Zenko 23.01.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ciekaw jestem ile Wam do tej pory Ling Duo spalił opału. U mnie od 26.10.07 do 23.01.08 poszło przez komin 1400 kg ekogroszku , 800 kg retopalu z Piasta i reszta eko z Boberka. dom 170 m + c.w.u 150 dm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 23.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 U mnie nie jest ling duo tylko defro 25 kW, mniej-wiecej od połowy wrzesnia poszło1500 kg węgla. Dom 148 m2, cwu 300 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenko 25.01.2008 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Mam Linga Duo 25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenko 25.01.2008 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 U mnie nie jest ling duo tylko defro 25 kW, mniej-wiecej od połowy wrzesnia poszło1500 kg węgla. Dom 148 m2, cwu 300 l. tylko jaki masz ekogroszek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 27.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam. Sprawdzcie sobie ciąg kominowy podczas postoju kotła, ale nie w podtrzymaniu tylko kiedy kocioł nie pracuje. Jeśli nie macie możliwości skombinowania urządzeń do pomiaru ciągu to może któryś z kominiarzy posiadać będzie anemometr. Anemomentr mierzy prędkość przepływu powietrza. Na podstawie tego jestem w stanie podać wam wartość ciągu. Często jest tak, że spaliny są wysysane przez komin, wtedy kocioł spala dużo opału. Druga przyczyna to zbyt duży podmuch powietrza do retorty. Kupcie sobie zwykły termometr np. piekarniczy za 30zł, zróbcie małą dziurkę w kominie i zmierzcie temperaturę spalin. Jeśli będzie powyżej 200C to wiadomo co ogrzewa wasz groszek Jeszcze jedno, jakie macie nastawy u1 i u2 oraz stopien otwarcia klapki na wentylatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenko 30.01.2008 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam. Sprawdzcie sobie ciąg kominowy podczas postoju kotła, ale nie w podtrzymaniu tylko kiedy kocioł nie pracuje. Jeśli nie macie możliwości skombinowania urządzeń do pomiaru ciągu to może któryś z kominiarzy posiadać będzie anemometr. Anemomentr mierzy prędkość przepływu powietrza. Na podstawie tego jestem w stanie podać wam wartość ciągu. Często jest tak, że spaliny są wysysane przez komin, wtedy kocioł spala dużo opału. Druga przyczyna to zbyt duży podmuch powietrza do retorty. Kupcie sobie zwykły termometr np. piekarniczy za 30zł, zróbcie małą dziurkę w kominie i zmierzcie temperaturę spalin. Jeśli będzie powyżej 200C to wiadomo co ogrzewa wasz groszek Jeszcze jedno, jakie macie nastawy u1 i u2 oraz stopien otwarcia klapki na wentylatorze? Witam Więc uważasz że przez trzy m-c dużo mi spalił? Ja wręcz przeciwnie. Jestem bardzo zadowolony . W porównaniu do tego co miałem to rewelacja. Ale warto to sprawdzić, chociaż zauważyłem że żarzy się na retorcie tylko wtedy gdy na dworze hula silny wiatr a temperatura spalin to nie wiem jaka jest lecz gdy kocioł pracuje to ręką mogę położyć na wylocie do komina i dlatego wydaje mi się że spaliny są zbyt zimne. Ale gdy sprawdzę dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 30.01.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Cześć. Nie mówię że dużo spala. Natomiast warto o to zadbać, a nóż da się zmniejszyć spalanie. W końcu to Twoje pieniądze Jak masz zimny czopuch to super, pytanie jeszcze o temp spalin i same nastawy. Ja polecam dla 25kW 5s pod i 15s postoju. Do tego należy precyzyjnie dobrać ilość powietrza i jest bomba. Jeszcze tylko czyścić kocioł raz w tygodniu i lepiej być juz nie może Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 03.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Czyszczenie w Lingu to tylko popiół czy rowniez powierzchnia wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zenko 07.02.2008 03:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Czyszczenie w Lingu to tylko popiół czy rowniez powierzchnia wymiennika? Wszystkie powierzchnie wymiany ciepła. mnie to zajmuje 30-40 min. Czyszcze raz na tydzień.Oczywiście nie wyłaczam pieca tylko wyciągam wtyczkę od wentylatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 07.02.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Cześć. Nie mówię że dużo spala. Natomiast warto o to zadbać, a nóż da się zmniejszyć spalanie. W końcu to Twoje pieniądze Jak masz zimny czopuch to super, pytanie jeszcze o temp spalin i same nastawy. Ja polecam dla 25kW 5s pod i 15s postoju. Do tego należy precyzyjnie dobrać ilość powietrza i jest bomba. Jeszcze tylko czyścić kocioł raz w tygodniu i lepiej być juz nie może Pozdrawiam to co polecasz w sytuacji, gdy czopuch jest zbyt ciepły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts