KASIA-S 24.09.2004 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 witaj Kasia trzymam kciuki za kredyt DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.09.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Nie ma sprawy czekam na sprawozdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 27.09.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 ...i po delegacji. Widzę, że Kasia ma iście sprinterskie tempo. Oby tak dalej. Podczas mojego tygodniowego pobytu poza granicami, tradycyjnie już, fachowcy wzięli się do roboty (3 tygodnie poślizgu!) i rozporowadzili kanalizację. Teraz czekam na odpowiedź murarzy w sprawie wylania podłogi na gruncie. W tzw. międzyczasie kompletuję używane okna, coby zimę przetrzymać. A może i coś w środku podłubać? Póki co kończę podklejanie folii na poddaszu. Roboty na wysokości jakoś mi nie leżą. I jeszcze jedno spostrzeżenie z wojaży po Austrii. Mają piękne, bajkowe domy, fantastyczne kolory elewacji i dachów. Świetnie utrzymane tzw. obejścia. I tak gdzieś połowa domów jest podobna do prymulek. Przynajmniej z zewnątrz. Mam tu na myśli prostotę, dwuspadowy dach i inne tego typu cechy chrakterystyczne dla tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.09.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2004 czyli weszliśmy do unii tym naszym domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.09.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Aga, dałaś mi teraz do myślenia. Może by się tak postarać o jakieś dotacje z Brukseli? Finansują 50% inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 28.09.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 mTom: fajnie by bylo :D jakby co to ja tez sie pisze na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.09.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 To może wszyscy prymulkowicze jakiś wpólny projekt przygotują. Że niby te nasze domy promują ideę integracji. Oni tam w Brukseli są na to wyczuleni. Jakby jeszcze na elewacji jakieś hasełko napisać. A swoją drogą, co ciekawe budujący się w Austrii dostają dużą pomoc finansową od rządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.09.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 O to ja też się piszę na taką pomoc mogę nawet napis umieścić na elewacji jaki sobie tylko wymyslą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.09.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Tak się tylko przypominam, żeby dać znać, że śledzę temat. My czekamy na plan zagospodarowania przestrzennego - ma sie pojawić w listopadzie. Jesli wszystko będzie w porządku, to projekt kupimy jużna wiosnę i zaczniemy porządkować działkę. Piszcie jak najwięcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 29.09.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Skoro mamy pisać jak najwięcej, to opiszę co się przytrafiło mojemu kumplowi, który buduje prymulkopodobny dom ulicę dalej. Ze mną ma to związek o tyle, że uczestniczyła w tym ta sama ekipa, która nam kładła dach. Kumpel zdecydował się na dachówkę i pełne deskowanie. Do momentu wykonania więźby wszystko szło szybko i sprawnie. Dachówka przyjachała, ponoć została zmierzona i ekipa zajęła się 'łaceniem'. Łaty przybijali (tak ja u mnie) co 35 cm. Kumpel, jako człowiek zapracowany, nie miał za bardzo czasu na pilnowanie fachmanów. Kiedy dach był już pokryty w 2/3 zorientował się, że coś jest nie tak. Patrząc od dołu dachówki nie trzymały linii i uciekały lekko trochę w prawo, trochę w lewo. Gorsze jednak było to, że dachówki w niektórych miejscach niezbyt dokładnie zachodziły na siebie, odstawały. Oczywiście ekipa została zawiszona do czasu dokonania ekspertyzy przez innego dekarza. Okazało się, do czego fachowcy za Chiny nie chcieli się przyznać, że źle dobrali odległości pomiędzy łatami. Ta dachówka miała akurat moduł nie 35 cm, a 37 cm. Stąd niektóre dachówki nie zamykały się na zamek. Ekipa zamiast zapytać inwestora lub zadzownić na bezpłatną infolinię do producenta, zaczęła podcinać dachówki, tak aby jako tako to pasowało.Doszło do utarczki słownej, kumpel zażyczyły sobie, że obciąży ekpię za szkody związane z podcinaniem (niszczeniem) dachówke oraz ich przełożeniem. Negocjacje utknęły w martwym punkcie (dekarze szli w zaparte), aczkolwiek to kumpel miał lepszą pozycję przetargową ponieważ nie zapłacił im żadnej zaliczki. Zamówił ekspertyzę (500 zł), w której jasno i wyraźnie stoi, że dach jest do przełożenia. W tech chwili ustalana jest ilość zniszczonych dachówek. Fachmani, którzy lekko spuścili z tonu twierdzą, że jest tego ze 100, kumpel szacuje straty na jakieś 300. Ekspert stwierdził, że oprócz tego, iż w powstałe szczeliny może być podwiewany śnieg, to jeszcze te nie domknięte dachówki przy silnym wietrze (niekoniecznie typu Iwan) mogą zostać zerwane. To tak ku przestrodze dla tych, którzy jeszcze nie zaczęli. Pomimo, że fachowcy w większości mieli wyższe wykształcenie, zachowali się jak... nie powiem kto. Pilnować i jeszcze raz pilnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.09.2004 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 I znowu się potwierdza pańskie oko konia tuczy. Trzeba pilnować wszystkiego bo inaczej klops. Dobrze że mam blisko na swoją działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 29.09.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 mTom dobrze, że pilnujemy, bo jakby u mnie coś z dachówami zrobili to.. A pozatym muszę się pochwalic, że przyznali nam kredycik Czyli do przodu. Będę zdawać realacje co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 29.09.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Kasiu, zapytam z ciekawości, jaki to kredycik, gdzie, jakie warunki, raty, itd. Nie, żebym był wścipski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.09.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Kasiu to gratulki i dawaj szczegóły co do kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 01.10.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 W poniendziałek podpisujemy umowę i zdradzę szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 01.10.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 No to przyjdzie nam poczekać do poniedzialku :D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 01.10.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 To czekamy do poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 04.10.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dokładniej we wtorek, bo podpisuję po pracy a w domu nie mam internetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 04.10.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Kasia czyli nadal czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 05.10.2004 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 No i niestety nie udało sie Pani zadzwoniła, że jeszcze nie przygotowała umowy. Co one tam robią kawę piją Mam nadzieję, że juz dzisiaj bęzdie gotowa, bo okna zamówione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts