HRE 21.08.2003 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Zwracam się z prośbą o wypowiedzi dotyczące ściany trójwarstowej na murze fundamentowym 38, czy ktoś tak budował ? Ściana nośna 18, styropian 12, przerwa3, elewacja 6Mój kierownik budowy zmieniając ocieplenie fundamentów z wewn. na zewnątrz nie zmienił szerokości ściany fundamentowej. I tak na murze 38 ma stanąć ściana nośna 24, ocieplenie styropian 12. Trochę chyba za dużo tego muru fundamentowego, dlatego chciałabym wykorzystać sytuację i postawić ścianę trójwarstwową z gazobetonu. Kierownik jest przeciwny a mnie brak argumentów. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 21.08.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Za mało ocieplenia. Daj 16. Wtedy ocieplenie będzie wystawać poza obrys fundamentu. Jeśli dasz z listwą startową i kapinosem, wtedy woda nie będzie zaciekać między ścianę a fundament tylko spływa na zewnątrz. Albo obłóż tę ścianę rzeczywiście trzecią warstwą czegoś tam. Ale ja osobiście poszedłbym w pogrubienie ocieplenia. (co też u siebie chcę wprowadzić w życie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HRE 22.08.2003 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Do PIK 33, bardzo dziękuję, tak właśnie zrobię. Nie wiem tylko co to jest listwa startowa.Czy ściana nośna zawsze musi stać w osi muru fundamentowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts