Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Atena mój wymarzony dom....czyli Ani i Tomka

Anula74

Recommended Posts

Anula

czy możesz powiedziec jak się robi takie przypory?

Widziałam, że najpierw dom był ocieplony styropianem a dopiero potem przybyły "boczki". Czy one są ze styropianu? Doklejone? Jak to się robi żeby wyszło równo???

Sama też mam takie w projekcie ale chcę je obłozyć kamieniem. Już słyszałam że się nie da bo za ciężki...

Czy ktoś ma doświadczenie wq tym względzie?

Gratuluję domku, ładne kolory, wszystko się zgrało.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie robili zze styropianu ale widziałam takie murowane na etapie stawiania ścian. chciałam żeby były szersze ale niestety mój mąż i panowie którzy robili prypory stwierdzili, że za duże przeszkadzałaby :wink: więc jest jak jest.

na styropian kładli siatkę, klej i tak dalej nie wiem jak by się to sprawdzało z kamieniem. Jesli to okładzina z kamienia sztucznego to ona nie jest ciężka o innego jeśli to kamień naturalny

pozdrawiam

My robimy z cegły, na etapie robienia fundamentów mamy 'wypuszczone' bloczki, żeby przypory miały na czym się oprzeć. Później te przypory będą murowane z cegły schodkowo. A na końcu tynkowane żeby wyszedł równy skos. Robimy też nieco szersze te przypory, niż Anula74. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pięknie :)

Klakons wyjdzie napewno ładniej. Ale mnie skończyły się argumenty i poległam perswadując panu który przypory robił i mojemu mezowi, który z nim trzymał :wink: że powinny być one szersze.

mam nadzieję, że się przyzwyczaję i jakoś nie będę rozpaczała, że są takie jakie są. A kiedyś może zmienię :roll:

Ale jeśli mówicie, że mogą być to jestem troszkę uspokojona.

Klakons a gdzie zdjęcia :-?

Dokładnie to nie wiem, będę musiał zmierzyć (w przyszłym tygodniu najwcześniej). Wydaje mi się jednak że one będą praktycznie takie szerokie jak u Ciebie, będą bardziej masywne (grubość względem ściany), ciężko to wytłumaczyć pisząc ;) Ale myślę że wiesz o co mi chodzi :). Przypory będę robił jakoś niedługo, w październiku.

Dom mam podniesiony. Po pierwsze mam piwnicę :) A po drugie u mnie ściana kolankowa ma 1 m (4 pustaki) plus wieniec (ale zdaje się ze tak jest w planie). Mam też parę przeróbek wewnątrz domu.

Kolory to głównie moja żona sobie dobiera, ona ma znacznie lepszy gust. Z racji tego, że mamy nieco doświadczenia z grafiką komputerową, będziemy robić symulację, żeby wybrać najlepszą kolorystykę która będzie odpowiadać zarówno mnie jak i jej (a to wcale takie łatwe nie będzie ) ;)

A zdjęcia w drodze :) Już przeszukuję archiwum. Niestety trochę minie zanim zrobię tak ładny dziennik budowy jak twój :)

a c o przerabiałeś w środku??

u mnie wyszła garderoba nad garażem, zamknęłam ścianę w salonie, zmniejszyłam wiatrołap co powiększyło kuchnię, zrezygnowałam z jednego okna dachowego w łazience.

Czy robisz ten kominek zenętrzny?/ ja zrezygnowałam ze względu na koszty ale teraz żałuję, że na tej ścianie nie zrobiłam okna tak, żeby doświetlić klatkę schodową

ciekawa jestem Twoich zmian wiec czekam niecierpliwie na odpowiedz

W zasadzie to aż tyle to też nie przerabialiśmy. Ale w skrócie to mniej więcej tak:

- garaż obniżony o 2 bloczki fundamentowe (około 30cm)

- łazienka połączona z kotłownią w jedną łazienkę na parterze

- brak kolumny w salonie

- komin do kominka murowany w ściance, nie systemowy (oszczędziliśmy miejsca w salonie)

- stojąc w salonie i patrząc w kierunku kuchni - brak ścianki po prawej stronie (żona chciała mieć tam wysepkę kuchenną)

- brak ścianki do spiżarki w kuchni (będą tam meble +lodówka)

- na garażem jest pustka, więc strop został obniżony o wysokość pustaka, żeby było tam więcej miejsca (ty też wykorzystałaś tę część domu u siebie jak widziałem na zdjęciach)

- zejście do piwnicy w klatce schodowej

- w piwnicy duży salon, kotłownia, pralnia i spiżarnia

Z grubsza to chyba wszystko

A komin z tyłu domu - też budujemy :) Chcemy zrobić z tyłu duży taras, szerszy niż w planie (na całą szerokość domu) i tam zrobić ogród zimowy z przesuwanymi ścianami. Latem możesz ścianki zesunąć, więc masz tylko dodatkowy daszek nad tarasem, a zimą możesz zasunąć ścianki i grzać właśnie tym kominem.

• 2 weeks później...