Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

TROCHĘ MNIE NIE BYŁO A TU JUZ NOWA STRONKA :D

MTom odnośnie elektryki - mo mężus jest elektrykiem - więc będzie mnie tylko kosztował materiał ale jeszcze nie wiem ile. A Tak w ogóle to chyba zlecę elektrykę komuś obcemu, bo mężus tak zabiegany, że nie ma czasu :x . Wiadomo szewc w dziurawych butach chodzi :wink: . Ale jak zmuszę moją połowcę do zakupu materiałów to chętnie sie podzielę ile co kosztowało.. Mtom podziwiam cię, że skrupulatnie podliczasz w excelu koszty, bo my za bardzo nie mamy czasu (a byc może po prostu jesteśmy leniwi 8) ) i liczymytylko co jest na fakturach i zapiskach na kartach ile jeszcze wydaliśmy. W weekend siądę do tego podliczę i podzielę się z wami moimi obserwacjami.

Ja też nie mam piwniczki w schowku, który wyszedł całkiem całkiem duży :o . Jak już pisałam z pokoju na dole i łazienki z mikrokorytarzykiem zrobiłam kuchnie, a kibelek i prysznic bedzie w tzw. pomieszcseniu gospodarczym. Zastanawiam sie tylko nad wiatrłołapem czy go wykonywać, bo przez to, że schody zrobiłam dwubiegowe wydaje mi sie, że przedpokoój będzie bardzo malutki i nie będzie miejsca nawet na jakąś szafkę czy wieszak. Ale to zawsze można dostawić.

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maksiu, 15 kz - robocizna, 50 kz - materiały.

Do robocizny doliczyłem transport. W materiałach zawarłem ewentualne posiłki dla robotników, piwo oraz takie sprawy jak narzędzia, które kupiłem czy hak do samochodu, który założyłem. Zaznaczam, że moja praca ogranicza się jedynie do nadzoru i logistyki oraz spraw porządkowych (konserwator powierzchni płaskich :D ).

Kasiu, jedynej ścianki działowej, której nie zrobiłem to ta od wiatrołapu. Wynikało to z tego, że byłyby kłopoty z wnoszeniem pewnych rzeczy potrzebnych przy tynkowaniu czy ustawieniem rusztowania. Teraz przedpokój jest naprawdę duży, ładny i trochę go szkoda dzielić. Ostateczna decyzja zapadnie po wytynkowaniu. Skłaniam się jednak do witrołapu. Z niecierpliwością czekam na podsumowanie kosztów no i na rozpiskę materiałów do elektryki. Poproś męża... :)

Co do zapisywania kosztów w Excelu, przyjąłem taką zasadę, że robię każdego dnia wieczorem póki jeszcze pamiętam. Świetnie się to sprawdza. Można od razu wykryć odchyłki od planu. U mnie wyszło to np. przy okazji stropu czy kominów. :evil:

Tomek nie biedni nie biedni tylko ja poprostu głowy do tych cyferek nie mam a mój mąż zawodowe robi pełno takich tabelek więc jeszcze jedna to nie będzie problem, ja zajmuje sie przygotowaniem danych :wink: :)

Tomek a jak wygląda dalszy hormonogram parc u Ciebie.

Dalszy harmonogram? Własnie wylałem tarasik przed wejściem, który ładnie popękał. :) Wprawiam stare okna, żeby zimę przetrzymać. I przymierzam się do instalacji, tak żeby przygotować na wiosnę front robót do tynkowania i wylewek. Jakoś tak w tym okresie pewnie trzeba będzie założyć okna. Potem docieplenie poddasza i wykończeniówka. W tzw. międzyczasie czekają mnie 2 duże sprawy: podciągnięcie gazu (+CO) i założenie ekooczyszczali. To tak bardzo ogólnie.

Muj mężuś stwierdził (orientacyjnie ), że koszt materiału bez białego osprzętu to rząd wielkości 2.000 zł , a jeżeli miałby do tego dojśc ochrona przeciwprzepięciowa to wzrasta do 3 tys. zł (ale czy to jest potrzebne ? to nie wiem). Robocizna za jedem punkt to cena od 20 - 35 zł. Przynajmniej takie ceny są u mnie w okolicy.

Teraz jakie u mnie postępy na budowie. Mam ju ociepłone poddasze, i zaczynmy już ociepłenie ścian zewnętrznych. Trzeba wykorzystać ładną pogodę. Później chłopaki maja położyc dachówkę nad garażem. W środku mam juz prawi całą położona instaacje kanalizacyjną. Muszę się pochwalić, że gmina spiłaa się na 100% i rozpoczęt właśnie na osiedlu budwę sieci wodociągowej. Niestety kiedy będzie kanalizacja to nie wiadomo więc pilnie rozgląda się za szambem. Chciałbym jak natańsze - nie rozeznawałał jeszcze cen więc nie wiem czy będzie betonowe czy z plastiku. Może ktoś z was rozennawał koszty?

Cześć. Mój mąż - zalmar - rozpoczął ten wątek, lecz ze względu na zaawansowanie prac budowlanych nie ma bidulek czasu na forum, dlatego postanowiłam go na jakiś czas zastąpić.

W tej chwili jestesmy na etapie krycia prymulek dachem, więźba i folia już są, w tej chwili układają chłopaki dachówkę, została ostatnia ćwierć. Póki co, nie wstawiamy okien połaciowych, uczynimy to gdy będziemy montowali w całym domku.

Bardzo chętnie wymienię się zdjęciami z innymi, których prymulki wyrosły ponad ziemię.

Kosztów jeszcze nie zliczaliśmy, póki co notujemy skrupulatnie w zeszyciku.

Pozdrawiam. M.-zalma[/img]

A więc po kolei.

Maksiu, idziemy łeb w łeb. Oby tak dalej. Czy w koszta budowy wliczałeś także darowane materiały? :wink:

Z tym przepłacaniem, to chyba przesadzasz. Analizowałem, gdzie mógłbym zapłacić mniej. Wyszło na to, że strop kosztował mnie 2 x drożej niż zakładałem. Stal kupowałem, gdy ceny były najwyższe. No i generalnie 22% VAT dał trochę popalić. Ostatnio także fachowcy zaczęli bardziej się cenić. No, ale to są czynniki obiektywne. Nie wydaje mi się, żeby gdzieś można było zapłacić mniej. Z każdym szpecem zawsze negocjowałem cenę wyrywając mu z gardła każde 100 zł, a czasami nawet 10 zł (jak ostatnio przy małych pracach). Materiały kupuję zawsze tam gdzie najtaniej itd. Chyba nie jest źle.

Przy okazji, ile u was kosztuję m2 położenia tynku wewnątrznego?

Aga, co do zdjęć, to cyfrówka nawaliła (nie dojechała). Będą dopiero jutro.

Popielarz, ogrodzenia nie przesunąłem. Jeszcze. Ciągną się sprawy formalno-prawne. Ustaliliśmy z sąsiadami, że zrobimy to wczesną wiosną. U mnie piwniczka, to raczej nie jest zajęcie pierwszoplanowe. Jak już bedę się bardzo nudził, to się za to zabiorę. Za parę lat...

Kasiu, masz dobre tempo. Podziwiam. Dzięki za wyliczenia elektryki.

Nie myślałaś o POŚ zamiast szamba? U nas gmina dofinansowuje tego typu przedsięwzięcie.

Witamy Zalma. Chętnie oglądniemy Twoje zdjęcia na stronie Maksia. Napisz coś więcej, jak przebiega budowa. Podziel się także wynikiem zapisków w zeszyciku.