni (od wbicia pierwszej łopaty do daty stempelka na papierach odbiorowych ;) )

A ogrzewanie chodzi... znaczy wczoraj nie chodziło, bo było prawie 23 stopnie w domu :o generalnie fajnie jest ;) Marcin chyba panuje nad tym ustrojstwem ;)