Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

po ile placicie za wiezbe dachowa?

magdakarnas

Recommended Posts

Podciągam ten temat do góry...

Ceny za kubik mniej więcej znam ale jak mam obliczyć ile mi potrzeba kubików? Mam rozpisane ile i jakich potrzebuje krokwi, płatwi, jętek i czego tam jeszcze ale ciężko z tego obliczyć nawet orientacyjny koszt więźby... a potrzebuje do "specyfikacji kosztów" do zaciągnięcia kredytu.

Czy ktoś może mi podać zupełnie orientacyjnie ile może kosztować więżba na dach 2 spadowy, wymiary domu 17-9, dwie jaskółki? Nie chce się przestrzelić na tej specyfikacji o grube tysiące...

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jeśli masz zestawienie wszystkich elementów więźby to łatwo możesz policzyć objętość drewna. Np. jak masz krokiew 8 cm x18 cm i 9 m długą to liczysz 0.08x0,18x9=01296m3. Najlepiej zrobić zestawienie w arkuszu kalkulacyjnym w kolumnach wysokość, szerokość, długość, ilość sztuk i wynik. Tak dla wszystkich elementów na dole suma wszystkiego i masz gotowe

Obliczenia w tartaku trochę mogą sie różnić, bo mogą sobie doliczyć jakieś zapasy.

pozdrawiam

TINEK

Czy ktoś może mi podać zupełnie orientacyjnie ile może kosztować więżba na dach 2 spadowy, wymiary domu 17-9, dwie jaskółki? Nie chce się przestrzelić na tej specyfikacji o grube tysiące...

U mnie dach 2-spadowy i 3 jaskółki przy czym dość duże (okna w nich 140/180cm), wymiary dachu około 14x14m - wyszło 12 kubików drzewa krokwie 8x16, takie same jętki przy czym więźba coś typu jętkowej ale dodatkowo są elementy więźby kleszczowej gdyż jest różna wysokość ścian kolankowych.

Grubość więźby zalezy tez od pokrycia, czy będzie projektowane pod blache czy dachówke

Ile mnie więcej dolicza się zapasu do każdego wymiaru ?

Raz się mówi że ok 20 cm do każdej długości a drugi raz że procentowo :roll:

U mnie przy remoncie dachu (jakies 8 lat temu) tartak policzyl krokwie dłuższe o 50cm (żeby nam nie brakło). I później było czym w kominku palić bo zostało nam tego troche :)

• 3 weeks później...
Ile mnie więcej dolicza się zapasu do każdego wymiaru ?

Raz się mówi że ok 20 cm do każdej długości a drugi raz że procentowo :roll:

to zalezy od wielu rzeczy , 20 cm na siedmio - osmio metrowej krokwi to niewiele i moze byc prblem z dopasowaniem dlugosci krokwi do zalozen w projekcie , wymagan inwestora i dlugosci krycia

w praktyce krokwie maja zapas roznej wielkosci

zalecam tez zapas na elementy strugane , w praktyce krokiew "osmiocentymetrowa" ma np. 7,5 cm i po struganiu obustronnym moze zostac 6,5 - 7 cm

• 2 weeks później...