Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

sawa: wiesz to zalezy od tego jaki chcesz standart wykonczenia, jaki wklad pracy wlasnej.... ja gdybym mial do dyspozycji 250 tys to napewno by mi wystarczylo

pozdrawiam

A może podasz mi więcej konkretów? Napiszę ci co ja planuję i wtedy powiesz mi czy 250 tys. może starczyć:

- dom (wersja z garażem) w stanie surowym zamkniętym postawi mi firma (bo to 7% VAT zamiast 22% przy materiałach) + ocieplenie zewnętrzne,

- tynki wewnętrzne, wylewki podłóg, glazura, terakota, instalacje (oczywiście tylko te co będziemy mogli bez uprawnień) wykonamy we własnym zakresie,

- na podłogach na piętrze chcemy mieć panele, na dole parkiety i płytki, schody wewnętrzne wykończone drewnem,

- jeszcze wracając do dachu: tak jak w projekcie miałaby być dachówka ceramiczna.

I co ty na to?

Czy myślisz, że sugerowane pustaki OPTIROC można zastąpić czymś tańszym lecz porównywalnie w tej samej jakości?

Czy coś jeszcze twoim zdaniem trzebaby było zmienić w stosunku do gotowego projektu? Czekam też na uwagi innych gości forum.

Z góry dzięki za pomoc.

sawa: no i znowu nie do konca precyzyjnie, piszesz o terakocie, parkietach itd, a tu jest taki ogromny wybór że jak będzie koniecznie chciala kupić najdroższe to pewnie nie starczy pieniędzy.

Powiem w ten sposób jak nie będziesz specjalnie szalec to powinnaś się w tej kwocie która podałaś zmieścić bez większych problemów.

Jeśli chodzi o OPTIROC, to wcale nie jest powiedziane że musisz koniecznie z tego budować, pooglądaj sobie prymulki naszych kolegów i koleżanek (u mnie na stronie, dział: zaprzyjaźnione prymulki) i zobacz z czego budują. A jeśli chodzi o zmiany w projekcie to poczytaj cały wątek od początku, wiele ciekawego się dowiesz :D

pozdrawiam

Sawa witaj w naszych progach ja mam zamiar zmieścić się w tej kwocie a zaczynam tak jak Ty więc nic więcej nie powiem. Według wstępnych obliczeń powinno się udać a jak będzie to się okaże w trakcie, jestem optymistką w końcu w coś trzeba wierzyć :)

Hmmmm, 250 tyś złotych! Marzenie. :D

Toż to kupa kasy. Znam takich, którzy wprowadzili się za połewę tej kwoty, znam i takich, którym nie starczyło.

Jedyna osobą, która może odpowiedzieć na to pytanie, jesteś Ty sam. Jak pisał Maksiu ten sam rodzaj materiału może kosztować 40 i 140 zł. Ba, cena takiego samego materiału w różnych miejscach, w różnych hurtowniach może wahać się nawet o 100%.

Zrób więc sobie kosztorys. Rozpisz materiały, kóre będziesz potrzebował na stan surowy, a potem na wykończenia. Pomoże Ci w tym kierownik budowy (mam nadzieję), a także składy budowlane. Musisz ich tylko odpowiednio podejść. :) Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj i dokształcaj się. Idealne do tego celu jest forum. Poświęć mu trochę czasu, to kopalnia wiedzy.

Mam do Ciebie kilka pytań pomocniczych:

1) Czy masz działkę?

2) Jaki jest dostęp do mediów?

3) Czy zakupiłeś już projekt?

4) Czy budujesz daleko od obecnego miejsca zamieszkania?

5) W jakim regionie Polski budujesz?

6) Na ile ekpia (o ile ją masz) wyceniła robociznę dla stanu surowego?

7) Ile lat ma trwać budowa?

Aga, wy macie budowę o rzut kamieniem, a to wielki plus. Z perspektywy patrząc na tym etapie budowania (stan surowy) najważniejsza jest logistyka. Zgrać w odpowiednim czasie i miejscu materiały z robotnikami wcale nie jest tak łatwo. Jako zaopatrzeniowiec budowy byłem praktycznie na każde zawołanie. A to brakło tego, śmego itd. Wolałem jednak sam kupować materiały. W efekcie wiem ile czego było, ile poszło. I nic mi nie wyparowało, ani nie dostało nóg. Początkowo liczyłem nawet zużyte worki po cemencie. :D

Generalnie, pańskie oko konia tuczy. Nigdy nie dopuściłbym, żeby fachowcy kupowali mi materiał. Czasami okazuje się, że dwie budowy z tego powstają. :(

Zgadzam się z Tobą w 100 % nawet ostatnio Sławek sparwdzał czy będzie widać budowę z balkonu żeby można było sprawdzać co się dzieje :wink: :) Działkę widać teraz tylko trzeba jakiś telemetr załatwić :wink: :) A jeśli chodzi o kntrolę to mamy zamiar stosować ograniczone zaufanie i materiały na naszej głowie :) Będzie się działo :)

No, ale to już są wariacje na temat. Zwróciliście uwagę, że na widoku elewacji tych nowych prymulek, są tylko dwa kominy? Błąd?

Aga, uważam, że jest to bardzo ważne w konteście oszczędności. Mój kumpel kupował materiały porzez firmę. Wychodzi więcej i drożej. Zdecydowanie.

Tak wiem coś o tym naszczęście nie z własnego doświadczenia.

I tak w kontekście tego mnie naszło - jak człowiek młody to chce się uczyć na właśnych błędach i rad nie słucha a teraz korzysta i nawet się z tego cieszy :)

Wersja wyjściowa do moich prymulek Dom w Prymulkach 3 :)

mTom: przede wszystkim znikające spoiny... dali za cienką spooine i po wyschnięciu poprostu pękła i mam szpary między bloczkami, niekiedy na wylot... te pionowe to pikuś, ale znalazlem trzy szpary na wylot poziome, bede musial jakis magicznym sposobem wprasować tam zaprawe..

No i jeszcze kilka innych, mniej waznych niedoróbek