RobertOC 22.08.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Jedni mówią, że daja inni nie. Moje pytanie brzmi: Czy w wylewce w posadzce pływającej jest potrzebne zbrojenie? Wiem, że zbrojenie wzmocni wylewkę, ale czy poniesione koszty mają sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 22.08.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 nie jest to konieczne. tylko pamiętaj o listwach dylatacyjnych przy powierzchniach powyżej 20m2, bo będzie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 22.08.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja z kolei słyszałem/przeczytałem że w wylewce poniżej 4cm grubości zbrojenie na podłodze pływającej jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 22.08.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja też słyszałam że jest to napewno bardzo wskazane. Jestem na etapie wylewania płyty i tez ja zbroję. Myślę że na tym nie warto oszczedzać, tym bardziej że mam zamiar dac ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 22.08.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Jeśli dobrze rozumiem, to wylewka to lanie betonu na zagęszczony piasek w fundamenty. Czy tam trzeba zostawiać przerwą dylatacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.08.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 ustalcie najpierw o czym mówicie o wylewce na gruncie czyli tzw chudziaku czy też o posadzce betonowej/jastrychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 22.08.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Arzesz,"Wylewka" w tym kontekscie, to ostatnia (najwyższa), stosunkowo cienka warstwa betonowa podłogi. Od fundamentu (ściany) oddziela się ją pionową przerwą dylatacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 24.08.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Trudno coś doradzić, bo tu trochę nie wiadomo o co chodzi. Ale proponuję tak jak zrobiłem bo to działa;Wylewka na gruncie ( chudziak ) zbroiłem matami czyli siatkami w miejscach gdzie miały stanąć ścianki działowe i w garażu. ( referencje - na tak zrobionej wylewce rozstawiałem palety z bloczkami , jeździłem paleciakiem, postawiłem ścianki z WB11,5 i nic się nie stało)Wylewka końcowa na ociepleniu - zbrojenie z tych samych siatek dałem na całej powierzchni. Było to 1,5 miesiąca temu i nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 25.08.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Główne pytanie brzmi: Czy w wylewce w posadzce pływającej jest potrzebne zbrojenie? Posadzka pływająca czyli warstwa betonu na izolacji cieplnej i foli ułożonej na stropie lub innym podłożu. Problem - czy warstwę betonu zbroić czy nie? Patrz na trzeci post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 25.08.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 a może "nowoczesna wylewka" z watą szklaną????? My taką mamy i jesteśmy zadowoleni jak to się mówi. W końcu trzeba iść z duchem czasu, na tym przecież polega działanie tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 25.08.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 koszt zbrojenia stanowi niewielki procent kosztów calej wylewki, także nie wiem nad czym tu sie zastanawiać. Oszczędności poszukalbym gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.08.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 dobrznkowice ma rację. Koszt zbrojenia niewielki , a likwidacja skutków paskudna i droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.08.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Trudno coś doradzić, bo tu trochę nie wiadomo o co chodzi. Ale proponuję tak jak zrobiłem bo to działa; Wylewka na gruncie ( chudziak ) zbroiłem matami czyli siatkami w miejscach gdzie miały stanąć ścianki działowe i w garażu. ( referencje - na tak zrobionej wylewce rozstawiałem palety z bloczkami , jeździłem paleciakiem, postawiłem ścianki z WB11,5 i nic się nie stało) Wylewka końcowa na ociepleniu - zbrojenie z tych samych siatek dałem na całej powierzchni. Było to 1,5 miesiąca temu i nic nie pęka. Jakie zbrojenie dawałeś (średnica, rozstaw prętów) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.08.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Ja przepraszam za upierdliwe pytanie, ale nie rozumiem. Czy przerwy dylatacyjne dajemy już na wylewce na gruncie (przecież wtedy będzie się mógł dostawać piasek do środka), czy dopiero w wylewce na już ocieplonej podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adru 25.08.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Dylatacje w wylewce na izolacji. Zbrojenie na ogół fi3 ,oczka 10-15 cm można dostać gotowe siatki 1,2m x 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.08.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 a jaką grubość robić wylewkę na gruncie (jeśli dobrze zrozumiałem - bez dylatacji, ale ze zbrojeniem) , a jaką w wylewce na izolacji ( z dylatacją , bez zbrojenia)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.08.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Zaraz zaraz. Wylewkę na gruncie też należy zdylatować. Wystarczą paski styropianowe 1cm przy ścianach i dzialenie powierzczni którch wymiary przekraczają 6 m lub 20m2.Wylewka min 10cmNa izolacji cieplnej wylewkę - posadzkę również należy zdylatować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts