krzysztofh 22.08.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Kto wie gdzie w Warszawie lub okolicach kupić przyzwoite sztachetki do ogrodzenia.Tak przy okazji - jakie drewno jest zalecane, ja słyszałem, że trwała jest olcha, ale jako liściaste może się kręcić. Z kolei iglaste - sosna - będzie mniej trwałe ale stabilniejsze.Jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 22.08.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja kupowałem olchę z tartaku po 1 PLN za metr bieżący (sztacheta 8 cm szeroka, prawie 3 gruba). Drewno było przywiezione mokre. Z malowaniem czekałem, aż wyschnie - ułożone w stos i przyciśnięte (żeby możliwie najmniej się pokręciły). I się pokręciły jak cholera Ale robiłem to ze świadomością, że tak będzie - przynajmniej płot nie wygląda jak z plastykowych paneli Mnie się po prostu taki bardziej podoba... A... niektórzy jeszcze mówią, że jak drewno jest mokre, to żeby od razu przykręcać do ogrodzenia - mniej się pokręci... ale czy to prawda, to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 22.08.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja kupowalem u stolarza na wsi, pod Sokołowem Podlaskim. Sztachety z olchy 16 cm wysokości, 10 cm szerokości 2 cm grubości. Czterostronnie heblowane i frontalnie delikatnie frezowane krawędzie. Na gorze łagodny łuk. Na prawde produkt pierwsza klasa. Niestety drewno mokre, ale szybko bylo malowane przez zanurzenie i przykręcane na razie nic sie nie pokrecilo. Cena jednej sztachetki 3,5o przy nakładzie 1700 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 22.08.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Oczywiście 160 cm wysokości, a nie 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.08.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Znam gościa 40 km od Warszawy, który ma tartak i takimi rzeczami się zajmuje. W ostatnim tygodniu przykręciłm (a wcześniej pomalowałem) prawie 700 sztachet. Udało mi się utargować na ok. 2,8/sztacheta. Facet mówił że najlepsza jest olcha. Z tym, że zaraz po pomalowaniu trzeba ją przykręcać. Nie wolno suszyć bo się po skręca!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2003 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Do Koko i Gościa.Możecie mi podać na priva jakieś namiary? Mędę wdzięczny.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.08.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 1200 sztache wys 150 cm szerokie 7cm grube 2,5cm płaciłem po 2.50zł.Jechałem po nie ponad 200km w góry ale warto było, bo u mnie za takie chcieli najtaniej 3.80zł za sztukę.Przywiozłem w marcu, poleżały pod dachem i teraz malujemy i zakładamy.Nic im nie jest, były na sztaplu przełożone (wyyyysoko i ciężko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 24.08.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Też szukam sztachetek 150 x ok.90 w dobrej cenie (czeka mnie ok. 200m ogrodzenia). Region: zachodnia małopolska.Ostatnio w tartaku mówili mi, że na sztachety to "tylko sosna", a na forum wychwalana jest olcha. Może ktoś wyjaśni jak to jest z tym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 25.08.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Dobrze przełożona sosna u mnie - i nic się nie stało. Wszystkie proste jak trzcina na mazurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 25.08.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Olcha czy sosna - technicznie nie ma to wielkiego znaczenia, wytrzymałość tych gatunków jest zbliżona, zresztą mechaniczne właściwości drewna na sztachety chyba nie są aż tak istotne. Problem jest inny - sosna jest drewnem żywicznym i pod wpływem słońca może w okolicach sęków ta właśnie żywica wybijać. Z olchą oczywiście nie ma tego problemu, ale drewno to nie jest szczególnie dekoracyjne - szare, bez wyraźnego rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.08.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Ja na plot zastosowalem najtansza, najlatwiejsza do kupna sosne. W tartaku mi przycieli, wiec zostalo mi tylko poskrecac. Za sztachetke 100x10x2 cm zaplacilem ok. 60 gr. pomalowalem Drewnochronem (11 l/79 zl)i jest OK. Wazne zeby sztachetki byly gladkie, ostrugane i mialy skosny wierzch, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 30.08.2003 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Będę wdzięczny za przesłanie kontaktów do miejsc, gdzie można kupić sztachety w dobrej cenie. Najchętniej do 200 km od Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb 04.09.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Znalazłem miejsce w cenia 1 PLN/m.b. sztachety 8cm szerokości. Niestety z mokrej olchy. Pytanie - czy mokre sztachety można malować preparatami zabezpieczającymi (z pożądanym skutkiem) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pymar 13.09.2003 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Ja również chętnie skorzystam z adresów na w miarę tanie sztachetki z okolic trójkąta Warszawa - Radom - Puławy.Wielkie dzięki.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts