bob budownik 08.09.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Wtam Prymulkowiczów!!Na 3 kominy wykonane zgodnie z projektem wyszły mi 2 palety klinkieru i duużo zwykłej cegły, myśle że ponad 1000szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 08.09.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ależ ty jesteś cięty na wszystkich wykonawców.Nie sądzę, że jemu się nie chce- zauważyłam, że w domach które buduje, albo ociepla styropianem, albo smaruje.Poza tym już częściowo przysypał piaskiem.2 pytania:1. Czy jeśli zostanie tak jak jest (a widziałam, że wiele domów ma tak zrobione jak my i potem albo kładą tynk albo płytki klinkierowe) to osłabi to fundamenty?2. Jeśli będziemy smarować, to odkopać do samych ław (bo do wysokości ok. 1 bloczka zostało zasypane, a mamy 7 warstw bloczków- fundamenty są dość wysokie, ok. 75 cm ponad poziom obecny działki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 08.09.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Bubu a gdzie kominy? Nie robisz tradycyjnych kominów? Widzę że masz pustaki kominowe, ale to chyba tyko do wentylacji? A co z kominem do kominka? A czy do gazu mogą być takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 08.09.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Sprawa wyjaśniona- nasz KB mówi "smarować bezwzględnie!", więc będziemy smarować, szkoda tylko, że już częściowo zasypali, bo ma przyjechać piasek, więc żeby zabezpieczyć zasypali tam, gdzie podjedzie wywrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 08.09.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Emila, smaruj fundamenty, tym bardziej, że masz murowane a nie lane. To naprawdę prawie nic nie kosztuje, a śpisz spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.09.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Sprawa wyjaśniona- nasz KB mówi "smarować bezwzględnie!", więc będziemy smarować, szkoda tylko, że już częściowo zasypali, bo ma przyjechać piasek, więc żeby zabezpieczyć zasypali tam, gdzie podjedzie wywrotka. no widzisz.. a posadzilas mnie o ciętość na wykonawców, niektore tematy sa poprostu bezdyskusyjnie, a takim wlasnie jest izolacja m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.09.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ua ns jak już zauważono było smarowane i na to wszystko poszla jeszcze folia kubełkowa U nas jest mokro więc nie oszczędzaliśmy Uważam tak jak większośc tutaj że izolacja to bardzo ważna rzecz Zdjęcia obejrzane Bubu ktos już zadał to pytanie a gdzie kominy ??? Widzę że schody też wylaliscie, czyżby rezygnacja z drewnianych A czemu tak długa przerwa,że prace ruszą za miesiąc ??? I co potem jakie dalsze plany ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 08.09.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 U nas co prawda z wodą raczej problemu nie ma, bo pole na którym teraz mamy działkę było zdrenowane a obok i w pobliżu działki są rowy, więc woda na działce nie stoi, ale te tereny to głównie glina, więc nie przepuszcza tak jak lekka gleba a nigdy nie wiadomo jak będzie zima i ile śniegu a potem wody będzie leżeć wiosną.Dzięki wam za te "bezdyskusyjne" opinię, bo gdybym odpuściła, to kto wie, co mogłoby się dziać z naszymi fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.09.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 uffffff ale ciezki dzien.. dobra... wrzucilem na stronke nowe zdjęcia od Emilki...m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 08.09.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Emilka: pytanko.... na czym stoja te scianki fundamentowe pod scianki działowe? bo nie widzialem aby tam byly lawy? u mnie w projekcie nie bylo fundamentow pod sciankami działowymia te konstrukcje drewniane to rozumiem przy przepustach na kanalizacje, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 09.09.2005 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Już odpowiadam:1. Fundamenty pod ścianki działowe murarz zrobił dodatkowo- nie ma tego w projekcie, ale on tak robi- dodatkowe wzmocnienie, bloczków wyszło niewiele, bo są ustawione długością, ale nie stoją na ławie, tylko na ubitym i wyrównanym gruncie2. Te konstrukcje to forma dla wylanego betonu ze zbrojeniem- słupy żelbetowe aż pod strop- tak jest w projekcie. Fundamenty zostały wczoraj zagruntowane dysperbitem 1:1 rozcieńczonym z wodą, a potem pomalowane- 1 warstwa, a druga dzisiaj. Dzięki za zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 09.09.2005 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Już odpowiadam: 1. Fundamenty pod ścianki działowe murarz zrobił dodatkowo- nie ma tego w projekcie, ale on tak robi- dodatkowe wzmocnienie, bloczków wyszło niewiele, bo są ustawione długością, ale nie stoją na ławie, tylko na ubitym i wyrównanym gruncie 2. Te konstrukcje to forma dla wylanego betonu ze zbrojeniem- słupy żelbetowe aż pod strop- tak jest w projekcie. Fundamenty zostały wczoraj zagruntowane dysperbitem 1:1 rozcieńczonym z wodą, a potem pomalowane- 1 warstwa, a druga dzisiaj. Dzięki za zdjęcia. A gdzie przepusty na kanalizacje??? m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 09.09.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Przepust na kanalizację jest z pomieszczenia gospodarczego w kierunku drogi, bo tak będzie szła kanalizacja. Jest chyba w 2 rzędzie bloczków licząc od ławy. Na razie jest obłożony styropianem, ale przed wysypaniem piasku będzie położona rura a styropian wycięty w tym fragmencie i zabezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 09.09.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 WitamPrzygladam sie waszemu malowaniu i tak sie zastanawiam: po co tak wcześnie malować ściany fundamentowe od zewnątrz??. Na zdjęciach od Emili widać że są pomalowane od zewnątrz. Niech one sobie schną, z zewnątrz można je pomalować później! ja mam tylko pomalowane od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 09.09.2005 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Co do celowości malowania to przeczytaj wczorajsze posty.Co do rozłożenia tej operacji w czasie, to malujemy teraz, dlatego, że przed przyjazdem wywrotki z piaskiem, fundamenty muszą być przysypane, a bez sensu odkopywać to wszystko później- wierz mi, że to straszna robota, bo mój mąż musiał odkopywać 2 ściany i robił to cały dzień- nie chciał łopatą uszkodzić styropianu, więc musiał to robić z wyczuciem.To po prostu racjonalna organizacja robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 09.09.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Przepust na kanalizację jest z pomieszczenia gospodarczego w kierunku drogi, bo tak będzie szła kanalizacja. Jest chyba w 2 rzędzie bloczków licząc od ławy. Na razie jest obłożony styropianem, ale przed wysypaniem piasku będzie położona rura a styropian wycięty w tym fragmencie i zabezpieczony. a przepusty na kanalizacje z innych pomieszczen (lazienka, kuchania) do pomieszczenia gospodarczego??? m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 09.09.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Na zewnątrz jest tylko jeden, a wewnątrz to przy układaniu rur, przed zasypaniem piaskiem, w zależnościod tego, jak będziemy chcieli je rozmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.09.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Bob jeśli chodzi o celowośc to u nas inaczej się nie dało zreszta w moim dzienniku jest wszystko opisane woda i jeszcze raz woda już mielismy dośc pompowania A tak zaizowaliśmy, zasypalismy i mamy w końcu spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 09.09.2005 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Emila - my malowaliśmy od zewnątrz i od środka mimo, że u nas piaski jak to nad morzem bywa . Ten dysperbit to na wodzie jest więc powinien podeschnąc przed obsypaniem. Ja pamietam nawet ścięcię z moim majstrem, który zewn, sciany chciał obsypywac zaraz po malowaniu a ja obstawałem aby 3 dni schnął. Podobnie twierdził mój KB. Aga - ze schodów drewnianych zrezygnowaliśmy bo ... za długo trzeba by na nie czekać. Zwykle montuje się je w urządzonym już domu aby nie uległy zniszczeniu. Do tego czasu lata się po drabinie Kominy - do kominka jest system f-my Schiedel - tego nie widac bo obłożone białym workiem. Piec gazowy będzie z komora zamknietą 21kW więc wylot przez scianę w pom gosp, tuz obok drzwi garażowych. Oszczędność ok 2tys na materiale a i tak miała być komora zamknieta. TYp: ARISTO - na 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.09.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Co do schodów to u nas też głownie z tych powodów są betonowe, przynajmniej już są Jakie macie dalsze plany budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts