Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domku Anety i Henryka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochany Strumyczku! Witaj, to ja Pelnoletnia :)

Postaram się Was wspierać ile tylko mogę w budowie! :)

Na poczatek należy sie ochrzan dla tego ciućmy geodety.

Skoro Wasza działka nie ma planu zagospodarowania przestrzennego, musicie wystąpić do Urzędu Gminy o wydanie Wrunków Zabudowy. Geodeta jest wam potrzebny tylko i wyłącznie do sporządzenia mapki (o ile wcześniej już taka mapka nie istaniała!) sytuacyjnej Waszej działki. Później architekci wrysują na niej gdzie ma stać dom itp. Mapka potrzebna jest tez do złożenia wniosku o wydanie warunków zabudowy. Wiem dokładnie co i jak, bo przechodziliśmy przez to w lecie zeszłego roku :)

Idzcie więc do gminy i wypytajcie się co i jak, bo coś mi się wydaje, że ten "gieodeta" coś kręci, może chce was naciągnąć na niepotrzebne koszty?

No i pamiętajcie, żeby absolutnie nie kupować projektu póki nie będziecie mieć warunków zabudowy - tam zostanie określone jaki dom możecie na waszej działce wybudować, szerokość frontu, kształt dachu, kąt nachylena dachu, powierzchnię zabudowy i inne. Jeśli budujecie sie w parku krajobrazowym, to określą wam nawet jakie i jakiej wielkości możecie mieć okna!!!

Co ciekawe w naszej gminie dowiedzieliśmy się, że juz niedługo warunków zabudowy w ogóle nie będzie! Bo za dużo papierkowej roboty wszyscy mają. Ale to nie jest pewna informacja.

Powodzenia.

PS: Prosimy o zdjęcia działki!!!

Acha, a co do projektów, to mi się bardziej podoba Hortensja :)

Kotecek! dzięki serdeczne za opinię...na razie, tak jak napisałaś, czekamy na zagospodarowanie przestrzenne, żeby wiedzieć, co możemy postawić. Co do Hortensji- nie znalazłam jeszcze nikogo, kto by ją budował, natomiast "oliwkowiczów" jest trochę wśród nas! Poczekamy zobaczymy!! :)

Cieszę się bardzo, że dzięki Interii, naszym blogom!! możemy się "wspierać" podczas tak trudnych decyzji :lol: :lol: :lol: 8) 8) 8) ,tu, na forum Muratora. Dziękuję za zaproszenie, bo pewnie inaczej bym się tu nie dostała...a jest co poczytać!!

Zdjęcia działki zamieszczę wkrótce, jak będzie to tylko możliwe.

Super, ze cos sie dzieje w sprawie Waszych warunkow zabudowy :)

Tylko nie rozumiem, czy podanie dopiero zostalo zlozone, czy tez warunki juz sa, tylko czekaja na uprawomocnienie?

Troche to dziwne, bo my czekalismy na prawomocnosc 14 dni, nie 7.

Szczesciarze :lol:

OK, podanie zostało złożone na początku grudnia (!!!), ale dopiero teraz, w całym komplecie, zostało WNIESIONE do UMiG. Na miejscowość w której się mamy budować nie ma jeszcze Zagospodarowania przestrzennego, stąd musimy na wszystko tak długo czekać. Więc, to jeszcze nie jest gotowe do uprawomocnienia. Za 7 dni może coś więcej będziemy wiedzieć.

Jak juz wniosek jest w gminie to jest ok :)

Do wiosny sie wyrobicie :)

Ciekawa jestem strasznie ile Wam ten geodeta - architekt zaspiewa za swoje uslugi.

Nam architekci zaspiewali 2500 zl za adaptacje projektu na dzialce, adaptacje wszystkich instalacji i uzyskanie pozwolenia na budowe.

Wyszlo by taniej jakbysmy byli na miejscu, ale coz -niestety :(

Strumyczku miałabym problem co wybrać oliwke czy hortensję podoba nam sie to i to.Bardzo fajnie ze u was juz sie cos ruszyło bo my dopiero złozylismy papiery o warunki zabudowy ,podobno do sierpnia mamy wyrobić sie z wszystkim.Chciałam zapytac o poroterm z kąd będziecie kupować,bo my tez zastanawiamy sie nad tym materiałem i co sadzicie o stropie teriva.

pozdrowionka pa :D

Strumyczku miałabym problem co wybrać oliwke czy hortensję podoba nam sie to i to.Bardzo fajnie ze u was juz sie cos ruszyło bo my dopiero złozylismy papiery o warunki zabudowy ,podobno do sierpnia mamy wyrobić sie z wszystkim.Chciałam zapytac o poroterm z kąd będziecie kupować,bo my tez zastanawiamy sie nad tym materiałem i co sadzicie o stropie teriva.

pozdrowionka pa :D

Porotherm- my budujemy z POROTHERM 25 + docieplenie (10-15cm), jeszcze nie wiemy czy styropian czy wełna. Mąż miał obawy, co do stawiania domu bez ocieplenia, choć nie przeczę, rozważaliśmy ten wariant. Szkoda ryzykować. Każdy lekko stuknięty pustak musi iść na wymianę!!! :( a co jak dalej będzie wiało??!!:(:(

Porotherm kupiliśmy miejscowo, ze składu budowlanego!

• 4 weeks później...
Hej! Jeśli chodzi o warunki zabudowy to skoro postępowanie zostało wszczęte ok. 20 Stycznia dostaniecie nie wcześniej jak w połowie Kwietnia,potem idziecie do projektanta z uprawnieniami i On w okresie uprawomocnienia tych warunków zabudowy wrysowuje Domek w Mapke do celów projekcyjnych,którą macie lub będziecie mieli od Geodety.Biega wtedy jeszcze za uzgodnieniami i po tych 14 dniach składa wniosek o pozwolenie na budowę.Pozwolenie przyjdzie po miesiącu.Wtedy znowu trzeba odczekać 14 dni i dopiero kopać!Projektant bierze od nas 2 tyś i w tym jest kierownikiem budowy.My składaliśmy wniosek o warunki zabudowy 10 Grudnia i liczymy że w połowie Maja zaczniemy budowę ale to się okaże...Życzę wam żeby to potrwało według tego co napisałem bo często to się przedłuża... Pozdrawiam i zapraszam do Nas :)

Hej! Jeśli chodzi o warunki zabudowy to skoro postępowanie zostało wszczęte ok. 20 Stycznia dostaniecie nie wcześniej jak w połowie Kwietnia,potem idziecie do projektanta z uprawnieniami i On w okresie uprawomocnienia tych warunków zabudowy wrysowuje Domek w Mapke do celów projekcyjnych,którą macie lub będziecie mieli od Geodety.Biega wtedy jeszcze za uzgodnieniami i po tych 14 dniach składa wniosek o pozwolenie na budowę.Pozwolenie przyjdzie po miesiącu.Wtedy znowu trzeba odczekać 14 dni i dopiero kopać!Projektant bierze od nas 2 tyś i w tym jest kierownikiem budowy.My składaliśmy wniosek o warunki zabudowy 10 Grudnia i liczymy że w połowie Maja zaczniemy budowę ale to się okaże...Życzę wam żeby to potrwało według tego co napisałem bo często to się przedłuża... Pozdrawiam i zapraszam do Nas :)

Dziękujemy za to OBSZERNE i jakże ISTOTNE nie tylko dla nas wyjaśnienie!!! to pewnie wcześniej jak w lipcu nie zaczniemy!! :(

to pewnie wcześniej jak w lipcu nie zaczniemy!! :(

My na WZ czekalismy 5 miesiecy... Z tym, ze do sierpnia trwalo samo przygotowywanie mapki, podanie zostalo zlozone w sierpniu a w na poczatku listopada dostalismy warunki. No i jeszcze 2 tyg czekania na prawomocnosc... Pozniej uzgodnienia co do przylaczy... Na pozwolenie na budowe jeszcze czekamy :/ Mozna na nie czekac nawet 65 dni :-?

W Sobote byliśmy na działce i postawiliśmy kibelek.Przy okazji dowiedzieliśmy się od sąsiadki że przyszła jej decyzja z Urzędu Gminy o naszych Warunkach zabudowy więc niedługo i my dostaniemy.Jeśli nikt nie będzie nam robił problemów to według planu pod koniec Marca złożymy wniosek o pozwolenie na budowę.Projektant zapewnia nas że decyzja będzie wydana do 3 tyg. + 14 dni na uprawomocnienie i wychodzi że na początku Maja wszystko będzie załatwione :) Normalnie czeka się na pozwolenie ok. 60 dni ale widocznie da się szybciej, tym bardziej jak się ma z tego pieniądze bo to wszystko załatwia nam projektant,któremu za to płacimy...A jeśli chodzi o Warunki Zabudowy to zależy od terenu,czy misto czy wieś,las,bagna itd.Czasem to trwa nawet dłużej niż 5 miesięcy.... U nas widocznie jest wszystko prościej!No ale poczekamy...zobaczymy...

• 3 weeks później...