Noel 22.08.2003 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 W połowie września i budować stan surowy zamknięty (czas budowy ok 2.5 miesiąca) Czy teoretycznie zaczyna się budowę w połowie września ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 22.08.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Miałem taki sam dylemat ale w sumie udało mi się wystartować na początku sierpnia b.r. Jednak z rozmów jakie prowadziłem z wykonawcami wynikało, że zaczynając w połowie września na koniec roku można mieć dom pod dachem pokryty dachówką. Niestety własnych doświadczeń nie mam takie były opinie "fachowców"...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 22.08.2003 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Czyli można zdążyć.........a dach kryć w listopadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.08.2003 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Mój dotychczasowy harmonogram był taki: 17 lipca start, 28 lipca początek układania płyty fundamentowej, wczoraj (21 sierpnia) skończyli ściany parteru, 26 sierpnia strop, ok. 1 września więźba, do końca września chcę mieć dom zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 22.08.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Noel: założenie startu w połowie września i krycie dachu już w listopadzie moim zdanie jest bardzo ryzykowne. raczej krycie dachu w grudniu..ale wszytko zależy i tak od ekipy, pieniędzy i w tm okresie berdzo mocno od pogody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość bajzi 22.08.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 czas dojrzewania betonu bez polepszaczy wynosi 28 dni to sobie policz (oczywiście dla domu niepodpiwniczonego): tydzień- wykop, zbrojenie i zalanie fundamentówdwa tygodnie- na pielęgnację betonutydzień- murowanie ścian fundamentowychdwa tygodnie-murowanie ścian przyziemiatydzień -zbrojenie stropumiesiąc - pielęgnowanie stroputydzień - ścianki kolankowe i szczytowemiesiąc- więźba i pokryciecztery miesiące lekko licząc. według mnie będziesz mieć kłopoty ze zdążeniem zalania stropu przed przymrozkami. ale możesz wykonać część np. do ścian fundamentowych: zasypać, zabezpieczyć i w przyszłym roku na gwiazdkę masz prezent w postaci własnego domu (jak ci kasy starczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 22.08.2003 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Niby szef ekipy którą znalazłem stiwerdził, iż najważniejsze są "mokre" prace - dach może być ewentualnie kryty w listopadzie padający deszcz - według budowniczych - nie przeszkadza. I tu właśnie nasuwa się pytanie - czy to właśnie budowlaniec nie chce przypadkiem koniecznie przekonać mnie do całego stanu surowego (ja optuję w tym roku tylko za samymi fundamentami) - ze względu na "martwy sezon dla murarzy.....(koniec września, październik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.08.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 czas dojrzewania betonu bez polepszaczy wynosi 28 dni to sobie policz (oczywiście dla domu niepodpiwniczonego): tydzień- wykop, zbrojenie i zalanie fundamentów dwa tygodnie- na pielęgnację betonu tydzień- murowanie ścian fundamentowych dwa tygodnie-murowanie ścian przyziemia tydzień -zbrojenie stropu miesiąc - pielęgnowanie stropu tydzień - ścianki kolankowe i szczytowe miesiąc- więźba i pokrycie cztery miesiące lekko licząc. według mnie będziesz mieć kłopoty ze zdążeniem zalania stropu przed przymrozkami. ale możesz wykonać część np. do ścian fundamentowych: zasypać, zabezpieczyć i w przyszłym roku na gwiazdkę masz prezent w postaci własnego domu (jak ci kasy starczy) Weź poprawkę na to, że beton nie musi do końca dojrzewać przed rozpoczęciem następnego etapu, jako że obciążenia narastają stopniowo. Mojej płycie fundamentowej dałem tydzień, potem weszli murarze. Ściany parteru zrobili też praktycznie w tydzień. Przygotowanie i zalenie stropu - tydzień????? w planach jest poniedziałek - zarygowanie, wtorek - ułożenie i zalanie. Nikt też nie będzie czekał miesiąca na dojrzewanie stropu, żeby położyć więźbę dachową - wejdą tydzień po zalaniu. Beton ma już wtedy ponad połowę zakładanej wytrzymałości i będzie jej nabierał w trakcie postępu robót. Szczyty i ścianki kolankowe mam w więźbie. Krótko mówiąc, da się szybciej, jeśli zaplanuje się wcześniej szybki harmonogram i dobierze technologię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 22.08.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja zaczynałam 21 listopada zeszłego roku. Do 4 grudnia były fundamenty. Wtedy zastaly nas mrozy i śnieg. Ekipa okryła fundamenty. Gdy tylko pogoda pozwolila na kontynuację budowali dalej. Już mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 22.08.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Budowę domu rozpocząłem 7 lipca, ale okazało się, że muszę wymienić grunt. Wymiana trwała do 2 sierpnia i chyba tak naprawdę zacząłem stawianie domu 10 sierpnia. Do 1 września planuję stan 0 (ekipa kończy mi murowanie piwnic). Plamuję w tym roku zakończyć prace w stanie surowym zamkniętym. To wszystko zależy od pogody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 22.08.2003 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Budowę domu rozpocząłem 7 lipca, ale okazało się, że muszę wymienić grunt. Wymiana trwała do 2 sierpnia i chyba tak naprawdę zacząłem stawianie domu 10 sierpnia. Do 1 września planuję stan 0 (ekipa kończy mi murowanie piwnic). Plamuję w tym roku zakończyć prace w stanie surowym zamkniętym. To wszystko zależy od pogody. Pozdrawiam. Dzięki ............ to teoretycznie zaczniemy razem - u mnie bez piwnicy a chata nieduża 140 metrów - mam nadzieję że długo będzie słonecznie Skoro ekipa twierdzi, że będzie spoko i zdąży z surówką zamkniętą do końca listopada to już trudno - startuję koło połowy września ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 22.08.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Noel, razem raźniej. Życzę powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 22.08.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 HEHE. To ja sie pcham jako trzeci do klubu. Co prawda jutro zakoncze stan '0' ale do konca pazdziernika bedzie dach nad glowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.08.2003 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 No to się, Panowie, BUDUJEMY. Życzę sukcesów. I piśnijcie czasem słówko o postępach w pracach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzP 23.08.2003 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Ups. To byłem ja, tylko mnie wylogowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 23.08.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 A czy Wy wiecie, ze bociany juz dawno odlecialy? 19 sierpnia bodajze, a to bardzo wczesnie, wiec obawiam sie, ze idzie zima, panowie, ale i tak mam nadzieje, ze zdazymy z fundamentami przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 24.08.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Wszystko można, ale po co?Proponuję zróbcie w 2003r. fundamenty i zasypcie je. Ziemą się uleży, podłoże ustabilizuje itp. dzięki temu wystartujecie z budową jak tylko słonko śnieg roztopi. To moja recepta. W drugim roku stan surowy zamknięty. W zimę to wszystko schnie i się "układa", W trzecim roku wykończenie i przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Noel 25.08.2003 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Witam wszystkich w poniedziałek z rana Po rozmowie z kilkoma ekipami oraz po tym co piszecie zdecydowałem się w tym roku tylko na stan zerowy - nie chcę ryzykować .... W wersji optymistycznej zacznę dopiero 20 września a do mrozów wcale nie daleko ....... oj zobaczymy jak to wszystko wygląda - widząc opinie o budowaniu to droga kamienista!!!! ( a i dzięki za opinie na mój post !!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.08.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Czytając niektóre posty powyżej, dochodzę do wniosku, że albo mam zbyt skomplikowany dom, albo ślamazarną ekipę. Mój dom będzie miał około 300 m2 powierzchni całkowitej (około 200 m2 użytkowej). Jest "opisany" na kwadracie 14,3x14,3 m. Częściowe podpiwniczenie, parter, poddasze użytkowe, technologia tradycyjna murowana (pustaki ceramiczne, stropy ceramiczne CERAM). Wykopy pod fundamenty rozpocząłem 12 czerwca. Na mojej budowie pracuje non-stop (oprócz 7-10 dniowych przerw technologicznych) 5 osób. Kończy się sierpień, a ja dopiero w tym tygodniu będę zalewał betonem cały parter. Potem jeszcze ściany kolankowe, więźba, dachówka i ocieplenie całego domu wełną mineralną (ale bez tynków- tylko siatka szklana). Czyli w najlepszym układzie "wyrobię się" dopiero pod koniec września... Jakby nie liczyć wychodzi coś około 4 miesięcy. A chłopcy naprawdę się uwijają (codziennie od 7-16)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 25.08.2003 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Grzegorz, "nasi" wykonawcy też sie uwijają tylko że od 6.00 - 20.00!!!Postęp prac jest tak widoczny ze sąsiedzi pytaja sie czy w tym roku bedziemy jeszcze tam mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts