adrianek9999 24.01.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Pozdrowionka dla wszystkich. Jestem na etapie wyboru tynku na ściany wewnetrzne i dosłownie zbaraniałem. Tynki gipsowe za gładkie, cementowe mogą się odspajać bo są bardziej gęste niż beton komórkowy, do tego masa tynków gotowych z "ulepszaczami"-dolać wody i gotowe. Każdy fachowiec zachwala ten towar w jakiej technologi pracuje. Już mam kręćka jaki wybrać Bardzo proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.01.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 mam ścienę z BK - tynk cementowo-wapienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 24.01.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 proszę powiedz czy były jakieś problemy ze schnięciem, mi mówią, że jest za twardy i może odpaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 24.01.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 tynki były kładzione 2 miesiące temu - wszystko w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.01.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 zalecenia są takie, żeby tynk nie miał więlszej wytrzymalości od ściany;ale co tam ja mogę wiedzieć tu popytaj, np Xena z Xsary , Damro, JACKIE P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 24.01.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Mam tynki gipsowe nakładane maszynowo. Podstawowa ich wada to podatność na uszkodzernia.Teraz wybrałbym lekki tynk wapienno-cementowy do układania maszynowego i na to ewentualnie gładź gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.01.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 to musiałeś mieć jakieś słaby materiał na te słabe tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 24.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Gotowy tynk maszynowy KNAUF MP75,chyba nie jest jakiś specjalnie słaby. Każdy cem-wap bądź wap-cem będzie mocniejszy. A na zewnątrz połozyłem tynk wap-cem Baumit MVR-Uni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Jak jakiś pseudo fachowiec mówi że tynk wapienno-cementowy nie nadają się na beton komórkowy to go zmień. jaki rodzaj tynku wybierzesz to już jest twoja wola. Każdy tynk można spaprać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 24.01.2008 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 zalecenia są takie, żeby tynk nie miał więlszej wytrzymalości od ściany; ale co tam ja mogę wiedzieć tu popytaj, np Xena z Xsary , Damro, JACKIE P Tez tak czytałem, nawet w muratorze bo od roku kupuję a wcześniej mi podrzucali. Pisali żeby tynk buł "SŁABSZY" od ściany. Więc w moim rozumowaniu tynk CW nie za bardzo. Ja chcę gipsowy , ale proszę was o pomoc ponieważ koszt wynosi około 20.000 zł na gotowo. To dal mnie dużo i nie chcę popełnić błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.01.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 zalecenia są takie, żeby tynk nie miał więlszej wytrzymalości od ściany; ale co tam ja mogę wiedzieć tu popytaj, np Xena z Xsary , Damro, JACKIE P Tez tak czytałem, nawet w muratorze bo od roku kupuję a wcześniej mi podrzucali. Pisali żeby tynk buł "SŁABSZY" od ściany. Więc w moim rozumowaniu tynk CW nie za bardzo. Ja chcę gipsowy , ale proszę was o pomoc ponieważ koszt wynosi około 20.000 zł na gotowo. To dal mnie dużo i nie chcę popełnić błędu A od kiedy to tynk wapienno-cementowy ma większa wytrzymałość od ściany? A jak masz murowane ściany na klej czy na zaprawę? Nie wiem czy wiesz ale zaprawa murarska też nie może mięć większej wytrzymałości od materiału z którego murujemy ściany. Więc tak jak pisałem wcześniej ściany tynkuj takim tynkiem jaki chcesz mieć w domu na beton komórkowy nadaje się każdy rodzaj tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 24.01.2008 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Dzięki bladyy 78. Jeśli istotnie piszesz iż rodzaj tynku nie ma znaczenia to jednak skłaniałbym się do gipsowego. Fajne gładzidkie ściany. A propo: dom na zaprawie klejowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 To akurat że masz na zaprawie klejowej to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.01.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 bo? jaką wytrzymałaość ma tynk wap-cem?jaką typowy gips? ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 24.01.2008 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Barbossa - nie denerwuj się. Nie wiem i dlatego proszę o pomoc. Twoją też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 skąd te podejżenia, że się denerwujęjestem niespotykanie spokojny człowiek mam wątpliwości, a widać, że Kol. bladyy78 wie o co chodzi, więc chciałbym się dowiedzieć, tak jak i Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 24.01.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 + gipsowego: szybko sie kładzie, jest gładki (ale to akurat kwestia gustu), łatwiej się maluje, -: jest mniej wytrzymały (ale zawsze można samemu zaszpachlować) + cw: jest trochę tańszy, jeśli nie da sie gładzi, ma ciekawsza fakturę (znowu kwestia gustu), jest bardziej wytrzymały na obtłuczenia, lepiej się nadaje do wilgotnych pomieszczeń, -: długo się kładzie, trudniej znaleźć ekipę, no i ta faktura - nie każdy lubi O zdrowotnych aspektach lepiej nie czytać, bo każda liszka swój ogonek chwali Na bk jeden i drugi się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 24.01.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Bardzo dziękuję za opinie forumowiczów. Jednak gipsowy, byłem własnie u kolegi u którego połozyli w zeszłym roku na jesień i całą zimę musiał grzać ale brak jakichkolwiek pęknięć i "bułów". MIODZIO, nawet na suficie jest extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts