josephine 24.01.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Wybraliśmy projekt, w którym nad częścią pokoju dziennego jest pustka. szczerze mówiąc mam praktycznie same wątpliwości co do takiego rozwiązania, ale o tym niżej, na razie rzuty parteru: http://projekty.openkontakt.com/images/37/2012_1185139288.gif poddasza: http://www.projekty-domow-z-poddaszem.pl/grafiki/4438/poddasze_big.gif Przede wszystkim nie wiem jak to będzie wyglądać w naturze, próbowałam sobie tę przestrzeń wyobrazić, nałożyłam nawwt poddasze na parter, o tak: http://img146.imageshack.us/img146/1929/dorotkarzutynaoonefo5.jpg i wydaje mi się, że dośc duża ta pustka będzie, acz chyba zwężajaca się nieco (ciekawe jak bardzo??) ze względu na połać dachu. Martwię się głównie o: 1. bezpieczeństwo dzieci (czy któreś nie wpadnie na pomysł przełażenia na drugą stronę barierki) 2. koszty ogrzewania, które przez te wysoką przestrzeń podobno gwałtownie rosną 3. akustykę, czyli nadmierny hałas z dołu dochodzący do sypialni. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniemi (z własnych bądź obserwowanych u znajomych domów). Mile widziane również zdjęcia, które pozwoliłyby mi wyobrazić sobie tę przestrzeń. Hmmm... spróbuję jeszcze z tymi zdjęciami, ale na razie w żaden sposób mi nie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 24.01.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 ciemność widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 24.01.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Josephine tak na szybko, wklejam coś co gdzieś kiedyś znalazłam i wklejam sobie do rozwiązań, które mi się podobają...może odrobinę Ci pomoże, tu jest antresola, a u Ciebie schody, ale masz na nich chyba dwa spoczniki, jeden właśnie na salon..a tu jadalnia.. ale to nic.. to tylko jakiś punkt zaczepenia dla wyobraźni.. http://images25.fotosik.pl/145/70ec155be5fd6af5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 25.01.2008 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ciemność widzę Pawle, nadal nic nie widzisz? bo u mnie juz się objawiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 25.01.2008 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Josephine tak na szybko, wklejam coś co gdzieś kiedyś znalazłam i wklejam sobie do rozwiązań, które mi się podobają...może odrobinę Ci pomoże, tu jest antresola, a u Ciebie schody, ale masz na nich chyba dwa spoczniki, jeden właśnie na salon..a tu jadalnia.. ale to nic.. to tylko jakiś punkt zaczepenia dla wyobraźni.. Ooo, widzisz, rzeczywiście nie zauważyłam, że te schody będą widoczne z salonu, ale chyba tylko do części do której będzie załaniała go ściana kominkowa (ciekawe jaka ma wysokość??)? Swoją drogą kominka nie buduję, więć jeśli antresola miałaby zostać, to może całkiem pozbyć sie tej ściany? Lubię widoczne schody... Tylko czy nie jest to jakaś ściana nośna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 25.01.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Josephine, im dłużej patrzę na Twoje plany gubię się w tych schodach, wiesz chyba rzeczywiście jest to nośna ściana , bo grubsza, ale mam wrażenie, że i tak możesz mieć "wgląd" na dół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 25.01.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Pierwsza rada - ogrzewanie podłogowe. Przy antresoli sprawdza się najlepiej.Po drugie wetylatory (wiatraki) nad pustką, żeby spychać cieplejsze powietrze w dół.Poza tym same plusy. Olbrzymia przestrzeń. Ja ze swojej antresoli jestem bardzo zadowolona. Chociaz faktycznie w sypialniach o góry słychać "odgłosy" z salonu. Ale to można pewnie jakoś rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 25.01.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ciemność widzę Pawle, nadal nic nie widzisz? bo u mnie juz się objawiło . No naprawdę nie pokazują się te obrazki z pierwszego posta. Czy wy je widzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 25.01.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Antresola jest super! hałasy na pewno przechodzą, ale nie wydaje mi się że jest to jakiś poważny problem jeśli chcesz, mogę poszukać jakiś fotek (ze stanu surowego) naszego połączenia salonu z antresolą jeszcze bez barierek itd, ale daje jakiś tam pogląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 25.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ciemność widzę Pawle, nadal nic nie widzisz? bo u mnie juz się objawiło . No naprawdę nie pokazują się te obrazki z pierwszego posta. Czy wy je widzicie ? Ja też nie widzę pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 25.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 kliknijcie na nich prawym przyciskiem myszy a potem z menu podręcznego "pokaż obrazek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 25.01.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Nie działa .... Ja też mam pustkę w swoim domu ( a nawet dwie ) to napisze co mi się rzuciło w oczy - w domu mam wentylacje mechaniczną więc zastoju ciepła nad antresolą się nie boje. Ale prawda jest to że całe ciepłe powietrze ( z kozy ) zmyka do góry. W zimie wystarczyło 15 minut grzania żeby pozbyć się śniegu z dachu - na całym parterze jest podłogówka. To powinno rozwiązać problem niekontrolowanej ucieczki ciepła. na antresoli dodatkowo jest grzejnik. - dach nad antresolą jest obniżony w stosunku do całości domu. Jest tam tylko 30cm ściany kolankowej. W pozostałej części ściana kolankowa wynosi 140cm. - idea antresoli bardzo nam się podoba. Bardzo ładnie to wygląda i sprawia że czuje się dużą przestrzeń. Salon ma wymiary 7x4,3 co przy standardowym stropie było mogło by być nieco przytłaczające. - trzeba zrobić solidne barierki !!! - co do hałasów to jest to dom jednorodzinny, otwarty. Nie planuje ścian i drzwi dźwiękoszczelnych więc hałasy z salonu mi nie przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 25.01.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Mogę się podpisać pod tym co napisał Paweł, z tym że u nas podłogówka będzie wszędzie, również na antresoli Także będizemy mieć wentylację mechaniczną Otwarta przestrzeń jest super!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Allanah 25.01.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Martwię się głównie o: 1. bezpieczeństwo dzieci (czy któreś nie wpadnie na pomysł przełażenia na drugą stronę barierki) 2. koszty ogrzewania, które przez te wysoką przestrzeń podobno gwałtownie rosną 3. akustykę, czyli nadmierny hałas z dołu dochodzący do sypialni. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał podzielić się ze mną swoimi spostrzeżeniemi (z własnych bądź obserwowanych u znajomych domów). Mile widziane również zdjęcia, które pozwoliłyby mi wyobrazić sobie tę przestrzeń. ( Chociaż nie widzę zdjęć to musze powiedzieć że takie rozwiązanie zazwyczaj robi wrażenie, najbardziej na gościach. Domownicy mogą niestety odczuwać minusy takiego rozwiązania i to zależy od trybu życia danej rodziny. Jako dziecko pomysły miałam różne, tutaj nie przewidzisz wszystkiego, więc ten czynnik uznam za najmniej decydujący. Co do ogrzewania się nie wypowiadam bo przy podłogówce ten mankament antresoli chyba też można wyeliminować, może to być nawet zaletą że ciepłe powietrze z kominka ucieknie i ogrzeje góre skoro w salonie podloga będzie ciepła i grzeje niezależnie od kominka. Ja zrezygnowałam z antresoli ze względów akustycznych. Duża przestrzeń jest fajna, ale wybieram możliwość odizolowania się od hałasów z pokoju dziecka (tym bardziej nastolatka) i możliwość rozmowy w salonie bez podsłuchu na górze Swoje doświadczenie wyniosłam z domu rodzinnego, gdzie jako nastolatka często słyszałam ,,ścisz to radio!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 25.01.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Ja też nie widze zdjęć. Od razu powiem, ze nie mam takiego rozwiązania u siebie, ale co zauważyłam u znajomych, którzy mają - Ogrzewanie podłogowe i kominek. Jak siedziałam na kanapie z nogami na podłodze albo chodziłam temperatura była ok. Ale jak tylko usiadłam na kanapie z podwiniętymi nogami (co ja np. uwielbiam i częściej tak siedzę niż normalnie ) natychmiast marzłam i musiałam zakładać sweter. W ciągu trzech, czterech godzin ubierałam się i rozbierałam kilkadziesiąt razy. Dość upierdliwe. Poza tym efekt wizualny bardzo fajny, ale warto wziąć pod uwagę również minusy takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 25.01.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Sporo opinii o antresoli jest też w tym wątku. Na etapie wyboru projektu mieliśmy ogromne wątpliwości. Bałam się, że powierzchnia pustki będzie zbyt mała w stosunku do powierzchni z sufitem. Teraz wiem, że wyszło ok:) Kwestia ogrzewania, racja - podłogówka powinna rozwiązać problem. Jeszcze nie mieszkamy, więc trudno o ocenę z autopsji. Dzieci... jeszcze nie mamy, ale przecież dzieci są tak pomysłowe, że nie da się wyeliminować wszystkich zagrożeń Jeśli balustrada będzie stabilna i np. odległość między tralkami niewielka, to maluch nie da rady się przecisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 25.01.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ..i można zrobić system lin i się bawić z gośćmi w- piratów, wojnę, Jane i Tarzana, Romeo i Julię, teatr, i mieć niby domek na drzewie.. o rany, jak szkoda, że ja nie mam tych schodów tak centralnie jak Ty, dzieci i tak będą siedzieć z całym dobytkiem na schodach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SZEFLERA 25.01.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Można jeszcze szybko komuś z góry na dół podać różne przedmioty, np. komórkę, jakiś ciuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 25.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 znalazłam jeszcze inne ujęcie z tego domu: http://images27.fotosik.pl/146/fd93edff161a6ebc.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 25.01.2008 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Pierwsza rada - ogrzewanie podłogowe. Przy antresoli sprawdza się najlepiej. Po drugie wetylatory (wiatraki) nad pustką, żeby spychać cieplejsze powietrze w dół. Ewo, jakie wentylatory masz na mysli? takie w kaształcie smigieł? O ogrzewaniu podłogowtm myslałam, ale nie chciałabym mieć terakoty na podłodze... wiem, że mozna położyc tez jakieś panele, ale przewodzenie ciepła i tak zapewne będzie słabsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts