Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk na beton komórkowy?

Recommended Posts

Pozdrowionka dla wszystkich.

Jestem na etapie wyboru tynku na ściany wewnetrzne i dosłownie zbaraniałem.

Tynki gipsowe za gładkie, cementowe mogą się odspajać bo są bardziej gęste niż beton komórkowy, do tego masa tynków gotowych z "ulepszaczami"-dolać

wody i gotowe.

Każdy fachowiec zachwala ten towar w jakiej technologi pracuje.

Już mam kręćka jaki wybrać :o

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów :oops:

zalecenia są takie, żeby tynk nie miał więlszej wytrzymalości od ściany;

ale co tam ja mogę wiedzieć

tu popytaj, np Xena z Xsary , Damro, JACKIE P

Tez tak czytałem, nawet w muratorze bo od roku kupuję a wcześniej mi podrzucali. Pisali żeby tynk buł "SŁABSZY" od ściany. Więc w moim rozumowaniu tynk CW nie za bardzo. Ja chcę gipsowy , ale proszę was o pomoc ponieważ koszt wynosi około 20.000 zł na gotowo. To dal mnie dużo i nie chcę popełnić błędu :oops:

zalecenia są takie, żeby tynk nie miał więlszej wytrzymalości od ściany;

ale co tam ja mogę wiedzieć

tu popytaj, np Xena z Xsary , Damro, JACKIE P

Tez tak czytałem, nawet w muratorze bo od roku kupuję a wcześniej mi podrzucali. Pisali żeby tynk buł "SŁABSZY" od ściany. Więc w moim rozumowaniu tynk CW nie za bardzo. Ja chcę gipsowy , ale proszę was o pomoc ponieważ koszt wynosi około 20.000 zł na gotowo. To dal mnie dużo i nie chcę popełnić błędu :oops:

A od kiedy to tynk wapienno-cementowy ma większa wytrzymałość od ściany? A jak masz murowane ściany na klej czy na zaprawę? Nie wiem czy wiesz ale zaprawa murarska też nie może mięć większej wytrzymałości od materiału z którego murujemy ściany. Więc tak jak pisałem wcześniej ściany tynkuj takim tynkiem jaki chcesz mieć w domu na beton komórkowy nadaje się każdy rodzaj tynku.

+ gipsowego: szybko sie kładzie, jest gładki (ale to akurat kwestia gustu), łatwiej się maluje, -: jest mniej wytrzymały (ale zawsze można samemu zaszpachlować)

+ cw: jest trochę tańszy, jeśli nie da sie gładzi, ma ciekawsza fakturę (znowu kwestia gustu), jest bardziej wytrzymały na obtłuczenia, lepiej się nadaje do wilgotnych pomieszczeń, -: długo się kładzie, trudniej znaleźć ekipę, no i ta faktura - nie każdy lubi

O zdrowotnych aspektach lepiej nie czytać, bo każda liszka swój ogonek chwali ;)

Na bk jeden i drugi się nadaje.