mTom 20.02.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Od czasu do czasu lubię sobie poprzeglądać projekty. Cały czas utwierdzam się w przekonaniu, że wybraliśmy dobrze. Ten dom idealnie godzi wielkość, prostotę, łatwość wykonania z naszymi potrzebami.Jedyną rzeczą jaką bym zmienił to schody z zabiegowych na spocznikowe.Oczywiście wprowadziliśmy kilka małych zmian: powiększony daszek przed wejściem, likwidacja balkonów, dodanie okna dachowego nad schodami, garaż z tarasam na górze.Czyżby przybył nam kolejny prymulkowicz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 20.02.2005 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2005 Wszystko na to wskazuje że to będą prymulki 3, aczkolwiek nie wiem jeszcze czy z garażem czy bez, mam działkę 17,2 m szeroką i nie wiem czy wjazd do garażu w przypadku prymulek 3 nie będzie utrudniony, ewentualnie garaz wolnostojący, może mi ktoś coś doradzi.mTom taras nad garażem to fajny pomysł, napisz czy wejście na taras masz z domu (drzwi) czy może schodki z pola.Pozdrawiam wszystkich prymulkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 21.02.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 A więc tak: dom w stanie surowym stoi, póki co bez garażu. Ten ostatni ma dopiero fundamenty. Wyjście na taras będzie z małej sypialni obok łazienki. Co do schodków, to pomysł jest ciekawe, zobaczymy po wprowadzeniu się.Jeżeli masz działkę 17 m szeroką to zastanów się nad usytuowaniem domu. Musisz brać pod uwagę 3/4 metry z każdej strony do granicy działki.Napisz więcej o swojej budowie (gdzie, kiedy z czego...?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 21.02.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Za wcześnie żeby się rozpisywać, nie mam jeszcze projektu, ale chciałbym zacząć maj / czerwiec jeśli wszystko przebiegnie bez komplikacji. Jak tylko śnieg zniknie to musze dokładnie wymierzyć szerokość i zdecydować czy stawiać z garażem czy nie (garaż zawsze można na pokój przerobić). Co do budowy zamierzam większość prac wykonać metodą gospodarczą, ale wiem że wszystkiego sam nie zrobie. Mam do wykorzystania około 12 tyś szt. cegły pełnej czerwonej palonej o wym.250x120x65 mm, nie przeliczałem jeszcze na ile mi to starczy, ale na parter napewno, także zawsze jakaś oszczędność w materiale jest. Rady mile widziane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.02.2005 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2005 Witam kolejnego Prymulkowicza Wszystkie moje zmiany jakie wporwadziłamw projekcie są w moim Dzienniku Budowy. Z racji tego że zaczynam dopiero na wiosnę nie moge nic powiedzieć o tym co bym jeszcze zmieniła. Prymulki 3 to nasz wyjściowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 23.02.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Coś bardzo mocno spadlismy... więc podnosze... witaj jackug11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.02.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Dbasz o nas Zeusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.02.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Daj spokoj Aga z tym Zeusem :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.02.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Oj nie denrwuj się tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.02.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Przeciez sie nie denerwuje.. przyjmuje wszystko na spokoj...jestem zrelaksowany, wyluzowany, calkowity spokoj ... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.02.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 To bardzo dobrze bo spokój jest najważniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.02.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Spokój cisza w tym naszym wątku Śniegi wszystkich zasypały czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 27.02.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 oj sypie, sypie coraz lepiej... a juz mialem cala czarną droge do pracy... a teraz nowu bedzie przez tydzien zima no nic.. jakos sie to przezyje m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.02.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 U nas też cały czas sypie Zima na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 27.02.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Przyjdzie na sankach jechac do warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 27.02.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 Trochę zimno będzie na tych sankach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 01.03.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 No koniec z tymi zabawami na śniegu . Wracamy do konkretów . Moje pytania do projektu 1. Dlaczego belka kalenicowa jest taka gruba ? Czy jest aż taka potrzebna ? mTom opowiadał, że potrzebny jest dźwig aby ją tam wtaszczyć - tyle waży ! 2. Co ze słupami które je podtrzymują ? W projekcie są drewniane wstawione w scianki działowe na korytarzu na piętrze. Może lepiej je wylać = żelbeton ? Obawiamy się że drewnianie będą pracować i tam ściana będzie pękać 3. Nasz Kierownik domalował w projekcie kominek wentylacyjny z garderoby na dach - zaraz obok komina z łazienki (brak tam wentylacji bo nie ma okna i rzadko się tam wchodzi ) POTRZEBNY ? 4. Dodatkowe kanały wentylacyjne z pom gosp. ( piec C.O. !) oraz garażu - chyba konieczne - przepisy. 5. Instalacje CO lepiej kłaść w podłodze czy na scianie ? Proszę o informacje jak rozwiązaliści te problemy . Czy to są błędy f-my ARCHON ? Pozdrawiamy z zasypanej REDY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 02.03.2005 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 No koniec z tymi zabawami na śniegu . Wracamy do konkretów . Moje pytania do projektu 2. Co ze słupami które je podtrzymują ? W projekcie są drewniane wstawione w scianki działowe na korytarzu na piętrze. Może lepiej je wylać = żelbeton ? Obawiamy się że drewnianie będą pracować i tam ściana będzie pękać nie chce mi sie wierzyć, żeby słupy stały na ściankach działowych, u mnie słupki podtrzymujące płatwie stoją na ścianach o grubości 24 cm 3. Nasz Kierownik domalował w projekcie kominek wentylacyjny z garderoby na dach - zaraz obok komina z łazienki (brak tam wentylacji bo nie ma okna i rzadko się tam wchodzi ) POTRZEBNY ? tez sie zastanawiam nad tym kominkiem, u mnie nie ma tam wentylacji, bo myslalem dokladnie tak jak Ty 4. Dodatkowe kanały wentylacyjne z pom gosp. ( piec C.O. !) oraz garażu - chyba konieczne - przepisy. wentylacja dla kotłowni obowiązkowa... bezwględnie 5. Instalacje CO lepiej kłaść w podłodze czy na scianie ? Proszę o informacje jak rozwiązaliści te problemy . Czy to są błędy f-my ARCHON ? Pozdrawiamy z zasypanej REDY u mnie CO bedzie w podłodze... łatwo to potem zaizolowac.. pozdrawiam maksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 02.03.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Ad1. Belka kalenicowa jest gruba bo jest projektowana pod dachówkę i jest jedna. Dlatego proponowałem rozwiązanie z dwoma belkami po bokach (nie pamietam nazwy). U nas w roli dzwigu wystąpił powróz i 4 silnych w tym ja. Liczy się sposób, technika... Ad2. Słupy nie stoją na ściankach działowych, a na stropie. Jedynie przylegają dotychże scianek, co jest normalne. Można je zabudować płytą gk lub ostrugać i pomalować, co mi się chyba bardziej podoba. Ad3. Kominek wentylacyjny z garderoby - u nas nie ma. Wydaje mi się, że nie jest potrzebny. Ad4. Raczej konieczne. Ad5. Myślę podobnie jak Maksiu. U nas mrozy straszliwe, a ponośc zima ma potrwać do końca marca i przejść od razu w lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASIA-S 02.03.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2005 Witam po długim okresie nieobecności. Ale się nowych stron potworzyło od mojego ostatniego pobytu. Jeszcze się kulam choć ostatkiem sił.Nowi prymulkowicze - witajcie.Maksiu posadzki robili nam maszynowo (jak to urządzenie się nazywa to nie wim, byc może mixter czy jakoś tak). Problem był z dojazdem na dziłkę ekipy od posadzek, bo były wylewane jeszcze w okresie przed rozowym (a niestety nie mamy jeszcze dróg) i trzeba było się wpsomagać traktorem ze wsi do wciągnięcia pojazdu. Teraz na szczęście wszytko zamarznięte i na razie do wiosny nie ma problemu. Posadzki wykonaliwe dwa dnie. Nie sądziłam, że to tak szybko pójdzie. Na razie na budowie stagnacja, ale musze się pochwalić, że płytki do łazienek i na podłogi zakupione - przyjeżdzają w ten piątek, a od połowy marca wchodzi gościu i zaczyna układać. Niestety wciąż nie mamy wykonego przyłącza gazowego (gazownia planuje w kwietniu) i cały czas palimy kozą - ale przy tej temperaturze marne efekty. Wybrałam już biały montaz do łazienek, zorientowałam się w cenach (ceramika z Koła) po ich przedstawieniu mężowi wybrałam troche inne opcje - czytaj trochę tańsze. Po tej trochę tańszej opcji i tak wyszła cena 8.000 zł.No dobram juz mnie wyganiają od komputera mam nadzieję, że do 27 marca (termin porodu) jeszacze uda mi się cos napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts