Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

info dla tych co mają jasne fugi

Zołza

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A słuchajcie, a propos tego nalotu na fugach (zarówno, jasnych, jak i ciemnych), jakby to po umyciu tak porządnie zapastowac jakimś sidoluksem czy czymś podobnym, to może by te fugi trzymały kolor?

Ja mam w holu pas jasnych płytek po bokach i środkiem szerszy pas ciemnych. Pan kafelkarz doradził nam środkiem ciemne fugi, bo twierdzil, że jasne będą sie mocno brudzic. Na razie, szczerze mówiąc, jest identycznie na jasnych i ciemnych - oba kolorki są pokryte jakby szarawym nalotem, nawet tuż po umyciu (tzn. gdy wyschną). Pocieszam się, że to dlatego, że wykończeniówka wciąz trwa, więc pełno pyłu - ale czytając Wasze wcześniejsze posty zaczynam tracić dobry humor... :evil:

Podpinam się pod temat, bo jestem zrozpaczona, podobnie jak Basiaw byłam wściekła ale powoli zaczynam przeżywać załamanie nerwowe :-? 2 dni temu miałam fugowany salon, fuga Sopro, kolor Karmel (czyli dość jasny żeby nie było ze nie w temacie ;) ) po zafugowaniu, na mokro efekt piękny, po wyschnięciu na drugi dzien fuga zrobiła się biała :o Prosze doradźcie czy tak świezo położoną fuge moge traktować tymi wszystkimi specyfikami o których piszecie? Czy powinnam odczekać 2 tygodnie?? Bo na Szopie Atlasu wyczytałam, że można go stosować dopiero po utwardzeniu fugi czyli po 2 tygodniach, myslę tez o tym oleju do klinkieru, bo problem dotyczy również fugi w kuchni i przedpokoju (tym razem Ceresit grafit) W ogóle dlaczego tak się dzieje??Co było nie tak ze fuga tak zmieniła kolor? Wyglada jak zakurzona a nie można tego domyć, tylko przy samych ścianach jest piękna karmelowa :cry: No i czy jak będe szczoteczką szorowac taką nieutwardzoną fugę to czy jej nie wytrę?? Zwariuję po prostu, jakby mało było pracy przy wykończeniówce :-?

• 1 year później...
A mnie pani w sklepie radziła kupić jakiś cudowny środek z Mapei do czyszczenia fug. Niestety nie zapisałam sobie nazwy to raz, dwa to nie wiem, czy faktycznie jest on taki cudowny. Znacie? Polecacie? No i co z tym mopem parowym? Zdaje egzamin?

ten środek to prawdopodobnie keranet, ale u nas w Lublinie trudno go kupić. Może sklepach budowlanych? chociaż już kilka odwiedziłam. jest dobry ale szczoteczki trzeba używać.

• 6 years później...

Najlepsze rozwiązanie na problem brudnych fug:

- ciemna, bardzo ciemna fuga pasująca do płytek, to ważniejsze niż kolor płytki, ponieważ to fugi czyści się trudniej niż kafle (nie widać brudu bieżącego, brudu tego do zmiecenia, który pozostaje w szczelinach, nie widać czasowego zmoczenia)

- w miarę możliwości finansowych fuga epoksydowa

- jeśli nie fuga epoksydowa to impregnat

- jak najpłytsza szczelina fugi w celu łatwiejszego wymiatania brudu, który nie jest lepki ale również zmienia czasowo odcień fugi

Ewentualnie jeśli ktoś nie może już wymienić fugi, warto poratować się renowatorem o ciemniejszej barwie, np. Mapei. Potem impregnacja.