Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustka nad pokojem dziennym - moje wątpliwości

josephine

Recommended Posts

No naprawdę nie pokazują się te obrazki z pierwszego posta. Czy wy je widzicie ?

Mi też zaczęły sie pokazywać i znikać. Wstawiłam ze strony biura i chyba będzie działać... Gorzej z tym, które sama spreparowałam.

Swoja droga Pawle, śliczny dom budujesz. Szkoda, że nie zauważyłam go wcześniej, może mogłabym zbudowac podobny? A może nic straconego???

Antresola jest super! hałasy na pewno przechodzą, ale nie wydaje mi się że jest to jakiś poważny problem ;)

jeśli chcesz, mogę poszukać jakiś fotek (ze stanu surowego) naszego połączenia salonu z antresolą :) jeszcze bez barierek itd, ale daje jakiś tam pogląd ;)

Pięknie proszę o zdjęcia :). A jeśli masz, również etapów późniejszych.

- dach nad antresolą jest obniżony w stosunku do całości domu. Jest tam tylko 30cm ściany kolankowej. W pozostałej części ściana kolankowa wynosi 140cm.

quote]

To pokażę jeszcze zewnętrzną część:

http://projekty.openkontakt.com/images/37/2012_1185139199.jpg

Dla mnie wygląda, że moim projekcie jest to podwójna kondygnacja. Mam rację? Jak top będzie wyglądało z tymi dwoma skosami (bo chyba skos tej wysunięej części budynku tez w jakimś stopniu będzie widoczny), to ja sobie nie wyobrażam.

Piątka i Szeflera - pomysły macie zachęcające :lol:.

Kiedyś tez zafascynowana byłam pustka nad salonem, mam troche takich zdjęć, wkleję kilka może komus się przyda :wink:

http://img182.imageshack.us/img182/4489/beztytuukaa0.th.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/268/beztytuunnko8.th.jpg

http://img141.imageshack.us/img141/4606/beztytuunnjjwr8.th.jpg

Witaj

Napiszę ci jakie jest moje zdanie na temat pustki.

Kiedyś marzyłam o pustce, nie było mowy o innym domku niż tylko z pustką i otwartymi schodami, ale domku tak szybko nie pobudowaliśmy i dobrze, poźniej zasz łam w ciążę, teraz córka ma już rok i od dawna pustki ani otwartych schodów w głowie nie mam, a dlaczego?

poprostu nie wyobrażam sobie siedzenia w salonie czy jadalni, a tu dzieci, ich koledzy koleżanki i wszyscy inni przebywający na górze będą patrzeć na dół co robię, albo co gorsza zagladać w talerz co jem, po drugie otwarte schody - to samo, każdy kto będzie chciał wejść na górę, nawet jakas nowo poznana kolezanka córki obejrzy cały dom, razem ze mną czy mężem siedzącymi przy kominku - koszmar

a co później, jak córka będzie miała jakiegoś chłopaka, który będzie do niej przychodził codziennie

do tego sam wygląd pustki, czytała dużo opinii, że w rezultacie pustka wychodzi za mała i nie wygląda tak efektownie jak na filmach w wielkich rezydencjach

wiem pustkę wyrzuciłam stanowczo, co więcej chcę w miarę zamknięte schoy, żeby wchodzący na górę nie widzieli co się dzieje na dole

ale może kiedyś na emeryturze zbuduję kolejny dom, wtedy już z pustką

pustka zapewne jest rozwiązaniem piękny, otwarte schody i balkon na górze jeszcze piękniejszym, ale chyba nie do końca funkcjonalnym

i tak zrobisz jak uważasz, takie jest tylko moje zdanie

pozdrawiam

p.s nie wiem czy masz dzieci, ale od czasu ciąży moje obraz przyszłego domku zmienił się prawie nie do poznania, cóż wolę jednak mieć funkcjonalny domek

poprostu nie wyobrażam sobie siedzenia w salonie czy jadalni, a tu dzieci, ich koledzy koleżanki i wszyscy inni przebywający na górze będą patrzeć na dół co robię

To pewnie zależy od tego jak dużo i jak często ludzie obcy wchodzą na piętro. Jeśli to są codzienne pielgrzymki, to faktycznie może być uciążliwe.

albo co gorsza zagladać w talerz co jem

A jesz coś wstydliwego? OK, to żart ;) Ale tak sobie myślę, że jeszcze zależy czy ma się jadalnie w salonie, a jeśli nie, to czy jest ona widoczna z antresoli na górze.

po drugie otwarte schody - to samo, każdy kto będzie chciał wejść na górę, nawet jakas nowo poznana kolezanka córki obejrzy cały dom, razem ze mną czy mężem siedzącymi przy kominku - koszmar

Cały dom to może nie, co najwyżej salon ;) Ja np. traktuję salon jako miejsce otwarte, które będzie widział każdy, kto mnie odwiedza, podobnie jak holl i łazienka na parterze. To drzwi w sypialniach na piętrze mają być zamknięte.

a co później, jak córka będzie miała jakiegoś chłopaka, który będzie do niej przychodził codziennie

Będą czuli oko wielkiego brata (czytaj rodzica) ;) A tak poważnie, może warto potencjalnego zięcia lepiej poznać wykorzystując pretekst otwartego salonu ;) [To było pół żartem, pół serio ;) ]

do tego sam wygląd pustki, czytała dużo opinii, że w rezultacie pustka wychodzi za mała i nie wygląda tak efektownie jak na filmach w wielkich rezydencjach

Tu się całkowicie zgadzam, mała klitka może nie wyglądać najlepiej, trzeba dobrze wybrać projekt.

pustka zapewne jest rozwiązaniem piękny, otwarte schody i balkon na górze jeszcze piękniejszym, ale chyba nie do końca funkcjonalnym

Też racja, zwykle w miejscu pustki można zrobić pokój na górze. U nas w domu, sypialni jest dość dużo, a pustka ma funkcję wyłącznie ozdobną, ot taki bajer :)

Kupilismy dom z pustka nad salonem, tyle ze nasza antresola sluzy wylacznie jako biblioteka, nie ma odrebnych pomieszczen bo dom jest parterowy (dla zobrazowania: dom sklada sie z 3 bryl i salon i jadalnia znajduja sie w srodkowej wyzszej bryle domu, w ktorej znajduje sie tez antresola). Bylam zauroczona tym rozwiazaniem ale wiaza sie z nim pewne minusy. Oprocz wspomnianej tu juz kwestii ogrzewania (podlogowka jest koniecznoscia) i akustyki, bardzo trudno oswietlic taka przestrzen nie osiagajac efektu hali fabrycznej (za duza iluminacja) albo "ciemnej mogily" jako druga skrajnosc. U nas chwilowo jest "ciemna mogila" :D mimo lampy (na dlugim sznurze) o zarowce 100 W, lampy stojacej o zarowce 150 w i podswietlenia stopnia biegnacego wdluz salonu. Dla mnie zdecydowanie za ciemno, wiec bedziemy na wiezbie montowac dodatkowe reflektory.

Aha, antresola jest oswietlona tylko lampkami zamontowanymi na regale plus miejsce na trzy kinkiety, tez za malo.

Taje, jak duża jest powierzchnia pomieszczenia z pustką?

U nas jest to salon 35m2, jest dobrze oświetlony oknami, już teraz wygląda to ślicznie w dzień. Ale jeszcze jesteśmy na etapie wykańczania i na pewno odpowiedni żyrandol będzie trochę kosztował :roll:

Cala bryla jest wieksza (na "dole" juz pod antresola jest jeszcze jadalnia o powierzchni ok. 20 m plus komunikacja) ale pomieszczenie z pustka to tez ok. 35 m jak u Ciebie. Okna w salonie sa dwa: duze balkonowe przesuwne o szerokosci 2,5 kazde, oprocz tego dwa podobne okna w jadalni, na gorze na antresoli dwa zwykle okna i bylo ciemno! Zrobilismy wiec dodatkowe potrojne okno dachowe nad antresola i wcale nie jest jasno. Ale moze dlatego, ze dom stoi na zacienionej dzialce w lesie. Mnie niestety jest wciaz ciemno. Powodzenia z zyrandolami! U mnie wisi cos takiego:

http://www.luziferlamps.com/mikado2en.htm

Uwielbiam te lampe ale niestety swiatla daje za malo jak na potrzeby naszego salonu.

U nas działka pusta, niestety ani jednego drzewa, nad czym ubolewam. No ale może dlatego rzeczywiście jest wrażenie, że więcej światła wpada do wewnątrz.

Okna w salonie mamy: 3,80m balkonowe na taras + 2 x 90cm. No i dwa wejścia do salonu, w tym jedno z równie dobrze oświetlonego pomieszczenia.

Podoba mi się ta Twoja lampa, pewnie macie nowoczesny styl wykończenia. Teraz w małym mieszkaniu, w dużym pokoju 15m2 ( :lol: ) mam żyrandol z czterema żarówkami, setkami. Ja lubię mieć widno, więc do tego salonu na pewno potrzeba mi sporo więcej. No ale wybór jeszcze przed nami :)

Ewo, jakie wentylatory masz na mysli? takie w kaształcie smigieł?

Nie trzeba samolotu :) można skorzystać z czegoś takiego http://www.smay.pl/?content=produkty&kat=4#59

Nie należy zapominać że ciepło które ucieknie z dołu wciąż znajduje się w domu.

Można zrobić anemostat wywiewny na górze połączony z wentylatorem kanałowym który przetłoczy powietrze z góry w dowolne miejsce w domu.

ja tez zawsze marzylam o atresoli ale zdawalam sobie sprawe, ze takie rozwiazanie ma swoje minusy(glownie chodzilo o ogrzewanie)

Ostatecznie zdecydowalismy sie na "latajacy sufit"-autorski pomysl meza.

Sufit bedzie mozna spuscic na dol-tzn zatkac dziure i zdobyc w ten sposob dodatkowa przestrzen albo podniesc calkiem do gory i wstawic np 3,5 metrowa choinke :D

Mamy wysoki salon z tzw. pustką, ale bez antresoli. W połaci dachu duże okno dachowe. Oprócz tego dwa przesuwne okna 350/235...

Zawsze podobały mi się takie rozwiązania, natomiast nie chciałam, jak już to ktoś ujął, żeby biegający po antresoli zaglądali mi do zupy...

W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe i trzeba powiedzieć, że inaczej niż przy grzejnikach, ciepło nie ucieka do góry. Jest tak samo ciepło, jak w innych pomieszczeniach...

Urok ... kilka zdjęć w moim albumie zmagań...

Mamy wysoki salon z tzw. pustką, ale bez antresoli. W połaci dachu duże okno dachowe. Oprócz tego dwa przesuwne okna 350/235...

Zawsze podobały mi się takie rozwiązania, natomiast nie chciałam, jak już to ktoś ujął, żeby biegający po antresoli zaglądali mi do zupy...

W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe i trzeba powiedzieć, że inaczej niż przy grzejnikach, ciepło nie ucieka do góry. Jest tak samo ciepło, jak w innych pomieszczeniach...

Urok ... kilka zdjęć w moim albumie zmagań...

dziekuje za Twoje uwagi, obejrzałam sobie zdjęcia Tojego domku (kuchnie masz podobną do tej, którą ja sobie zaplanowałam) i przekonałam sie do moje pustki :). Myslę, ze u mnie może jednak ciepło bardziej ucoekac do hallu na górze, ale może rzeczywiście nie będzie tak źle.