Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sztachetki do ogrodzenia

Recommended Posts

Kto wie gdzie w Warszawie lub okolicach kupić przyzwoite sztachetki do ogrodzenia.

Tak przy okazji - jakie drewno jest zalecane, ja słyszałem, że trwała jest olcha, ale jako liściaste może się kręcić. Z kolei iglaste - sosna - będzie mniej trwałe ale stabilniejsze.

Jakie są Wasze doświadczenia?

Ja kupowałem olchę z tartaku po 1 PLN za metr bieżący (sztacheta 8 cm szeroka, prawie 3 gruba). Drewno było przywiezione mokre. Z malowaniem czekałem, aż wyschnie - ułożone w stos i przyciśnięte (żeby możliwie najmniej się pokręciły).

I się pokręciły jak cholera :p

Ale robiłem to ze świadomością, że tak będzie - przynajmniej płot nie wygląda jak z plastykowych paneli :wink:

Mnie się po prostu taki bardziej podoba...

A... niektórzy jeszcze mówią, że jak drewno jest mokre, to żeby od razu przykręcać do ogrodzenia - mniej się pokręci... ale czy to prawda, to nie wiem...

Ja kupowalem u stolarza na wsi, pod Sokołowem Podlaskim. Sztachety z olchy 16 cm wysokości, 10 cm szerokości 2 cm grubości. Czterostronnie heblowane i frontalnie delikatnie frezowane krawędzie. Na gorze łagodny łuk. Na prawde produkt pierwsza klasa. Niestety drewno mokre, ale szybko bylo malowane przez zanurzenie i przykręcane na razie nic sie nie pokrecilo. Cena jednej sztachetki 3,5o przy nakładzie 1700 sztuk

Znam gościa 40 km od Warszawy, który ma tartak i takimi rzeczami się zajmuje. W ostatnim tygodniu przykręciłm (a wcześniej pomalowałem) prawie 700 sztachet. Udało mi się utargować na ok. 2,8/sztacheta. Facet mówił że najlepsza jest olcha. Z tym, że zaraz po pomalowaniu trzeba ją przykręcać. Nie wolno suszyć bo się po skręca!!!! :)

1200 sztache wys 150 cm szerokie 7cm grube 2,5cm płaciłem po 2.50zł.

Jechałem po nie ponad 200km w góry ale warto było, bo u mnie za takie chcieli najtaniej 3.80zł za sztukę.

Przywiozłem w marcu, poleżały pod dachem i teraz malujemy i zakładamy.

Nic im nie jest, były na sztaplu przełożone (wyyyysoko i ciężko)

Olcha czy sosna - technicznie nie ma to wielkiego znaczenia, wytrzymałość tych gatunków jest zbliżona, zresztą mechaniczne właściwości drewna na sztachety chyba nie są aż tak istotne. Problem jest inny - sosna jest drewnem żywicznym i pod wpływem słońca może w okolicach sęków ta właśnie żywica wybijać. Z olchą oczywiście nie ma tego problemu, ale drewno to nie jest szczególnie dekoracyjne - szare, bez wyraźnego rysunku.

• 2 weeks później...