Aga J.G 27.12.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 Tomek taki bal planujemy za rok ale co z tego będzie to cicho sza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 27.12.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2004 To i ja zaznaczę swą obecność na tej 15-tej stronie. Cały czas zastanawiamy się nad kupnem projektu, chcielibyśmy jednak sporo w nim zmienić:1. Pokój nad garażem (jak u Kasi-S)2. Przejście do pokoju nad garażem kosztem łazienki.3. Lukarna w najmniejszym pokoju na poddaszu, żeby zwiększyć powierzchnię.4. Przeprojektowanie schodów na zwykłe (ze spocznikiem).5. Zamiana materiałów: pustaki max i strop żelbetowy.6. Zmiana kąta nachylenia dachu do 42 stopni.7. Ewentualnie przedłużenie domu po ok. 40 cm po obu stronach. Nie wiem, czy wszystkie zmiany są możliwe i ile będzie to kosztować. Takie zmiany wprowadza się na etapie adaptacji? Kto poradzi, czy ma to sens? Wiem, że jesteście w zupełnie innym momencie, ale może mi odpowiecie. Pozdrawiam i czekam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 28.12.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 To i ja zaznaczę swą obecność na tej 15-tej stronie. Cały czas zastanawiamy się nad kupnem projektu, chcielibyśmy jednak sporo w nim zmienić: 1. Pokój nad garażem (jak u Kasi-S) 2. Przejście do pokoju nad garażem kosztem łazienki. 4. Przeprojektowanie schodów na zwykłe (ze spocznikiem). 5. Zamiana materiałów: pustaki max i strop żelbetowy. Nie wiem, czy wszystkie zmiany są możliwe i ile będzie to kosztować. Takie zmiany wprowadza się na etapie adaptacji? Kto poradzi, czy ma to sens? Wiem, że jesteście w zupełnie innym momencie, ale może mi odpowiecie. Pozdrawiam i czekam! Wprowadziłam tylko te powyższe zmiany. No i na dole kuchnię zrobiłam w miejsce najmniejszego pokoju i łazienki. Odnośnie najmniejszego pokoju na poddaszu - będzie tam nasza sypialnia - przed postawieniem ścian działowych wydawało mi się, że będzie klitaka, ale teraz jak stoją ściany - wszytsko obite płytami g-k to uważam, że jest ok. Na potrzeby sypialniane w zupełności wystarczy. Ile to będzie kosztować - trudno powiedzieć, gdzieś we wcześniejszych postach pisałam o całkowitych kosztach domu + garażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.12.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Drogi Popielarzu, myślę, że: 1. Pokój nad garażem - nie ma problemu - Kasia przetestowała. 2. Przejście kosztem łazienki - mierzyłem, rysowałem nawet linię na podłodze - będzie ok. Zostanie wystarczająca ilość łazienki. Możesz jedynie pomyśleć o oknie dachowym lub małym okienku w ścianie szczytowej. 3. ? Nie ma punku trzeciego. 4. Schody - żaden problem. Cofasz jedynie drzwi do salonu o pół metra w kierunku ganku i masz wystarczającą ilość miejsca na spocznikowe. Do tego łatwiej je wykonać. 5. Sam zmieniłem materiał na bk i mam strop żelbetowy - zero problemu. Do tego łatwiej i taniej się buduje. Koszt: musisz przedłużyć dach. Na oko wyjdzie 60 m2 więcej. Przelicz sobie na więźbę i pokrycie oraz robociznę (dla moich cen na oko 5000 więcej). Do tego troszeczkę więcej materiałów (maxów), żeby zrobić to co jest nad garażem - sprawy groszowe. Co innego wykończenie dodatkowego pomieszczenie - tu się nie wypowiadam. Co do sensu, sam oceń czy jest wam potrzebne dodatkowe pomieszczenie nad garażem. Nam nie było więc nie rozszerzyliśmy prymulek. Co nie znaczy, że w przyszłości tego nie zrobimy. Jak tam po świętach, prymulkowicze? O ile więcej ważycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.12.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Ten zagubiony trzeci punkt to lukarna w najmniejszym pokoiku na górze - coby więcej przestrzeni... Musze się przyznać, że w dalszym ciągu przeglądam przeróżne projekty. Pomimo chęci zdrady jakoś jestem wierny. Trochę mnie uspokoiliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.12.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 No tak. Korzystałem z cytatu. A więc odnośnie punktu 3 przeczytaj to: http://www.muratordom.pl/6655_4461.htm U nas będzie tak, że pod oknem dachowym w tym pokoiku (naszej sypialni) będzie łóżko. O lukarnie nawet przez moment nie pomyślałem. Za to, aby uzyskać więcej miejsca, podniosłem o jedną warstwę ściankę kolankową. Nie waż się, nas prymulkowiczów, zdradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.12.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Też o tym myślę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.12.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Witajcie Popielarz napisał: 1. Pokój nad garażem (jak u Kasi-S) 2. Przejście do pokoju nad garażem kosztem łazienki. 3. Lukarna w najmniejszym pokoju na poddaszu, żeby zwiększyć powierzchnię. 4. Przeprojektowanie schodów na zwykłe (ze spocznikiem). 5. Zamiana materiałów: pustaki max i strop żelbetowy. 6. Zmiana kąta nachylenia dachu do 42 stopni. 7. Ewentualnie przedłużenie domu po ok. 40 cm po obu stronach Więc tak 1. Pokój nad garażem mamy i My 2. Przejście robimy kosztem łazienki ( wyrysowane na papierze wygląda oki ) 3. Lukarny nam się nie podobaja uważam że jest z nimi więcej kłopotów, bylismy u mToma i uważam że po podniesieniu scianki kolankowej sypialnia będzie super 4. Schody zostawiamy takie jak są w projekcie, ale jak napisali powyżej jest to do wykonania 5. Zmian materiałów to nie problem. 6. temat dachu nie mam zielonego pojęcia 7. Dom wydłużyliśmy o 1 metr od strony salonu i kuchni, zmieniliśmy wymiary garażu ( już niedługo zaczne pisać dziennik i tam postaram się umieścić jak wygląda nasz projekt po przeróbkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.12.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Popielarz napisał: Nie wiem, czy wszystkie zmiany są możliwe i ile będzie to kosztować. Takie zmiany wprowadza się na etapie adaptacji? Kto poradzi, czy ma to sens? Wiem, że jesteście w zupełnie innym momencie, ale może mi odpowiecie. Jeśli chodzi czy to ma sens to sami musicie zadecydować, nam pokój nad garażem jest potrzebny więc go doprojektowaliśmy, poszerzylismy dom bo uważałam że salon będzie za mały I tak dom urósł do 174 metrów pow. użytkowej więc trzeba uważać. Zmiany wprowadza się w czasie adaptacji musisz mieć tylko zgodę architektów a Archonu Jesli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.12.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Ile trzeba dopłacić do takiej adaptacji? Jak wam wyszły koszty? Tylko błagam, nie odsyłaj mnie do wcześniejszych postów. Nie mam siły szukać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.12.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 My za naszą z pozwoleniem na budowę i ze wszystkimi uzgodnieniamy czyli z załatwieniam sprawy pozwolenia od A do Z zaplaciliśmy 2500.Co do kosztów budowy nic nie napiszę bo zaczynamy na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.12.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Dziękuję!!! Pisząc o kosztach miałem na myśli właśnie koszty adaptacji. Rozumiem, że do tego trzeba doliczyć 1400 za projekt gotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 28.12.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 ... I tak dom urósł do 174 metrów pow. użytkowej więc trzeba uważać. .... Kurcze... a mi sie wydawalo że moje 155 m2 to juz o wiele za duzo...a przeciez mam dom wiekszy niż standartowe prymulki... 174 to naprawde sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.12.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 174 m2? Ładnie, sporo. Dużutkie te prymulki. Aga, ile wam wyszła powierzchnia dachu? Popielarz, dlaczego chcesz mieniać kąt nachylenia dachu? Z tym także nie powinno być problemu.Co do wydłużenia, to odpowiedziała Ci już Aga. Pamiętaj jednak, że każda taka przeróbka, to koszt, mniejszy lub większy, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popielarz 28.12.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Niestety, ale kąt 45 stopni nie zgadza się z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Decyzja (nieoficjalna) wygląda tak:http://www.lipinki.info/prywata/plan.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 28.12.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 No tak, tradycja budowlana. Te 2 stopnie to na pewno nie będzie żaden problem. Zresztą zadaj pytanie Archonowi, np. ze strony www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 28.12.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Widziecie panowie tak mi wyszło Maksiu ale twój domek nie ma garażu. Tu wydłużyłam tam zrobilam pokój i wyszło, jestem dobrej mysli i wierzę że damy radę Popielarz tak jak radzi mTom co do dachu zapytaj u architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 29.12.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Wygląda na to, że będę miał najmniejsze prymulki wśród prymulkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.12.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Tomek wychodzi na to że tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 30.12.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Nie wiem czy pamiętacie nasze dyskusje o powierzchni do tynkowania? Chyba wiem skąd wzięły się rozbiezności 240 czy 440 m2.Własnie przeliczyłem powierzchnię i zakładając, że będę tynkował wszystko co się da czyli całe poddasze bez skosów, ale ze ścianką kolankową, to wychodzi niestety 440 m2 z naddatkiem (odliczyłe otwory). Przy założeniu, że tynkujemy tylko parter (piętro w płytach gk) mamy jakieś 250 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts