kotek999 24.01.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Chyba czas zacząć, bo jak nie zacznę teraz to później wszystko gdzieś mi się ulotni . Dlaczego dwie myszki i kaczuszka??, dlatego że zawsze gubię klucze i mam do nich przypięte maskotki dwie myszki i kaczuszkę, a mój synek mówi że mała myszka to on, duża to mamusia a kaczuszka to tatuś czyli cała rodzinka:):) A wracając do tematu, kilka szczegułów: - działka jest - zakupiona w kwietniu 2007 rok 15,13 ar. - projekt jest - http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=46&nazwa_projektu=%20RENIA-nowość%20!&autor=Paweł%20Piątka - warunki zabudowy są - czekaliśmy na nie 3,5 miesiąca - architekt jest - robi adaptację projektu - geodeta jest - mapki zrobił, czeka na wyznaczenie budynku - kierownik budowy - jest - budowlańcy (wstępnie są) - czekam na potwierdzenie Planowany termin rozpoczęcia budowy : 01.03.2008 Poniesione wydatki na dzień 24.01.2008: 15 148 bez działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 25.01.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 "Czym dalej w las tym więcej drzew" Chyba pogubiłam się w tym wszystkim, wczoraj byłam wycenić budowę naszego domku i prawie się przewróciłam jak mi Pan zaśpiewał za wybudowanie naszego domku 260 000 zł!!! dodam że jest to cena stanu surowego otwartego z materiałem, taką samą wycenę zrobił nam inny Pan i wyliczył tą samą "robotę" na 90 000 zł. I już nic nie rozumiem:( Czy możliwe jest by była aż taka różnica, zastanawiałam się nad tym dość długo, liczę się że mogą wystąpić różnice do 50 000, ale nie aż 160 000. Życie jest dziwne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 25.01.2008 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Ktoś mi zadał dzisiaj pytanie jaki będę miała dach?? i .................. przyliczyłam tzw. bonusa. będziemy mieli na pewno dachówkę, ale teraz pytanie jaką czy ceramiczną czy cementową?? - nie mam "zielonego" pojęcia. Robiłam wstępne rozeznanie, wiem po nim że różnica w cenie jest ok 10 zł za m2, przy dachu 316 m2 daje nam to różnicę ok 3 000, ale dochodzą do tego dadatki i pytanie, ile to kosztuje?? odpowiedź - nie wiem:) Chyba muszę się tym zająć, acha i jeszcze jedno - czy lepsza jest cementowa czy ceramiczna?? odpowiedź też nie wiem:) wiem, nie ma się z czego śmiać Od poniedziałku biorę się za "robotę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 28.01.2008 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 I co?? I nic - synu się rozchorował i siedzę w domku:( Stoję z "pracą" i się lenię może od środy będzie lepiej - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 30.01.2008 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Kochani, a więc jest - ten który wybuduje mi dom:) Jestem dzisiaj po rozmowie z "moim" budowlańcem - cena za wybudowanie naszego domku w stanie surowym bez dachu 20 k. Chyba jestem zadowolona:). Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 01.02.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 DOM MOICH MARZEŃ Usnęłam, po ciężkim wyczerpującym dniu pracy, z myślą że cały dom jest już pogrążony w błogim, spokojnym śnie. Ze snu raptownie zbudził mnie jakiś łomot , usiadłam na łóżku i rozglądam się po sypialni, gdzie ja jestem, przecież to nie jest mój dom ja tu już nie mieszkam, sprzedaliśmy naszą kawalerkę 3 lata temu, rozglądając się widzę syna śpiącego spokojnie w kąciku 33 m mieszkania, dziwne przecież on ma swój pokój , w którym na ścianie ma wymalowanego wielkiego tira Mańka z jego ulubionej bajki podświetlonego z podwieszonego sufitu pomalowanego w gwieździste niebo by czuł się jak w bajce układając się do snu, drewniane panele i piękne duże drewniane okno z widokiem na ogród, w którym zasadziłam piękne konwalie – gdzie ja jestem?? Zaczyna mi brakować powietrza, wstaję z łóżka idę do pseudo kuchni, nie może to tylko zły sen...., robię sobie ciepłe mleko, przecież to nie tak - myślę. Przecież 2 lata temu kupiliśmy piękną działkę na obrzeżach Gorzowa, pamiętam jak dziś ile jej szukaliśmy chodząc od domu do domu pytając się czy ktoś nie ma działki na sprzedaż, w końcu po trzech miesiącach poszukiwań znaleźliśmy ją całkiem przypadkiem, uśmiecham się na samą myśl. Była to działeczka 43 na 37 m, na płaskiej terenie z dostępem do wszystkich mediów, położona 8 km od Centrum, w bliskiej okolicy lasów i jezior to było to, czego tak długo szukaliśmy, oszaleliśmy ze szczęścia, zanim stanął nasz dom jeździliśmy tam co tydzień wyznaczając patykami gdzie co będzie stało. Zabawne jak pewnej niedzieli nad „naszą” działką przeleciał bocian, zniknął nam z oczu i wrócił z drugim, już wtedy wiedzieliśmy, że to dobry znak. Pamiętam jak po długich poszukiwaniach znaleźliśmy ten wymarzony projekt, przeglądając katalog po katalogu i przekomażając się kto jaki chce dom, nasz trzy letni wtedy synek mówił, że każdy dom jest jego a najbardziej podobały mu się projekty gdzie w garażu stały dwa samochody (od małego miał bzika na punkcie aut). Wspomnienia powracają, chcieliśmy dom parterowy z dużym tarasem i garażem dwu stanowiskowym, pięknym salonem i kominkiem z płaszczem wodnym, przy którym byśmy siedzieli w zimne deszczowe wieczory rozkoszując się jego ciepłem (uśmiecham się na samą myśl naszych planów). Wtedy oczyma wyobraźni już widzieliśmy dom naszych marzeń, śmiejąc się z rodziną nad stertą katalogów mówiliśmy, że każdy dom ma swoją duszę i że nasz będzie na pewno doby, ciepły i szczęśliwy. Pamiętam jak dziś dzień przed przeprowadzką, jak samotnie krążyłam po naszym „małym świecie”, najpierw przedsionek gdzie jak mam nadzieję nie będzie wiecznie porozwalanych butów, zrobiliśmy go w dwóch kolorach tworząc na beżowej ścianie obraz naszej rodziny trzymającej się za ręce, zapaliłam światło w holu, w którym powieszone są duże czarno-białe zdjęcia twarzy mojej, męża i naszego synka, hm.. zostawiliśmy jedno puste miejsce, może z nowym domem pojawi się nowa istotka w naszym życiu, z tego miejsca widać duży salon z kominkiem na głównej ścianie, pokój pomalowany jest w kolorze kości słoniowej z dodatkami ciemnego brązu i z sufitem podwieszanym, z którego bijące światło wydobywa głębię kolorów, jutro staną tu nasze meble kupione dużo wcześniej też w tej samej kolorystyce, uśmiecham się brakuje tylko białego misia przed kominkiem. Chodzę po salonie, w którym zrobiliśmy podgrzewaną podłogę, jutro stanie tu nasz stół, a na nim białe tulipany, przy którym będziemy mogli przeprowadzać nasze „poważne rozmowy” i wspólnie spędzać czas przy posiłkach. Patrzę na swoją wymarzoną kuchnię ( jak bardzo chciałam ją mieć, to tylko ja chyba wiem), wszystko zabudowane, meble w kolorze wengi, no i oczywiście duży granitowy blat. Nagle zapragnęłam pójść do naszej sypialni zi garderobą, zaczynam się śmiać, mój mąż zawsze twierdzi ile bym nie miała szaf to i tak się nie pomieszczę, sypialnia jest zrobiona na „stary styl” z imitacją odpadającego tynku z pod którego gdzie niegdzie wystają stare cegły, ustawimy jutro nasze wielkie dębowe łóżko a przed nim naszą dębową skrzynię na skarby . Acha i jeszcze nasz gabinet, też zrobiony w starym stylu, wielkie dębowe biurko stojące na środku, regały wypełnione książkami, ciężkie zasłony i półmrok idealne miejsce do czytania Hitchcocka , wydawałoby się, że będzie to miejsce nieprzyjemne, ale jaka rzeczywistość jest zaskakująca, jest tu naprawdę przytulnie. Wychodzę z gabinetu i jeszcze raz oglądam naszą dużą wspólną łazienkę ( nie mogę się napatrzeć, piękna narożnikowa wanna z półeczką zrobioną z kafli na świeczki, dwa zlewozmywaki, to tak żeby nie było kłótni przy porannej bieganinie, wszystko jeszcze pachnie nowością) Przechodzę samotnie na zadaszony taras, oczami wyobraźni widzę jak syn gra z tatą w piłkę, przewracają się na trawę i śmieją się do łez, uśmiecham się, czuję się szczęśliwa, słyszę śpiew ptaków, a na twarzy czuję promienie zachodzącego słońca, otwieram oczy i widzę moich chłopaków z polnymi kwiatami, Holson nasz pies radośnie macha ogonem przy nodze mojego męża, dostaję od syna dwa wielkie buziaki na dzień dobry, syn się pyta, co mi jest, a ja mówię nic synku, uśmiecham się i wycieram łzę spływającą po policzku, miałam zły sen... odpowiadam. Tak jakoś samo wyszło:) Budowę mojego domu podzieliłam na trzy etapy: 1. Papierologia 2. Stan surowy zamknięty 3. Wykończeniówka W poniedziałek składamy dokumenty o pozwolenie na budowę:):):) Czyli zbieram się do zakończenia pierwszego etapu i chyba jestem przerażona. Spytacie czym?? Rozpoczęciem budowy:) o naszej budowie rozmawiamy od roku, a to trzeba coś w gminie załatwić, a to w Urzędzie..... i tylko się romawiało, a teraz trzeba się zabrać za "poważne budowanie", by dom moich marzeń stał się rzeczywistością. Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 02.02.2008 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Siedzę sobie w pracy i czekam na Panią Architekt z dokumentami i jak zwykle mam dylematy czy kuchnię planować już i czy już robić projekty (powiem wam w tajemnicy że już to zrobiłam, ale nie bardzo mi się podoba). W poniedziałem mam spotkanie z kierownikiem budowy. Mam do was kilka pytań: 1. czy powinnam wszystko wiedzieć jak i co robi się od początku tzn. jak wylewać ławy itp, jakiego materiału do tego potrzeba.2. Co sądzicie o odkurzaczach centralnych??3. i czy ja "wielka" kobieta poradzę sobie z tą budową?? Chyba ogarnęły mnie wątpliwości i mam doła:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 04.02.2008 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/51140/344/1919.jpg nasza działeczka http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/51140/344/1920.jpg to również nasza działeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 04.02.2008 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 i nauczyłam sie wklejać zdjęcia:) ale jestem z siebie dumna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 05.02.2008 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 No i nie udało się Dokumenty o pozwolenie na budowę dopiero jutro będziemy składać ( mały poślizg) :) dołek minął :) po rozmowie z kierownikiem budowy (jest boski)(jak na razie:) ) acha i najważniejsze KUPIŁAM KALOSZE:) - jestem z nich taka dumna:) Poniesione wydatki na dzień 05.02.2008: 15 198 bez działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 06.02.2008 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 :) i udało się Projekt złożony w Starostwie:):) i co .... pozostało mi czekać - jestem biedniejsza o 1800 zł (adaptacja projektu), ale i zadowolona:) Poniesione wydatki na dzień 06.02.2008: 16 998 bez działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 08.02.2008 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 i kolejne zdjęcie naszej działeczki:):) http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/51140/344/1969.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 19.02.2008 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 dalej czekamy na pozwolenie, kredyt w trakcie załatwiania (zbieranie ofert). Tak na pocieszenie odwiedzam naszą działeczkę, a tam niespodzianka, nasze żonkile które sadziliśmy na jesień zaczynają kiełkować Więc chyba coś pozytywnego się dzieje:) http://www.muratordom.pl/pliki/galeria/uzytkownicy/51140/344/2046.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 21.02.2008 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Może trochę przynudzam:( 17 marca zaczynamy ( przynajmniej mamy zamiar i na ten dzień ekipa jest już zamówiona), ale.... zawsze jest jakieś ale:( Nie mam jeszcze pozwolenia na budowę hihihihi, wiem nie ma z czego się śmiać, już mam motylki w brzuchu ze strachu, że nie damy rady wyrobić się z terminami. Najwyżej budowlańcy będą robić ogrodzenie:) ale i tak się boję zresztą na własne życzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 25.02.2008 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 JEST, JEST, JEST Mam je, jeszcze cieplutki i miłe w dotyku:):) Dzisiaj o godzinie 12 z minutami odebrałam pozwolenie na budowę. Panie w Starostwie są kochane duże buziaki dla nich:) Więc kochani zmieszczę się w terminie:) i można powiedzieć żę ZACZYNAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 27.02.2008 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Harmonogram prac: 13.03 - ściągnięcie humusu - wytyczenie budynku 17.03 - kopanie ław fundamentowych ( czy tam jakiś dziur na beton) od 18-20 zbrojenie ( układanie i wiązanie jakiś drutów) 21.03 - lanie betonu:):):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 29.02.2008 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Hej, dzisiaj pierwsze poważne zamówienie termopor 24 - cena 7,50 brutto - całość zamówienia 18 240 Jutro wyznaczanie budynku pod ściągnięcie humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 06.03.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Jutro uprawomocnienie pozwolenia na budowę i zgłoszenie rozpoczęcia budowy:) kopanie ław przesunięte na 15 - sobota:) oj będzie się działo w sobotę również przyłączenie prądu budowlanego, co wiązało się z jakimś dziwnym pozwoleniem z gminy na zajęcie pasa drogowego, acha i chyba najważniejsze:), nasz dom będzie stał na ulicy OWOCOWEJ (ulicę nadano wczoraj) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 08.03.2008 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 i nie będzie się działo - chyba, wczoraj zgłosiłam do starostwa rozpoczęcie budowy a tu BACH dzwoni mój budowlaniec i mówi że musimy porozmawiać i co?? Podwyższył cenę o 10 000 za wybudowanie mojego domku - szczegóły napiszę innym razem bo nie wiem czy śmiać się czy płakać - tydzień przed rozpoczęciem budowy Nie wiem czy zacznę, czy nie, mam do poniedziałku się zastanowić Ręce opadają... A tak było pięknie po amerykańsku - chyba zbyt pięknie..... du.....pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 13.03.2008 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 a więc sprawy przedstawiają się następująco: - kredyt przyznany - ekipy ( jak na razie brak) - humus nie ściągnięty ( koparki zakopały się i roboty przerwane) - geodeta do wytyczenie budynku odwołany - pomocnicy (tati i przyjaciel Andrzej) odwołani - pada, ciągle pada...... - mami chora, brat chory, teściowa chora, syn zapalenie płuc i co, ręce opadają ale śpiewam sobie codziennie fajną piosenkę RELAX...... i coś tam dalej i jest mi lepiej Mimo tych wszystkich przeciwności i tak wiem że będzie ok Pozdrawiam A tak miało być piknie, po Amerykańsku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts