kotek999 07.05.2008 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 hej kochani budowa ruszyła i mam nadzieję że już tak szybko będzie szła:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 07.05.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 hej kochani budowa ruszyła i mam nadzieję że już tak szybko będzie szła Pozdrawiam I życzę Ci, aby tak było. I jeszcze bez stresów rozterek i niepotrzebnych nerwów. Pogoda sprzyja i nie obejrzysz się jak mury będziesz stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 11.05.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Oj piękny ten fundamencik, chciałabym już chociaż to mieć za sobą. . Ile m3 betonu weszło w te wykopy? Pytam o wszystko, bo zastanawiamy się lać, czy murować oto jest pytanie? . Kotek kofana pisz o wszystkim, będę sie "pomocować", bo mam nieco wymiarowo podobną chałupkę i tyż parter z takim pieknym daszyskiem Ps. Pierwsze koty za płoty, teraz już z górki , życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomKa 11.05.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 adanielak1 jeśli mogę się wtrącić, zanim kotek Ci odpowie ... Fundamenty murowane taniej wychodzą, ale takie lane szybciej... Kotku, gratuluję rozpoczęcia budowy! Czy szybko? Nawet się nie obejrzysz jak dom będzie stał. Chyba potem wolniej wykańcza się go... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobowa budowniczowa 12.05.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Kotku do boju Pogoda jak marzenie...nic tylko budować Czekam na zdjęcia ....dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 12.05.2008 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 adanielak - to niestety tylko chudziak - fundamenty dzisiaj będą lane - nie powiem Ci ile to będzie kosztować - bo nie wiem - płacę za wybudowanie całego domu :) razem z materiałem TomKa - mam wrażenie że cała ta budowa strasznie się ciągnie ale chyba lepiej wolniej a dokładniej kochana bobowo - pogoda piękna taka amerykańska hihihihihihi, przynajmnie pooglądam sobie męskie torsy na budowie ( mam 7 chłopa więc jest na co popoatrzeć) hihihihihihihihihihih w dzienniku są aktualne koszty poniesione do dnia dzisiejszego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 12.05.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 adanielak1 jeśli mogę się wtrącić, zanim kotek Ci odpowie ... Fundamenty murowane taniej wychodzą, ale takie lane szybciej... Dzieki za odpowiedź, chociaż nie wiem, bo bloczki to teraz mają taka cenę, że . Za 39-24-14 -6 zł (upusty 4,53), 30-24-14 -5,27zł (upust 3,98zł). Ceny po upustach to mam takie fane, bo wycenę robili mi jeszcze w lutym czy styczniu i tak ostało (PSB oczywiście). Wiem też, że w innych regionach bloczki dużo tańsze, ale transport! , no i jakość różna niestety. U mnie, aby wymurować 42 cm. szeroki fundament, muszę dwa bloczki (jeden odwrócony) + styropian w środek. Nie wiem, czy tak się robi, ale nie gadałam jeszcze z fachowcami, to moje prywatne dywagacje. I cena mi wyszła średnio za m2 140 zł+ styropian, ale tu cen jeszcze nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 15.05.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Super, pierwszy etap już zakończony Dzieki za wklejenie zestawienia kosztów - bardzo przydatna rzecz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 20.05.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Kotku teraz to już pójdzie migusiem. Kiedy już będziesz wracać z tego meksyku to bedziesz robić taaaaaaakie oczy http://gify.roziu.pl/images/rsgallery/original/zszokowany_03.GIF tyle murów przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 20.05.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Witaj kotku, Tak sobie patrze na te wykopy i przypomina się moja glina...Uważajcie przy zasypywaniu fundamentów aby tej gliny w środku nie zostawić (chodzi o ta naruszoną i wsypana do środka), myśmy przy zagęszczaniu podjęli decyzję o wywaleniu tego ze środka bo się nie dało zagęścić, glina naruszona to podstawowa przyczyna zapadanie się płyty fundamentowej. Wiec radzę wywalić to ze środka i zasypać piachem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 20.05.2008 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Foczki po pierwsze dzięki za rade , jeżeli chodzi o zasypywanie fundamentów to mamy już zamówiony piach 180 ton (niestety - dlatego że mamy podwyższone fundamenty i stan 0 jest na bardzo wysokim poziomie, piachu będze ok 70 cm - więc wydaje mi się że to dość dużo i oczywiście będzie wszystko ubijane, nie możemy pozbyć się całkowicie gliny bo chyba dokopałabym się do jądra ziemi ), pozatym na fundamentach będzie wieniec który będzie łączony z płytą - nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam:) Edmar - mam nadzieję że będe robić oczy hihihihi - ale i tak wydaje mi się że to wszystko za długo trwa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 20.05.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 no jak będzie wieniec to dobrze, a nie chodzi o wywalanie całej gliny tylko tej ruszonej, zresztą jak bedziecie zasypywać i potem chodzić po tym to wyraźnie czuć pod nogami gdzie się rusza, wtedy wywalić i wsypać piach.Myśmy wrzucili 120 ton, jakieś 70 cm średnio, a pływało na górce własnie z naruszoną gliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 20.05.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Gratulacje - jak pięknie wygląda jak mury idą do góry !!!U nas ruszają jutro 21-05..Oby była pogoda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 26.05.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Kotku dasz radę, przecież nie ma innej opcji. Chyba każdy z budujących ma takie same obawy co Ty. To normalne. W końcu wybudowanie domu to nie w kij pierdział. Ale sama zobaczysz, że człowiek jest w stanie niejedno znieść. A forsa, no cóż... ona ma właśnie to do siebie, że upłynnia się zbyt szybko. Tego już niestety nie da się przeskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martka80 27.05.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Hej kotku, w końcu znalazłam osobę , która buduje Renię. My również przymierzamy się do zakupu tego projektu, mam tylko pewne obawy. Boję się , że dom jest ogromny i być może dla nas trojga będzie za duży. Poza tym nasza działka ma 31 metrów szerokości a dom prawie 19 metrów szer. i jak odmierzyliśmy go na działce to się przeraziliśmy, że będzie aż tak duzo zajmował miejsca . Tak mi się marzy partrówka, i własnie Renia to mój ideał tylko boję się, że postawimy sobie olbrzyma. Kotku, czy mogłabyś zamieścić więcej zdjęć fundamentów, jaką macie szerokość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 27.05.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 matka80 - fajnie że też zdecydowaliście się na Renię - nie jest to mały dom ale tak na prawdę my mamy wymiary działki 43 dł x 36 szer i uwierz mi jest dużo miejsca po bokach ( już się teraz zastanawiam co ja z tym fantem zrobię??) -wszystko okarze się jak już staną mury całkowicie i będzie zrobione ogrodzenie, fakt faktem że nie jest to mały dom ale my też jesteśmy w 3 i myślę że będzie ok - tym bardziej że jestem zakochana w tym projekcie ( nie zmieniliśmy kompletnie nic), zdjęcia wieczorkiem wkleję pado - co u Ciebie jak mury?? Edmar - Ty to kochanieńka jesteś - zawsze obok, zawsze pocieszy - dzięki w dzienniku budowy wklejam zdjęcia bez różnych wpadek i przygód na budowie :) dzisiaj będę uzupełniać:) miłej lektury. Martix o mało......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekCP 27.05.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ujęła mnie Twoja historia z piaskiem... Coś jak moje przeboje z panem od gruzu... przepraszam, Panem Presidentem (jednoosobowej firmy) Banku Ziemi i Gruzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adanielak1 29.05.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Kotek kochana dawaj te zdjęcia, bo nie wytrzymam napięcia! . Jak ja Ci zazdroszczę!! U mnie jutro dopiero zostanie złożony wniosek o pozwolenie na budowę, ależ to się wszystko guzdrze ! A jeszcze co rusz to wolny weekend!! Ps. pozdrawiam i gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malypatrys 31.05.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Moniko tylko pozazdrościć ciekawe kiedy u nas będzie w końcu taki widok. nieraz mam wrażenie że chyba nigdy nie zaczniemy pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 11.06.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Łał!!! Dawno nie było Ciebie Kotku, a tu proszę piękną dawkę murów nam zaserwowałaś. Buduj szybciej, bo masz taki ładny projekt, że nie mogę się już doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts