Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy "Dwie myszki i kaczuszka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 200
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj piękny ten fundamencik, chciałabym już chociaż to mieć za sobą. :( . Ile m3 betonu weszło w te wykopy? Pytam o wszystko, bo zastanawiamy się lać, czy murować oto jest pytanie? :wink: . Kotek kofana pisz o wszystkim, będę sie "pomocować", bo mam nieco wymiarowo podobną chałupkę i tyż parter z takim pieknym daszyskiem :roll:

Ps. Pierwsze koty za płoty, teraz już z górki :) , życzę powodzenia!

adanielak1 jeśli mogę się wtrącić, zanim kotek Ci odpowie ... Fundamenty murowane taniej wychodzą, ale takie lane szybciej... :D

Kotku, gratuluję rozpoczęcia budowy! Czy szybko? Nawet się nie obejrzysz jak dom będzie stał. Chyba potem wolniej wykańcza się go...

Pozdrawiam

adanielak - to niestety tylko chudziak - fundamenty dzisiaj będą lane - nie powiem Ci ile to będzie kosztować - bo nie wiem - płacę za wybudowanie całego domu :):) razem z materiałem

TomKa - mam wrażenie że cała ta budowa strasznie się ciągnie :evil: :evil: ale chyba lepiej wolniej a dokładniej :lol: :lol:

kochana bobowo - pogoda piękna taka amerykańska hihihihihihi, przynajmnie pooglądam sobie męskie torsy na budowie ( mam 7 chłopa więc jest na co popoatrzeć) hihihihihihihihihihih

w dzienniku są aktualne koszty poniesione do dnia dzisiejszego.

Pozdrawiam

adanielak1 jeśli mogę się wtrącić, zanim kotek Ci odpowie ... Fundamenty murowane taniej wychodzą, ale takie lane szybciej... :D

Dzieki za odpowiedź, chociaż nie wiem, bo bloczki to teraz mają taka cenę, że :evil: . Za 39-24-14 -6 zł (upusty 4,53), 30-24-14 -5,27zł (upust 3,98zł). Ceny po upustach to mam takie fane, bo wycenę robili mi jeszcze w lutym czy styczniu :wink: i tak ostało (PSB oczywiście). Wiem też, że w innych regionach bloczki dużo tańsze, ale transport! :roll: , no i jakość różna niestety.

U mnie, aby wymurować 42 cm. szeroki fundament, muszę dwa bloczki (jeden odwrócony) + styropian w środek. Nie wiem, czy tak się robi, ale nie gadałam jeszcze z fachowcami, to moje prywatne dywagacje. I cena mi wyszła średnio za m2 140 zł+ styropian, ale tu cen jeszcze nie znam :oops:

Witaj kotku,

Tak sobie patrze na te wykopy i przypomina się moja glina...

Uważajcie przy zasypywaniu fundamentów aby tej gliny w środku nie zostawić (chodzi o ta naruszoną i wsypana do środka), myśmy przy zagęszczaniu podjęli decyzję o wywaleniu tego ze środka bo się nie dało zagęścić, glina naruszona to podstawowa przyczyna zapadanie się płyty fundamentowej.

Wiec radzę wywalić to ze środka i zasypać piachem.

Pozdr.

Foczki po pierwsze dzięki za rade :) , jeżeli chodzi o zasypywanie fundamentów to mamy już zamówiony piach 180 ton (niestety - dlatego że mamy podwyższone fundamenty i stan 0 jest na bardzo wysokim poziomie, piachu będze ok 70 cm - więc wydaje mi się że to dość dużo i oczywiście będzie wszystko ubijane, nie możemy pozbyć się całkowicie gliny bo chyba dokopałabym się do jądra ziemi :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ), pozatym na fundamentach będzie wieniec który będzie łączony z płytą - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam:):)

Edmar - mam nadzieję że będe robić oczy hihihihi - ale i tak wydaje mi się że to wszystko za długo trwa :evil: :evil:

Pozdrawiam

no jak będzie wieniec to dobrze, a nie chodzi o wywalanie całej gliny tylko tej ruszonej, zresztą jak bedziecie zasypywać i potem chodzić po tym to wyraźnie czuć pod nogami gdzie się rusza, wtedy wywalić i wsypać piach.

Myśmy wrzucili 120 ton, jakieś 70 cm średnio, a pływało na górce własnie z naruszoną gliną.

Kotku dasz radę, przecież nie ma innej opcji. Chyba każdy z budujących ma takie same obawy co Ty. To normalne. W końcu wybudowanie domu to nie w kij pierdział. :lol: Ale sama zobaczysz, że człowiek jest w stanie niejedno znieść. A forsa, no cóż... ona ma właśnie to do siebie, że upłynnia się zbyt szybko. :-? Tego już niestety nie da się przeskoczyć.

Hej kotku, w końcu znalazłam osobę , która buduje Renię. My również przymierzamy się do zakupu tego projektu, mam tylko pewne obawy. Boję się , że dom jest ogromny i być może dla nas trojga będzie za duży. Poza tym nasza działka ma 31 metrów szerokości a dom prawie 19 metrów szer. i jak odmierzyliśmy go na działce to się przeraziliśmy, że będzie aż tak duzo zajmował miejsca :cry: . Tak mi się marzy partrówka, i własnie Renia to mój ideał tylko boję się, że postawimy sobie olbrzyma. Kotku, czy mogłabyś zamieścić więcej zdjęć fundamentów, jaką macie szerokość działki?

matka80 - fajnie że też zdecydowaliście się na Renię - nie jest to mały dom ale tak na prawdę my mamy wymiary działki 43 dł x 36 szer i uwierz mi jest dużo miejsca po bokach ( już się teraz zastanawiam co ja z tym fantem zrobię??) :lol: :lol: -wszystko okarze się jak już staną mury całkowicie i będzie zrobione ogrodzenie, fakt faktem że nie jest to mały dom ale my też jesteśmy w 3 i myślę że będzie ok - tym bardziej że jestem zakochana w tym projekcie ( nie zmieniliśmy kompletnie nic), zdjęcia wieczorkiem wkleję :lol: :lol:

pado - co u Ciebie jak mury??

Edmar - Ty to kochanieńka jesteś - zawsze obok, zawsze pocieszy - dzięki

w dzienniku budowy wklejam zdjęcia bez różnych wpadek i przygód na budowie :):):) dzisiaj będę uzupełniać:):) miłej lektury.

Martix o mało.........

• 2 weeks później...