Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atena mój wymarzony dom....czyli Ani i Tomka

Anula74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie Anula74. Jakie okna chcecie wstawiac w wykuszu ?

Ze szprosami czy bez, stałe czy rozwierne i jaki kolor. Bo my mamy tutaj jeszcze rozbiezności. Chcemy w kolorze złoty dąb dwustronny. Szprosy są ładne. Może inni tez mają jakieś opinie. Bardzo proszę o garść informacji.

Pozdrawiam

oczywiście ze szprosami !!! są śliczne

chcemy z okleiną ale jeszcze nie zdecydowałam się na kolor być może złoty dąb lub orzech.

To czy będzie dwustronnie czy nie zdecyduje cena. Właśnie daliśmy okna do wyceny.

oczywiście okna PCV. Rezygnujemy z łuku w oknie balkonowym, ponieważ nie tracimy tym estetyki a oszczędzamy kupę kasy

Tak na marginesie, analizując poszczególne składowe tego projektu, stwierdzam brak konsekwencji estetycznej u projektanta :wink: okna okrągłe w garażu, w sytuacji gdzie żadne pozostałe okno nie ma takiego stylu! albo łuk w oknie balkonowym kiedy oba okna poniżej tarasowe są prostokątne!

Ale nie można odmówić projektantom tego, ze zastosowali element zaskoczenia i takim elementem jest właśnie cena okna z łukiem cena wzrasta 2, 5 krotnie :o

Jest to pewne zaskoczenie dla inwestora niewątpliwie :evil:

Jeśli chodzi o wykusz to mieliśmy dylemat czy robimy rozwierane czy nie. Mieliśmy myśl, żeby zrobić tylko okno środkowe rozwierane a pozostałe nie. Ale Pan który robi wycenę powiedział, że będzie różnica w szerokości szyby :cry: więc chyba zrezygnujemy z rozwierania i będą nie otwierane tym bardziej, ze jest ogromne okno tarasowe a właściwie drzwi :roll:

Aż wam zazdroszę że juz zaczeliście budowę!!!!!!Nie mogę się doczekać Waszego efektu ......Waszej Ateny w stanie surowym.Z chęcią sledzę , ponieważ dom mi się bardzo podoba.

Stwierdziłam....po obejrzeniu zdjęcia Ateny zrobionego przez Anulę że okna i dzrzwi to dusza całego domku!!!!!! I warto zainwestować ....Jednak stawiam na brąz i żeczywiście okno w kuchni tam jest stosunkowo małe i drzwi też.Ale zdjaę sobie sprawę ze to koszty, koszty i jeszcze raz koszty ....Schody ....za potężne, zrezygnowałabym z takich ......Dach może być blachodachówka, lae matowa ale nie czerwona.Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Co do okien w kuchni - to zdecydowanie duże okna, nie małe, jak u Twojego sąsiada. Tu powinno być więcej światła - w końcu gotowanie to przyjemność powinna być ;)

Zgadzam się również, że w projekcie jest brak konsekwencji jeśli chodzi o okna. Nie ma co bawić się w łuki i okrągłe okna. Myślę, że cena nie jest warta efektu końcowego. Ja też nie będę robił otwieranych okien w wykuszu, bo to nie jest potrzebne.

Widzę, że większość z Was robi sobie dachówkę zamiast blachodachówki. Zastanawiam się nad tym właśnie - czy warto dachówkę kłaść czy może lepiej blachę, skoro tańsza a podobnie wygląda?

• 3 weeks później...

Klakons

Miło Cię słyszeć

U mnie front robót idzie naprzód. Czekam teraz na wyschnięcie stropu.

Rzeczywiście zaniedabałam trochę swój dziennik muszę uzupełnic zdjęcia i wpisy.

Od następnego tygodnia pewnie ruszają z robotą. Czekali na przynrozek ponieważ samochody grzęzły w błocie :lol: ale się udało.

Ogrzewanie będziemy zakładali gazowe, :cry: no cóz wiem, że to medium drożeje ale wszystko dorżeje. Pompa była by najlepsza ale to straszne pieniądze. Myślę o założeniu kiedyś solarów.

Podłogówka napewno w łazienkach góra i dół i może w kuchni i holu. Do wczoraj byliśmy zdecydowani na maty grzejne elektryczne w łazienkach. Ale doszliśmy do wniosku, że należy rozważyć ogrzewanie wodne. Muszę to przedyskutować z ojcem, bo on bedzie zakładał mi ogrzewanie.

Poza tym robimy rozprowadzenie ciepłego powietrza od kominka. To fajna sprawa i jak się pali w kominku to naprawdę jest bardzo ciepło zwłaszcza na górze.

obiecuję, że wkleję niezwłocznie zdjęcia z kolejnych etapów. :D :roll:

Ja znów myślałem o takim rozwiązaniu:

- kominek z płaszczem wodnym

- piec gazowy lub pompa ciepła (najlepiej pompa ale trochę droga jest)

- podłogówka w salonie, kuchni, korytarzu i łazienkach

- grzejniki na poddaszu i piwnicy oraz tym pokoju co jest na parterze

Chciałbym połączyć to w jedną całość (kominek i drugie źródło ciepła) i jak napalę w kominku, to będzie grzało cały dom, a w tym czasie drugi piec nie będzie pracował. A jak nie palę w kominku no to pracuje pompa ciepła albo piec gazowy (zależnie od tego na co się zdecyduję). Niestety, tak jak mówisz, pompa ciepła to jednak droga sprawa. Troszkę pocieszyli mnie w jednej firmie, że całą instalację można robić "na raty", np. źródło ciepła w jednym roku, później całość instalacji wewnętrznej (podłogówka i grzejniki) w drugim roku, a później dodać samą instalację pompy i podłączenie tego w całość na koniec. Ale i tak drogo to wychodzi.

Za to jak czytam ile kosztuje ogrzewanie gazem, to aż ciarki przechodzą czasem :( U nas nie ma jeszcze gazu ziemnego, musiałbym butlę kupić na parę lat aż z rurą z gazem dotrą do nas. A takie ogrzewanie ponoć baaardzo drogo wychodzi. I tak źle i tak nie dobrze ;)

Czytałem, że np. w Lublińcu gmina dopłaca do instalacji pomp ciepła - może u Ciebie też tak robią? Podsyłam link:

http://216.239.59.104/search?q=cache:D74QS-uUjNUJ:www.lubliniec.pl/%3Fp%3D.gf.261+lubliniec+pompa+ciep%C5%82a&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl

Raczej wątpię w dobrą wolę mojej gminy. Ostatnio walczyliśmy, naszcześćie skutecznie, o przyłącze kanalizacyjne które zgodnie z obowiązującymi przepisami powinno być finansowane przez gminę. Tak pięknie przygotowali umowy, ze w rezultacie staliśmy się sponsorem podłaczenia tego medium. cwaniaczki.

Jeśli chodzi o koszty ogrzewania gazem hmmm własciwie żadne paliwo nie jest dzsiaj tanie, gaz ma tą przewagę że jest czysto w kotłowni. Rzeczywiście gaz z butli kosztuje znacznie drożej niz ziemny. U nas będą podłaczali w całkiem przystenje cenie więc zdecydowaliśmy się na takie ogrzewanie.

Ty masz piwnicę więc masz miejsce na trzymanie np. miału czy groszku. U mnie nie ma takiej mozliwości. :cry:

Pewnie jeszcze nie mówiłam ale mam schody i to.....żelbetowe :roll: ja zwolenniczka lekkiej konstrukcji.

Ale po wielu przemyśleniach doszliśmy do wniosku, ze obłożymy je drewnem. Zrobili mi te schody i powiem,ze wyglądaja fajnie są nieduże, zgrabne. Ponieważ mam przedłużoną tą ścianę pomiędzy salonem a holem, nie wchodzą mi one do salonu i nie zaburzają przestrzeni.

No cóż życie kształtuje poglądy na wiele spraw.

Rozmawiałam z Kierownikiem budowy, mają ponoć wkraczać w tym tygodniu, czekają tylko na bloczki ponieważ brak na składzie tego cennego materiału.

Urzędy w kraju mają to do siebie, że lubią doić ludzi a także lubią czuć władzę nad szarym człowiekiem. Pamiętam jak we wniosku o zezwolenie na budowę, w projekcie zagospodarowania pan bardzo chciał, żeby były kolorki wszędzie - woda na niebiesko, prąd na chyba czerwono itd. I jeszcze chciał, żeby było na planie, że jest dojazd do szamba, bo przecież nie mogą mi jeździć po trawie! Architekt sprytnie wybrnął z tej sytuacji pisząc, że nieczystości będą odbierane z ulicy ;) Ehh, walka walka i jeszcze raz walka. A przecież oni są dla nas, a nie my dla nich!

Ale wracając do ogrzewania. No niby mógłbym trzymać w piwnicy groszek czy węgiel, ale w dzisiejszych czasach to trochę niewygodne. Dlatego właśnie myślę o pompie ciepła. Zobaczymy jak będzie.

Do mnie rurę z gazem ciągną już powoli, ale nie mogę się spodziewać, że dotrą do nas w przeciągu kilku lat. Z moich wyliczeń wyszło, że przez te kilka lat nakład na pompę ciepła właśnie zdąży się zwrócić, więc tak się zastanawiam. To mino wszystko spora inwestycja!

Schody żelbetowe też nie są złe. Powiem Ci nawet, że sam się zastanawiam nad przedłużeniem tej ścianki w salonie, żeby nie było kolumny tylko cała ścianka. W końcu po co taka 'dziura' - co innego, gdyby kolumny tam wcale nie było.

Mogłabyś może wrzucić zdjęcia salony z możliwie każdej perspektywy? To tak jakby serce całego domu ;) Z góry dzięki :)

Podnosisz sobie na poddaszu tę ściankę kolankową o jakiś jeden pustak może? Mój murarz mówi, że tak będzie lepiej, bo inaczej będzie za nisko żeby cokolwiek tam zmieścić.

A tak w ogóle to właśnie negocjuję dach, okna, drzwi, glazury i sama już nie wiem co jeszcze.

Chore są terminy. Pan ono jak bardzo poszuka to może październik d tynków powiedział, że w tym roku już jnie ma jak nas wcisnąć :cry: :x kurde

Zamówiłam już pana kominkowego - czerwiec

kupiłam bramę garażową i to uważam za sukces, brama Hormana z napędem super złoty dąb, kaseton. Nie miałam takich planów ale sąsiedzi wynegocjowali cenę dobrą bardzo i podłączyli do swoich negocjacji nas więc skorzystaliśmy.

Mam już wybrane okna Vetrex złoty dąb, profil zaokrąglony zastanawiam się tylko czy robić ze szprosami czy bez. Jak myślisz??

Drzwi wejściowe chciałam Gerdę złoty ab antywłamaniowe ale dostałam w sobotę katalog firmy ktm (chyba) mają podobne drzwi w dużooo niższej cenie.

Tak więc po raz kolejny życie zweryfikowało moje zamierzenia. Otóż chciałam dach koloru bordo a w tej sytuacji będzie taki jak w projekcie.

Co do dachu to umówieni jesteśmy z Panem na sobotę. Będzie blacha. Cena robotą z materiałem 125 zł za m 2. Pan ma w ofercie też okna dachowe więc zobaczę co nam zaproponuje :roll:

Mamy umówionego elektryka, ojciec mój zakłada ogrzewanie i całą armaturę sanitarną więc chociaż to odpada :roll:

Musze załatwić jeszcze kogoś do podłączenia gazu.

Ale człowiek się musi nagimnastykować :o :D

Klakons trzymam kciuki i cieszę się że zaczynasz.

Uff, nareszcie znalazlem troche czasu aby poczytac wasze nowe komentarze.

Jesli chodzi o grzewanie to u nas bedzie wszedzie ogrzewanie podlogowe. Sa teraz dostepne panele na ogrzewanie podlogowe, wiec bedziemy mieli na podlodze gresy oraz panele.

Instalacja ogrzewania bedzie zasilana gazem ziemnym. Tez zastanawialismy sie nad solarem i instalacje przygotuje sobie na solara, ale nie bede mial ich na razie na dachu.

My jestesmy na etapie konczenia dachu. Wlasnie koncza ukladac dachowke. Mam jedna uwage. Sprawdzcie sobie to u siebie, bo ja dowiedzialem sie o tym troche za poźno. Otóż jak podniesiecie ściankę kolankową (ja podnisłem o jeden bloczek) to podniesie sie dach i nie bedzie pasowal wtedy daszek na wykuszem.

U mnie dach nad wykuszem jest przerwany (pod tą lukarną). Nad wykuszem musze zrobic taki mały specjalny osobny daszek.

W sumie nie bedzie to wygladało źle, ale nie jest tak jak w projekcie.

Jak zobaczyłem że Anula wybrała drzwi Gerde to bardzo mnie ruszyło, bo my z żoną byliśmy w środę teraz właśnie w firmie z drzwiami GERDA. Też je chcemy założyć. Mają dość tanie te drzwi, ale nie mają gotowych naświetli. Instalator powiedział nam że coś wymyślą. Zobaczymy. Anula czy robicie te naświetla czy nie ?

Pozdrawiam

Witaj jerry102

Dobrze że mówisz o tym daszku

:roll: :-?

Jeśli chodzi o drzwi to chyba jednak zdecydujemy się na firmę KMT mają drzwi bardzo ładne, tak dobre jak gerda ale znacznie tańsze.

My robimy drzwi z naświetlaniem :p

Czy możesz napisać jaką dachówką kryjesz dach i ile płacisz za caly cały. Mozesz podać mi to na priva?? będę wdzięczna.

:p

• 3 weeks później...

Z okazji Wielkanocy życzę wszystkim wiosny, wiosny, wiosny!!!

Pękających pąków, krokusów i przebiśniegów,

Topniejących śniegów, ziemi, która zaczyna pachnieć,

Słońca, które nie tylko świeci, ale również grzeje!

Wiosny w przyrodzie i wiosny w życiu rodzinnym,

W pracy, miłości i na koncie bankowym...

• 4 weeks później...

no tak rzeczywiście strasznie się zaniedbałam z pisaniem, postaram się poprawić :oops:

u mnie robota, raz szybciej, raz wolniej ale ciagle idzie do przodu. Więźba stoi, dzisiaj deskują dach. W poniedziałek wchodzą z dachem tzn. z blachą.

Na początek maja mam umówiony montaż okien i drzwi zewnętrznych.

jerry102 jakie drzwi zamówiłeś?? mam na myśli firmę???

czekam z wielkim zaciekawieniem i niecierpliwością na zdjęcia okien i drzwi.

teraz jestem w ferworze walki zakupowo-montażowej siatki ogrodzeniowej. Mam juz dość, a tak wogóle nie zdawałam sobie sprawy, że tyle będzie to kosztowało.

Ogrodzenie 104 m. (tylko z trzech stron) prawie 7 tyś. robota z materiałem. To i tak szukana tańsza robocizna i materiał :evil: