Magdzia 18.03.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Mam w obydwu łazienkach jaśniuteńkie (błękitną i kremową) fugi, ale zaimpregnowane Delfinem Atlasa. Fakt, brudzi się jak wszystko, ale przy normalnym myciu się domywa. CZASEM jak mi się BAAAAARDZO nudzi, szoruję ją jakimś mleczkiem do czyszczenia + szczoteczką do zębów. Ale naprawdę, bardziej z nudów niż z potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 19.03.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 np Mapei i mówię o tych na podłodze mam takie i szlag mnie trafia jak widzę je takie brudne tzn szare coraz bardziej i w niczym nie przypominaja wanilii ani jaśminu kupiłam wczoraj wąską szczotkę na drewnianą na kiju za 9,50 zł (Pani w sklepie nazwała to "śrupakiem" :o ) i Cilit Bang za 19,00 zł polałam odczekałam minutę i szorowałam schodziło pięknie potem szmatą z wodą zmyłam z wierzchu i potem taką czystą mokrą szmatką każdą fugę potraktowałam i stałam potem jak głupia w kuchni i się zaczęłam cieszyć podłogą jest efekt dzisiaj walczę w holu pozdrawiam Zołzuniu cmok, cmok, cmok Dziękuję, że podzieliłaś się informacją na temat czyszczenia fug. To działa! Bez specjalnego wysiłku wyczyściłam dzisiaj zwykłą szczoteczką do rąk i cilitem bangiem jakieś 60m2 gresu tzn fug Wcześniej męczyłam się szorując fugi szczoteczką do zębów i miksturą z proszku do pieczenia i wody...Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 19.03.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Ale ja tak czyszcze...proszkiem do pieczenia...schodzi idealnie! a cilitem tez robiłam.... raz tez takim płynem do czyszczenia kominków i tez zeszło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 19.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Jaszczurko, wiem że schodzi, tylko zmywanie tego proszku doprowadzało mnie do... po cilicie podłoga się nie klei i nie trzeba tyle szorować ps. Cmok w nos dla piesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 20.03.2008 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Jaszczurko, wiem że schodzi, tylko zmywanie tego proszku doprowadzało mnie do... po cilicie podłoga się nie klei i nie trzeba tyle szorować ps. Cmok w nos dla piesia dziekuje za Leona/oczywiście pocałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna-1997 20.03.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Widzę, że temat na czas - wszak świateczne porządki. Ja mam kremowa fuge Mapei w kuchni i łazience. Kremowa to ona była dawno, dawno temu. Kiedyś próbowałam ja czyścic szczoteczka, ale efekt byl mierny. Wiec bardziej była szara niż kremowa. A wczoraj użyłam preparatu HG do czystych fug. I przezylam szok. Moja fuga jest znowu kremowa ))) I nie zajelo mi to wiecej niz pol godziny (ok. 12 m2 w sumie). Polecam wiec goraco! Z pozdrowieniami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 20.03.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 to ja tylko jedna uwage dodam... Jak wiadomo cilit dziala na kamien i rdze i takie tam.. Zwykly kwasior.. Czyli generalnie zabrudzenia cementowo wapienne. Kiedy polewacie fugi tym srodkiem to pieknie sobie w nie wsiaka, bo fugi tez sa cementowe najczesciej. Nie zdziwcie sie jaki kiedys zaczna sie wam sypac. Oczywiscie od 1-2 takich umyc nie powinno sie nic stac, ale nigdy nie wiadomo. Jezeli juz zabieracie sie za takie czyszczenie to dobrze jest namoczyc najpierw te fugi woda, tak zeby przez jakies 10 minut napily sie wody, wtedy nie beda siorbac tego kwasu tak szybko...Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 20.03.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 to ja tylko jedna uwage dodam... Jak wiadomo cilit dziala na kamien i rdze i takie tam.. Zwykly kwasior.. Czyli generalnie zabrudzenia cementowo wapienne. Kiedy polewacie fugi tym srodkiem to pieknie sobie w nie wsiaka, bo fugi tez sa cementowe najczesciej. Nie zdziwcie sie jaki kiedys zaczna sie wam sypac. Oczywiscie od 1-2 takich umyc nie powinno sie nic stac, ale nigdy nie wiadomo. Jezeli juz zabieracie sie za takie czyszczenie to dobrze jest namoczyc najpierw te fugi woda, tak zeby przez jakies 10 minut napily sie wody, wtedy nie beda siorbac tego kwasu tak szybko... Pozdrawiam.. Ot mondrego dobrze posłuchać Xiff, masz rację pienił się ten Cilit jak wściekły, a miałam też w jednym miejscu plamę z rdzy na gresie, która oczywiście zeszła bez problemu. Na razie się nie przejmuję tylko napawam widokiem czystych fug. Zołzunia jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 21.03.2008 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 dzięki Xiff za przypomnienie zapomniałam dodać że taka podłoge przed tym cilitem trzeba zmoczyć mam nadzieje ze nikomu te fugi nie "wyparowały" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 21.03.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 heh.. jak wyparuja to se zaciagnie nowa fuga w nowym kolorku ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 21.03.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Juz myslałem, że muszę kafelkarza ściagnąć i kazać mu na nowo fugę w garażu kłaść... Cilit bang rzondzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eisenberger 21.03.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 a co powiecie o fudze silikonowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_lilek_ 23.04.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 niestety i ja jestem posiadaczką jasnych fug, w łazienkce mapei w innych sopro. Wszystkie z uporem maniaka pociągniętę hagesanem do impregnacji fug, robota cieniutkim pędzelkiem, więc nawet nie chcę wspominać jaka była to męczarnia i mozolna praca. Żadnych szczególnych efektów nie widzę, mam wrażenie - że to jedynie chłyt reklamowy kiedyś udało się mi je podczyścić środkiem buzil g465, strasznie mocne cholerstwo, ale na wszelkie kamienie itp - ideał. A dodatkowo bardzo lepki - co ma znaczenie w przypadku np. ścianek wc, nie spływa tak szybko. A u mnie niestety woda żelazista ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 23.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 jak bedziecie szotrowac fugi szczoteczka to sie wypłuczą.Nie mozna!!!!Widziałam juz nie jeden raz....ludzie tez tak szczoteczka myli, trwalo to rok- teraz nie mają fug. Lepiej zaimpregnowac-zawsze to bardziej pomoze niz szorowanie. ....Osobiscie nigdy bym nie szorowała, choc przez pierwsze 3 tyg tak robiłam i mam juz efekty w niektorych miesjcach, Nieeee nooo ja od ponad dwóch lat, dwa razy w roku szoruję fugi szczoteczką i są! Nie znikły. W kuchni na ścianie zaimpregnowałam fugi płynem HG i wcale to nie pomogło,ściemniały tylko i wyglądają paskudnie. Przymierzam się w wolnym czasie do umycia ich Cilitem a jeśli po czasie się wypłuczą, to po prostu położę nowe. ps. Nadal napawam się widokiem czystych fug na podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAURA1978 28.04.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Dobrymm sposobem na wyczyszczenie fug tych jasnych jak i ciemnych jest mąka ziemniaczana i szcoteczka. Na mokre fugi wysypać troszeczke mąki i szorować. Potem zmyc podłogę. Nie przejmujcie sie, bo jak wyschnie fugi będą białe wieć należy wziąć i odkurzyc je odkurzaczem. Brud naprawdę schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.09.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Tak jak pisałam, mam jasną fugę epoksydową, sama fuga nie wciąga brudu, da się doczyścić, brud nie wżera się w fugę. Jednak tylko w miejscach gdzie się intensywnie chodzi. Doczyszczenie fugi nie jest dużym problemem. Chodzi bardziej o płytki. Kupiłam urządzenie do mycia podłóg parą - zobaczymy jak się spisze, zaraz uruchamiam i dam znać. Być może wyjdzie taniej niż wszystkie środki do czyszczenia Polecam albo fugę szarą (pasuje do surowego stylu lub "rustykalnych" płytek) albo jasną epoksydową, jedmnak warto zabezpieczyć no i trzeba często zmywać. Napisz proszę o efektach pracy tego urządzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alf1000 28.09.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Dobrym sposobem na wyczyszczenie fug tych jasnych jak i ciemnych jest mąka ziemniaczana i szcoteczka. Na mokre fugi wysypać troszeczke mąki i szorować. Potem zmyc podłogę. Nie przejmujcie sie, bo jak wyschnie fugi będą białe wieć należy wziąć i odkurzyc je odkurzaczem. Brud naprawdę schodzi. ze skrobią ziemniaczaną dobry pomysł, ja polecam ajax bathroom gel, niebieska zakrętka, mała biała butelka, niebieski ajax, można używać do wszystkiego. W każdym razie polać tylko niewielką ilością z wodą, odczekać pół godziny, przeszorować raz szczotką i gotowe. Z kwasami typu ocet, cillity bym nie ryzykowała. A w ogóle do fugowania mi służą najlepiej fugi sopro. Te do cienkich fug są szczelne, drobnoziarniste, więc wychodzą gładko i ładnie. Niestety te grubsze są słabe, pewnie występuje ten sam problem co u Mapei, tj za gruby piasek. Te się zdecydowanie bardziej brudzą i do tego nie mają wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venacus 28.09.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Mam waniliowe Mapei. Z jasnymi fugami całkiem dobrze radzi sobie mleczko Cif. Zawiera środek bielący (nie pozostawia plam), jest OK. Na naprawdę mocne zabrudzenia zamierzam wybróbować sodę oczyszczoną. Cillit u mnie kompletnie się nie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Judka 29.09.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Cillit u mnie kompletnie się nie sprawdził. U mnie też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 29.09.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ja wyczyściłam fugi mapei w salonie amway'em do łazienek. Najpierw spryskałam, potem przeczyściłam szczoteczką do rąk. Efekt rewelacyjny. Ciekawe na jak długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts